De voorzitter opent de zitting op 30/01/2024 om 20:05.
De notulen van de gemeenteraad op 27 december 2023 dienen goedgekeurd te worden.
De nieuwe gemeentewet;
Het decreet over het Lokaal Bestuur;
De gemeenteraad dient de notulen goed te keuren.
Enig artikel. De gemeenteraad keurt de notulen van 27 december 2023 goed.
Er werd een project opgestart voor de ontharding van de locaties Jeugdsquare, Davidsquare en het Centrum (rond de kerk) te Linden. Deze drie onthardingsprojecten komen in aanmerking voor subsidie van de projectoproep Groenblauwe Parels van het Departement Omgeving, Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM), Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel.
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Linden - Onthardingsprojecten - Groenblauwe parels” werd gegund aan Interleuven, Gebouwen en infrastructuur, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven.
In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 321.223 opgesteld door de ontwerper, Gebouwen en infrastructuur, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 306.447,25 euro (excl. btw) of 370.801,17 euro (incl. 21% btw).
De opdracht werd gegund bij wijze van de openbare procedure.
De uitgave voor deze opdracht werd voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder de budgetcode 2024/1.2.1.08/0340-00/2200000/Gemeente/CBS/IP-002.
Het straatmeubilair en de funderingen voor de speeltoestellen zitten in dit dossier.
(Voor de speeltoestellen werd een apart dossier opgemaakt dat met een overheidsopdracht zonder voorafgaande bekendmaking geplaatst werd (onder drempelbedrag)).
Volgens het verslag van nazicht in opmaak zullen de inschrijvingsbedragen van de firma's met de economisch meest voordelige regelmatige (op basis van de prijs) offertes het geraamde bedrag met 220000 euro overstijgen.
Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de gemeenteraad de goedkeuring om bijkomend krediet te voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025, op de budgetcode 2024/1.2.1.08/0340-00/2200000/Gemeente/CBS/IP-002.
Decreet Lokaal Bestuur.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 juli 2022:
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 augustus 2022:
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 5 december 2022:
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 februari 2023:
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 13 maart 2023:
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 13 maart 2023:
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 20 maart 2023:
Het besluit van de gemeenteraad van 25 september 2023:
De raming van de uitgave voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025 onder het budgetjaar 2024 volstaat niet:
code |
2024/1.2.1.08/0340-00/2200000/Gemeente/CBS/IP-002 |
Omschrijving |
Onbebouwde terreinen - gemeenschapgoederen |
Actie |
1.2.1.08 - Ontharden en ingroenen van Linden |
Beleidsitem |
0340-00 Patrimonium zonder maatschappelijk doel |
Algemene rekening |
2200000 - Onbebouwde terreinen - gemeenschapsgoederen |
Investeringsproject |
IP - 002 Investeringen renovatie onroerend erfgoed en waardevol patrimonium |
|
|
Raming Uitgavekrediet |
€ 370.000,00 |
Beschikbaar |
€ 370.000,00 |
Laagste offerte |
|
Aannemer/Leverancier/Instantie |
|
Ontwerper |
Interleuven, Brouwersstraat 6, 3000 Leuven |
Overschrijding van het ingeschreven krediet voor een geraamd bedrag van 220.000 euro.
VISUM
Een visum zal gevraagd worden aan de financieel directeur vooraleer wordt overgegaan tot de eventuele gunning.
Artikel 1. Verleent goedkeuring om het krediet voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 op de budgetcode 2024/1.2.1.08/0340-00/2200000/Gemeente/CBS/IP-002 voor het Project Groenblauwe Parels - Onthardingsprojecten Linden (Jeugdsquare, Davidsquare, Centrum Linden) te verhogen met 220.000 euro wegens verwachte overschrijding van de inschrijvingsbedragen.
Art 2. Machtigt het college van burgemeester en schepenen om, na het verkrijgen van een visum vanwege de financieel directeur, over te gaan tot gunning.
Op 31 december 2023 eindigt de lopende overeenkomst om het onderhoud van de klassen en de sportzaal van de school in Linden, voor het onderhoud van de containerklassen en voor de sportzaal school Pellenberg en de sporthal Lubbeek uit te voeren.
Er werd gekozen om hiervoor geen nieuwe overheidsopdracht uit te schrijven.
Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 11 december 2023 om toe te treden tot de raamovereenkomst "Schoonmaak - april 2023" van de aankoopcentrale CREAT. Hiervoor wordt door CREAT een minicompetitie georganiseerd tussen de geselecteerde dienstverleners, zijnde GOM nv (Antwerpen) en ISS Facility Services nv (Brussel).
Om de tijdspanne tussen 1 januari 2024 en de aanvang van de opdracht in het kader van de minicompetitie van CREAT te overbruggen wordt gekozen om in stappen in de raamovereenkomst "Schoonmaak met tijdelijk poetspersoneel - juni 2023".
Informatie over het contract:
Looptijd
Publicatiedatum: 18 juli 2022
Start overeenkomst: 18 juni 2023
Einde overeenkomst: 17 juni 2027
Prijzen
Op deze overeenkomst is een bijdrage in de werking van 5 % van toepassing.
Prijsherziening
De prijzen worden slechts herzien na schriftelijke gemotiveerde vraag van de leverancier. Halfjaarlijks kan er een prijswijziging worden aangevraagd indien de herziening meer dan 2% bedraagt. De herziene prijzen worden berekend volgens de formule terug te vinden bij "Downloads".
Contractinformatie
Binnen dit contract is het mogelijk tijdelijk beroep te doen op professioneel opgeleid poetspersoneel.
In functie van uw concrete schoonmaakopdracht voorziet ISS Facility Services al dan niet in schoonmaakproducten, schoonmaakmateriaal (i.e. alle materiaal dat normaal op een schoonmaakkar ter beschikking is, zoals trekkers, emmers, enzovoort) en kleine schoonmaakmachines (i.e. elektrische toestellen). Gelieve duidelijk op de bestelsheet aan te duiden wat u van de dienstverlener verwacht en welk tarief u vervolgens verkiest (zie verder: Praktische modaliteiten). Indien u tarief 1 of tarief 2 verkiest, wordt verwacht dat u als opdrachtgever respectievelijk de schoonmaakproducten, -materialen en/of -machines voorziet voor het tijdelijke poetspersoneel van ISS Facility Services.
PBM’s voor het poetspersoneel worden in alle gevallen voorzien door ISS Facility Services.
Dit contract is bedoeld voor ‘reguliere’ schoonmaakopdrachten (schoonmaak van gebouwen, met dagelijkse en/of wekelijkse frequentie). De opdrachten in deze overeenkomst hebben een tijdelijk, onverwachts karakter en hebben een beperkte looptijd.
Een eenmalige schoonmaak van gebouwen na werkzaamheden (bv. nieuwbouw of renovatie), valt niet onder ‘reguliere schoonmaak’. Voor zulke opdrachten gelden andere vereisten (bv. uitvoeringstermijn) en ook andere materialen (bv. producten om siliconeresten te verwijderen): hiervoor dient u een minicompetitie te lopen binnen de raamovereenkomst Schoonmaak – april 2023.
Ook voor algemene, contractuele schoonmaakopdrachten wordt een minicompetitie gelopen binnen de raamovereenkomst Schoonmaak – april 2023. Alle info hierover vindt u hier terug.
Twijfelt u of uw opdracht binnen dit contract mogelijk is? Contacteer CREAT via de knop ‘meer informatie aanvragen'.
Niet-meewerkende leidinggevende uren:
In de overeenkomst is de mogelijkheid voorzien om een ‘niet-meewerkende leidinggevende’ van ISS in te schakelen. Dit wil zeggen dat deze leidinggevende zelf niet werkzaam mag zijn in de poetsploeg.
Deze leidinggevende van ISS zorgt dan voor de opstart, opvolging en kwaliteitscontrole van de poetskrachten van ISS die bij u tewerk worden gesteld. Wenst u hiervan gebruik te maken, dan dient u dit op te geven in de bestelsheet (zie verder: Praktische modaliteiten). De opdracht wordt dan eerst tussen ISS en u verder afgestemd en u ontvangt nadien een bestelsheet met de raming van de opdracht, namelijk van zowel de te voorziene poetskrachten als de ‘niet-meewerkende leidinggevende uren’. Deze bestelsheet zal ter goedkeuring aan u worden voorgelegd.
Indien de poetskrachten van ISS tewerk worden gesteld binnen uw eigen schoonmaakploeg en begeleid en opgevolgd kunnen worden door uw eigen schoonmaakverantwoordelijke, dan zullen er geen ‘niet-meewerkende leidinggevende uren’ worden voorzien in uw opdracht en dient u in de bestelsheet (zie verder: Praktische modaliteiten) op te geven welke persoon binnen uw organisatie deze opvolging voor zijn rekening neemt.
Dienstverlener
ISS Facility Services nv - Congresstraat 35 - 1000 Brussel
Praktische modaliteiten
BESTELSHEET
Indien u het gewenste tarief en de inzet van tijdelijk poetspersoneel kent én u zal het personeel zelf begeleiden en opvolgen, dan kan u het infoveld én Deel 1 van de bestelsheet hiervoor volledig invullen via de link onder 'Downloads'. Dit resulteert in een gedetailleerde raming van de opdracht, gebaseerd op de ingevulde parameters.
In de volgende (combinatie van) gevallen, vult u enkel het infoveld van de bestelsheet in en zal CREAT op basis hiervan een aanvraag bij ISS Facility Services plaatsen:
* wanneer tijdelijk beroep wordt gedaan op poetspersoneel in afwachting van het resultaat van een mini-competitie
* indien bij de opdracht ook niet-meewerkende leidinggevende uren moeten worden voorzien
* indien u de gewenste inzet van tijdelijk poetspersoneel moeilijk of niet kan inschatten
ISS zal daarna met u contact opnemen en indien nodig een plaatsbezoek organiseren. Tijdens het contact met ISS is het van belang duidelijk af te spreken welke tariefkeuze u wenst. Via CREAT ontvangt u vervolgens binnen een billijke termijn - in functie van de grootte van de opdracht - een bestelsheet, opgemaakt door ISS Facility Services.
Om zeker te zijn of uw schoonmaakopdracht binnen de scope van dit contract valt, is het van belang de reden en/of de context te verduidelijken in het hiervoor voorziene veld in de bestelsheet. Twijfelt u of uw opdracht binnen dit contract mogelijk is? Contacteer CREAT via de knop ‘meer informatie aanvragen'.
INSTAPPEN EN BESTELLEN
Indien uw organisatie mag deelnemen aan deze overeenkomst, kan een beheerder bovenaan via ‘Instappen/offerte’ de nodige gegevens - samen met de goedgekeurde en getekende bestelsheet - doorgeven. Nadien verwerken wij uw instap en informeren wij zowel de dienstverlener als uw lokale verantwoordelijke en wordt de eerste opdracht besteld op basis van uw goedgekeurde bestelsheet.
BIJKOMENDE OPDRACHTEN
U kan hiervoor opnieuw de bestelsheet bezorgen aan CREAT via de knop “Offerte” bovenaan deze pagina, of - ingeval van complexe opdrachten - opnieuw een voorstel op maat aanvragen via creat@creat.be.
CREAT bekijkt met ISS Facility Services in welke mate ze aan uw vraag kunnen beantwoorden.
U bezorgt de ondertekende bestelsheet (of het ondertekende voorstel op maat) opnieuw aan CREAT via de knop “Offerte” bovenaan deze pagina.
CREAT bevestigt uw bestelling aan ISS Facility Services.
PROBLEMEN TIJDENS UITVOERING
U kan hiervoor rechtstreeks contact opnemen met de dienstverlener.
Contactgegevens dienstverlener: fsn.iss.direct@be.issworld.com
Problemen die niet (tijdig) opgelost kunnen worden met de dienstverlener, meldt u via het webportaal aan CREAT.
FACTUREN
Prestatiestaat of pro forma factuur:
Van zodra wij deze ontvangen hebben, wordt uw voorstelfactuur opgemaakt. Deze wordt na tien dagen omgezet in een definitieve factuur. U betaalt dus niet rechtstreeks aan de dienstverlener maar aan de CREAT aankoopcentrale.
Decreet Lokaal Bestuur.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 april 2023:
Het besluit van de gemeenteraad van 25 april 2023:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 december 2023:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 december 2023:
De uitgave is voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025 onder het budgetjaar 2024:
code |
2024/GBB/0742-01/6103010/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN |
Omschrijving |
Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling gebouwen |
Actie |
GBB |
Beleidsitem |
0742-01 |
Algemene rekening |
6103010 |
Investeringsproject |
IP-GEEN |
|
|
Raming uitgavekrediet |
85.000,00 euro |
Beschikbaar krediet |
85.000,00 euro |
Voorziene raming/kostprijs/… |
|
|
|
Geraamde inkomsten of subsidies in het budgetjaar |
|
|
|
Aannemer/Leverancier/Instantie |
ISS Facility Services (via CREAT) |
|
|
code |
2024/GBB/0800-01/6103010/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN |
Omschrijving |
Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling gebouwen |
Actie |
GBB |
Beleidsitem |
0800-01 |
Algemene rekening |
6103010 |
Investeringsproject |
IP-GEEN |
|
|
Raming uitgavekrediet |
145.000,00 euro |
Beschikbaar krediet |
145.000,00 euro |
Voorziene raming/kostprijs/… |
|
|
|
Geraamde inkomsten of subsidies in het budgetjaar |
|
|
|
Aannemer/Leverancier/Instantie |
ISS Facility Services (via CREAT) |
|
|
code |
2024/GBB/0800-03/6103010/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN |
Omschrijving |
Prestaties van derden voor onderhoud en herstelling gebouwen |
Actie |
GBB |
Beleidsitem |
0800-03 |
Algemene rekening |
6103010 |
Investeringsproject |
IP-GEEN |
|
|
Raming uitgavekrediet |
30.000,00 euro |
Beschikbaar krediet |
30.000,00 euro |
Voorziene raming/kostprijs/… |
|
|
|
Geraamde inkomsten of subsidies in het budgetjaar |
|
|
|
Aannemer/Leverancier/Instantie |
ISS Facility Services (via CREAT) |
|
|
Enig artikel. Bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 december 2023 over de toetreding tot de raamovereenkomst van Creat: "Schoonmaak met tijdelijk poetspersoneel - juni 2023".
De gemeente Kampenhout heeft een raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software.
Door in te tekenen op deze overeenkomst kunnen wij aan interessante voorwaarden hardware en software aankopen en/of beroep doen op de diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken en procesautomatisering.
Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, in het bijzonder artikel 42, § 1, 1°, a;
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, in het bijzonder de artikels 29/1;
De gemotiveerde gunningsbeslissing van het college van burgemeester en schepenen van Kampenhout van 6 maart 2023;
Door gebruik te maken van dit raamcontract is het gemeentebestuur vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Omdat we zelf geen gunningsprocedure moeten voeren besparen we tijd en geld.
De schaalgrootte van de gemeente Kampenhout laat toe om gunstiger voorwaarden te bekomen dan mogelijk is op niveau van het bestuur.
De behoeftes van het bestuur stemmen overeen met de bepalingen van het bestek.
Het gebruik van het raamcontract houdt geen exclusiviteit in.
De uitgaven worden voorzien in het investeringsbudget.
Actienummer | 2024/GBB/0119-00/2410000/GEMEENTE/CBS/IP-009 |
Beleidscode (omschrijving en nummer) | 0119-00 Overige algemene ondersteunende diensten |
Algemene rekening + omschrijving | 2410000 Informaticamaterieel - gemeenschapsgoederen |
Bedrag uitgave inclusief BTW | |
Aannemer/leverancier/instantie | |
Geraamde inkomsten of subsidies in het budgetjaar |
Visum
Geen visum vereist
Artikel 1. De deelname aan het "Raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software", wordt goedgekeurd.
Art. 2. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Het Vastgoedinformatieplatform is een generiek gegevensdelingsplatform dat de uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk maakt.
Wat is het Vastgoedinformatieplatform?
Het Vastgoedinformatieplatform realiseert één centraal aanvraag- en afleverloket en stelt een dossier vastgoedinformatie samen.
In oktober 2022 is het platform gelanceerd in een MVP-versie. Steeds meer steden en gemeenten zullen gebruikmaken van het platform. Vanaf 1/1/2024 verlopen alle aanvragen in Vlaanderen via het Vastgoedinformatieplatform.
Het proces om informatie te verzamelen voor de verkoop van vastgoed is vandaag versnipperd en administratief tijdrovend. Stedenbouwkundige informatie, milieu informatie en andere informatie over het perceel en onroerend goed moeten nu nog vaak manueel worden opgezocht bij de verschillende administraties.
Het Vastgoedinformatieplatform brengt daar verandering in. Dit generiek gegevensdelingsplatform maakt een eenvoudige uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk. De verschillende aanvragers kunnen de informatie verkrijgen via één eenvoudige weg in het kader van een verkoop of langdurige verhuur. Het platform verzamelt data uit de aangesloten, centrale bronnen waarna de bevoegde gemeente het dossier verrijkt via het platform en na een kwaliteitscontrole het dossier aflevert aan de aanvrager.
Op 3 oktober 2022 ging het Vastgoedinformatieplatform van start voor notarissen en vastgoedmakelaars in de eerste aangesloten gemeenten. Tot 2024 zullen steeds meer steden en gemeenten aanvragen behandelen via het nieuwe systeem. Op 1 januari 2024 zullen diverse aanvragers dossiers vastgoedinformatie kunnen opvragen in alle Vlaamse steden en gemeenten.
Het Vastgoedinformatieplatform is een initiatief van de gemeenten, in samenwerking met VVSG, de vastgoedsector (CIB en Fednot ) en de Vlaamse Regering. Digitaal Vlaanderen staat in voor de ontwikkeling van het platform en het operationeel beheer.
Gefaseerde uitrol
Het Vastgoedinformatieplatform is momenteel in gebruik door notarissen en vastgoedmakelaars in de reeds aangesloten gemeenten. Tot eind 2023 zullen steeds meer steden en gemeenten aanvragen behandelen via het nieuwe systeem.
Op 1 januari 2024 gaat de decretale verplichting in en zullen alle aanvragen in Vlaanderen via het platform verlopen. Vanaf dan zullen ook burgers terecht kunnen op het platform.
Gelet artikel 173, van de Grondwet;
Gelet op artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op artikel 21, eerste lid, van het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;
Gelet op de artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden;
Overwegende dat aanvragers informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld wensen te ontvangen;
Overwegende dat de gemeente het belangrijk vindt dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed;
Overwegende dat gemeenten op zoek zijn naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen;
Overwegende dat het Vastgoedinformatieplatform een elektronisch informatiesysteem is om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen, en uit te wisselen tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;
Overwegende dat het Vastgoedinformatieplatform beheerd wordt door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook “Athumi” genoemd) zoals geregeld in het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;
Overwegende dat de gemeente via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie kan verzamelen in een product en dit product met vastgoedinformatie kan ontsluiten;
Overwegende dat het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoedinformatie en het samenvoegen van deze vastgoedinformatie in een product, op verzoek van aanvragers voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meebrengt;
Overwegende dat de gemeente Lubbeek de kost voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie via producten op de aanvrager ervan wenst te verhalen;
De verwerkingsovereenkomst zoals gevoegd als bijlage zal ondertekend worden door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. En niet zoals het sjabloon van Athumi (document bij bespreking in commissie) eerst verkeerdelijk aangaf. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen t.o.v. de bespreking in commissie.
Artikel 1 - Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;
2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;
3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;
4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen;
5° product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP;
6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
7° Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap;
8° aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP;
9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;
10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;
11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;
12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;
13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;
14° VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;
15° gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product;
Artikel 2 - Algemeen
De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.
In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.
Voor alle aanvragen die via het VIP verlopen, wordt ten voordele van gemeente [X] een gemeentelijke bronretributie geheven op aanvragen tot het verkrijgen van een product met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron.
Artikel 3 – Aanvrager van vastgoedinformatie
Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.
Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi. https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/athumi-het-vlaams-datanutsbedrijf/vastgoedinformatieplatform/gebruikersomgeving-vastgoedinformatieplatform
De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager. Van zodra het VIP-decreet in werking treedt is eveneens de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet verschuldigd door de aanvrager.
Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:
Artikel 4 - Bedrag
Het bedrag van de gemeentelijke bronretributie wordt vastgelegd als volgt:
Voorwerp aanvraag |
Retributiebedrag per kadastraal perceel |
Product Vastgoedinlichtingen, zoals vermeld in hoofdstuk 8 van het VIP-decreet |
125 EUR |
Daarbovenop komt het bedrag van de platformretributie of platformvergoeding zoals vastgelegd in het VIP-decreet.
Artikel 5 - Inning
Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.
Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens
§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente Lubbeek en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.
Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Lubbeek wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.
De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Lubbeek en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst die te vinden is als bijlage.
Artikel 7 – Ondertekening
De vastgoedinformatie in het product die de gemeente Lubbeek via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.
Artikel 8 - Vervanging voorgaande reglementering
Dit reglement vervangt vanaf 30/1/2024 het retributiereglement dat betrekking heeft op aanvragen van producten, die kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform.
Het vervangt het reglement aangenomen in zitting van de gemeenteraad van 28/03/2023 "Aansluiting Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie -goedkeuring".
Artikel 9 - Bekendmaking
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
1. Voorgeschiedenis
Het Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald art; 40 over de bevoegdheden van de Gemeenteraad;
Het Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;
De Wet op de buurtwegen van 10 april 1841, gewijzigd bij de wet van 20 mei 1863 en 9 augustus 1948. Deze wet is afgeschaft, maar de Atlassen der Buurtwegen werden als juridische basis behouden via artikel 85 van het decreet houdende de gemeentewegen;
Het besluit van de gemeenteraad van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van de dading met de heer Van Damme;
Het besluit van de gemeenteraad van 26 september 2018 i.v.m. het trage wegen actieplan;
Het besluit van de deputatie van 19 december 2018 in verband met de goedkeuring van het trage wegen actieplan;
Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2019. De procedure voor de wijziging van gemeentewegen wordt beschreven in afdeling 2”procedurele bepalingen over gemeentelijke rooilijnplannen – de artikels 16 tot 19.Het toetsingskader of de algemene doelstellingen ter beoordeling van het voornemen om gemeentewegen te wijzigen is opgenomen in artikels 3 en 4 van het decreet gemeentewegen;
Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 24 oktober 2023 i.v.m. Linden - voetweg 32 - rooilijnplan gedeeltelijke verplaatsing voetweg 32 t.h.v. de Lijsterdreef - voorlopige vaststelling;
Het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 30 oktober 2023 i.v.m. Linden - voetweg 32 - rooilijnplan gedeeltelijke verplaatsing voetweg 32 t.h.v. de Lijsterdreef - openbaar onderzoek van 10 november tot en met 12 december 2023
Het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 14 december 2023 i.v.m. Linden - voetweg 32 - PV van sluiting;
Het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 22 januari 2024 i.v.m. Linden, voetweg 32 - rooilijnplan gedeeltelijke verplaatsing voetweg. Weerlegging bezwaar.
Er werd één bezwaar ingediend tegen het rooilijnplan tot gedeeltelijk verplaatsen van voetweg 32 in Linden. Het wordt hieronder puntsgewijze behandeld.
In schuine druk links gealinieerd zijn opmerkingen uit het bezwaarschrift, rechtgedrukt, inspringend is het antwoord erop.
De in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakte tekst stelt in fine: Bezwaren tegen dit voorstel dienen per aangetekende brief meegedeeld te worden aan het College van Burgemeester en Schepenen, ten laatste op dinsdag 12 december, om 11 uur.
De tekst van de bekendmaking op de gemeentelijke website zegt iets anders: Bezwaren tegen dit voorstel tot gedeeltelijke verpÍaatsing van buurtweg 32 van de Atlas der Buurtwegen t.h.v. de Lijsterdreef dienen schriftelijk meegedeeld te worden aan het College van Burgemeester en Schepenen uiterlijk op woensdag 12 december 2023. Woensdag 12 december 2023 een onmogelijkheid: woensdag is de 13de.
Dit is een terechte opmerking. Na vaststelling van dit euvel werd beslist om eventuele bezwaren die na 12/12 ingediend werden en voor 13/12 op 11:00 toch zullen worden meegenomen. Er wordt ook apart gerapporteerd over hoeveel bezwaren dit gaat (geen). Dit is geen reden om het dossier te verwerpen
Het niet vermelden van de mogelijke digitale indiening (zie artikel 17 §4 van het Gemeentewegendecreet) is nalatig en doet afbreuk aan de geldigheid van het openbaar onderzoek. Idem voor wat betreft de verplichting de een geschreven per aangetekende brief te betekenen: een afgifte tegen ontvangstbewijs biedt dezelfde waarborgen. Het is geen verplichting.
Dit is een terechte opmerking, maar geen reden om het dossier te verwerpen. We hebben onze sjablonen aangepast zodat in de toekomst alle wettelijk geldige opties aangehaald worden (beveiligde zending)
Besluit
Wij menen dat we met onze aanpak na het vernemen van deze opmerkingen voldoende garanties geboden hebben om de geldigheid van de procedure te waarborgen. Dit is geen reden om het dossier te verwerpen
Beschrijving van de situatie
Het is een terechte opmerking dat tekst en plan moeten overeenkomen. Maar het feit dat de beschrijving van de huidige toestand onvolledig zou zijn, is geen reden om het dossier te verwerpen. In het gemeentewegendecreet staat geen verplichting inzake de beschrijving van de weg.
(2) Het landmetersplan is – ten onrechte – niet in overeenstemming met de tekst: De tekst stelt terecht: Deze voetweg loopt … over de losweg welke zuidelijk gelegen is van perceel 92s3 en maakt een haakse hoek tot het noordelijk gedeelte van het perceel 92s3 … De weergave en juiste situering van deze actuele toestand had ook nauwkeurig uit het plan moeten blijken: daartoe dient het plan: om elkeen toe te laten de uitgangssituatie te kennen en te kunnen beoordelen door deze zowel met de Atlassituatie als met de ‘gewenste verplaatsing’ te kunnen vergelijken. Wanneer niet getoond wordt dat er vandaag al een vrijgemaakt pad over perceel 92s3 – ongeveer recht voor de watertoren – bestaat, gelegen langs de aldaar op het plan afgebeelde omheining (volgens de legende: ‘lage betonplaten of houten palen’), steunt het openbaar onderzoek en de besluitvorming NIET OP EEN CORRECTE FEITENWEERGAVE. Dit hypotheceert de besluitvorming.
Er wordt dus ten onrechte niet weergegeven dat de actueel bestaande doorsteek over perceel 92s3 op de zuidzijde ervan vandaag reeds uitgeeft op de ‘juiste’ plaats, dit wil zeggen: in overeenstemming met de Atlaspositie, maar op de noordzijde van het perceel een 30-tal meter verder westwaarts ligt dan de Atlaspositie. De bestaande toestand betreft dus een ‘haakse’ oversteek over perceel 92s3; de Atlasligging loopt schuin, verandert minder scherp van richting.
Op het landmetersplan staat - terecht- de atlasligging van de weg ingetekend. Het is ook deze waarover de gemeenteraad, volgens het decreet gemeentewegen, een beslissing zal moeten nemen. De beschrijvende tekst geeft weer hoe de weg officieus gebruikt wordt. Het had inderdaad iets duidelijker gekund door ook de atlasligging te bespreken in de tekst, maar op zich gaat het niet om een fout.
Zoals duidelijk op de atlas der buurtwegen loopt de buurtweg schuin over het huidige perceel 92S3. De huidige ligging van het officieuze wandelpad valt op het landmetersplan, af te leiden uit de draadafsluiting. De ingetekende draadafsluiting wordt weergegeven in het zuidelijke punt van de Atlaspositie en geeft daar het begin van het af te schaffen schuine tracé weer. De weg ligt te westen van de draadafsluiting. Ons inziens zijn alle grafische elementen aanwezig op dit plan om dit te kunnen afleiden.
(Overigens is het plan niet vergezeld van een fotodossier – ter verduidelijking.) BEELD ACTUELE TOESTAND (foto door ondergetekende, zomer 2023):
Fotodossier is niet verplicht volgens het gemeentewegendecreet. Het is aangewezen. In tegenstelling tot wat de bezwaarindiener stelt, is de gemeente Lubbeek wel degelijk wel bekommerd om een snelle en goede afhandeling van het trage wegen dossier. De snelheid die op dit moment nodig is, laat geen ruimte voor het maken van een beeldverslag.
(1) Ten onrechte wordt met geen woord gerept over de nogal iconische watertoren waar (zowel de Atlaspositie als de actuele ‘haakse’ oversteek van perceel 92s3) op uitgeeft: dit is een, voor de wandelaar, opvallend en aantrekkelijk gegeven. De watertoren wordt weliswaar afgebeeld op het plan, maar zonder hem te benoemen; in de tekst wordt er niet over gerept.
De watertoren mag dan wel iconisch zijn; de oorspronkelijke ligging van de weg zal er geenszins door geïnspireerd zijn: de watertoren dateert de jaren 70; hij figureert voor het eerst op de topografische kaart van 1989. De zichtassen vanop de atlaslocatie en vanop de haakse ligging geven geen uitzicht op de watertoren.
Niet vermelden eerdere procedures
- Met brief van 21.6.2003 (!) vraagt ondergetekende de gemeente LUBBEEK de feitelijke en wettelijke toestand van pad 32 (en 33 en 34) in overeenstemming te brengen.
Het Lubbeeks college antwoordt (collegebesluit 15.7.2003):
… beslist dat de paden 32, 33 en 34 dienen hersteld te worden in hun normale staat van verhard pad.
- Met zijn brief van 17.8.2004 vraagt de Gouverneur de gemeente LUBBEEK met aandrang (…) het openbaar karakter van de voetwegen 32, 33 en 34 te herstellen en eventuele belemmeringen te verwijderen.
- Wegens het uitblijven daarvan dagvaarden ondergetekende en bewoner Lijsterdreef 7 op 8.10.2004 de gemeente Lubbeek en enkele aangelanden onder wie de eigenaars (nog steeds) van perceel B92s3.
Met vonnis van 27.1.2009 beveelt de Vrederechter de gemeente LUBBEEK de paden 32, 33 en 34 in hun oorspronkelijke toestand te herstellen (…)
- Met brief van de deputatie (met vaststellingsverslag) van 20.7.2006 werd LUBBEEK nogmaals aangemaand: het is een voortdurende verplichting van de gemeente om die wegen te onderhouden en vrij te houden.
- De gemeente LUBBEEK tekende hoger beroep aan.
De Rechtbank van Eerste Aanleg te Leuven bevestigt, in eindvonnis van 20.6.2012, het eerste vonnis: LUBBEEK dient het binnen het jaar na te leven, op straffe van dwangsom van 50€ per dag per pad.
- In de dading van 7.4.2014 met ondergetekende verbindt LUBBEEK er zich toe een hele reeks onbeschikbare ‘trage wegen’ te ‘behandelen’ uiterlijk tegen eind 2023. Met betrekking tot pad 32 (en 33 en 34) luidt de overeenkomst dat deze tegen uiterlijk 30.6.2014 in regel moeten zijn; deze periode werd naderhand (goodwillbrief van ondergetekende van 24.3.2017) nog verdaagd tot uiterlijk eind 2017.
- Mail van ondergetekende van 6.1.2015 aan LUBBEEK:
Welke oplossing wordt voorzien voor de oorspronkelijk foutieve vrijmaking van pad 32 over het perceel Van Asselbergh - ik had gesuggereerd dat er onvoldoende elementen zijn om een verlegging te verantwoorden en een nieuwe, juiste vrijmaking zich opdringt?
- Pas wanneer ondergetekende, na eerdere tussenliggende ingebrekestellingen, LUBBEEK op 6.6.2023 per aangetekende brief opnieuw in gebreke stelt wegens niet naleving van de overeenkomst van 2014, met opeising van de voorziene schadeloosstellingen, onderneemt LUBBEEK actie.
Dit resulteert andermaal NIET in de door de rechtbanken bevolen VRIJMAKING, in casu ook over perceel B92s3 van de procespartijen Van Asselbergh-Van Tenderloo – zodat zij zich niet kunnen verzetten tegen de vrijmaking door de gemeente - maar in de VERPLAATSING omheen het perceel.
Eerste tussentijds besluit:
Zonder dat daar ook maar de minste juridische grond toe bestond – wel integendeel: zie de rechterlijke beslissingen respectievelijk de dading – laat LUBBEEK TWINTIG JAAR LANG na het Atlastraject over perceel B92s3 naar behoren vrij te maken.
Wanneer de eindeloos foutief stilzittende gemeente na 20 jaar (!) EINDELIJK beweegt, zegt ze:
We zullen (alweer) NIET DOEN wat voor de hand ligt: vrijmaken in zijn Atlasligging, we zullen IETS ANDERS doen: verplaatsen – ten voordele van de partijen tegen wie de bevolen vrijmaking mede was uitgesproken.
Dus: eerst eindeloos met de voeten slepen om uiteindelijk … de private partijen nogmaals te bedienen.
Hiermee wekt LUBBEEK (meer dan) de schijn en het vermoeden dat het haar niet om het algemeen belang te doen is
In de dading deed de heer Van Damme afstand van het vonnis betreffende voetweg 32 te Linden.
(2) Correctie: Het woord ‘watertoren’ komt wel degelijk in het voorlopig besluit voor: Namelijk onder de titel ‘Argumentatie/Algemeen Belang’: Niet alleen blijft het alternatief via de losweg naar de watertoren bestaan, wat de kortste weg is, er is ook een mooi alternatief langs de perceelsgrens. Deze uitspraak zegt veel over de kwade trouw (geniepige en voortdurende discriminatie tussen belangen van privé personen) van de gemeente: Het echtpaar Moeys(+)-De Troy (Lijsterdreef 7) hebben destijds de gerechtelijke procedure tot geheel herstel van voetweg 32 tegen Lubbeek samen met ondergetekende gevoerd om verlost te zijn van ‘druk verkeer’ langs hun voordeur over de ‘losweg’ – dit wegens het stilzitten van de gemeente na hun herhaalde klachten. In plaats van de oorspronkelijke voetweg, met zijn zwakkere bochten, als openbare weg nu eindelijk te herstellen, duwt LUBBEEK het publiek gebruik niet enkel feitelijk, door een minder aantrekkelijk tracé te creëren (zie hieronder), maar de in voornoemd citaat expliciet uitgedrukte verwachting en intentie, dus doelbewust, opnieuw in de richting van de ‘losweg’.
De losweg Lijsterdreef-watertoren is geen onderdeel van dit dossier. Het dossier gaat over de voetweg, niet de losweg.
Het gemeentelijke argument/opzet is vals en verdorven:
(a) een losweg is in essentie een private weg, slechts ten bate van sommige belanghebbende aangelanden; de gemeente doet opnieuw alsof hij een alternatieve publieke weg zou mogen vormen!
