De voorzitter opent de zitting op 24/09/2024 om 20:10.
De notulen van de gemeenteraad op 27 augustus 2024 dienen goedgekeurd te worden.
De nieuwe gemeentewet;
Het decreet over het Lokaal Bestuur;
De gemeenteraad dient de notulen goed te keuren.
Enig artikel. De gemeenteraad keurt de notulen van 27 augustus 2024 goed.
Art. 22 en 23 Decreet Lokaal Bestuur: behalve in spoedeisende gevallen worden de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad uiterlijk acht dagen voor de vergadering openbaar gemaakt, zodat het publiek ervan kan kennisnemen op elk moment. Het huishoudelijk reglement bepaalt de nadere regels voor de plaats en de wijze van openbaarmaking.
Als agendapunten aan de agenda worden toegevoegd overeenkomstig artikel 21, wordt de aangepaste agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, openbaar gemaakt overeenkomstig het eerste lid. In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering openbaar gemaakt overeenkomstig het eerste lid.
Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Art. 15 §2 Huishoudelijk reglement gemeenteraad: een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag enkel in spoedeisende gevallen in bespreking worden gebracht. Hiertoe kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden.
Het decreet lokaal bestuur noch het huishoudelijk reglement bevatten specifieke regels voor het verwijderen van punten van de agenda van de gemeenteraad. Daarom is de algemene regeling over het stemmen van agendapunten van toepassing (art. 33 DLB): "De besluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen. In het eerste lid wordt verstaan onder volstrekte meerderheid van stemmen: meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen, onthoudingen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen."
Na bijkomende analyse en advies van de administratie blijkt dat het besluit tot het gunnen van een aanvullende opdracht in het voorliggende geval onvoldoende juridisch sluitend is. Uit voorzichtigheid wordt geadviseerd het agendapunt af te voeren en een nieuwe overheidsopdracht uit te schrijven voor het herstel van het wegdek in de Kortrijkstraat en eventueel anderen wegen.
Enig artikel. Het agendapunt 'Onderhoudswerken aan asfaltwegen - Asfaltering Kortrijkstraat' wordt van de dagorde geschrapt.
Na overleg met de algemeen directeur, de betrokken schepen en de dienst lokale economie wordt, met het oog op het creëren van een uniform straatbeeld, een politiereglement in verband met de inrichting van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein opgemaakt.
Op dit moment zijn er twee soorten vergunningen van toepassing op dergelijke dossiers:
Daarnaast zijn de hiernavolgende gemeentelijke reglementen in deze belangrijk:
De vergunningsaanvraag voor de privatieve inname van het openbaar domein (terras), wordt geregeld via dit laatste reglement. Het bepaalt o.a. de stukken die de aanvrager moet indienen bij de dienst patrimonium (situatieschets, foto’s, hindernissen e.a.), de duur van de vergunning en de retributie.
Het voorontwerp van politiereglement werd op 9 september 2024 besproken tijdens de zitting van het college van burgemeester en schepenen. Hun opmerkingen/bedenkingen werden verwerkt in het politiereglement.
Het doel van dit reglement is het creëren van een uniform straatbeeld bij het inrichten van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein.
Artikel 1. Het politiereglement in verband met de inrichting van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein als volgt goed te keuren:
Artikel 1 - Toepassing
Dit reglement is van toepassing op horecazaken die een stuk van het openbaar domein innemen voor het inrichten van tijdelijke privatieve horecaterrassen. Het gaat over terrassen die geplaatst worden voor de eigen horecazaak en eilandterrassen. Dit alles onverminderd de toepassing van alle andere relevante regelgeving zoals het reglement brandveiligheid horeca, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 augustus 2022.
De aanvragers moeten over een vergunning beschikken voor de privatieve inname van het openbaar domein, dit in toepassing van de gemeenteraadsbeslissing van 4 april 2009 in verband met het reglement over de privatieve inname van het openbaar domein en het vaststellen en innen van retributies voor privatief gebruik.
Artikel 2 - Terminologie
Onder openbaar domein wordt verstaan: de gehele openbare wegeninfrastructuur, pleinen en alle andere mogelijke toebehoren die ressorteren onder het beheer van het lokaal bestuur Lubbeek.
Onder horecazaken wordt verstaan: een openbare inrichting waar gewoonlijk dranken en/of maaltijden van welke aard ook worden verstrekt tegen betaling voor gebruik ter plaatse. Zonder limitatief te zijn wordt hieronder verstaan alle cafés, bars, thee- en koffiehuizen, hotels, restaurants, snackbars en frituren.
Een eilandterras is een terras dat zich in de directe nabijheid van een horecazaak bevindt, op een plein, maar zich niet direct aan de gevel van het pand situeert. Het is bijvoorbeeld gescheiden van de gevel van de betrokken horecazaak door een fietspad of een weg.
Artikel 3 - Doel
Het doel van dit reglement is het creëren van een uniform straatbeeld bij het inrichten van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein.
Artikel 4 - Inrichting
De tijdelijke horecaterrassen die ingericht worden op openbaar domein voor privatief gebruik, moeten bestaan uit verplaatsbare tafels, stoelen en/of parasols, zon- en regenschermen. De horeca uitbater moet het materiaal zelf voorzien. Het moet neutraal zijn en mag geen reclame vertonen. De parasols, zon- en regenschermen moeten een witte kleur hebben.
Het aanbrengen van grondbedekking en/of vloeren is niet toegelaten. Een afwijking, bijvoorbeeld bij een scheve stoep, kan enkel worden toegestaan mits akkoord van het college van burgemeester en schepenen.
Als omheining mogen ze enkel verplaatsbare bloembakken gebruikt worden. Ze moeten uniform zijn met andere horecazaken in dezelfde straat/plein. De horeca uitbaters moeten onder elkaar overeenkomen welke bloembakken ze plaatsen.
Ook winterterrassen en -hutten mogen geen vaste constructies zijn. Ze moeten uniform zijn met andere horecazaken in dezelfde straat/plein. De horeca uitbaters moeten dienaangaande onderling overeenkomen.
Er mag geen commerciële reclame aangebracht worden op of rond de terrassen, dit met uitzondering van de naam van de horecazaak.
Artikel 5 - Hygiëne
De terrassen moeten onderhouden worden door de betrokken horeca uitbaters. Alle afval en zwerfvuil op het terras en onmiddellijke omgeving moeten verwijderd worden. Alle reukhinder dient geweerd te worden.
Artikel 6 - Verlichting, verwarming en geluid
De verlichtings- en eventuele verwarmingselementen op en rond de terrassen moeten veilig aangebracht worden. Ze mogen niet storend zijn voor de omgeving. Dat geldt ook voor de geluidsinstallaties.
Geluid, al dan niet afkomstig van geluidsinstallaties, mag de wettelijke geluidsnormen niet overschrijden.
Met het oog op geluidsoverlast moeten de terrassen uiterlijk tegen het sluitingsuur van de betrokken horecazaken, ontruimd worden.
Artikel 7 - Handhaving
Wanneer de horeca uitbaters de voorwaarden opgelegd in dit reglement niet respecteren, kan het college van burgemeester en schepenen overgaan tot gedwongen wegneming van het niet conforme materiaal.
Art. 2. Het reglement bekend te maken overeenkomstig de artikels 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur.
Het politiereglement in verband met de inrichting van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein wordt in september 2024 ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Daar het aan de betrokken horeca uitbaters een aantal beperkende maatregelen oplegt, wordt voorgesteld om een opstartsubsidie voor de inrichting van de terrassen te voorzien. Beide reglementen beogen het creëren van een uniform straatbeeld.
Het subsidiereglement werd opgemaakt in samenspraak met de dienst lokale economie, de algemeen directeur, de betrokken schepen en het college van burgemeester en schepenen.
Het subsidiereglement beoogt - samen met het betrokken politiereglement - het creëren van een uniform straatbeeld.
De opstartsubsidie kan maar één keer aangevraagd worden en wordt berekend op basis van de grootte van het terras. De berekening gebeurt m.a.w. op basis van het aantal m². Er wordt voorgesteld om 500 euro/m² uit te keren, maar het subsidiebedrag mag niet meer dan 50% van de werkelijk gemaakte kosten bedragen. Het maximumbedrag wordt beperkt tot 7500 euro. Het saldo wordt vereffend na controle van de bewijsstukken door de dienst lokale economie. Het materiaal dat werd aangekocht moet voldoen aan de voorwaarden opgelegd in het politiereglement. Om het project te kunnen financieren wordt voorgesteld om in het MJP 10000 euro ingeschreven voor het laatste kwartaal van 2024 en 30000 euro voor 2025.
