Terug
Gepubliceerd op 23/11/2023

Besluit  college van burgemeester en schepenen

ma 20/11/2023 - 13:00

Pellenberg - voetweg 44 - rooilijnplan verplaatsing voetweg 44 t.h.v. Lastberg en Ganzendries - goedkeuring dossier - voorlopige vaststelling gemeenteraad

Aanwezig: Hugo Simoens, Eerste schepen
Davy Suffeleers, Tania Roskams, Geert Bovyn, An Wouters, Schepenen
Klaas Gutschoven, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Theo Francken, Burgemeester
FEITEN EN CONTEXT

  1. Voorgeschiedenis

  • de gemeente Lubbeek werd gedagvaard door Dhr. Van Damme voor haar gevoerde beleid inzake trage wegen. Er werd een dading afgesloten die werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 april 2014
  • in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant werd een trage wegen actieplan opgemaakt. Het beoogt voor het hele grondgebied van de gemeente een planmatige en onderbouwde langetermijnvisie van de aanpak van de trage wegen. De planning voorziet in 3 categorieën  van uitvoer, waarbij Categorie met de grootste prioriteit wordt aangepakt.
  • Dit trage wegen actieplan werd onderworpen aan een participatietraject zodat zowel aan de toenmalige adviesraden als aan de inwoners de kans tot inzage, bezwaar, advies en bijsturing werd gegeven.
  • De gemeenteraad keurde dit plan goed in zitting van 26 september 2018
  • Het trage wegen actieplan werd goedgekeurd en bekrachtigd door de deputatie in zitting van 19 december 2018.
  • Hoewel het trage wegen actieplan veel gelijkenissen vertoont met ”gemeentelijk beleidskader en actieplannen” wat in het decreet gemeentewegen beschreven wordt in hoofdstuk 2, is het hier niet gelijk aan. Het gemeentelijk trage wegen actieplan werd immers goedgekeurd (2018) voor de inwerkingtreding van het decreet gemeentewegen (2019).
  • Via de uitvoering van deze beleidsvisie kan antwoord geboden worden op het engagement dat aangegaan werd via de hoger vernoemde dadingsovereenkomst.
  • Het uitvoeren van dit actieplan schept ook heel wat mogelijkheden voor het realiseren van beleidsdoelstellingen rond mobiliteit, veiligheid, recreatie, sport en klimaat
2. Motivatie behandeling voetweg nr. 44 te Pellenberg
  • de gemeente Lubbeek neemt het initiatief om, met akkoord van de eigenaars het nodige afschaffingsdossier op te stellen
  • landmeter Jan Bogaerts, Ledigheidweg 34, 3210 Lubbeek werd aangesteld om een rooilijnplan tot gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 44 te Pellenberg op te stellen.
  • landmeter Dirk Vanderwegen, Rotspoelstraat 160, 3001 Heverlee werd aangesteld om het bijhorend schattingsverslag op te stellen.
3. Huidige toestand voetweg nr. 44 te Pellenberg
  • De voetweg is gelegen op de percelen 168E, 3G, 4W, 4G2, 21K, 23L, 23K, 22W, 22V, 19B, 15G, 45H, 49

    De voetweg is niet toegankelijk op de percelen 168E, 3G, 4W, 4G2, 21K, 23L, 23K, 22W, 22V.

    De voetweg is open en toegankelijk op de percelen 15 G en 45 H

    De voetweg is toegankelijk op het perceel 49, maar niet op de ligging van de Atlas der Buurtwegen 

  • Voetweg 44 te Pellenberg werd opgenomen in de dading met de heer Van Damme als te behandelen voetweg.
    Voetweg 44 te Pellenberg werd opgenomen in het trage wegenactieplan op de kaart categorie 1 (te behandelen voor 2025). In het trage wegen actieplan werd voorgesteld om voetweg 44 te openen.
    Ruimtelijke kadering van de weg
    Voetweg 44 in Pellenberg ligt volgens het gewestplan Leuven (7/4/1977) beginnend van de Ganzendries ter hoogte van huisnr 13 voor de eerste 50m  in woongebied met landelijk karakter. Vervolgens wordt dit natuurgebied (code 00_0701)
4. Gewenste toestand voetweg 44 te Pellenberg
  • Gewenste toestand voetweg 44

    De voetweg zal afgeschaft worden op de kadastrale percelen 168E, 3G, 4W, 4G2, 21K, 23L, 23K, 22W, 22V.Op het perceel 22 V zal er een nieuw stuk voetweg geopend worden zodat de verbinding tussen de Ganzendries en het verder deel van voetweg 44 behouden blijft. Op het perceel 49 wordt een nieuwe rooilijn gemaakt op de huidige ligging van de voetweg. De voetweg zal naar deze rooilijn verplaatst worden.

    Door de verplaatsing van voetweg 44 op deze kadastrale percelen blijft de verbinding tussen de Ganzendries en de Oude Lubbeekse Baan (buurtweg 3), bestaan. De voetweg is op dit traject al open en toegankelijk.

  • Landmeter Jan Bogaerts, Ledigheid 34, 3210 Lubbeek werd aangesteld voor de opmaak van het rooilijnplan verplaatsing voetweg 44 t.h.v. Lastberg en Ganzendries te Pellenberg.
    Voor de schatting van de waardevermindering of –vermeerdering werd, volgens de decretale bepalingen, voor de opmaak van het schattingsverslag landmeter Dirk Vanderwegen, Rotspoelstraat 160, 3001 Heverlee aangesteld.
    Het plan en schattingsverslag werden samengevoegd tot een dossier voor gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 44 uit de Atlas der Buurtwegen van Pellenberg.
    Door de wijziging van deze gemeentewegen zijn geen nutsleidingen die op private eigendommen zullen liggen.