(b) de losweg komt aantrekkelijker voor in de mate hij wél vrij toegankelijk verschijnt terwijl de openbare (trage) weg door de gemeente verwaarloosd wordt; ondergetekende vordert al 20 jaar – kennelijk geheel rechtmatig (zie hierboven) - dat de gemeenteweg door Lubbeek vrijgemaakt wordt; alle woordenkramerij ten spijt, bewijzen de feiten met welke onoverwinnelijke tegenzin LUBBEEK hier (geen) gevolg aan geeft;
De losweg Lijsterdreef-watertoren is geen onderdeel van dit dossier. Het dossier gaat over de voetweg, niet de losweg. Bovendien zal, door de definitieve goedkeuring van dit dossier, voetweg 32 wel herkenbaar zijn en meer gebruikt worden.
(c) door haakse bochten te installeren in deze reeds smalle weg (zie zowel de actuele toestand als het verplaatsingsvoorstel), ontmoedigt LUBBEEK het gebruik ervan; daar is geen reden toe: het oorspronkelijk tracé vertoont zachtere bochten;
Graag merken we op dat haakse bochten niet voor het eerst geïntroduceerd worden op dit stuk weg. We zien ze al verschijnen op de topokaart van 1873, waarna ze steeds zo werden weergegeven. Ook de orthofoto uit 1957 toont dat dit deel van voetweg 32 eerder "haaks" dan schuin werd gebruikt. Voor wandelaars is een haakse bocht geen probleem.
|
|
NGI 1873: haakse bocht geïntroduceerd |
NGI 1989 : westelijke verschuiving dwarsverbinding |
|
|
Orthofoto 1957 |
Orthofoto 1971 |
(d) ervan uitgaand dat de gebruiker de Lijsterdreef wil oversteken om het vervolg van Pad 32 in te gaan (of omgekeerd), is de afstand precies dezelfde: de delen ten oosten en ten westen van de Lijsterdreef liggen immers tegenover mekaar; of men de asverschuiving neemt over de Lijsterdreef of ter hoogte van de watertoren maakt geen verschil.
Het is net de bedoeling dat wandelaars de oversteek aan de Lijsterdreef rechtdoor zullen maken. De landelijke wandelbeleving zal beter tot zijn recht komen via de oversteek dan door 100 m via de Lijsterdreef te wandelen.
De kwade trouw van LUBBEEK lijkt grenzeloos: na 20 jaar terechtwijzing blijft de gemeente met alle middelen volharden in de boosheid: het officiële tracé moet zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt worden zodat het publiek voorrang geeft aan de losweg.
Bezwaarindiener maakt een intentieproces van de gemeente zonder hiervoor feitelijke argumenten aan te halen. Dergelijke gedachtegang speelde bij de besluitvorming helemaal niet. Deze uitspraak is volledig interpretatie van de bezwaarindiener. Het is net de bedoeling om door het goedkeuren van dit dossier bereikt wordt dat voetweg 32 attractiever wordt dan nu het geval is.
Het valt sowieso al op dat LUBBEEK uitsluitend en dat nu al 20 jaar lang (!) eieren legt onder de belangen van die ene perceeleigenaars; terwijl er tal van percelen zijn waar de trage wegen dwars doorheen lopen: zo loopt bijvoorbeeld het meest oostelijke deel van hetzelfde pad 32 dwars door het landbouwperceel 107c.
Het is fijn dat het bezwaarindiener opvalt dat er tal van privaatpercelen zijn die dwars doorkruist worden door voetwegen. Zoals in volgende dossiers zal blijken, spaart de gemeente Lubbeek kosten noch moeite om ook daar te zoeken naar duurzame oplossingen om een trage wegen netwerk uit te bouwen dat ook gedragen wordt door alle betrokkenen. Daarbij maken we wel degelijk een afweging tussen verschillende waarden: in dit geval gaat het om een stukje weg dat geen historische continuïteit kent, waarbij natuurwinst te maken is door hem te verleggen, de in de Atlas bedoelde (recreatieve) verbinding (verbinding, niet locatie) blijft behouden door verlegging en het genot van het perceel kan geoptimaliseerd worden.
De private belangen van de familie Moeys-De Troy (de naburen van de losweg) zijn niet minder behartenswaardig dan deze van Van Asselbergh-Van Tenderloo (de eigenaars van perceel 92s3).
De losweg Lijsterdreef-watertoren is geen onderdeel van dit dossier. Het dossier gaat over de voetweg, niet de losweg. Dit dossier werd niet opgemaakt vanuit het privébelang van een persoon, maar wel met het algemeen belang voor ogen. Dit impliceert dus een afweging van de verschillende waarden.
De eersten ondervinden schade wanneer, ten gevolge van de kwade trouw van laatstgenoemden (in collusie met de gemeente) een openbare weg ontoegankelijk gemaakt en gelaten wordt, waardoor het publiek de losweg verkiest. Dhr. en mevr. Van Asselbergh-Van Tenderloo ondervinden geen schade wanneer hen slechts wordt gevraagd de bestaande lasten te respecteren van de eigendom die zij het kopen waard achtten.
De losweg Lijsterdreef-watertoren is geen onderdeel van dit dossier. Het dossier gaat over de voetweg, niet de losweg.
Het ontwerp slaagt er hoegenaamd niet in zelfs maar de indruk te wekken dat het verplaatsingsvoorstel gedragen zou kunnen zijn door enige noodzaak
Het ontwerp beoogt een permanente oplossing te bieden aan een al lang bestaand probleem. Het belangrijkste motief is om een volledig verbinding van voetweg 32 te bieden aan wandelaars over een open onbetwist tracé. Het nieuwe tracé is aantrekkelijker voor wandelaars. De belevingswaarde van een tocht door een bebost gebied met op het einde vergezichten over akkers en zicht op het Vossenkotenbos is net rijker als wandelbeleving.
De verwijzing naar artikelen 3 en 4 van het Gemeentewegendecreet is niet meer dan woordenkramerij:
De verwijzingen naar Art. 3 en Art. 4 van het gemeentedecreet zijn nodig om aan te tonen dat het doel namelijk de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
De gemeente dient een geïntegreerd beleid te voeren, dat onder meer gericht is op:
- de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
- de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
- Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
- Het is net aantrekkelijker voor wandelaars. De belevingswaarde van een tocht door een bebost gebied met op het einde vergezichten over akkers en zicht op het Vossenkotenbos is net rijker als wandelbeleving.
Het besluit ZEGT dat wordt behouden tenzij verplaatsing NODIG is. Eerder gaf het besluit te kennen dat het in het voordeel van de eigenaar van het betrokken perceel is dat eromheen wordt gegaan. Maar dat is evident: dat is altijd het geval. De vraag is uiteraard: waarom zou dit hier mogen doorwegen? Men verplaatst immers (evident) niet systematisch trage wegen omheen percelen alleen … om die reden. Het is niet altijd verboden rekening te houden met ‘private’ belangen, maar de artikelen 3 en 4 stellen uitdrukkelijk dat het algemeen belang voorop moet staan.
Het algemeen belang in deze is dat er een vrij toegankelijk en open traject voor de voetweg komt. Het verplaatsen van de voetweg leidt tot het bereiken van dit doel. Het is aantrekkelijker voor wandelaars. De belevingswaarde van een tocht door een bebost gebied met op het einde vergezichten over akkers en zicht op het Vossenkotenbos is net rijker als wandelbeleving.
Het probleem in casu is:
x) dat het hier UITSLUITEND om het privaat belang lijkt te gaan;
x) dat dit belang bovendien maar zeer zwak wordt geconcretiseerd: het lijkt helemaal niet om een uitgesproken waardevermeerdering van het betrokken perceel te gaan, namelijk zoals bijvoorbeeld in het geval van een in woonzone gelegen diagonale perceelsdoorsteek door een pad dat daarmee ordentelijke verkaveling verhindert – zodat een verplaatsing tussen de percelen aangewezen kan zijn in functie van woningbouw.
Dat is geenszins zo. Vooral het algemeen belang wordt beoogd. Onder andere een oplossing geven aan een al lang aanslepend probleem. Het regelen van een aangelegenheid zoals afgesproken in een dading. De toegankelijkheid van de gemeentewegen vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. De herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak. Dit zijn alle algemene belangen.
De voorlopige beslissing haalt slechts aan: DAT het perceel 92s3 in tweeën wordt gesneden; En overweegt verder: … ontzien we ook maximaal het door de jaren bebost geraakte perceel dat vroeger nog weidegrond was.
Zoals al aangehaald is dit niet het enige motief. Het is aantrekkelijker voor wandelaars. De belevingswaarde van een tocht door een bebost gebied met op het einde vergezichten over akkers en zicht op het Vossenkotenbos is net rijker als wandelbeleving.
Dit laatste lijkt nogal tendentieus: op andere plaatsen wordt het (op paden blijvend) gebruik van een bosrijke omgeving juist als een meerwaarde aanzien voor wandelaars … Het lijkt hier om een goedkoop argument … ‘à la tête du client’ … te gaan.
In dat geval gaat het over bestaande wegen in een bos. Hier wordt dit nieuwe bos aangesneden. Het is aantrekkelijker voor wandelaars. De belevingswaarde van een tocht door een bebost gebied met op het einde vergezichten over akkers en zicht op het Vossenkotenbos is net rijker als wandelbeleving.
Het voordeel van de eigenaar wordt niet verder geconcretiseerd: het pad bevindt zich bij de doorsteek in Atlasligging nog vérder van de woning dan de loop ervan langs de noordzijde van het perceel. De huidige bestemming van het gebied is landschappelijk waardevolle landbouwzone en de vermelde overwegingen geven geen concreet geapprecieerd nadeel voor de eigenaars weer aangezien zij bepaalde ontwikkelingsplannen zouden hebben waarvoor de bestaande wegligging hinderlijk zou zijn en vervangen zou moeten worden door een voor het publiek minder gunstig (zie hieronder) alternatief.
De eigenaar zal na verplaatsing van de weg meer m² trage weg op zijn perceel hebben liggen. Waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet worden geacht elkaar te neutraliseren. In voorkomend geval bevat het rooilijnplan de volgende aanvullende elementen:
1° een berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden tengevolge van de aanleg, wijziging of verplaatsing van een gemeenteweg overeenkomstig artikel 28;
Er is geen waarde vermeerdering of vermindering dus dient dit niet op het plan te staan.
Zoals gezegd, moet men immers uitgaan van de vaststelling dat de (perceeldoorsnijdende) Atlasweg er al anderhalve eeuw zo ligt en dat de huidige eigenaars bij notariële akte eigenaar zijn geworden op voorwaarde de bestaande erfdienstbaarheden te respecteren. Zodat er, rekening houdend met alle belangen, goede redenen moeten zijn om dat te veranderen – vooreerst: in het algemeen belang.
Landschappen en hun gebruik zijn dynamische gegevens, soms zijn mensen begonnen zich langs andere paden te verplaatsen. In dit geval tonen de kaarten ook een ietwat fluïde verloop van de dwarsverbinding, waarbij deze reeds op het einde van de 19de eeuw haaks werd ingetekend.
De voorlopige beslissing houdt, zoals al aangehaald, bovendien geen rekening met het feit dat er wel degelijk NADELEN VOOR HET PUBLIEK (‘algemeen belang’) aan de verplaatsing gekoppeld zijn:
Er wordt hier niet aangetoond welke nadelen er zouden zijn voor wandelaars. Onze mening is dat de wandelbeleving beter is zonder nadelige gevolgen.
(a) De watertoren zou zich niet langer langs het tracé ervan bevinden: door dan maar het gebruik van de private losweg aan te bevelen (horresco referens: zie hierboven), erkent de voorlopige beslissing het nadeel: ze erkent dat het verplaatste tracé onaantrekkelijker wordt ten gevolge van de gewijzigde ligging; impliciet erkent ze ook het bijkomend nadeel:
Het is een interpretatie van de bezwaarindiener dat wij met deze procedure het gebruik van de losweg willen aanbevelen (zelf lezen wij de tekst niet zo; en de intentie was zeker niet aanwezig)
(b) Paden met haakse bochten zijn effectief langer dan het te verplaatsen tracé dat zachte bochten (> 90°) vertoont; ze zijn onaangenamer voor de gebruiker; ze zijn minder makkelijk inzake onderhoud (draaibeweging kleine machine …); ze vormen inderdaad een omweg.
Deze weg zal voornamelijk een recreatief karakter hebben. Voor een recreatieve wandelaar is het niet jammer dat die zich langer in een groene omgeving kan ophouden.
De motivering van het voorlopig besluit komt neer op een ‘verontschuldiging’ dat het slechter wordt dan voorheen, maar … het is toch nog aanvaardbaar …
Het is een interpretatie van de bezwaarindiener dat wij menen dat het slechter wordt dan voorheen. Wat er staat is dat het "anders" wordt dan voorheen.
Dergelijke motiveringswijze is flagrant in strijd met artikelen 3 en 4, aangezien deze vereisen dat de wijziging een uitzonderingsmaatregel is die positief gemotiveerd moet worden: de nieuwe ligging moet, beschouwd vanuit het algemeen belang, beter zijn. Hier is aantoonbaar het tegenovergestelde het geval:
Zoals onder Argumentatie art3&4 gemeentewegendecreet weergegeven blijft het wandelnetwerk intact. Door de voetweg te verleggen langs de west- en noordzijde van het perceel 92s3, ontzien we ook maximaal het door het jaren bebost geraakt perceel dat vroeger nog weidegrond was. Volgens de BWK (terreinopnames 2001) ontwikkelt zich hier intussen waardevolle vegetatie. Het gaat niet om een historisch continue ligging van de dwarsverbinding
Hier is ze uitsluitend beter voor 1 perceeleigenaar en dan nog maar in zeer beperkte mate (bovendien is dergelijke motivering discriminerend tegenover anderen in dezelfde situatie aangezien verplaatsingen omheen perceelsgrenzen niet in dezelfde omstandigheden voor alle anderen toegepast worden – gelukkig maar: een tragewegennetwerk vol haakse bochten dient niet het algemeen belang); voor het publiek wordt de verplaatste ligging duidelijk onaantrekkelijker dan de oorspronkelijke ligging.
Het is net aantrekkelijker voor wandelaars. De belevingswaarde van een tocht door een bebost gebied met op het einde vergezichten over akkers en zicht op het Vossenkotenbos is net rijker als wandelbeleving.
Er is ten onrechte geen duidelijkheid over de berekening van de meer- en minderwaarde bij openbaar onderzoek. Inzicht in de financiële gevolgen voor de gemeente is van openbare orde en raakt evenzeer het gelijkheidsbeginsel, dus ook de te beoordelen wettigheid van de beslissing in dat opzicht. De concrete becijfering moet voorliggen bij het openbaar onderzoek; dit is kennelijk niet het geval. Dit wil zeggen: het werd noch gepubliceerd noch bekendgemaakt in het gepubliceerde voorlopig besluit.
Art. 16§3. stelt: In voorkomend geval bevat het rooilijnplan de volgende aanvullende elementen:
1° een berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de aanleg, wijziging of verplaatsing van een
gemeenteweg overeenkomstig artikel 28; Art.28$2 stelt dat "Waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet worden geacht elkaar te neutraliseren." In principe is er dus volgens art. 28 in dit dossier geen meer- of minwaarde te betalen, waardoor dit ook niet op het plan staat.
De gemeente heeft zich door haar volgehouden weigering gedurende 20 jaar, het eenvoudig herstel van de oorspronkelijke doorsteek door perceel 92s3 bij voorbaat verdacht gemaakt met betrekking tot haar respect voor wettigheid, in het bijzonder met betrekking tot het gelijkheidsbeginsel: de betrokken eigenaars van 1 bepaald perceel lijken a priori onaantastbare (eigen)belangen te vertegenwoordigen die, in de ogen van de gemeente, absolute voorrang genieten.
De gemeente beoogt het openen van de voetweg 32 in het algemeen belang. Andere beweringen zijn voor rekening van de bezwaarindiener.
Helaas vindt dit verwerpelijke gedrag van LUBBEEK volmaakte voortzetting in voorliggend voorstel tot verplaatsing:
De gemeente beoogt het openen van de voetweg 32 in het algemeen belang. Andere beweringen zijn voor rekening van de bezwaarindiener.
In werkelijkheid ontbreekt elk geldig motief om deze voetweg te verplaatsen:
De redenen voor de verplaatsing werden hier al uitvoerig aangehaald.
- hij loopt waar hij al 150 jaar loopt (Atlas);
De ligging van de Atlasweg van 1841 is het uitgangspunt de verplaatsing naar de rand van het perceel is de bedoeling van de procedure. We houden echter ook rekening met het feit dat de dwarsverbinding in het verleden de facto al verschoof.
- hij loopt door een aantrekkelijk bosje, plots duikt een watertoren op: dit is, gezien vanuit het oogpunt van de gebruikers, fijn … ;
Zoals elders aangetoond zijn er geen zichtassen op de watertoren. De watertoren staat er van ca 1970. Het bosje is recente natuurlijke aanwas.
- 2 geleidelijke bochten maken hem makkelijk in gebruik en onderhoud;
Haakse bochten zijn voor wandelaars geen probleem.
- het niet uit een concrete en zwaarwichtige behoefte afgeleide ‘voordeel’ voor de private eigenaars (van omlegging omheen het perceel) staat tegenover de afbraak van het publiek belang op voornoemde punten – de conclusie ligt voor de hand.
Het concrete financiële plaatje van het voorstel wordt ten onrecht niet publiek gemaakt. De gemeente zal de verplaatsing dan ook dienen te verwerpen.
Een schattingsverslag werd wel meegestuurd aan de gemeenteraad. Dit wordt nooit publiek gemaakt. Omwille van de verplaatsing op eigen terrein is er geen meer- of minwaarde te betalen. Dit zal aangepast worden op het definitieve rooilijnplan.
Conclusie
Het bezwaar is niet gegrond; er is dus geen reden om niet verder te gaan met de huidige procedure.
Er is geen vermogensaanwas of latente meerwaarde geschat. De financiële impact van dit dossier blijft beperkt tot loutere dossierkosten voor de opmaak van het planmateriaal en het schattingsverslag
Artikel 1. Kennis te nemen van de inhoud van het bezwaar dat werd ingediend tegen het rooilijnplan gedeeltelijke verplaatsing voetweg 32 te Linden.
Art. 2. Definitieve vaststelling van het ontwerp van rooilijnplan tot gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 32 te Linden.
Art. 3. De gemeenteraad stelt het schattingsverslag met de voorgestelde meer/minwaarde bij de gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 32 te Linden definitief vast.
Art. 4. Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Art. 5. Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse overheid, overeenkomstig art. 24 en art.25 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019.
Art. 6. Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen van toepassing.
Motivatie behandeling buurtweg 17 en voetwegen 33 en 34 te Linden
Huidige toestand buurtweg 17 en voetwegen 33 en 34 te Linden
De delen van voetwegen 17, 33 en 34 die in dit dossier behandeld worden situeren zich allemaal rond het perceel 56k.
Buurtweg 17 loopt door de bestaande verkaveling en is reeds meer dan 30 jaar niet meer gebruikt. De voetweg is ook niet meer zichtbaar.
Voetweg 33 bevindt zich ter hoogte van de Steenveldstraat; het atlastracé van het te behandelen wegdeel van voetweg 33 is een haakse verbinding tussen de Eikenstraat en Buurtweg 17. Vanaf het kruispunt Eikenstraat - Seftingenstraat volgt het pad deels de Steenveldstraat om vervolgens te verdwijnen in het bos.
Het atlastracé van het behandelde deel van voetweg 34 loopt vanaf perceel 56r schuin over perceel 56k om verderop aan te sluiten op het atlastracé van Buurtweg 17. Dit deel is niet meer zichtbaar en toegankelijk. Dit wegdeel is 186,87m lang 1,65m breed.
Voetweg 17 in Linden werd niet opgenomen in de dading met de heer Van Damme. Voetwegen 33 en 34 in Linden werden wel opgenomen in de dading met de heer Van Damme als te behandelen voetweg.
Voetweg 17 te Linden werd opgenomen in het trage wegen actieplan op de kaart categorie 2 (te behandelen tussen 2025 en 2030). In het trage wegen actieplan werd voorgesteld om voetweg 17 af te schaffen. Voetweg 33 en 34 te Linden werd opgenomen in het trage wegenactieplan op de kaart categorie 2 (te behandelen tussen 2025 en 2030). In het trage wegen actieplan werd voorgesteld om voetweg 33 en 34 af te schaffen.
Ruimtelijke kadering van de wegen
Het niet af te schaffen deel van voetweg 17 ligt in Natuurgebied (code 00_0701) volgens hetzelfde gewestplan.
Gewenste toestand Buurtweg 17 en voetwegen 33 en 34 te Linden
Gevolgde procedure
Landmeter Jan Bogaerts, Ledigheid 34, 3210 Lubbeek werd aangesteld voor de opmaak van
Het rooilijnplan tot gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 17, gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 33 en gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 34 van de Atlas der Buurtwegen in Linden werd voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 24 oktober 2023.
Het openbaar onderzoek ging door van 10 november tot en met 12 december 2023.
Er werd een PV van sluiting opgesteld op 14 december 2023.
Er werd geen bezwaarschrift ingediend.
Het rooilijnplan tot gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 17, gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 33 en gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 34 van de Atlas der Buurtwegen in Linden werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 27 december 2023. Bij deze beslissing waren niet alle plannen aanwezig waardoor er in wezen geen beslissing is. Dit euvel wordt rechtgezet met een hernieuwde beslissing.
Het gemeentedecreet, meer bepaald artikel 43, dat de bevoegdheden van de gemeenteraad vastlegt
Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur
De wet op de buurtwegen van 10 april 1841 gewijzigd bij de wet van 20 mei 1863 en 9 augustus 1948. Deze wet is afgeschaft, maar de Atlassen der Buurtwegen werden als juridische basis behouden via artikel 85 van het decreet gemeentewegen
Het besluit van de gemeenteraad van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van de dading met Dhr. Van Damme
Het besluit van de gemeenteraad van 26 september 2018 in verband met de goedkeuring van het trage wegen actieplan
Het besluit van de deputatie van 10 januari 2019 in verband met de goedkeuring van het trage wegen actieplan
Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2019. De procedure voor de wijziging van gemeentewegen wordt geschreven in afdeling 2 'procedurele bepalingen over gemeentelijke rooilijnplannen' - de artikels 16 tot 19. Het toetsingskader of de algemene doelstellingen ter beoordeling van het voornemen om gemeentewegen te wijzigen is opgenomen in artikels 3 en 4 van het decreet gemeentewegen
Het besluit van de gemeenteraad van 24 oktober 2023 i.v.m. voetwegen 17, 33 en 34 - rooilijnplan tot gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 17, gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 33 en gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 34 van de Atlas der Buurtwegen in Linden - voorlopige vaststelling
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 30 oktober 2023 in verband met de opening van het openbaar onderzoek voor voetwegen 17, 33 en 34 te Linden
Het besluit van het college van Burgemeester en schepenen van 18 december 2023 in verband met het PV van sluiting van het openbaar onderzoek.
Het besluit van de gemeenteraad van 27 december 2023 i.v.m. Linden, Voetweg 17, 33 en 34 definitieve vaststelling.
Er werd geen bezwaar ingediend tegen het rooilijnplan tot gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 17, gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 33 en gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 34 in Linden.
Het rooilijnplan tot gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 17, gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 33 en gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 34 in Linden wordt voor definitieve vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad van december
Artikel 1. Het besluit van de gemeenteraad van 27 december 2023 i.v.m. Linden, Voetweg 17, 33 en 34 definitieve vaststelling wordt ingetrokken.