Artikel 1. Het subsidiereglement in verband met de inrichting van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein als volgt goed te keuren:
Artikel 1 - Toepassing
Dit reglement is van toepassing op horecazaken die een stuk van het openbaar domein innemen voor het inrichten van tijdelijke privatieve horecaterrassen. Het gaat over terrassen die geplaatst worden voor de eigen horecazaak en eilandterrassen. Dit reglement is zowel van toepassing op nieuwe terrassen als op bestaande terrassen die worden uitgebreid.
Artikel 2 - Terminologie
Onder openbaar domein wordt verstaan: de gehele openbare wegeninfrastructuur, pleinen en alle andere mogelijke toebehoren die ressorteren onder het beheer van het lokaal bestuur Lubbeek.
Onder horecazaken wordt verstaan: een openbare inrichting waar gewoonlijk dranken en/of maaltijden van welke aard ook worden verstrekt tegen betaling voor gebruik ter plaatse. Zonder limitatief te zijn wordt hieronder verstaan alle cafés, bars, thee- en koffiehuizen, hotels, restaurants, snackbars en frituren.
Een eilandterras is een terras dat zich in de directe nabijheid van een horecazaak bevindt, op een plein, maar zich niet direct aan de gevel van het pand situeert. Het is bijvoorbeeld gescheiden van de gevel van de betrokken horecazaak door een fietspad of een weg.
Artikel 3 - Doel
Daar het politiereglement in verband met de inrichting van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein een aantal beperkende maatregelen oplegt, voorziet dit reglement in een opstartsubsidie voor de inrichting. Het doel van dit reglement is het creëren van een uniform straatbeeld bij het inrichten van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein.
Artikel 4 - Voorwaarden
De aanvragers moeten over een vergunning beschikken voor de privatieve inname van het openbaar domein, dit in toepassing van de gemeenteraadsbeslissing van 4 april 2009 in verband met het reglement over de privatieve inname van het openbaar domein en het vaststellen en innen van retributies voor privatief gebruik. De vergunning moet minstens aangevraagd worden voor een termijn van 4 maanden.
De betrokken terrassen moeten ingericht worden conform het politiereglement in verband met de inrichting van tijdelijke privatieve horecaterrassen op openbaar domein.
Artikel 5 - Aanvraagprocedure
De aanvraag moet via e-mail gericht worden aan de dienst lokale economie: economie@lubbeek.be. Het aanvraagdossiers moet de volgende stukken bevatten:
naam en adres van de aanvrager en de horecazaak, ondernemingsnummer, rekeningnummer waarop de subsidie mag gestort worden, een inplantingsplan, een duidelijke situatie- en inrichtingstekening.
Er kan geen aanvraag worden ingediend voor het aantal m² terras waarvoor reeds een opstartsubsidie werd verworven.
Artikel 6 - Beoordelingsprocedure
De aanvraag wordt, na advies van de dienst lokale economie, beoordeeld door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 7 - Subsidieberekening en uitbetaling
De opstartsubsidie wordt berekend op basis van de grootte van het terras. De berekening gebeurt m.a.w. op basis van het aantal m². Er wordt 500 euro/m² uitgekeerd, maar het subsidiebedrag mag niet meer dan 50% van de werkelijk gemaakte kosten bedragen.
Het maximum subsidiebedrag bedraagt 7500 euro.
Het saldo wordt vereffend na controle van de bewijsstukken door de dienst lokale economie. Het materiaal dat wordt aangekocht moet voldoen aan de voorwaarden opgelegd in het politiereglement.
Art. 2. Het reglement bekend te maken overeenkomstig de artikels 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 5 Ministerieel Besluit van 26 juni 2018
Het overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar in de opvolgingsrapportering, vermeld in artikel 29, 2°, van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, bevat minstens al de volgende elementen:
1° een overzicht van de ontvangsten en uitgaven, opgesteld conform schema J1, dat opgenomen is in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd;
2° een overzicht van de ontvangsten en uitgaven naar economische aard, opgesteld conform schema T2, dat opgenomen is in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd.
Artikel 29 Besluit Vlaamse Regering van 30 maart 2018
De opvolgingsrapportering, vermeld in artikel 263 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur of artikel 155 van het Provinciedecreet van 9 december 2005, bevat minstens al de volgende elementen:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
Geen financiële gevolgen
Visum
Geen visum vereist
Enig artikel. De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering: stand van zaken uitvoering meerjarenplan: periode 01/01/2024 - 30/06/2024.
In het kader van de opdracht “Onderhoudswerken aan asfaltwegen - dienstjaar 2024” werd op 13 mei 2024 een bestek met nr. 2024-004 (GIM) opgesteld door de Dienst Gemeentelijke Infrastructuur en Milieubescherming.
Onderhoudswerken worden gepland aan de volgende wegen:
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 13 mei 2024 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 8 juli 2024 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Onderhoudswerken aan asfaltwegen - dienstjaar 2024” aan WILLEMEN INFRA NV, Booiebos 4 te 9031 Drongen tegen de voorwaarden vermeld in de offerte van deze inschrijver: het bestelbedrag wordt beperkt tot 100.000,00 euro (excl. btw) of 121.000,00 euro (incl. 21% btw).
De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2024-004 (GIM) van 13 mei 2024.
Tijdens de uitvoering van de opdracht wenst het college van schepenen volgende wijzigingen aan te brengen:
Er wordt voorgesteld om het asfalt van de Kortrijkstraat tussen de Kasteeldreef en de Slotgracht te vervangen. Dit gaat over 397 lm x 5 m = 1.985 m2. Daar er nog geen bijkomende offerte van de aannemer is ontvangen, is er een raming (zie bijlage), door de dienst openbare werken, opgemaakt aan de hand van de reeds ontvangen bedragen volgens de gunning.
HV in meer |
|
€ 26.894,00 |
Totaal excl. btw |
= |
€ 26.894,00 |
Btw |
+ |
€ 5.647,74 |
TOTAAL |
= |
€ 32.541,74 |
Deze verrekening overschrijdt het bestelbedrag met 26,89%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu 126.894,00 euro (excl. btw) of 153.541,74 euro (incl. 21% btw) bedraagt.
Het gunningsbedrag is 91.229,41 euro (excl.btw) of 110.387,59 euro (incl.btw). Deze verrekening bedraagt 26.894,00 euro (excl.btw) of 32.541,74 euro (incl.btw). Het totaal na deze verrekening is 118.123,38 euro (excl.btw) of 142.929,30 euro (incl.btw). In de gunningsbeslissing van 8 juli 2024 wordt vermeld dat een maximaal budget van 121.000,00 euro (incl.btw) werd voorzien. Er dient dus nog een budget van 21.929,30 euro (18 %) te worden bij voorzien. Dit budget is nog beschikbaar in het meerjarenplan 2020-2025 onder code 2024/GBB/0200-01/6103510/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 143.000,00 euro niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Het besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2019 houdende vaststelling begrip "Dagelijks bestuur" en regeling "Visum financieel directeur".
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2024:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 juli 2024:
Door het bijkomende werk is het waarschijnlijk niet mogelijk om de uitvoeringstermijn, waarbij de volledige opdracht uiterlijk tegen 30 september 2024 afgewerkt en opgeleverd moet zijn, aan te houden.
Voor het bijkomende werk werd een negatief visum afgeleverd door de waarnemend financieel directeur. De gemeenteraad is echter van oordeel dat de beoogde werken wél dringend en noodzakelijk zijn en dat uitstel een onnodig risico voor de verkeersveiligheid meebrengt alsook economisch minder voordelig zal zijn aangezien de andere werken in dit dossier zich in de directe nabijheid van de bijkomende werf bevinden. De gemeenteraad heeft volgens het decreet lokaal bestuur de bevoegdheid om af te wijken van het visum van de financieel directeur en wenst in dit dossier van deze bevoegdheid gebruik te maken.
De uitgaven werden voorzien in de meerjarenplanning 2020 - 2025:
code |
2024/GBB/0200-01/6103510/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN |
Omschrijving |
Prestaties van derden voor wegen en waterlopen (riolen, bermen, ov,...) |
Actie |
GBB |
Beleidsitem |
0200-01 |
Algemene rekening |
6103510 |
Investeringsenveloppe |
IP-GEEN |
|
|
Uitgaven |
|
Voorzien uitgavekrediet 2024 |
530.000,00 euro |
Beschikbaar krediet 2024 |
198.772,25 euro |
Voorziene raming |
166.878,36 euro |
Voorziene kostprijs - incl.btw |
gunning: 110.387,59 euro maximaal budget: 121.000,00 euro |
|
|
|
|
Aannemer/Leverancier/Instantie |
Willemen Infra NV |
|
|
Visum
De waarnemend financieel directeur verleende een gunstig visum af op 4 juli 2024.
Een bijkomend visum werd aangevraagd en werd op 10 september 2024 ontvangen. De waarnemend financieel directeur verleende hier een ongunstig visum.
Artikel 1. Verleent principieel goedkeuring aan verrekening 1 "Asfaltering Kortrijkstraat tussen Kasteeldreef en Slotgracht" van de opdracht “Onderhoudswerken aan asfaltwegen - dienstjaar 2024” voor het totaal bedrag in meer van 26.894,00 euro (excl. btw) of 32.541,74 euro (incl. 21% btw) (5.647,74 euro)
Art. 2. Aangezien het bestelbedrag met meer dan 20% overschreden wordt door deze verrekening, moet de borgtocht aangepast worden. De huidige borgtocht van 5.000,00 euro moet verhoogd worden met 1.350,00 euro tot 6.350,00 euro.
Art. 3. De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2024-004 (GIM) van 13 mei 2024.
Art. 4. De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in 2024/GBB/0200-01/6103510/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Art. 5. Een ongunstig visum werd verleend door de waarnemende financieel directeur op 10 september 2024.
Art. 6. Aangezien het meerwerk meer dan 20% bedraagt van het gegunde bedrag wordt het dossier ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De collegebespreking van zoals gevoegd in bijlage.
Artikel 12 van de wet politie op het wegverkeer van 16 maart 1968.
Alle verbodsbepalingen zullen door middel van gepaste opschriften en verkeersborden ter kennis gebracht worden van de weggebruikers.
Artikel 186 van het gemeentedecreet.
Reglementen en verordeningen van de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester worden niet meer bekend gemaakt via aanplakbrief, maar door publicatie op de gemeentelijke website, met vermelding van datum waarop ze werden aangenomen en de datum waarop ze op de website bekendgemaakt worden.
Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Dit decreet bepaalt de modaliteiten van de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens, de gegevensbank van de aanvullende reglementen en de berekening van de termijnen.
Koninklijk besluit van 1 december 1975.
Dit besluit handelt over het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009.
Dit uitvoeringsbesluit bepaalt de modaliteiten van de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976.
Dit besluit bepaalt de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Deze omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend reglement op initiatief van een gemeente.
Algemeen politiereglement van de gemeente Lubbeek.
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988;
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
Er zijn geen financiële gevolgen.
Artikel 1. Het aanvullend politiereglement aan te vullen als volgt:
Op de parkeerplaats op de gemeentehuissite Gellenberg met geolocatie: 50.88415, 4.83976 geldt : het parkeren is toegelaten.
Het parkeren is voorbehouden aan personen met een handicap in het bezit van de speciale parkeerkaart.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
Art. 2.
Dit aanvullend reglement treed in werking vanaf 1 oktober 2024.
Art. 3.
Dit aanvullend reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig art. 286 en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Art. 4.
Dit aanvullend reglement wordt overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid ter kennisgeving.
Op deze plaats werden al twee laadpalen (voor 4 laadplaatsen) in gebruik gesteld. Waarvan 1 paal voor Twee deelwagens. Door de bezettingsgraad en het gebruik was er nood aan een bijkomende laadpaal. Voor deze derde laadpaal moet er nog een aanvullende reglement worden opgesteld.
Nieuwe gemeentewet (KB 24/06/1988)
decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017
wet betreffende de politie over het wegverkeer (wegverkeerswet - Wet van 16 maart 1968)
wegcode - Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
code van de wegbeheerder - ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens (16 mei 2008)
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens van 23 januari 2009
Er zijn geen financiële gevolgen.
Artikel 1. Het aanvullend politiereglement aan te vullen als volgt:
Op de twee parkeervlakken tegenover de laadpaal met georeferentie 50.89593, 4.76727 geldt
het parkeren is toegelaten voor elektrische wagens.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
E9a
Onderbord elektrisch
Art. 2. Dit aanvullend reglement treed in werking vanaf 1 oktober 2024.
Art. 3. Dit aanvullend reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig art. 286 en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Art. 4. Dit aanvullend reglement wordt overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid ter kennisgeving.
Op deze plaats werden al een laadpaal (voor 2 laadplaatsen) in gebruik gesteld voor Twee elektrische deelwagens. Door de komst van de deelwagens is de bezettingsgraad verzadigd en dient een bijkomende laadpaal voorzien. Voor deze laadpaal moet er nog een aanvullende reglement worden opgesteld.
Nieuwe gemeentewet (KB 24/06/1988)
decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017
wet betreffende de politie over het wegverkeer (wegverkeerswet - Wet van 16 maart 1968)
wegcode - Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
code van de wegbeheerder - ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens (16 mei 2008)
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens van 23 januari 2009
Er zijn geen financiële gevolgen.
Artikel 1. Het aanvullend politiereglement aan te vullen als volgt:
Op de twee parkeervlakken tegenover de laadpaal met georeferentie 50.89591, 4.76727 geldt het parkeren is toegelaten voor elektrische wagens.
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
E9a
Onderbord elektrisch
Art. 2. Dit aanvullend reglement treed in werking vanaf 1 juni 2024.
Art. 3. Dit aanvullend reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig art. 286 en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Art. 4. Dit aanvullend reglement wordt overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid ter kennisgeving.
Gezien de komst van deelwagens van de vervoerregio: 1 conventionele en 1 elektrische naar de parking aan de Dorpskring zonder nummer stelt zich de noodzaak om ook de parkeervakken in te richten voor deze elektrische deelwagens. En een ervan ook voor te behouden voor de deelwagens. Ook voor de conventionele wagen dient een parkeervak voorbehouden. Meer info zoals in de bijgevoegde bijlage met collegebespreking 26/8/2024
Nieuwe gemeentewet (KB 24/06/1988)
decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017
wet betreffende de politie over het wegverkeer (wegverkeerswet - Wet van 16 maart 1968)
wegcode - Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
code van de wegbeheerder - ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens (16 mei 2008)
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens van 23 januari 2009
Er zijn geen financiële gevolgen.
Artikel 1. Het aanvullend politiereglement aan te vullen als volgt:
Op de twee parkeervlakken tegenover de laadpaal met georeferentie 50.88160, 4.84194 geldt:
het parkeren is toegelaten voor elektrische wagens, het parkeren is voorbehouden voor elektrische wagens;
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
E9a
Onderbord elektrisch
Op het linkerparkeervak is het parkeren voorbehouden voor deelwagens .
GVIId - Autodelen - naam van de deelwagenaanbieder
Op het parkeervak tegenover de locatie met georeferentie 50.88159, 4.84186 geldt:
het parkeren is toegelaten voor wagens, het parkeren is voorbehouden voor deelwagens;
Dit wordt aangeduid door verkeerstekens:
E9a
Art. 3. Dit aanvullend reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig art. 286 en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Art. 4. Dit aanvullend reglement wordt overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid ter kennisgeving.
Voor de ontwikkeling van de toekomstige verkaveling Hazeput zullen er nieuwe straten aangelegd worden. Deze straten moeten een straatnaam krijgen.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 4 maart 2024 de keuze gemaakt om in de nieuwe verkaveling Hazeput de volgende vrouwennamen vast te stellen:
-Anna Wierinckx- Smets (1915 - 1996)
Anna Smets-Wierinckx is geboren op 22 september 1915 te Tielt. Ze overleed te Leuven op 3 januari 1996.
Op 29 december 1970 werd ze benoemd tot burgemeester van Pellenberg.
Ze bleef in functie tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 10 oktober 1976.
Anna Wierinckx-Smets is de enige vrouw in de rij van de burgemeesters van de fusiegemeente Lubbeek.
Het is pas sedert 1921 dat vrouwen burgemeester kunnen worden.
Voorgesteld wordt om de rode straat van de verkaveling de "Anna Wierinckx straat" te noemen.
Martine Tanghe (1955 - 2023)
Martine Tanghe betekende veel voor de inwoners van Vlaanderen.
Ze werd geboren in het Oost-Vlaamse Bellem maar groeide op in Bissegem bij Kortrijk. Ze studeerde Germaanse filologie aan de KU Leuven. Later ging ze in Lubbeek wonen.
Ze werd journaliste en nieuwslezer, eerst bij BRT, later VRT. Haar passie voor het Algemeen Nederlands werd overal geprezen. Ze kreeg er allerlei prijzen en onderscheidingen voor. Als nieuwslezer werd ze “het gezicht van het VRT journaal”. Tijdens haar loopbaan werkte ze mee aan heel wat programma’s.
Voorgesteld wordt om de blauwe straat van de verkaveling de "Martine Tanghe straat" te noemen.
-Elisabeth Scheys (1808 -1880). (zuster Catharina)
Kwam uit een vooraanstaande religieuze familie, waardoor zij de mogelijkheden had om een klooster te stichten.
Geboren in Lubbeek op 26 oktober 1808, als dochter van Philip Jacobus Scheys en Anna Geens.
Ze was als kind al zeer godsdienstig en vroom. Ze ging op kostschool in Hoegaarden, bij de Zusters van Vereniging me het Heilig Hart.
Ze voelde zich geroepen tot het kloosterleven en trad in als postulante bij de gasthuiszusters van Leuven. Wegens haar zwakke gezondheid werd ze geweigerd.
Terug in Lubbeek deed ze veel voor de armen, noodlijdenden, zieken. Ze ondersteunde de Lubbeekse parochie ( o.a. de vergroting van de kerk Sint-Martinus) financieel met haar ruime middelen. Ze stichtte de Mariacongregatie te Lubbeek.
Ze was op zoek naar een levenswijze “tot meerdere eer van God en tot welzijn van de naaste”.
Ze had een voorkeur voor de dominicanerorde.
Na een lange voorbereiding richtte ze het klooster te Lubbeek op in 1866, op 24 september.
Voorgesteld wordt om de gele straat van de verkaveling de "Elisabeth Scheys straat" te noemen.
-Amelia De Ruyter (1840-1908). (Zuster Dominica)
Medestichteres van het klooster te Lubbeek.
Zij behoorde, samen met Veronica Coosemans, tot de eerste twee postulanten van het klooster van de dominicanessen.
Haar vader, Petrus, was onderwijzer en koster te Lubbeek. De familie De Ruyter was een welgestelde familie. De familie schonk, tussen 1909 en 1913, een glasraam aan de kerk van Lubbeek Sint-Bernard met de voorstelling van Sint-Dominicus die de rozenkrans ontvangt van O.-L.-Vrouw.
Toen in 1874 het eerste bijhuis gesticht werd in Vertrijk werd zij er overste.
Amelia De Ruyter was dus medestichteres van het klooster te Lubbeek , samen met Elisabeth Scheys en Veronica Coosemans. Na de dood van zuster Catharina werd zij er 2de priorin.
In 1866 richtte zij, samen met zuster Rosa, de meisjesschool op.
Zij stierf op 7 november 1908 na een lange pijnlijke ziekte.
Voorgesteld wordt om de groene straat (deel 2) van de verkaveling de "Amelia De Ruyter straat" te noemen.
-Veronica Coosemans (1836-1912). (Zuster Rosa)
Derde stichteres van het klooster van de dominicanessen te Lubbeek.
Haar grootvader, Guillaume Coosemans, was burgemeester te Linden van 1819 tot 1931. Later werd hij burgemeester te Kessel-Lo. In Kessel-Lo is een straat naar hem vernoemd. Dit gezin woonde in het historische huis, Den Engel, op de Plein te Linden. Dat huis bestaat nog steeds.
Haar ouders waren Franciscus Anna Oliviers. Ze waren pachters van de 2de grootste hoeve van Lubbeek, nl. ’t Hof Van Dieven of Dievenhof. De eigenaar was M. d’Udekem-d’Acoz.
Als postulant volgde zij een geestelijke opleiding bij de Zusters van de H. Vincentius a Paulo in Opwijk. Zij was de 3de zuster in het klooster te Lubbeek.
Tussen 1909 en 1913 betaalde zij een statie in de kruisweg in de kerk van Lubbeek Sint-Bernard.
Zij was lid van verschillende religieuze verenigingen.
Zij gaf les aan de kinderen.
Voorgesteld wordt om de groene straat (deel 1) van de verkaveling de "Veronica Coosemans straat" te noemen.
Maria Dechamps ( 6 januari 1908-27 februari 1986)
Woonde in Lubbeek rechtover het ziekenhuis.
Was een zeer geëngageerd verpleegster bij het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn.
Tijdens Wereldoorlog II speelde zij een zeer belangrijke rol bij het onderduiken van Joodse kinderen in Lubbeek.
Tijdens WO II was zij een vertrouweling en medewerker van Eerwaarde heer René Ceuppens die op dat moment aalmoezenier van de weerstand was in de zone Leuven en verbindingsman tussen kardinaal Van Roey en het Geheim Leger. Hij ging zich steeds meer toeleggen op de hulp aan Joodse kinderen. In Lubbeek kon hij een van zijn belangrijke connecties aanspreken: Maria Dechamps. Zijn broer Joris Ceuppens, tijdens WO II tijdelijk onderpastoor in Lubbeek, zocht eveneens mee naar schuilplaatsen voor Joodse kinderen. Maria Dechamps werkte intensief met hem mee.
Voorgesteld wordt om de bordeaux straat van de verkaveling de "Maria Dechamps straat" te noemen
-Anita Huybens (1949-2008)
Anita Huybens kreeg de Ereprijs Cultuur in 2006.
Zij was een uitzonderlijke dame: een brok enthousiasme, een vat vol humor en intensiteit, een culturele ziel . Veel engagement, verbondenheid, charisma!
Ze was een “influencer avant la lettre”, die vooral zelf de handen uit de mouwen stak en niet aarzelde “hogere” regionen in te schakelen om haar engagement te voltooien.
Zij was keramiste. Haar levendige en warme persoonlijkheid uitte zij in maskers, steenmannetjes, enz. Vooral haar rode klaprozen kregen in Lubbeek en omstreken een heel speciale plaats en betekenis.
Haar uitgesproken sociaal engagement krijgt vorm in haar project APOPO.
Voorgesteld wordt om het pleintje van de verkaveling de naam "Anita Huybens pleintje" te noemen.
Dit voorstel werd voorgelegd aan de Heemkundige kring voor eenduidig en eensluidend advies zodat de straatnamen voor definitieve goedkeuring aan de gemeenteraad kunnen voorgelegd worden.
De voorzitter van de Heemkring Lubbeek stuurde op 18 maart 2024 een mail. Het bestuur staat achter de naamkeuze en heeft voor elke naam een kort tekstje met uitleg bijgevoegd (zie bijlage).
Deze naamgeving past eveneens in het streven naar meer vrouwelijke straatnamen die verwijzen naar vrouwen die voor de gemeente van betekenis zijn geweest.
Het college heeft op 3 juni 2024 beslist om deze straatnamen ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 40 en 41 dat de bevoegdheden van de gemeenteraad vastlegt.
Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de openbare wegen en pleinen
Het decreet van 1 juli 1987 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen
Het decreet van 4 februari 1987 tot wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen
Het decreet van 29 november 2020 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen
Het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten wat betreft versterking van de lokale democratie
De gemeenteraadsbeslissing van 25 juni 2024 - sociaal woonproject Hazeput - vaststelling straatnamen voor de verkaveling Hazeput te Lubbeek - principiële goedkeuring
De collegebeslissing van 22 juni 2024 - straatnaamgeving Hazeput - openbaar onderzoek van 25 juni 2024 tot en met 26 augustus 2024
De collegebeslissing van 3 september 2024 - straatnaamgeving Hazeput kennisname PV van sluiting van het openbaar onderzoek van 25 juni 2024 t.e.m 26 augustus 2024
De gemeenteraad besliste op 25 juni 2024 om voor de straatnaamgeving in de toekomstige verkaveling Hazeput de volgende vrouwennamen voor te stellen: Anna Wierinckx, Martine Tanghe, Elizabeth Scheys, Amelia De Ruyter, Veronica Coosemans, Maria Dechamps en Anita Huybens. Deze naamgeving past in het streven van meer vrouwelijke namen die verwijzen naar vrouwen die voor de gemeente van betekenis zijn geweest.
