1. Voorgeschiedenis algemene aanpak
• De gemeente Lubbeek werd gedagvaard door Dhr. Van Damme voor haar gevoerde beleid inzake trage wegen. Er werd een dading afgesloten die werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 april 2014
• Ter uitvoering van het beleidskader in de kompasnota werd, in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, een trage wegen actieplan opgemaakt. Het beoogt voor het hele grondgebied van de gemeente een planmatige en onderbouwde langetermijnvisie van de aanpak van de trage wegen. De planning voorziet in 3 categorieën van uitvoer, waarbij Categorie 1met de grootste prioriteit wordt aangepakt. Dit trage wegen actieplan werd onderworpen aan een participatietraject zodat zowel aan de toenmalige adviesraden als aan de inwoners de kans tot inzage, bezwaar, advies en bijsturing werd gegeven.
• De gemeenteraad keurde dit plan goed in zitting van 26 september 2018. Het trage wegen actieplan werd goedgekeurd en bekrachtigd door de deputatie in zitting van 19 december 2018.
• Hoewel de kompasnota en het trage wegen actieplan veel gelijkenissen vertoont met het ”gemeentelijk beleidskader en actieplannen” uit het decreet gemeentewegen in hoofdstuk 2 (art. 6-7), is het hier niet gelijk Pagina 2 van 15 aan. Het gemeentelijk trage wegen actieplan werd immers goedgekeurd (2018) voor de inwerkingtreding van het decreet gemeentewegen (2019).
• Via de uitvoering van dit actieplan kan antwoord geboden worden op de hoger vernoemde dadingsovereenkomst.
• Het uitvoeren van dit actieplan schept ook heel wat mogelijkheden voor het realiseren van beleidsdoelstellingen rond mobiliteit, veiligheid, recreatie, sport en klimaat. Het uitvoeren van dit actieplan werd dan ook opgenomen in het klimaatactieplan van de gemeente Lubbeek (GR 27/6/2023)
2. Procedurele geschiedenis van Voetweg 45
De gemeenteraad stelde het rooilijnplan tot gedeeltelijk verplaatsen van Voetweg 45 te Pellenberg definitief vast op 26 november 2024.
Op 13 januari 2025 werd de gemeente officieel op de hoogte gebracht door het departement Mobiliteit en Openbare Werken van een beroep tegen deze definitieve vaststelling door de gemeenteraad.
Het beroep werd ingesteld door dhr. Van Damme en bevat de volgende elementen:
- ..."beperkt het beroep tot de beslissing met betrekking tot het zuidelijke deel van gemeenteweg nr. 45, zijnde de beslissing om het pad te verplaatsen, dit wil zeggen: grotendeels af te schaffen, tussen Weg nr. 17 (heden noordelijkste deel Vonnebroekstraat) en Weg nr. 3 (heden aldaar: Sint-Barbaradreef)"
- ..."uw voorstel onzorgvuldig voorbereid en overdreven afbrekend, onnodig en disproportioneel nadelig voor het tragewegennetwerk"
- ... "Het is onzorgvuldig voorbereid wegens het feit dat redelijkerwijs niet uit te leggen valt waarom het voorlopig besluit maar zeer terloops melding maakt van de 'losweg' in het verlengde van Weg 17. Deze weg geeft weliswaar verder westwaarts op de Ganzendries uit; het stoort evenwel dat hij, gegeven het feit dat hij een feitelijk bestaand alternatief vormt voor het grotendeels afschaffen van Pad 45, niet verder besproken wordt: tenslotte ligt hij er tientallen jaren als feitelijke verbinding tussen bestaande openbare wegen. In beginsel zou hij het voorwerp van 30-jarig publiek gebruik kunnen vormen, zodat hij zelfs reeds als gemeenteweg te beschouwen zou zijn. In het andere geval wordt de beperkte verzwaring van de last voor de eigenaar(s) wegens publiek gebruik (en de overeenkomstige kost) op het eerste zicht ruim gecompenseerd door het publiek belang van het behoud van die verbinding. Bovendien wordt bij de voorbereiding - tevens in het licht van voornoemd functioneel gegeven - de Varenberg aan de overzijde in dezelfde zone evenmin besproken; hoewel deze weg manifest niet zonder belang is in functie van een eventuele aansluiting met een verplaatst pad 45 ten zuiden van de Ganzendries, met aansluiting op de Sint Barbaradreef."
- ... "b. Uiteindelijk houdt het voorstel onbetwistbaar in dat van Pad 45 weinig overblijft - hetgeen op zich op gespannen voet staat met de decretale principes."