Art. 2. De gemeenteraad gaat definitief akkoord om de rooilijn van buurtweg 17 van de Atlas Der Buurtwegen t.h.v. Steenveldstraat, perceel 56N en Olmendreef 4 te bepalen in het perceel 56K, om voetweg 33 en 34 gedeeltelijk te verplaatsen naar de perceelgrens in het perceel 56K en om buurtweg 17 af te schaffen op de kadastrale percelen 56N, 56S, 60F 60 H en 58R.
Art. 3. De gemeenteraad stelt het ontwerp van rooilijnplan buurtweg 17 van de Atlas Der Buurtwegen t.h.v. Steenveldstraat, perceel 56N en Olmendreef 4, het grafisch plan tot gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 17 uit de Atlas Der Buurtwegen t.h.v. de Olmendreef-Kortrijkstraat, het rooilijnplan gedeeltelijke verplaatsing van voetweg nr. 33 van de Atlas der Buurtwegen t.h.v. Steenveldstraat en het rooilijnplan gedeeltelijke verplaatsing van voetweg 34 uit de Atlas Der Buurtwegen t.h.v. de Eikenstraat, opgesteld door landmeter Jan Bogaerts, Ledigheidweg 34, 3210 Lubbeek definitief vast.
Art. 4. De gemeenteraad stelt het schattingsverslag opgesteld door Landmeter Dirk Vanderwegen, Rotpoelstraat 160, 3001 Heverlee, definitief vast.
Art. 5. Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Art. 6. Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse overheid, overeenkomstig art. 24 en art.25 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019.
Art. 7. Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht, opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen van toepassing
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn scholen beschikken over door de overheid goedgekeurde leerplannen.
Een schoolbestuur kan ervoor kiezen om eigen leerplannen te ontwikkelen en in te dienen of gebruik te maken van leerplannen die door derden worden ontwikkeld en ingediend.
De leerplannen zijn voor de onderwijsinspectie een aanvullend instrument om het kwaliteitsbeleid van een school te kaderen.
Het naleven van de reglementering over de leerplannen is een erkenningsvoorwaarde.
Een officiële school moet bovendien als erkenningsvoorwaarde de leerplannen volgen van ofwel OVSG, POV of het gemeenschapsonderwijs, ofwel eigen leerplannen ermee verenigbaar.
Een leerplan moet voldoen aan de volgende decretale en reglementaire criteria:
het is in overeenstemming met de internationale en grondwettelijke beginselen inzake de rechten van de mens en van het kind in het bijzonder;
Het schoolbestuur houdt ook rekening met de volgende bijkomende criteria over het pedagogisch project van de school/scholen:
OVSG heeft ten behoeve van zijn schoolbesturen en met respect voor de lokale autonomie onder de naam Leer Lokaal een nieuw geïntegreerd leerplan ontwikkeld voor de basisschool . Dit digitaal leerplan (online tool met achterliggende databank) bevat de authentieke en decretaal vastgelegde onderdelen, maar het is ruimer dan dat. Leer Lokaal bestaat namelijk uit een basisleerlijn, ondersteunende doelen, verdiepende doelen en uitbreidingsdoelen en vertrekt vanuit de zestien Europese sleutelcompetenties.
OVSG heeft Leer Lokaal ingediend bij de onderwijsinspectie. De onderwijsinspectie heeft een advies tot definitieve goedkeuring uitgebracht. De Vlaamse Regering heeft Leer Lokaal definitief goedgekeurd.
Het schoolbestuur wenst op voorstel van de directeur gebruik te maken van Leer Lokaal voor zijn school/scholen van het basisonderwijs.
Visie en opbouw van het leerplan: zie bijlage
Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 45 en art. 62, §1, 9° en §2, 2°
Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 november 2006 tot vaststelling van de goedkeuringscriteria en indieningsmodaliteiten van de leerplannen
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40, §1-§2
Schepencollegebeslissing van 27 november 2023: gebruik van het leerplan Leer Lokaal voor de gemeentelijke basisscholen van Lubbeek
Schoolraad van 16 februari 2023: kennisname uitrol leerplan Leer Lokaal
Het schoolbestuur stelt na toetsing vast dat Leer Lokaal voldoet aan alle criteria en kiest daarom voor het gebruik van Leer Lokaal in zijn school/scholen van het basisonderwijs.
Geen financiële gevolgen.
Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met het gebruik van het nieuwe leerplan Leer Lokaal voor de drie gemeentelijke basisscholen GBS de STiP Binkom, GBS de STiP Linden en School 3212 Pellenberg.
Art.2. Deelt dit besluit mee aan de betrokken directies.
Op 20 december 2023 ontving de gemeente een schrijven van de gouverneur van provincie Vlaams-Brabant over de wijziging van de toezichtprocedure voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verenigingen en vennootschappen voor maatschappelijk welzijn.
Decreet Lokaal Bestuur
Vanaf 1 januari 2024 zal het bijzonder toezicht omgevormd worden van een goedkeuringstoezicht achteraf tot een adviesprocedure vooraf.
Voorafgaand aan een statutenwijziging of oprichting van het merendeel van IGS en VVMW zal een advies van de Vlaamse Regering ingewonnen moeten worden. Voor slechts een aantal verenigingen geldt nog het goedkeuringstoezicht.
Om u volledig te informeren over deze verandering, hebben wij de specifieke procedures voor elk type IGS en VVMW uitgewerkt op onze website. Wij verzoeken u vriendelijk om deze informatie zorgvuldig te bekijken, zodat u op de hoogte bent van de nieuwe eisen die vanaf 1 januari 2024 van kracht gaan.
Geen financiële gevolgen
Enig artikel. De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de gouverneur van provincie Vlaams-Brabant met de nieuwe eisen over het toezicht op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die vanaf 1 januari 2024 van kracht zijn.
Op 4 september 2023 werd een klacht ingediend over de bevlagging aan de Sint-Martinuskerk te Lubbeek. Klager is van oordeel dat het niet aanvaardbaar is dat er geen Belgische vlag uithangt naast de twee Vlaamse vlaggen en Lubbeekse vlag.
De gemeente bezorgde alle dossierstukken aan de gouverneur om in het kader van het bestuurlijk toezicht tot een beslissing te komen.
Decreet Lokaal Bestuur
Omzendbrief VR 2015/37 van de Minister-President van de Vlaamse Regering inzake richtlijnen voor de bevlagging van de openbare gebouwen en de uitvoering van het Vlaamse volkslied.
Op basis van het onderzoek van de klacht komt de gouverneur tot de conclusie dat de Sint-Martinuskerk en het openbaar domein errond, niet onder het toepassingsgebied
van het decreet van 7 november 1990 en de Omzendbrief VR 2015/37 vallen omdat het geen openbare gebouwen van de Vlaamse overheid, gemeente of provincie
zijn. De provincie zal daarom niet verder tussenkomen in dit dossier.
Om het meningsverschil over de bevlagging aan de kerk te beslechten, is het wenselijk dat een afsprakennota wordt opgemaakt tussen de gemeente en de kerkfabriek. In deze afsprakennota zal met wederzijds akkoord uitgeklaard worden wie wanneer welke vlaggen mag uithangen aan de kerk.
Geen financiële gevolgen
Artikel 1. de gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de gouverneur i.k.v. een klacht aan de gemeente.
Art 2. geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een afsprakennota inzake de bevlagging aan de kerk af te sluiten met de Kerkfabriek van Sint-Martinus Lubbeek.
Lubbeek heeft in 2014 een aanzienlijke verhoging op belasting op onbebouwde percelen , een activeringstaks, doorgevoerd ten einde potentiële woonlocaties vrij te maken en grondspeculatie tegen te gaan.
De gemeente achtte het wenselijk om realiseerbare onbebouwde bouwgronden in woongebied en onbebouwde kavels te activeren in de gemeente.
De invoering van de activeringsheffing zou de gemeente toelaten om eigenaren van die gronden en kavels aan te sporen deze te activeren.
Aangezien de doelstelling van deze activeringstaks ruimschoots is gehaald en aangezien de gemeente deze belasting niet nodig heeft om financieel gezond te zijn vragen we de afschaffing ervan vanaf 1 januari 2024.
Decreet lokaal bestuur
Deze belasting aanpassing werd 2 jaren na de invoering ervan geëvalueerd worden doch niet aangepast, verlaagd of afgeschaft.
Sinds begin deze legislatuur werd dit dossier vanuit de oppositie door vooral door Open VLD opgevolgd.
Aangezien er sinds maanden geen stand van zaken meer gevraagd of gegeven is doen wij vandaag het voorstel om deze taks af te schaffen.
Wij baseren ons vooral op het feit dat er van deze onbebouwde percelen veel op de markt gekomen zijn, bebouwd en ondertussen bewoond. Getuige daarvan zijn het sterk toegenomen aantal inwoners.
Bovendien wordt jaarlijks hier op de GR en in de pers verwezen naar de gunstige financiële situatie van onze gemeente waardoor wij van oordeel zijn dat deze buitensporige belasting per direct kan afgeschaft worden.
Er wordt een amendement ingediend door Lubbeek Leeft:
In de tekst onder ARGUMENTATIE wordt de eerste zin “Deze belasting aanpassing werd 2 jaren na de invoering ervan geëvalueerd worden doch niet aangepast, verlaagd of afgeschaft.” Geschrapt en vervangen door :
Deze belasting werd 2 jaren na de invoering ervan geëvalueerd en aangepast van €70 per lopende m naar €50 per lopende m. De gemeenteraad heeft nadien geen kennis genomen van een verdere evaluatie of aanpassing van die belasting.
Met 8 stemmen voor, 9 stemmen tegen, 4 onthoudingen verworpen
Er wordt een amendement ingediend door Liesbeth Smeyers vanwege GROEN:
Het enig artikel te vervangen door: 'de gemeenteraad gaat akkoord om de belasting op onbebouwde percelen vanaf 1 februari 2024 niet meer te heffen.'
Met 8 stemmen voor, 13 stemmen tegen verworpen
Enig artikel: De gemeenteraad gaat om de belasting op onbebouwde percelen vanaf 1 januari 2024 niet meer te heffen.
Het retributiereglement was aan een update toe gezien het niet meer werd aangepast sinds 2016.
In concreto werden de administratieve kosten behouden alsook de uitvoeringskosten en vervoerskosten. De prijs voor het afleveren van fotokopies werd verhoogd en er werd ook een onderscheid gemaakt tussen zwart-wit of kleur fotokopie. Het reglement werd aangepast conform de vernieuwde wetgeving op eigendomsrecht.
Aan het reglement werd een artikel toegevoegd betreffende het takelen van achtergelaten goederen. De gemeente Lubbeek treedt hier op als opdrachtencentrale voor het aanstellen van een takelfirma voor het uitvoeren van bestuurlijke takelingen op het grondgebied. Overwegende dat het billijk is om de kosten van het takelen terug te vorderen van diegene die kosten hebben veroorzaakt werd hiervoor een nieuw artikel toegevoegd.
Overwegende dat de gemeenteraad krachtens artikel 173 van de Gecoördineerde Grondwet rechten kan vaststellen in evenredigheid tot de bewezen diensten voor het facultatief gebruik maken van gemeentelijke diensten;
Gelet op de Nieuwe Gemeentewet en het Gemeentedecreet;
Gelet op artikel 42,§3 van het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op de wet van 4 februari 2020 betreffende de goederen van het Burgerlijk Wetboek;
Art. 3.50, 3.51 en 3.52 alsook 3.58 en en 3.59 van boek 3 ‘Goederen’ Nieuw Burgerlijk Wetboek;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 24/02//2016 houdende de vaststelling van een retributiereglement op het gebruik maken van gemeentelijke diensten;
Overwegende dat het past een billijke vergoeding te vragen wegens het individueel voordeel dat een vergoedingsplichtige heeft gehaald uit een overheidsdienst waarop beroep is gedaan;
Overwegende dat het billijk voorkomt tot het heffen van een retributie voor het uitvoeren van dergelijke werken;
Overwegende dat het gemeentebestuur onder andere goederen moet bewaren in het kader van vonnissen tot uitzetting en het opportuun voorkomt hiervoor een vergoeding te vragen;
Overwegende dat het billijk is om de kosten van het takelen van voertuigen en achtergelaten goederen en het bewaren ervan terug te vorderen van diegene die kosten hebben veroorzaakt.