In zitting van 3 juni 2024 besliste het college om deze namen ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Het college van burgemeester besliste op 22 juni 2024 om van 25 juni 2024 tot 26 augustus 2024 een openbaar onderzoek te organiseren in dit dossier
Het college van burgemeester en schepenen stelde op 3 september 2024 vast dat er geen bezwaar werd in dit dossier
Geen financiële gevolgen aan deze beslissing
Artikel 1. De gemeenteraad gaat definitief akkoord met de straatnaamgeving voor de straten in de verkaveling Hazeput en beslist definitief om voor de straten op het verkavelingpsplan:
-de blauwe straat de "Martine Tanghe straat" te noemen;
-de rode straat de "Anna Wierinckx" straat" te noemen;
-de groene straat deel 1 de "Veronica Coosemansstraat" te noemen;
-de groene straat deel 2 de "Amelia De Ruyterstraat " te noemen;
-de gele straat de "Elisabeth Scheys straat" te noemen;
-de bordeaux straat de "Maria Deschamps straat" te noemen.
Art. 2. De bevoegde instanties zullen van deze beslissing op de hoogte gebracht worden.
De eigenaar van het kadastraal perceel afdeling 1, sectie F, nr. 168 N, wil zijn perceel met een oppervlakte van 5 are, 5 centiare, kadastraal gekend als weg in erfpacht geven aan de gemeente om deze parking opnieuw aan te leggen.
De parking zal opnieuw geasfalteerd worden, fietsrekken en banken worden geplaatst en de infrastructuur zal aangelegd worden in functie van de bezoekers van de kapel en kortparkeerders.
Notaris Raf Lenaerts, Bollenberg 39 werd aangesteld om hiervoor een akte erfpacht op te stellen en hij bezorgde de erfpachtakte i.v.m. de parking aan de kapel in de Binkomstraat
Het perceel dat in erfpacht wordt gegeven is een perceel grond, kadastraal gekend als "weg" en ter plaatse de parking uitmakend van de naastgelegen kapel van de Onze- Lieve- vrouw van Lubbeek, kadastraal gekend afdeling 1, sectie F nr. 168N, met een oppervlakte van 5 are 50 centiare.
Het opmetingsplan van dit perceel van Intertopo, Halensebaan 68B, 3290 Diest zit in de bijlage.
Het decreet lokaal meer bepaald de artikels 40 en 41 die de bevoegdheden van de gemeente bepaald.
Doel van de erfpacht
De erfpachter verklaart dat op het in erfpacht gegeven perceel volgende werken zullen worden uitgevoerd, waartoe de erfpachthouder zich verbindt:
-asfaltering van de parking;
-plaatsen van fietsenrekken;
-plaatsten van banken;
-onderhoud van de infrastructuur;
Dit alles in functie van de bezoekers van de kapel en kortparkeerders. Alle werkzaamheden en activiteiten zullen dus binnen dit doel kaderen, waartoe de erfpachter zicht verbindt behoudens andersluidend akkoord tussen partijen.
Termijn
Deze erfpacht wordt aangegaan voor een periode van 25 jaar. De erfpacht start op 1 januari 2025 en zal op 1 januari 2050 ophouden.
Het recht van erfpacht is vatbaar voor verlenging onder de voorwaarden en modaliteiten beschreven onder het punt "verlenging van de erfpacht'".
Kosteloos
Dit erfpachtrecht wordt verleend zonder dat de erfpachter hiervoor een vergoeding aan de erfpachter verschuldigd is.
Toestand.
1. De erfpachtgever verklaart dat het hoger beschreven goed vrij en zuiver is van alle voorrechten, inschrijvingen, overschrijvingen en alle belemmeringen van welke aard ook. De toestand van het goed dat in erfpacht wordt gegeven , is zoals deze zich heden bevindt, met alle daaraan verbonden rechten , zonder waarborg van aangeduide oppervlakte, welke ook het verschil mogen zijn, noch voor de lijdende erfdienstbaarheden, zichtbare en onzichtbare, die het zouden bezwaren.
De erfpachtgever verklaart dat er geen erfdienstbaarheden of andere bijzondere voorwaarden van toepassing zijn, met uitzondering van het recht van doorgang naar de kapel heden eigendom van de Kerkfabriek Sint-Martinus te Lubbeek, en het recht voor bezoekers om zich op het hierbij in erfpacht gegeven perceel met een voertuig te parkeren.
Alle eventuele erfdienstbaarheden van de erfpachter blijven bestaan.
2. De erfpachter verklaart dat het perceel heden parking is voor en aansluit bij de kapel van Onze-Lieve-vrouw van Lubbeek en dat zich op het kasteeldomein 'De Biolley-T'Serclaes bevindt.
Er wordt tussen partijen overeengekomen dat het kasteel nar hedendaagse normen mag worden aangelegd, doch in die zin dat het uitzicht passend is bij de kapel en het kasteeldomein.
Dit alles met het oog op behoud van de esthetische waarde van de site, zodat waardevermindering niet plaatsvindt.
Partijen komen overeen dat de op het perceel aanwezige bomen dienen te blijven bestaan. Het onderhoud van de bomen zal door en op kosten van de erfpachthouder worden uitgevoerd.
Gebouwen, constructies - infrastructuurwerken - bestemmingswijziging.
Aan het in erfpacht gegeven goed mogen met het oog op exploitatie binnen het kader van voormeld doel alle bouw-veranderings-of aanplantingswerken worden uitgevoerd voor zover deze werken niet strijdig zijn met de stedenbouwkundige voorschriften, noch met het hogervermeld doel. Hiertoe verklaart de erfpachtgever voor zover toestemming te geven, mits de nodige vergunningen hiervoor bekomen worden.
De eventuele opgerichte infrastructuur en werken in de brede zin van het woord blijven eigendom van de erfpachter tijdens de duur van de erfpacht. Partijen komen overeen dat op het hierbij in erfpacht gegeven perceel geen constructies in de hoogte mogen worden opgericht.
Onderhouds- en herstellingswerken - plichten van de erfpachter
De erfpachter zal tijdens de ganse duur van het hem verleende recht zich gedragen als een redelijk handelend persoon, het in erfacht gegeven goed op zijn kosten in goede staat moeten onderhouden en alle noodzakelijke herstellingen met inbegrip van de zware herstellingswerken, moeten uitvoeren. Hij zal ervoor zorgen dat het goed, voorwerp van de erfpacht, steeds en tot het einde van de erfpacht in goede staat van onderhoud verkeert. Dit alles overeenkomstig artikel 3.153 eb 3.154 van het Burgerlijk Wetboek.
Verzaking aan het recht van natrekking
De erfpachter verklaart voor de duur van de erfpacht afstand te doen van zijn recht van natrekking op de gebouwen, installaties, constructies en beplantingen opgericht en/of aangelegd op het in erfpacht gegeven goed, en dus wordt voor de duur van de erfpacht een recht van opstal gevestigd in het voordeel van de erfpachter.
Overdracht erfpachtrecht
De erfpachter mag het hem verleende recht van erfpacht niet geheel of gedeeltelijk overdragen zonder de voorafgaande en schriftelijke toestemming van de erfpachtgever. De erfpachter is er toe gehouden om de de erfpachtgever te vrijwaren tegen al de bezitsdaden van derden die tot verkrijgende verjaring kunnen leiden
Einde van de erfpachtovereenkomst
Bij het einde van de bovengenoemde termijn van de erfpacht zullen alle opgerichte gebouwen, bestrating, installaties, constructies, verbeteringen, aanplantingen en infrastructuur in het algemeen, of de verbeteringen van de bestaande constructies, verbeteringen, aanplantingen en infrastructuur in het algemeen in goede staat van onderhoud volle eigendom worden van de erfpachter, en dit mits vergoeding lastens de erfpachtgever. Partijen komen overeen dat de erfpachtgever aan de erfpachter hiervoor geen vergoeding zal verschuldigd zijn aan het einde van de erfpacht.
