Het gemeentelijk GAS reglement van 28 december 2021 bevat geen bepalingen over het gebruik van de openbare wegen. In de praktijk merken we dat dit aanleiding kan geven tot problemen of misverstanden, met name to het snoeien van overhangende takken, of takken in de nutsleidingen alsook het gebruik of het versperren van trage wegen.
De provincie vraagt om het bedrag van de maximale GAS boete op te trekken van 250 naar 350 euro en dit in lijn met de hogere regelgeving. Het betreft de maximale boete, deze wordt enkel toegepast bij herhaalde overtredingen of bijzondere weerspannigheid.
Wet betreffende de gemeentelijke administratie sancties van 24 juni 2013, art. 4-7
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, art. 285-287
Het besluit van de gemeenteraad van 28 december 2021 tot aanpassing van het gemeentelijk GAS reglement
Om het gebruik en de veiligheid van openbare wegen te vrijwaren wordt voorgesteld om de volgende bepalingen toe te voegen:
Gebruik van de openbare wegen
Art. 11. Kunnen gestraft worden met een administratieve geldboete van maximum 350 euro:
1° Zij, die zonder noodzaak of toelating van de bevoegde overheid, straten, pleinen, buurtwegen en voetwegen opgenomen in de Atlas der Buurtwegen, of enig ander deel van de openbare weg belemmeren, door er afsluitingen of hekkens op te plaatsen, door er materialen, steigers of containers op te plaatsen, door er uitgravingen te doen, door er struiken, bomen of gewassen op te planten of te zaaien, of door er om het even welk roerend of onroerend goed op te plaatsen waardoor het normaal gebruik van die wegen bemoeilijkt of onmogelijk wordt.
2° Zij, die de bedding van de in het vorige lid vermelde wegen, omploegen of op om het even welke wijze omwerken, ook al wordt de aldus losgemaakte aarde nadien opnieuw aangehard.
3° Zij, die zonder toelating van het college van burgemeester en schepenen (of, voor een gewestweg, van de bevoegde diensten van de Vlaamse overheid) op de bedding van de in het eerste lid vermelde wegen, tekens en palen, die de ligging of de naam van de wegen aanduiden, of verkeersborden, losmaken, verplaatsen, bedekken of op enigerlei wijze beschadigen.
4° Zij, die zonder toelating van het college van burgemeester en schepenen (of, voor een gewestweg, van de bevoegde diensten van de Vlaamse overheid) opschriften, tekens of markeringen aanbrengen op de openbare weg.
5° Zij, die nalaten de straten of voet- en fietspaden te reinigen, binnen de 2 uur nadat deze door hun toedoen bevuild zijn met modder, aarde of andere stoffen. Voor bouwwerken, landbouwwerkzaamheden of andere activiteiten die verscheidene uren duren, wordt deze termijn verlengd tot 2 uur na het beëindigen van de dagtaak.
6° Zij die voorwerpen op de openbare weg plaatsen die de vrijheid of veiligheid van de andere weggebruikers hinderen of beletten.
7° Zij die een private ingebruikname van de openbare weg plegen zonder voorafgaande toelating van het college van burgemeester en schepenen.
8° Zij die zonder vergunning verleend door het College van Burgemeester en Schepenen op minder dan 4 meter van de openbare weg een afsluiting, muurtje of haag plaatsen, bomen planten, constructies of obstakels plaatsen die het zicht kunnen belemmeren, of gelijk welke andere werken uitvoeren.
9° Zij die nalaten bomen en andere beplantingen op private eigendommen zodanig te snoeien dat geen enkele tak die over de openbare weg hangt :
a) zich op minder dan 4,5 meter boven de rijweg of minder dan 3 meter boven de gelijkgrondse berm of het voetpad bevindt;
b) in draden van nutsleidingen hangt;
c) de openbare verlichting belemmert;
d) de zichtbaarheid van de verkeerstekens in het gedrang brengt;
e) het normaal uitzicht op de openbare weg, in de nabijheid van bochten en kruispunten belemmert.
De bepaling (a) is niet van toepassing op de holle wegen en gemeentelijke beplantingen.
Uitzonderingen op de bepalingen (a) en (c) kunnen bepaald worden door het college van burgemeester en schepenen en staan in functie van veiligheid, noodzakelijke doorgang en natuurbehoud.
Indien bijzondere veiligheidsredenen dat vereisen, kan de politie andere afmetingen opleggen en de voorgeschreven werken dienen binnen de gestelde termijn na de desbetreffende betekening verricht te worden. Indien er aan onderhavige bepaling geen gevolg wordt gegeven, zullen de werken door het gemeentebestuur uitgevoerd worden op kosten en risico van de in gebreke blijvende partij.
Daarnaast worden enkele administratieve bepalingen toegevoegd onder artikelen 16 t.e.m 19.
Met betrekking tot deze wijzigingen werd advies gevraagd aan de provinciaal GAS ambtenaar en aan de korpschef van de politiezone Lubbeek. Beide formuleren geen bezwaren bij de gewenste wijziging. De GAS ambtenaar vraagt om het maximale boetebedrag op te trekken naar 350 euro.
Geen financiële gevolgen
Artikel 1. Het aangepast GAS reglement wordt goedgekeurd en treedt in werking vanaf 1 september 2023
Art 2. Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 285, 286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Art 3. Een afschrift van dit reglement wordt toegestuurd aan de provinciegouverneur, de procureur des Konings, de griffier van de rechtbank van eerste aanleg, van het vredegerecht en van de politierechtbank van het gebied, aan de federale politie, aan de korpschef van de politiezone, en aan de provinciale ambtenaren belast met het opleggen van de administratieve geldboetes.
Art 4. Het vervangt vanaf de inwerkingtreding het politiereglement met toepassing van gemeentelijke administratieve sancties van 28 december 2021, dat wordt opgeheven met ingang van 1 september 2023.