Overwegende dat het eveneens aangewezen is om bij schade, veroorzaakt door derden aan het openbaar domein, gemeentelijke eigendommen of infrastructuur, de kosten te recupereren die nodig zijn om alles weer in zijn oorspronkelijke toestand terug te brengen;
Het toevoegen van een nieuw artikel met betrekking tot het trouwen op weekenddagen en de extra personeelskost die dit met zich meebrengt, werd overwogen. Gezien de timing lijkt dit echter niet opportuun om dit nu mee op te nemen in dit retributiereglement.
Artikel 1. Het retributiereglement op het gebruik maken van gemeentelijke diensten als volgt goed te keuren:
§1. Weghalen van achtergelaten goederen op openbaar domein naar aanleiding van uitdrijvingen
1° Principe:
De gemeente heeft een wettelijke verplichting om goederen die door een uithuiszetting of om een andere reden achtergelaten worden op de openbare domein, op te halen. Deze regeling geldt niet voor in beslag genomen goederen door het parket of die door andere wettelijke bepalingen geregeld zijn.
2° Tarieven:
De retributie voor het laden en bergen van goederen voortkomend van uithuiszettingen, of om een andere reden wordt als volgt samengesteld:
a) Bij het uitvoeren van de noodzakelijke interventies door het gemeentebestuur zelf:
1. een forfaitaire administratiekost ten bedrage van 50,00 EUR.
2. een uitvoeringskost van 40,00 EUR per begonnen uur en per gemeentelijk personeelslid (+150% op zaterdag; + 200% op zon- en feestdagen en tussen 22u en 6u).
3. een vervoerkost per begonnen uur per voertuig:
-bestelwagen: ........................... 30,00 EUR
-vrachtwagen:............................ 45,00 EUR
-kraan:………………….. .................. 90,00 EUR
-klepelmaaier: ……….. ................ 110,00 EUR.
4. voor de punten 1, 2, en 3 wordt er een minimum totaal bedrag van 125,00 EUR aangerekend.
5. opslag van de goederen: 150,00 EUR per begonnen maand.
b) Indien de gemeente de interventies via een opdracht toevertrouwt aan een derde:
1. een forfaitaire administratiekost ten bedrage van 75,00 EUR.
2. een uitvoeringskost die gelijk is aan het factuurbedrag van de derde.
c) Wanneer zowel eigen personeel en materieel van het gemeentebestuur, alsook een derde, via opdracht, moeten worden ingezet, gelden de hiervoor genoemde tarieven, met dien verstande dat de forfaitaire administratiekost slechts éénmalig aangerekend wordt ten bedrage van 75,00 EUR
De duur van de getarifeerde prestaties is gelijk aan de tijd die verloopt tussen het uur van vertrek en het uur van aankomst in de standplaats. Ieder begonnen uur wordt als een volledig uur aangerekend.
Wordt het materieel om gelijk welke reden niet gebruikt, dan wordt het aangerekend a rato van
één uur.
Ook voor het personeel dat, eenmaal ter plaatse, niet heeft moeten optreden, wordt een forfaitaire prestatie van één uur aangerekend.
Deze retributie is verschuldigd door de eigenaar van de goederen of door zijn rechtverkrijgenden ongeacht of hij de goederen achteraf al dan niet terug ophaalt. De teruggave van de goederen aan de eigenaar of zijn rechtverkrijgenden vóór het verstrijken van de in paragraaf 3 gestelde termijnen, is afhankelijk van de voorafgaande betaling van deze retributie.
3° Termijnen:
Alle goederen worden, conform de wet van 4 februarie 2020 “betreffende de goederen buiten particuliere eigendommen gevonden of op de openbare weg geplaatst ter uitvoering van vonnissen tot uitzetting”, gedurende 6 maanden opgeslagen.
Na deze termijn kan de gemeente te goeder trouw en op een economisch verantwoorde wijze beschikken over het voorwerp. Vier maanden na het ophalen wordt er een aangetekend schrijven verstuurd naar de eigenaar indien deze bekend is.
Als het materiaal door de eigenaar wordt opgehaald vóór het verstrijken van de periode van 6 maanden, moet de eigenaar of rechtverkrijgende van de goederen een bewijs van betaling kunnen voorleggen van de factuur betreffende de recuperatie van kosten voor het ophalen en bergen van deze goederen.
4° Bestemming niet afgehaalde goederen:
Goederen die niet worden afgehaald door de eigenaar of zijn rechtverkrijgende,
krijgen de volgende bestemmingen:
a) indien de goederen kunnen gebruikt worden binnen de gemeentelijke diensten dan worden ze behouden.
b) alle overige goederen worden aan een kringloopcentrum aangeboden, afgevoerd naar het containerpark, of openbaar verkocht. In geval van verkoop houdt de gemeente de opbrengst gedurende 5 jaar ter beschikking van de eigenaar of zijn rechtverkrijgenden.
c) de stortkosten worden verhaald op de eigenaar of op zijn rechtverkrijgenden .
§2. Takelen van achtergelaten voertuigen
1° Principe:
Achtergelaten voertuigen, met uitzondering van fietsen, kunnen door de politie in beslag genomen worden of versleept worden. Een voertuig dat een gevaar betekent voor het leven en/ of de lichamelijke integriteit van personen en/of de veiligheid van goederen, wordt aan het vrije beschikkingsrecht van de eigenaar, de bezitter en/of de bestuurder onttrokken, zolang deze met het oog op de openbare veiligheid en rust vereist is. De gemeente beroept zich in dat geval op een takelfirma om het voertuig van de openbare weg te verwijderen. De takelfirma brengt het voertuig dan naar de stalplaats van de gemeente.
2° Tarieven:
Het takelen van een voertuig wordt door de gemeente toevertrouwd aan derde. De retributie voortkomend uit het takelen wordt als volgt samengesteld:
1. Een forfaitaire administratiekost ten bedrage van 75,00 EUR.
2. Een uitvoeringskost die gelijk is aan het factuurbedrag van de derde.
§3. Bewaren van achtergelaten voertuigen
1° Principe:
Achtergelaten voertuigen, met uitzondering van fietsen, die door de politie of derde worden binnengebracht op de terreinen van de technische uitvoeringsdienst worden daar verder opgeslagen conform de wet van 4 februari 2020 tot de termijn van 6 maanden afgelopen is. Deze regeling geldt niet voor goederen die door het parket in beslag genomen zijn of door andere wettelijke bepalingen geregeld zijn.
2° Termijnen:
Alle voertuigen, met uitzondering van fietsen, worden gedurende 6 maanden opgeslagen. Na deze termijn kan de gemeente te goeder trouw en op een economisch verantwoorde wijze beschikken over het voorwerp. Vier maanden na het afleveren op de technische uitvoeringsdienst wordt er een aangetekend schrijven verstuurd naar de eigenaar indien deze bekend is. Als het voertuig door de eigenaar wordt opgehaald moeten alle kosten worden betaald gedragen door de gemeente tijdens de periode dat het voertuig werd bewaard.
3° Tarieven:
Het tarief voor de bewaring van voertuigen, met uitzondering van fietsen, wordt vastgesteld op 100,00 EUR per begonnen maand en per voertuig.
4° Bestemming niet afgehaalde voertuigen, met uitzondering van fietsen:
De voertuigen die niet worden afgehaald door de eigenaar krijgen de volgende bestemming:
a) Indien het voertuig nog kan en mag gebruikt worden en van nut kan zijn voor de gemeentelijke diensten, dan wordt dit behouden.
b) Het voertuig wordt individueel verkocht indien het voertuig nog voor een redelijke prijs kan en mag verkocht worden. . In geval van verkoop houdt de gemeente de opbrengst gedurende 5 jaar ter beschikking van de eigenaar of zijn rechtverkrijgenden.
§4. Prestaties verricht naar aanleiding van schadegevallen
1° Principe:
Bij schade veroorzaakt door derden aan het openbaar domein, gemeentelijke eigendommen of infrastructuur worden alle kosten die nodig zijn om alles weer in zijn oorspronkelijke toestand terug te brengen, integraal doorgerekend aan de schadeverwekker.
2° Tarieven:
a) alle materialen: kostprijs
b) forfaitaire administratiekosten/beheer dossier: 50,00 EUR
c) uurloon personeel: 40,00 EUR per begonnen uur
§5. Uitvoeren van de noodzakelijke interventies , waaronder het verwijderen en opruimen van overhangende takken
1° Principe:
In het kader van de verkeersveiligheid dient er op toegezien te worden dat er op de openbare weg een vlot verkeer mogelijk is. Indien er na de nodige aanmaningen noodzakelijke interventies nodig zijn, worden alle kosten die nodig zijn om alles in een veilige toestand terug te brengen, integraal doorgerekend aan de schadeverwekker.
2° Tarieven:
a) Bij het uitvoeren van de noodzakelijke interventies door het gemeentebestuur zelf:
1. een forfaitaire administratiekost ten bedrage van 50,00 EUR.
2. een uitvoeringskost van 40,00 EUR per begonnen uur en per gemeentelijk personeelslid (+150% op zaterdag; + 200% op zon- en feestdagen en tussen 22u en 6u).
3. een vervoerkost per begonnen uur per voertuig:
-bestelwagen: ........................... 30,00 EUR
-vrachtwagen:............................ 45,00 EUR
-kraan:………………….. .................. 90,00 EUR
4. voor de punten 1, 2, en 3 wordt er een minimum totaal bedrag van 125,00 EUR aangerekend.
b) Indien de gemeente de interventies via een opdracht toevertrouwt aan een derde:
1. een forfaitaire administratiekost ten bedrage van 125,00 EUR.
2. een uitvoeringskost die gelijk is aan het factuurbedrag van de derde.
c) Wanneer zowel eigen personeel en materieel van het gemeentebestuur, alsook een derde, via opdracht, moeten worden ingezet, gelden de hiervoor genoemde tarieven, met dien verstande dat de forfaitaire administratiekost slechts éénmalig aangerekend wordt ten bedrage van 125,00 EUR.
De duur van de getarifeerde prestaties is gelijk aan de tijd die verloopt tussen het uur van vertrek en het uur van aankomst in de standplaats.
Ieder begonnen uur wordt als een volledig uur aangerekend.
Wordt het materieel om gelijk welke reden niet gebruikt, dan wordt het aangerekend a rato van één uur. Ook voor het personeel dat, eenmaal ter plaatse, niet heeft moeten optreden, wordt een forfaitaire prestatie van één uur aangerekend.
Deze retributie is verschuldigd door de eigenaar of door zijn rechtverkrijgenden.
§6. Andere prestaties door gemeentelijke diensten
1° Stamboomnavorsingen en ander administratief opzoekingswerk :
Stamboomnavorsingen en ander administratief opzoekingswerk (stedenbouwkundige inlichtingen uitgezonderd), verricht door gemeentepersoneel, worden aangerekend aan 40,00 EUR per begonnen uur.
2° Het aanbrengen, door de gemeentelijke aanplakker, van allerhande aanplakbiljetten zichtbaar vanaf de openbare weg:
De tarieven worden als volgt vastgesteld :
a) 3,00 EUR voor aanplakbrieven die ten hoogste 1m² oppervlakte hebben.
b) 4,00 EUR voor aanplakbrieven die meer dan 1m² oppervlakte hebben.
De betaling van de retributie geeft recht tot aanplakking van één exemplaar van de aanplakbrief op ieder van de plaatsen door het college van burgemeester en schepenen aangewezen.
Worden aan de betaling van de retributie niet onderworpen, de aanplakbrieven die vrijgesteld zijn van de Rijksbelastingen op de aanplakkingen.
De retributie zal trimestrieel gefactureerd worden aan de aanvrager.