De zakelijke of persoonlijke rechten die de erfpachter zou hebben toegestaan , moeten bij de beëindiging van de overeenkomst, in welke gevallen ook, niet door de erfpachter worden gerespecteerd.
De erfpachtgever zal niet de mogelijkheid hebben te eisen dat het in erfpacht gegeven goed bij het einde van de termijn op kosten van de erfpachter in zijn huidige staat wordt hersteld, aangezien de erfpachter het recht heeft om verbouwingswerken uit te voeren, zoals hoger vermeld.
Verlenging van de erfpacht.
Behoudens opzeg door één van de partijen met het respecteren van een opzegtermijn van 3 jaar voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd van de erfpacht, wordt de erpacht op het einde van de duurtijd automatisch verlengd met 25 jaar en dit onder dezelfde modaliteiten.
De notariskosten worden na het verlijden van de akte berekend.
Artikel 1. De notariële ontwerpakte erfpacht, opgesteld door notaris Raf Lenaerts, Bollenberg 39, 3210 Lubbeek, afgesloten tussen de gemeente Lubbeek en de eigenaar van het kadastraal perceel afdeling 1, sectie F, nr. 168N, wordt goedgekeurd. De notariële akte wordt afgesloten voor de erfpacht van het kadastraal perceel afdeling 1, sectie F, nr. 168N, momenteel dienstdoend als parking naast de Onze-Lieve-vrouw kapel aan de Binkomstraat en met de bedoeling om deze parking heraan te leggen.
Art. 2. De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om deze notariële akte erfpacht te ondertekenen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van het volledige jaarverslag en de jaarrekening 2023 van ILV ART goed te keuren.
Elke gemeenteraad van de deelnemende gemeentes van het ILV dienen dit binnen de 120 dagen ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad. Het verslag van het beheerscomité dateert van 29 april 2024. De gegevens werden aan de gemeente Lubbeek overgemaakt op 28 mei 2024 - zie bijgevoegde e-mail.
De gemeenteraad van 25 februari 2020 keurde de oprichting van de Interlokale vereniging 'Academie Regio Tienen' goed voor het inrichten van de domeinen muziek, woordkunst-drama en beeldende en audiovisuele kunsten. De overeenkomst werd aangepast bij gemeenteraadsbeslissing van 27 september 2022.
Decreet lokaal bestuur
Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2020: goedkeuring van de oprichting van de Interlokale vereniging 'Academie Regio Tienen'
Gemeenteraadsbeslissing van 27 september 2022: Aanpassing overeenkomst Interlokale Vereniging 'Academie Regio Tienen
De gemeenteraad van 25 februari 2020 keurde de oprichting van de Interlokale vereniging 'Academie Regio Tienen' goed voor het inrichten van de domeinen muziek, woordkunst-drama en beeldende en audiovisuele kunsten. De overeenkomst werd aangepast bij gemeenteraadsbeslissing van 27 september 2022.
In deze overeenkomst staat het volgende:
§1. Het beheerscomité maakt de jaarrekening en de bijhorende verantwoordingsstukken over aan de deelnemende gemeentes uiterlijk binnen de zes maanden na afsluiting van het voorgaande werkingsjaar. Een werkingsjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.
§2. Samen met de jaarrekening wordt aan de deelnemende gemeentes een jaarverslag ter beschikking gesteld.
§3. De jaarrekening is goedgekeurd door de gemeenteraad indien de gewone meerderheid ze goedkeurt. Indien de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen binnen de 120 dagen na de voorlegging, wordt de jaarrekening als goedgekeurd beschouwd.
Hierbij gevoegd het volledige jaarverslag en de jaarrekening 2023 van ILV ART.
Artikel 1. Kennis te nemen van het jaarverslag 2023 ILV ART.
Art. 2. De jaarrekening 2023 ILV ART goed te keuren.
Op 6 september 2024 ontving de gemeente een schrijven van Interleuven over het Burgemeestersoverleg regionale samenwerking Oost-Brabant d.d. 28/06/2024, ter kennisname
Decreet Lokaal Bestuur
Regiodecreet van 03/02/2023, artikel 8: voorziet in de maandelijkse agendering van de regiowerking op het college van burgemeester en schepenen en tweemaal per jaar op de gemeenteraad.
Van Interleuven ontving de gemeente, ter kennisname, het ontwerpverslag en het rapportageverslag van de vergadering van het BO van 28-06-2024. Deze verslagen, evenals de presentaties en info van de vergadering zijn eveneens terug te vinden op het extranet van Interleuven.
De geplande vergadering van het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant van vrijdag 24 november e.k. wordt verplaatst en zal plaatsvinden bij het eedafleggingsmoment van de burgemeesters in maart 2025.
Geen financiële gevolgen
Enig artikel. De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerpverslag en het rapportageverslag van de vergadering van het burgemeestersoverleg van de regionale samenwerking Oost-Brabant d.d. 28 juni 2024.
De gemeente is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging en is per aangetekend schrijven van 2 september 2024 opgeroepen om op digitale wijze deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 13 november 2024.
Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt. (zie bijlage)
De bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur; waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius OV goed te keuren.
Hugo Simoens werd voorgedragen als kandidaat effectief vertegenwoordiger met Raf De Canck als plaatsvervanger in de algemene vergadering tijdens de zitting van de gemeenteraad van januari 2019.
Artikel 1. Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 13 november 2024 met als agendapunten:
1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget 2025.
2. Statutaire benoemingen.
3. Statutaire mededelingen.
Art. 2. De gemeenteraad besluit om Hugo Simoens, effectief vertegenwoordiger, met Raf De Canck als plaatsvervanger, te mandateren om deel te nemen aan de digitale Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 13 november 2024 (of op elke andere datum waarop deze zou worden uitgesteld of verdaagd). Zij worden opgedragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen die tijdens de gemeenteraad van heden zijn genomen, met betrekking tot voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Art. 3. Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Het lokaal bestuur Lubbeek is aangesloten bij Creat Services dv.
Gelet op de statuten van Creat Services dv.
De oproepingsbrief voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv op 26 november 2024, waarin de agenda wordt meegedeeld als volgt:
1. Wijziging van vermogen
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
3. Evaluatie 2024, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2025 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)
4. Begroting 2025 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)
5. Actualisering presentievergoeding
6. Statutaire benoemingen
Varia
De vergadering gaat door in Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent. De vergadering zal fysiek plaatsvinden met digitale inbelmogelijkheid via ZOOM. De digitale versie van de betrokken documenten is beschikbaar op de deelnemerssite ‘SharePoint Online’: https://farysov.sharepoint.com/sites/Bestuursorganen/default.aspx
De nieuwe gemeentewet
Het decreet lokaal bestuur
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de agendapunten van de algemene vergadering van CREAT op 26 november 2024 goed te keuren.
Raf De Canck werd voorgedragen als kandidaat effectief vertegenwoordiger met Geert Bovyn als plaatsvervanger in de algemene vergadering.
Artikel 1. De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering Creat Services dv van 26 november 2024 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :
Varia
Art. 2. De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger Raf De Canck met plaatsvervangend vertegenwoordiger, Geert Bovyn op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 26 november 2024, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Buitengewone Algemene Vergadering.
Art. 3. Een afschrift van dit besluit zal verzonden worden:
Op 25 mei 2021 verleende de gemeenteraad goedkeuring aan het retributiereglement op de inzameling van asbest aan huis, naar aanleiding van een project dat EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant, opstartte, en waarvoor op 3 december 2020 door de Vlaamse minister goedkeuring werd verleend, om de asbestafbouw in Vlaanderen te versnellen.
Dit project werd oorspronkelijk voor de duur van 3 jaar opgestart, maar EcoWerf besliste intussen dit project te verlengen tot 31 december 2026.
EcoWerf richtte zich op asbesthoudende golfplaten en leien van particulieren met een maximum van 5 platen- of kuubzakken (komt neer op ongeveer 150 m² dak). Op 13 augustus 2024 liet EcoWerf weten dat dit maximum vanaf 8 augustus 2024 werd opgetrokken naar 8 zakken (wat neerkomt op ongeveer 240 m² dak).
De procedure van de inzameling en het bedrag van de retributie zelf (30,00 euro voor een kuubzak of een plaatzak van 1m³) werden niet gewijzigd.