- ... "c. Procedureel ben ik tenslotte van oordeel dat het schattingsverslag mee gepubliceerd moet worden - zodat, overeenkomstig de decretale toelichting, een volledig beeld beschikbaar is van de financiële gevolgen van het wijzigingsvoorstel waarbij dat, indien nodig, ook bekritiseerd kan worden. Dit is kennelijk niet gebeurd (niet beschikbaar op de webpagina: https://www.lubbeek.be/bekendmaking-voorlopige-vaststellingrooilijnplan-voetweg-45-pellenberg). Zodat ik dit ook als tekortkoming inzake publiciteit aanmerk."
Op 3 februari 2025 vraagt het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad om de goedkeuring van het rooilijnplan tot gedeeltelijk verplaatsen van Voetweg 45 te Pellenberg van 26 november 2024 in te trekken wegens de vaststelling dat er een foutief rooilijnplan bij de definitieve vaststelling door de gemeenteraad werd toegevoegd.
• Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, dat de bevoegdheden van het College van burgemeester en schepenen vastlegt;
• De wet op de buurtwegen van 10 april 1841, gewijzigd bij de wet van 20 mei 1863 en 9 augustus 1948. Deze wet is afgeschaft, maar de Atlassen Pagina 5 van 15 der Buurtwegen werden als juridische basis behouden via artikel 85 van het decreet houdende de gemeentewegen;
• Het besluit van de gemeenteraad van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van de dading met de heer Van Damme;
• Het besluit van de gemeenteraad van 26 september 2018 i.v.m. het trage wegen actieplan;
• Het besluit van de deputatie van 19 december 2018 in verband met de goedkeuring van het trage wegen actieplan;
• Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 van kracht sinds 1 september 2019. De procedure voor de wijziging van gemeentewegen wordt beschreven in afdeling 2 procedurele bepalingen over gemeentelijke rooilijnplannen – de artikels 16 tot 19. Het toetsingskader of de algemene doelstellingen ter beoordeling van het voornemen om gemeentewegen te wijzigen is opgenomen in artikels 3 en 4 van het decreet gemeentewegen;
• De gemeenteraad heeft in zitting van 26 november 2024 het rooilijnplan gedeeltelijke opheffing en gedeeltelijke verplaatsing van Voetweg 45 te Pellenberg definitief vastgesteld;
• Op 13 januari 2025 werd de gemeente officieel op de hoogte gebracht door het departement Mobiliteit en Openbare Werken van een beroep tegen deze definitieve vaststelling door de gemeenteraad door dhr. Van Damme;
• Op 3 februari 2025 vraagt het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad om de goedkeuring van het rooilijnplan tot gedeeltelijk verplaatsen van Voetweg 45 te Pellenberg van 26 november 2024 in te trekken.
Naar aanleiding van de bezwaren tijdens het openbaar onderzoek na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad van het rooilijnplan gedeeltelijke opheffing en gedeeltelijke verplaatsing van Voetweg 45 te Pellenberg, werd aan de landmeter gevraagd om het schattingstabel toe te voegen aan het rooilijnplan. De landmeter deed de gevraagde aanpassingen, helaas aan een vorige versie van het rooilijnplan. Dit bleef onopgemerkt tot nu naar aanleiding van het beroep ingesteld door dhr. Marc Van Damme.
Gezien de vaststelling dat er een foutief rooilijnplan bij de definitieve vaststelling door de gemeenteraad werd toegevoegd, vraagt het college van burgemeester en schepenen nu de intrekking van het dossier.
Gezien de voetweg deel uitmaakt van de dading met Dhr. Van Damme zal de gemeente de procedure tot vaststelling van een rooilijnplan opnieuw opstarten. Het college van burgemeester vraagt daarbij een analyse uit te voeren naar de inhoudelijke bezwaren uit het beroepsschrift alvorens de procedure voor voetweg 45 te Pellenberg opnieuw op te starten.
De financiële kosten ten gevolge van deze stopzetting, zijn beperkt tot diegene die eigen zijn aan het doorlopen van een nieuwe procedure.
Artikel 1. De gemeenteraad beslist de definitieve vaststelling van de gemeenteraad van 26 november 2024 in verband met het rooilijnplan tot gedeeltelijk verplaatsen van Voetweg 45 te Pellenberg in te trekken.
Art. 2. De gemeenteraad vraagt aan de betrokken dienst om een aangetekend schrijven te versturen aan de behandelaars van het beroep bij het departement Mobiliteit en Openbare Werken met de vermelding dat op basis van een vastgestelde fout in het rooilijnplan bij de beslissing van de gemeenteraad van 26 november 2024, in verband met het rooilijnplan tot gedeeltelijk verplaatsen van Voetweg 45 te Pellenberg – definitieve vaststelling, het dossier wordt ingetrokken.