3° Het verstrekken van stedenbouwkundige inlichtingen :
Het verstrekken van stedenbouwkundige inlichtingen worden per individuele aanvraag aangerekend aan 100,00 EUR per kadastraal perceel overeenkomstig de wettelijke bepalingen opgenomen in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).
4° Fotokopies van bestuursdocumenten door de gemeentelijke diensten:
Voor het afleveren van fotokopies van bestuursdocumenten door de gemeentelijke diensten, wordt de retributie als volgt bepaald:
a) 0,10 EUR per afgeleverde fotokopie A4-formaat zwart/wit.
b) 0,25 EUR per afgeleverde fotokopie A3-formaat zwart/wit.
c) 1,00 EUR per afgeleverde fotokopie A4-formaat kleur.
d) 2,50 EUR per afgeleverde fotokopie A4-formaat kleur.
Art.2. Aan de retributieplichtige of zijn rechtverkrijgenden wordt een factuur met het verschuldigde bedrag toegezonden. Het verschuldigde bedrag wordt ingevorderd overeenkomstig het algemeen reglement op de aanrekening van administratieve kosten in verband met het innen van facturen toepasselijk op de retributiereglementen, andere reglementen en de huurcontracten.
Art.3. Het retributiereglement op het gebruik maken van gemeentelijke diensten , zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24/02/2016, wordt opgeheven.
Art.4. Dit reglement treedt in werking op 1 februari 2024.
Art.5. Dit besluit wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in de artikelen 285 t.e.m. 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Lubbeek kent een rijk verenigingsleven met enorm veel vrijwilligersinzet. Al deze vrijwilligers hebben met elkaar gemeen dat zij zich engageren om van Lubbeek een fijne gemeente te maken. Maar deze verenigingen beschikken vaak niet over de nodige expertise inzake vb. financiën, wetgeving, verzekeringstechnische zaken, ….
Bovendien komen er jaarlijks nieuwe verplichtingen bij en wordt het steeds complexer om je hier mee in orde te stellen.
Decreet lokaal bestuur
Om te voorkomen dat verenigingen in ernstige problemen komen (financieel of op een ander vlak) en moeten aankloppen bij de gemeente voor hulp is het nodig om de kennis van die verenigingen rond financiën, verzekeringen, wetgeving, veiligheid, … te verhogen.
Wat is vb een faire én een winstgevende prijs voor bepaalde evenementen?
Hoe maak je een sluitend budget op voor een groots evenement?
Welke verzekeringen moet een vereniging zeker afsluiten en wat dekken die dan?
Wat betekent vb. een nieuw reglement rond brandveiligheid voor een bepaald initiatief en wat zal dat dan financieel extra kosten voor de vereniging?
Wat is de aansprakelijkheid van bestuurders van een vzw?
In plaats van elke vereniging dit zelf te laten uitzoeken organiseert de gemeente gratis opleidingen/informatiesessies waarop deskundigen de uitleg komen doen. Zo hebben alle verenigingen (zowel vzw’s als feitelijke verenigingen, zowel vzw’s die onder een grotere koepel vallen als vzw’s of feitelijke verenigingen die een louter lokale werking hebben) dezelfde kansen om aan alle noodzakelijke informatie te komen.
Er werd een amendement ingediend door Jo Pierson:
Context
Cd&v vindt dit een goed voorstel dat de verenigingen zeker zal versterken. Wij zouden graag een toevoeging willen brengen, gelet op de huidige ontwikkelingen op Vlaams niveau.
Op dinsdag 30/1 zal Vlaanderen immers het Verenigingsloket officieel lanceren.
Het verenigingsloket wil info en dienstverlening voor verenigingen op één platform samen brengen, digitaliseren en vereenvoudigen, over alle bestuurslagen heen. Op dit platform zal men o.a. verenigingen kunnen zoeken, de gegevens van zijn vereniging kunnen beheren en overheidsdiensten kunnen aanvragen.
In eerste instantie zullen verenigingen zich wel al kunnen registreren op het verenigingsloket, maar zullen er nog geen lokale diensten beschikbaar zijn (zoals toelagen aanvragen, zalen huren, …). Bij lancering zullen namelijk enkel diensten van Vlaanderen zelf en van een aantal pilootgemeenten gekoppeld zijn. Andere gemeenten kunnen stelselmatig aansluiten.
Simultaan lanceert Vlaanderen het Verenigingsregister, dit moet de authentieke bron voor verenigingsgegevens worden.
Alle relevante informatie is te vinden op de website van het Verenigingsloket: Verenigingsloket | Vlaanderen.be.
Besluit
Daarom vragen wij bijkomend dat gemeente Lubbeek
(1) zo snel mogelijk aansluit bij het verenigingsloket.
(2) het verenigingsloket koppelt aan de eigen website.
(3) alle voor verenigingen relevante informatie ter beschikking stelt op het verenigingsloket.
(4) alle verenigingen hiervan op de hoogte stelt.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Er wordt een tweede amendement ingediend door raadslid Raf De Canck:
In het besluit het enig artikel te vervangen door:
Enig artikel: De gemeenteraad gaat akkoord om jaarlijks minstens 1 gratis informatieavond/opleiding te organiseren voor alle Lubbeekse verenigingen waarop deskundigen rond financiën, wetgeving, verzekeringen, … de nodige uitleg komen geven.
Goedgekeurd met 11 stemmen voor, 10 stemmen tegen.
Kost per informatiesessie/opleiding: 1.000 euro
Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord om jaarlijks minstens 1 gratis informatieavond/opleiding te organiseren voor alle Lubbeekse verenigingen waarop deskundigen rond financiën, wetgeving, verzekeringen, … de nodige uitleg komen geven.
Art. 2: besluit aanvullend dat de gemeente:
(1) zo snel mogelijk aansluit bij het verenigingsloket.
(2) het verenigingsloket koppelt aan de eigen website.
(3) alle voor verenigingen relevante informatie ter beschikking stelt op het verenigingsloket.
(4) alle verenigingen hiervan op de hoogte stelt.
Raadslid Liesbeth Smeyers (Groen) stelt een vraag aan schepen Tania Roskams over de De Lijn in Lubbeek:
De Lijn voerde heel wat wijzigingen door op veel lijnen.
1. Zijn er wijzigingen in goede of slechte zin? (op het eerste zicht niet veel, maar we checken graag even), zie https://www.delijn.be/nl/content/lubbeek-nieuwe-net-fase-2/
2. In heel wat gemeenten in het Hageland komt er een flexbus, in Lubbeek niet (Lijn Flex Hageland - De Lijn). Dit lijkt nochtans nuttig bvb in Binkom of tijdens het weekend. Waarom wordt dit hier niet ingevoerd en wel bvb in Bierbeek, Boutersem, Aarschot, …?
Schepen Roskams antwoordt: door de intensieve belangenbehartiging door de afgevaardigden van Lubbeek is de nieuwe situatie voor ons beter dan vroeger.
Op de vervoersas N2 gaan de frequenties omhoog, de bus Leuven - Tienen zal ook vaker rijden. De schoolbussen blijven ongewijzigd. Op de N3 wordt een nachtbus voorzien.
Tot slot kampt het vervoer op maat met een algemeen tekort aan budget.
Voor Lubbeek is dit inderdaad niet voorzien, maar dat hangt ermee samen dat er voor Lubbeek geen bestaande haltes verdwijnen. Daarnaast merken we dat het Hoppinpunt in Binkom reeds voorzien is, in Sint-Bernard is het in de maak en in Sint-Martinus gepland. Enkel lijn 3 tussen Pellenberg en Lubbeek dorp verdwijnt omdat deze weinig gebruikt werd.
Raadslid Liesbeth Smeyers (Groen) stelt een vraag aan schepen Tania Roskams over de Werken Hazeput:
Binnenkort starten zouden normaal gezien de eerste infrastructuurwerken van de onderbouw in Hazeput starten. We vroegen eerder (in 2020 en ‘21) reeds, samen met bewoners, naar een mogelijke extra toegangsweg voor het werfverkeer, bvb via de Bollenberg. Dit zou later bekeken worden als er een aannemer aangesteld is. Is dit intussen opnieuw besproken of zal dit bekeken worden zodra er een aannemer aangesteld is? Hoe zal dit verlopen zodat tijdens de jarenlange werken, de overlast beperkt kan worden voor de bewoners die wonen op de kleine baantjes zoals Herendaal/ Uilekot / Hazeput/ Kleinstraat?
Schepen Roskams antwoordt: in maart zouden de werken inderdaad starten. We weten nog niet wie de aannemer zal zijn. De bouw zal alleszins in fases gaan. Er worden uiteindelijk minder woningen gerealiseerd dan initieel gepland. Er zal weinig grondverzet nodig zijn.
Uiteraard zullen wel bouwmaterialen moeten aangevoerd worden.
De mogelijkheid om een verbinding met de Bollenberg te creëren, zal moeten gerealiseerd worden in samenspraak met de eigenaar van de desbetreffende grond. De eerste signalen zijn dat dit moeilijk, zo niet onmogelijk, zal zijn. De situatie zal van nabij opgevolgd worden.
Raadslid Pascale Alaerts (Open VLD) stelt een vraag aan schepen An Wouters over school Pellenberg:
Negatief advies AGION:
Er wordt geen gevolg gegeven aan uw vraag tot bijkomende subsidiering
1) De motivatie van het schoolbestuur was cijfermatig onvoldoende onderbouwd
Hoe kan dit voor een dergelijk belangrijk en duur project ?
2) Ik veronderstel dat, zoals de tekst laat vermoeden, het om een bijkomende subsidiëring gaat , bovenop de reeds verworven ( maar nog niet volledig ontvangen ) 4.000.000 € ?
Koppeling met besluit dd. 02/01/2024 (punt 12)
Schepen Wouters antwoordt: de weigering van de subsidies was verwacht. In die zin waren deze subsidies niet inbegrepen in de ramingen. We wisten dat er weinig of geen kans was om deze subsidie binnen te halen. We vonden het echter onze plicht om toch minstens te proberen. De weigering is niet, zoals gesuggereerd, gebaseerd op een zwakke cijfermatige argumentatie.
Indien men verder leest, gaat het eerder over de verhouding tussen de bruto/netto oppervlakte en het aantal leerlingen waarop gemikt wordt. De aanvraag is niet van die orde dat van deze uitzonderlijke bijkomende subsidiëring gebruik kan maken.
Raadslid Gilberte Muls (Lubbeek Leeft) stelt een vraag aan schepen Hugo Simoens over het Vrijetijdplatform:
Het VTP geeft collectief ontslag, klopt dat? wat is de reden? hoeveel heeft de oprichting gekost?
Schepen Simoens antwoordt met een wedervraag: hoe heeft Lubbeek Leeft dit vernomen? Dat blijkt te komen van iemand die deel uitmaakt van het VTP. Schepen Simoens bevestigt dat de informatie klopt, maar ook binnen het schepencollege nog niet besproken is.
Op donderdag 25/01 vond een laatste overleg plaats met de leden van het VTP nadat zij hadden aangegeven de intentie te hebben om op te stappen. Er heeft een goed overleg plaats plaatsgevonden met duiding waarom de deelnemers tot dit besluit gekomen zijn. De samenstelling van het VTP was niet evident. Er waren 5 leden waarvan slechts 2 een volledige engagement konden aangaan.
Een van de frustraties die leefden bij de leden ging over de eenzijdige wijziging van de afsprakennota die zij zelf hadden opgemaakt voor hun eigen werking. Dit is door sommige leden nooit echt goed verteerd.
De gemeente zal nu even de tijd nemen de zaken te evalueren. Er zal niet op korte termijn overgegaan worden tot het opnieuw samenstellen van het VTP. Voorlopig zal verder gewerkt worden met andere vormen van participatie.
De voorzitter sluit de zitting op 30/01/2024 om 22:14.
Namens gemeenteraad,
Klaas Gutschoven
Algemeen directeur
Ellen Lammens
Voorzitter