De grondwet:
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017:
Enig artikel. Verleent goedkeuring aan het aangepaste retributiereglement van 25 mei 2021 op de inzameling van asbest aan huis als volgt:
Retributie op de inzameling van asbest aan huis:
Artikel.1. De gemeenteraad beslist dat er een retributie op de verkoop van kuubzakken en plaatzakken voor het inzamelen van asbestleien en/of -platen wordt gevestigd vanaf 1 juni 2021 voor de duur van het project, zijnde tot 31 december 2026.
Art.2.
§1. De retributie bedraagt:
§2. Er kunnen jaarlijks maximum acht kuubzakken of acht plaatzakken (of een combinatie van zakken beperkt tot 8 stuks) per adres aangekocht worden. Hierbij zijn twee veiligheidskits en het ophalen van de kuub- of plaatzakken aan huis inbegrepen.
Art.3. De procedure verloopt als volgt:
1. De inwoner vult een webformulier in of belt naar de Groene Lijn van EcoWerf.
2. De asbestcoach neemt telefonisch contact op met de inwoner en maakt een afspraak voor een huisbezoek.
3. De asbestcoach geeft ter plaatse informatie over veilige afbraak, verkoopt de zakken aan de inwoner en maakt een afspraak voor ophaling.
4. De inwoner vult de zak(ken) korte tijd voor de ophaaldag..
5. EcoWerf komt de zakken ophalen.
Art.4. De gemeenteraad machtigt EcoWerf om de retributies, zoals vermeld in artikel 2, te innen. De wijze van betaling gebeurt uitsluitend op de door EcoWerf voorgeschreven wijze met name via bancontact bij aflevering van de zakken.
Art.5. Deze beslissing wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 over het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Op 15/07/2024 ontvingen we van Evert Baetens, als externe aangesteld door Fluvius voor Hemelwater- & droogteplannen Vlaams-Brabant, de aangepaste versie van het hemelwater- en droogteplan van de gemeente Lubbeek met de bijhorende bijlages.
"De aanpassingen naar aanleiding van de adviesronde voor de betrokken actoren gingen voornamelijk over een aantal bijkomende erosieknelpunten & -maatregelen van de erosiecoördinator en een aantal kleine opmerkingen van de Dienst Waterlopen van de provincie.
Mochten er geen verdere vragen zijn kan het voorliggende HWDP geagendeerd worden ter goedkeuring op het schepencollege en de gemeenteraad. Na goedkeuring ontvangen we graag de notulen van de gemeenteraad en de weblink naar de locatie op de gemeentewebsite waar men het goedgekeurde HWDP kan raadplegen. Wij geven deze info dan door aan de CIW."
Bijlage 1 betreft de verslagen en presentaties van de verschillende overlegmomenten. Deze zijn te omvangrijk en werden niet toegevoegd aan dit besluit. Het hemelwater- en droogteplan, alsook de bijlages 2 t.e.m. 4 werden wel toegevoegd en maken integraal deel uit van dit besluit.
Decreet Lokaal Bestuur:
Enig artikel. Verleent goedkeuring aan het hemelwater- en droogteplan voor de gemeente Lubbeek in bijlage, dat integraal deel uitmaakt van dit besluit.
Raadslid Raf De Canck (NV-A) stelt een vraag aan schepen Davy Suffeleers over de fietspaden :
In welk stadium bevinden zich de plannen voor de vernieuwing van de fietspaden op de Houwaartstraat?
Schepen Suffeleers antwoordt: Dit werd bekeken met de gemeente Holsbeek. Er waren een aantal knelpunten die oplosbaar waren. Op 15 oktober is er een projectstuurgroep gepland met een aantal actoren en hopen dat dan een ontwerp kan worden klaargemaakt om verder te gaan met de fietspaden in de Houwaarstraat. De richtdatum zou kunnen zijn dat eind 2025 de werken van start zouden kunnen gaan omdat er geen rioleringswerken zullen gebeuren.
Raadslid Liesbeth Smeyers (Groen) stelt een vraag aan schepen An Wouters of Tania Roskams over de mobiliteit naar de school Pellenberg:
Er zouden intussen enkele voorstellen zijn voor de mobiliteit naar de school van Pellenberg ? Kunnen wij vernemen welke de weerhouden trajecten zijn?
Schepen Wouters antwoordt: We hebben nog een jaar voor de school open gaat. De communicatie dat hierrond nog niets zou gebeurd zijn, is niet correct. Initieel werd Interleuven en daarna Vectris aangesteld. Vanuit zeven voorstellen werden twee routes vooropgesteld. De dienst die ook enorm belast is met de trage wegen, is hieraan verder aan het werken. Het betreft route twee en vier. De helling zal altijd moeten overbrugd worden. Schepen Wouters geeft duiding bij route twee en vier maar geeft aan dat ook deze voorstellen van Vectris kritisch bekeken worden. Het dossier is technisch nog niet in een finaal stadium. De schepen vraagt de nodige tijd om het dossier af te werken waarna het dossier zal voorgelegd worden aan de mobiliteitsraad en tevens een infovergadering zal georganiseerd worden. Ook op de commissie zal het dossier geagendeerd worden zodra het dossier technisch rond is. Ook binnen de school zal er met de kinderen en de ouders rond gewerkt worden. Op de site zelf zijn er trage wegen verlegd zodat fietsers apart van de auto's op de school kunnen geraken.
Raadslid Liesbeth Smeyers (Groen) stelt een vraag aan schepen Hugo Simoens over de impulssubsidie openlucht muziekevenementen:
Hoeveel verenigingen hebben een impulssubsidie voor openlucht muziek evenementen aangevraagd voor deze zomer?
Is het al mogelijk om een overzicht te krijgen van wat ze ontvangen van de gemeente? Met daarbij graag ook de info of ze daarmee een positief resultaat bekomen of niet. Lijkt een bijsturing van het reglement nodig na deze eerste (test)zomer?
Schepen Simoens antwoordt: Er zijn drie aanvragen gebeurd maar er kan nog geen definitieve begroting gegeven worden. Zomer in Linden heeft de maximumsubsidie aangevraagd en er is ook al een evaluatie geweest. Wat betreft Puur Natuur werd 750 euro aangevraagd. De openluchtfuif van Chiro Crescendo was een succes maar de finale bedragen zij er nog niet. Bijsturingen zijn er nog niet geweest, dit is voorbarig, het reglement is voor twee jaar gestemd.
Raadslid Liesbeth Smeyers (Groen) stelt een vraag aan schepen Hugo Simoens over het klussen en buitenonderhoud in en rond de serviceflats van residentie Prinses Astrid:
We horen veel vragen omtrent het buitenonderhoud/klussen in de serviceflats. De conciërge die het normaal doet, kreeg een andere functie en er zou niemand specifiek aangesteld zijn. Zijn jullie een oplossing aan het uitwerken? Over sommige zaken zou het bovendien niet zo duidelijk zijn wat de beheerder doet en wat de bewoners zelf moeten doen.
Raadslid Paul Verbeek (cd&v) stelt een vraag aan schepen Hugo Simoens over De Sleutel en serviceflats Sint Bernard:
Overlaatst was ik gaan petanquen aan de serviceflats. Enkele bewoners spraken mij aan over het onderhoud daar. Er zou een nieuwe deur beloofd zijn, die nog niet geplaatst is. Er staat veel onkruid. De lichten gaan niet allemaal aan. Daarom zou ik willen weten of dit gekend is en of er met die mensen gesproken wordt?
Schepen Simoens antwoordt op de twee bovenstaande vragen: Er zijn regelmatig bewonersvergaderingen en er zijn reeds een aantal zaken gebeurd. Met de integratie van gemeente en OCMW zijn de klusjesmannen werkzaam voor het OCMW geïntegreerd in de werking van het lokaal bestuur. Bedoeling is dat de medewerkers van de loods zich op een bewonersvergadering komen voorstellen en er een regelmatig onderhoud wordt ingepland en er niet enkel op vraag wordt gewerkt. De kredieten voor de deur van de assistentiewoningen en de verlichting zijn voorzien en de technische diensten werken dit verder uit. Ten slotte, de afspraken van de leefgroep over het afval moeten nageleefd worden. We werken ook aan een hechte gemeenschap en verwachten dat zij het ook zelf netjes houden. Er is ook een vrijwilliger gevonden die het onderhoud buiten aan de woningen wil doen maar dit moet met de personeelsdienst in concreto bekeken worden.
