Na overleg met de algemeen directeur, de betrokken schepen en de dienst lokale economie wordt, met het oog op het creëren van een uniform straatbeeld, een politiereglement in verband met de inrichting van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein opgemaakt.
Op dit moment zijn er twee soorten vergunningen van toepassing op dergelijke dossiers:
Daarnaast zijn de hiernavolgende gemeentelijke reglementen in deze belangrijk:
De vergunningsaanvraag voor de privatieve inname van het openbaar domein (terras), wordt geregeld via dit laatste reglement. Het bepaalt o.a. de stukken die de aanvrager moet indienen bij de dienst patrimonium (situatieschets, foto’s, hindernissen e.a.), de duur van de vergunning en de retributie.
Het voorontwerp van politiereglement werd op 9 september 2024 besproken tijdens de zitting van het college van burgemeester en schepenen. Hun opmerkingen/bedenkingen werden verwerkt in het politiereglement.
Het doel van dit reglement is het creëren van een uniform straatbeeld bij het inrichten van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein.
Artikel 1. Het politiereglement in verband met de inrichting van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein als volgt goed te keuren:
Artikel 1 - Toepassing
Dit reglement is van toepassing op horecazaken die een stuk van het openbaar domein innemen voor het inrichten van tijdelijke privatieve horecaterrassen. Het gaat over terrassen die geplaatst worden voor de eigen horecazaak en eilandterrassen. Dit alles onverminderd de toepassing van alle andere relevante regelgeving zoals het reglement brandveiligheid horeca, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 augustus 2022.
De aanvragers moeten over een vergunning beschikken voor de privatieve inname van het openbaar domein, dit in toepassing van de gemeenteraadsbeslissing van 4 april 2009 in verband met het reglement over de privatieve inname van het openbaar domein en het vaststellen en innen van retributies voor privatief gebruik.
Artikel 2 - Terminologie
Onder openbaar domein wordt verstaan: de gehele openbare wegeninfrastructuur, pleinen en alle andere mogelijke toebehoren die ressorteren onder het beheer van het lokaal bestuur Lubbeek.
Onder horecazaken wordt verstaan: een openbare inrichting waar gewoonlijk dranken en/of maaltijden van welke aard ook worden verstrekt tegen betaling voor gebruik ter plaatse. Zonder limitatief te zijn wordt hieronder verstaan alle cafés, bars, thee- en koffiehuizen, hotels, restaurants, snackbars en frituren.
Een eilandterras is een terras dat zich in de directe nabijheid van een horecazaak bevindt, op een plein, maar zich niet direct aan de gevel van het pand situeert. Het is bijvoorbeeld gescheiden van de gevel van de betrokken horecazaak door een fietspad of een weg.
Artikel 3 - Doel
Het doel van dit reglement is het creëren van een uniform straatbeeld bij het inrichten van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein.
Artikel 4 - Inrichting
De tijdelijke horecaterrassen die ingericht worden op openbaar domein voor privatief gebruik, moeten bestaan uit verplaatsbare tafels, stoelen en/of parasols, zon- en regenschermen. De horeca uitbater moet het materiaal zelf voorzien. Het moet neutraal zijn en mag geen reclame vertonen. De parasols, zon- en regenschermen moeten een witte kleur hebben.
Het aanbrengen van grondbedekking en/of vloeren is niet toegelaten. Een afwijking, bijvoorbeeld bij een scheve stoep, kan enkel worden toegestaan mits akkoord van het college van burgemeester en schepenen.
Als omheining mogen ze enkel verplaatsbare bloembakken gebruikt worden. Ze moeten uniform zijn met andere horecazaken in dezelfde straat/plein. De horeca uitbaters moeten onder elkaar overeenkomen welke bloembakken ze plaatsen.
Ook winterterrassen en -hutten mogen geen vaste constructies zijn. Ze moeten uniform zijn met andere horecazaken in dezelfde straat/plein. De horeca uitbaters moeten dienaangaande onderling overeenkomen.
Er mag geen commerciële reclame aangebracht worden op of rond de terrassen, dit met uitzondering van de naam van de horecazaak.
Artikel 5 - Hygiëne
De terrassen moeten onderhouden worden door de betrokken horeca uitbaters. Alle afval en zwerfvuil op het terras en onmiddellijke omgeving moeten verwijderd worden. Alle reukhinder dient geweerd te worden.
Artikel 6 - Verlichting, verwarming en geluid
De verlichtings- en eventuele verwarmingselementen op en rond de terrassen moeten veilig aangebracht worden. Ze mogen niet storend zijn voor de omgeving. Dat geldt ook voor de geluidsinstallaties.
Geluid, al dan niet afkomstig van geluidsinstallaties, mag de wettelijke geluidsnormen niet overschrijden.
Met het oog op geluidsoverlast moeten de terrassen uiterlijk tegen het sluitingsuur van de betrokken horecazaken, ontruimd worden.
Artikel 7 - Handhaving
Wanneer de horeca uitbaters de voorwaarden opgelegd in dit reglement niet respecteren, kan het college van burgemeester en schepenen overgaan tot gedwongen wegneming van het niet conforme materiaal.
Art. 2. Het reglement bekend te maken overeenkomstig de artikels 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur.