Op 22 april 2022 ontving de gemeente de informatie van De Watergroep over de nieuwe werking van de standpijpen:
"Bij De Watergroep stellen we de kwaliteit en veiligheid van ons drinkwater altijd voorop, ook bij tijdelijke waterlevering. Het uitlenen van een standpijp houdt veel risico's in, verkeerd gebruik kan bijvoorbeeld leiden tot kwaliteitsproblemen bij het drinkwater in het leidingennet. Daarom lanceerden we een nieuwe werkwijze voor standpijpen, waarbij die steeds geplaatst en opgehaald worden door een medewerker van De Watergroep. Daarnaast hebben we een regeling uitgewerkt die zoveel mogelijk rekening houdt met specifieke wensen en noden van de gemeenten. Als gemeente kan u nog steeds standpijpen krijgen om zelf te plaatsen bij evenementen.
Daarenboven kan u via deze standpijpen de dienstverlening 'tijdelijke waterlevering' ook zelf aanbieden aan lokale verenigingen. Als u dit als gemeente liever niet doet, kunnen de lokale verenigingen altijd een beroep doen op De Watergroep. Let wel: zelf tijdelijke waterlevering aanbieden is enkel mogelijk voor kleine standpijpen (met een capaciteit tot maximaal 4 m³/uur). Grote waterleveringen (via een grote standpijp) moeten steeds via De Watergroep verlopen.
Wil u als gemeente zelf standpijpen ter beschikking hebben en/of tijdelijke waterlevering aanbieden aan verenigingen?
Dan ...
• kiest u zelf aan welke prijs u dat doet
• moeten de medewerkers van het gemeentebestuur die deze standpijpen plaatsen en ophalen een verplichte (gratis) opleiding volgen bij De Watergroep. Deze opleiding duurt 2 uur en vindt plaats in een naburige site van De Watergroep. Elke deelnemer krijgt informatie over de nieuwe werkwijze en leert daarna in de praktijk een echte standpijp installeren, volgens de regels van de kunst.
Biedt uw gemeente deze dienstverlening niet zelf aan?
Dan kunnen uw inwoners voor een waterlevering of werfaftakking altijd rechtstreeks bij De Watergroep terecht (www. dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/extra-services/tijdelijk-water-nodig).
Maak zo snel mogelijk uw keuze via ons online keuzeformulier: https://formulieren.dewatergroep.be/keuzeformulier-standpijpen-gemeenten. Gemeentes die zeIf standpijpen willen hebben en/of tijdelijke waterlevering willen aanbieden aan verenigingen kunnen via dit formulier meteen het gewenst aantal standpijpen en de deelnemers aan de opleiding bevestigen."
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 23 mei 2022 om twee kleine standpijpen ter beschikking te houden in de gemeente en om vijf medewerkers van de ploeg gebouwen de verplichte opleiding bij De Watergroep te laten volgen.
Decreet Lokaal Bestuur
Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van 23 mei 2022 van het college van burgemeester en schepenen om twee kleine standpijpen ter beschikking te houden in de gemeente en de keuze om vijf medewerkers van de ploeg gebouwen de verplichte opleiding bij De Watergroep te laten volgen. Art.2. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de nieuwe tarieven en uitleenvoorwaarden van de gemeente Lubbeek voor huur en gebruik van een kleine standpijp vanaf 2022, als volgt: Tarieven:
Deze standpijp wordt geplaatst en opgehaald door een medewerker van de gemeente Lubbeek. De uitleenperiode is min. 1 dag en max. 1 maand. Enkel een medewerker van de gemeente Lubbeek mag het toestel plaatsen en weer wegnemen. De prijs voor het plaatsen en ophalen van de standpijp is per standpijp. De technische dienst contacteert de aanvrager om ene afspraak vast te leggen. Hierbij dient rekening gehouden te worden met het volgende: Waterleveringen, plaatsing van de standpijp kunnen uitgevoerd worden tijdens de openingsuren van de gemeentelijke werkplaats, Bollenberg 86 te 3210 Lubbeek. Met het aanvragen van een tijdelijke waterlevering verklaart de aanvrager zich akkoord met het Algemeen waterverkoopreglement, het Bijzonder Waterverkoopreglement (https://www.dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/reglementering/algemeen-en-bijzonder-waterverkoopreglement) Uitleenvoorwaarden: De aanvrager is zelf aanwezig wanneer de gemeentelijke dienst het tijdelijk leveringspunt komt plaatsen. Zo niet, moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden. De aanvrager is zelf verantwoordelijk voor signalisatie en eventuele schade. De aanvrager geeft bij de aanvraag een voorkeursdatum mee, de uiteindelijke uitvoering is afhankelijk van de mogelijkheden van de dienst. Valt de voorkeursdatum in een weekend, dan wordt de standpijp geplaatst de werkdag ervoor. Tijdelijke leveringspunten worden geplaatst op werkdagen tussen 9 en 16uur. De aanvrager zorgt ervoor dat er veilig kan gewerkt worden zonder het verkeer te hinderen. De aanvrager doet er alles aan om beschadiging en diefstal te vermijden. De aanvrager gebruikt het leveringspunt enkel op de locatie waarvoor een aanvraag werd ingediend. Verplaatsen is niet toegelaten. De aanvrager is verantwoordelijk voor de drinkwaterkwaliteit vanaf het tappunt en dus voor alle schade door kwaliteitsveranderingen. De waterinstallatie van de aanvrager moet voldoen aan alle wettelijke en technische voorschriften (artikel 7§1 AWVR). De aanvrager voorziet zelf slangen om aan te sluiten op het leveringspunt. De aanvrager houdt er rekening mee dat ENKEL de medewerker van de gemeente LUBBEEK het toestel mag plaatsen en wegnemen. De aanvrager is op de hoogte van de voorwaarde uit het Algemeen en Bijzonder Waterverkoopreglement. Art.3. Het retributiereglement betreffende de nieuwe tarieven en uitleenvoorwaarden van de gemeente Lubbeek vanaf 2022 voor huur van een kleine standpijp treedt in werking de 5de dag na de bekendmaking. |
Art.4. Deze beslissing wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285, 286 en 287 over het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en een afschrift van huidige beslissing wordt, voor administratief gevolg, verzonden aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.