Raadslid Jo Pierson (cd&v) stelt een vraag aan het schepencollege over de straatnamen en nummers Dorpskring en ontsluiting:
In Lubbeek op de Dorpskring is ondertussen heel wat bijgebouwd en daar komen nog gebouwen bij. De Straatnamen en de nummering van de appartementsgebouwen zijn evenwel niet aangepast. Dit leidt tot veel verwarring, vooral bij koerierdiensten. Zo worden de pakjes voor het PVT geleverd op Dorpskring 2 ipv Binkomstraat 2 omdat het appartementsgebouw rechts start als Binkomstraat 1, daarnaast is nummer 2 en aan de overkant zijn het oneven nummers. Dit zorgt voor verwarring.
Schepen Suffelleers antwoordt: We zullen met de technische dienst ter plaatse gaan om dit te bekijken en indie er problemen zijn, zullen we dit oplossen.
Raadslid jo Pierson (cd&v) stelt een vraag aan schepen Davy Suffeleers en Hugo Simoens over de meldingsfiche en speelterrein Hazeput:
Aan het speelterreintje op Hazeput is reeds lange tijd geen onderhoud meer gedaan. Er is een oude boom omgevallen die werd verzaagd door buurtbewoners.
Daar is reeds meermaals melding van gemaakt, maar die is nog niet opgehaald. Buurtbewoners hebben dit geïnterpreteerd als stortingsplaats en hebben er takken en grasafval bijgekapt. Dat zou heel snel weg moeten en misschien een plakkaatje bijgezet worden dat het geen stortplaats is.
Daarnaast stonden er ook wel speelelementen: destijds 2 goalen, ook ooit een picknickbankje denken de buurtbewoners.
3 Vragen uit de fractie:
1.Hoe wordt het meldformulier van de gemeente verwerkt? Is er een deadline hoe lang iets mag aanslepen?
2. Wanneer worden deze speelterreintjes onderhouden: gras afrijden, snoeibeurt, opruiming van tuinafval? Kan dat ook binnen de meimaand?
3. Komen er nog terug elementen om te spelen, vb 2 kleine goaltjes, een picknicktafel en een speeltuigje? Ondertussen zijn daar immers terug kinderen en kleinkinderen die er gebruik zouden kunnen van maken.
Schepen Suffeleers antwoordt: We werken nu met een nieuw meldingsformulier en een nieuw systeem dat veel beter uitgewerkt is. Er zijn weliswaar wat kinderziekten zoals de prioritering van de meldingen waaraan we aan het werken zijn. Een deadline koppelen aan een gemeld probleem is moeilijk omdat het al dan niet halen van deadlines afhankelijk zijn van eventuele andere dringendere meldingen. Wat betreft het maaien heeft het natte weer een rol gespeeld. Er was ook onduidelijkheid over de eigendom en de personeelsbezetting heeft daar ook een rol gespeeld.
Schepen Simoens vult aan: We hebben heel wat speelterreintjes en de kredieten worden aangewend. Wat betreft Hazepunt willen we de inbreng van de bewoners organiseren om de inrichting vorm te geven.
Raadslid jo Pierson (cd&v) stelt een vraag aan Davy Suffeleers over het herstel wegen: STAVAZA - Asfalteringslaag rotonde Nachtegalenstraat –
Herstelling Sint Maartensdal:
1. We hebben 300 km wegen die hier en daar moeten hersteld worden. Is er een stand van zaken van wegen die hersteld zijn/ nog te herstellen zijn?
2. De Kortrijkstraat wordt geasfalteerd, maar blijkbaar zou er aan de rotonde van de Nachtegalenstraat ook nog een stuk nieuwe asfaltering voorzien zijn voor 2024? Komt deze ook nog? ( cf Dat stuk is volledig stukgereden. )
3. Op Sint Maartensdal, Lubbeek zijn er een aantal wegen en voetpaden in zeer slechte staat, ook het groen niet onderhouden. Staat dat nog mee op de planning?
Schepen Suffeleers antwoordt: Wat betreft de staat van de wegen, zijn we goed op weg met de conditiemeting, een levend document. Wat betreft het rond punt zou het gaan over klinkers en is er niets gezegd over de asfaltering. Wat betreft Sint-Maartensdal: het lijkt me onlogisch hoe de stoepen daar aangelegd worden. Onze technische dienst stelt voor om te werken met grindbeton, er moet alleszins iets met de stoepen gebeuren en de oplossing zal moeten uitgewerkt worden.
Raadslid Paul Verbeek (cd&v) stelt een vraag aan schepen Hugo Simoens over de ondersteuning aan verenigingen:
Okra Sint-Martinus moet sinds het pensioen van de vorige onderhoudsmedewerker de tafels en stoelen zelf versleuren van de berging naar de zaal telkens als ze lijndans hebben. Daarvoor werden er voor hen enkele tafels en stoelen klaargezet. Kunnen we dit niet blijven doen voor deze mensen? Het is op hun leeftijd echt niet evident om dit zelf te doen?
Schepen Simoens antwoordt: Het is inderdaad een doelgroep waarvoor dit niet eenvoudig is. We hebben ondertussen een akkoord bereikt dat er met rollende tafels zal gewerkt worden.
Raadslid Paul Verbeek (cd&v) stelt een vraag aan schepen Davy Suffeleers over Schubbeek, de verlichting :
Voor Schubbeek was gesteld dat de straatverlichting zou aanblijven tijdens de werken. Deze wordt blijkbaar toch gedoofd ’s avonds. Kan dit in herinnering gebracht worden voor Schubbeek, maar ook voor de andere werken in Lubbeek?
Raadlid Verbeek voegt toe dat de verlichting wel werken waar de werken plaatsvinden maar dat de Schubbeekdriesweg geen verlichting heeft en sommige huizen ook geen internet.
Schepen Suffeleers antwoordt: We moeten dit navragen. Wat betreft de Schubbeekdriesweg kan het dat er kabels geraakt zijn, dit moet nagevraagd worden bij de werfleider.
Raadslid Gilberte Muls (Lubbeek Leeft) stelt een vraag aan schepen Geert Bovyn over de fietsenstalling aan de gerenoveerde Sint-Martinuskerk:
HERHALING: er is aan de kerk in Lubbeek een fietsenstalling voor busgebruikers maar kerkgangers plaatsen hun fiets aan de kerkzijde van de parking. Daar is ruimte is het dan niet handig om daar een 10 tal fietsenstallingen te voorzien?
Schepen Bovyn antwoordt: Op 4 juni zijn we ter plaatse geweest, er is inderdaad voldoende plaats en dit wordt opnieuw opgenomen met de technische dienst.
Raadslid Gilberte Muls (Lubbeek Leeft) stelt een vraag aan burgemeester Theo Francken over communicatie:
De laatste weken is er een drukke evenementenagenda, vergaderagenda. Wat loopt er mis met de communicatie?
Schepen Simoens antwoordt: Dit is inderdaad jammer. Het gaat over de dag van de verenigingen en het weekend van de Lubbeekse kunstenaars. Er zijn flyers naar de kunstenaars gestuurd maar het is niet bekendgemaakt in het infoblad. We gaan op 4 oktober de evenementen met de diensten evalueren niet alleen wat betreft de communicatie zodat we kunnen bijsturen.
Raadslid Gilberte Muls (Lubbeek Leeft) stelt een vraag aan schepen An Wouters over de trage wegen - afspraken met de heer Van Damme? :
Op FB gezien, vergadering met Mr Van Damme, graag stand van zaken betreffende de afspraken rond de dading.
Schepen Wouters antwoordt: We zijn in gesprek met de heer Van Damme. Om de zoveel maanden is er met de heer Van Damme overleg samen met de burgemeester, schepen Roskams, de algemeen directeur en het afdelingshoofd zodat hij weet waarmee we bezig zijn en dit loopt.
De burgemeester voegt toe: We volgen de voetwegen op en zijn in constructief overleg met elkaar en dit verloopt positief.
De voorzitter sluit de zitting op 24/09/2024 om 23:08.
Namens gemeenteraad,
Lidie Vansingel
Algemeen directeur - waarnemend
Ellen Lammens
Voorzitter