5. Aftoetsen aan de artikels 3 en 4 van het gemeentedecreet
 
Het toetsingskader en de algemene doelstellingen ter beoordeling van het voornemen om gemeentewegen te wijzigen is opgenomen in de artikels 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen
 
6. Contact met de aanpalende eigenaars
 
Er werd met de betrokken eigenaars overlegd om tot een gedragen oplossing te komen
 
De eigenaars werden ingelicht over de concrete procedure en de berekening van meer-minwaarde





JURIDISCHE GRONDEN
  • Het Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald art; 40  over de bevoegdheden van de Gemeenteraad
  • Het Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur
  • De Wet op de buurtwegen van 10 april 1841, gewijzigd bij de wet van 20 mei 1863 en 9 augustus 1948. Deze wet is afgeschaft, maar de Atlassen der Buurtwegen werden als juridische basis behouden via artikel 85 van het decreet houdende de gemeentewegen;
  • Het besluit van de gemeenteraad van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van de dading met de heer Van Damme;
  • Het besluit van de gemeenteraad van 26 september 2018 i.v.m. het trage wegen actieplan;
  • Het besluit van de deputatie van 19 december 2018 in verband met de goedkeuring van het trage wegen actieplan
  • Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2019. De procedure voor de wijziging van gemeentewegen wordt beschreven in afdeling 2”procedurele bepalingen over gemeentelijke rooilijnplannen – de artikels 16 tot 19.Het toetsingskader of de algemene doelstellingen ter beoordeling van het voornemen om gemeentewegen te wijzigen is opgenomen in artikels 3 en 4 van het decreet gemeentewegen
ARGUMENTATIE

Argumentatie GWD art. 3 & 4
Het voornemen tot opheffen van de voetweg 44 geeft uitvoering aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019. Het werd aan deze artikels getoetst:
Door voetweg nr. 44 uit de Atlas der Buurtwegen te verleggen op de bestaande weg naast de woning  Ganzendries nr. 33 en het verdere deel van voetweg nr. 44 richting Oude Lubbeekse baan te verleggen op de gebruikte weg wordt de trage verbinding tussen de Ganzendries terug opengemaakt
Het rood aangeduid gedeelte van voetweg nr. 44 te Pellenberg op het plan van landmeter Jan Bogaerts, Ledigheidweg34, heeft geen meerwaarde meer en kan afgeschaft worden.
(art. 3, Gemeentewegendecreet)
 We kiezen ervoor om de bestaande wegen zo veel mogelijk te behouden waar nodig is te verleggen en waar het niet langer mogelijk is af te schaffen.
Een niet toegankelijk deel wordt afgeschaft en er wordt een nieuw deel gecreëerd om aansluiting te geven op een bestaand gedeelte van voetweg 44.
(art. 4, Gemeentewegendecreet)
Algemeen belang
Bij de herwaardering van wegen wil het bestuur planmatig en doordacht te werk gaan.
Een fijnmazig routenetwerk voor voetgangers is een cruciaal onderdeel van een duurzaam lokaal mobiliteitsbeleid. De herwaardering van deze voetweg komt tegemoet aan de behoefte van zachte mobiliteit.
Deze wijziging biedt mogelijkheden voor een nieuwe ontsluiting, o.a. voor de nieuwe locatie van de school in het kasteel de Maurissens.
Verkeersveiligheid
Door de verplaatsing van voetweg 44  blijft de een veilige verbinding voor wandelaars bestaan tussen de Ganzendries en de Oude Lubbeekse Baan (buurtweg 3), bestaan. De voetweg is op dit traject al open en toegankelijk.
Eigen gemeentelijk afwegingskader
In het gemeentelijk actieplan is voetweg 44 voorzien om te openen. Het voorzien van een zachte verbinding is in de geest van het plan.

Conclusie
Rekening houdend met de hierboven aangehaalde argumenten is het duidelijk dat de voorgestelde opheffing op zich een uitzonderingsmaatregel is die niet lichtzinnig wordt genomen. De voorgestelde opheffing is niet strijdig met de doelstellingen en principes vermeld in  artikels 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen



FINANCIEN

Er is geen vermogensaanwas of latente meerwaarde geschat. De financiële impact van dit dossier blijft beperkt tot de loutere dossierskosten voor de opmaak van het planmateriaal en het schattingsverslag

Publieke stemming
Aanwezig: Hugo Simoens, Davy Suffeleers, Tania Roskams, Geert Bovyn, An Wouters, Klaas Gutschoven
Voorstanders: Hugo Simoens, Davy Suffeleers, Tania Roskams, Geert Bovyn, An Wouters
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
BESLUIT

Artikel 1. Het college van burgemeester en schepenen beslist om voetweg 44 te Pellenberg gedeeltelijk te verplaatsen. Door de gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 44 blijft de trage verbinding tussen de Ganzendries en de Oude Lubbeekse baan bestaan.

 Art. 2 Het rooilijnplan verplaatsing voetweg 44 t.h.v. Lastberg en Ganzendries te Pellenberg, opgesteld door landmeter Jan Bogaerts, Ledigheidweg 34, 3210 Lubbeek wordt voor voorlopige vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad van november.