De voorzitter opent de zitting op 28/06/2022 om 20:10.
De notulen van de gemeenteraad op 31 mei 2022 dienen goedgekeurd te worden.
De nieuwe gemeentewet;
Het decreet over het Lokaal Bestuur;
Enig artikel. De gemeenteraad keurt de notulen van 31 mei 2022 goed.
Elk lokaal bestuur dat organisator is van vergunde groepsopvang baby en peuter en van de vroegere erkende en geattesteerde opvang van schoolgaande kinderen heeft vanaf 1 januari 2022 recht op een structurele subsidie voor de tewerkstelling van pedagogisch coaches. Het gaat om middelen die er in het verlengde van het VIA6-akkoord komen voor de inzet van bachelors in de kinderopvang die kinderbegeleiders versterken in hun pedagogische competenties én meewerken op de werkvloer ( zie website VVSG). De middelen maken met andere woorden de pedagogische ondersteuning van kinderbegeleiders op de werkvloer mogelijk.
Eind december 2021 werd een éénmalige subsidie ter voorbereiding van de tewerkstelling van pedagogisch coaches uitbetaald. Deze middelen kunnen worden ingezet voor uitgaven in de periode van 21 mei 2021 tot 30 juni 2022 nodig voor de voorbereiding en de opstart van de pedagogische ondersteuningsopdracht. De bestedingen, facturen en/of bewijzen van betaling moeten uiterlijk op 30 juni 2022 vastliggen. De betrokken activiteiten kunnen/mogen echter plaatsvinden/doorlopen tot in het najaar.
Vanaf 1 januari 2022 zijn er structurele middelen voor de lokale besturen die groepsopvang baby en peuter en schoolgaande kinderen organiseren voor de realisatie van de tewerkstelling van minstens 0,2 VTE pedagogisch coach binnen het huidige kinderopvangteam. Indien de organisator onvoldoende subsidie en/of eigen middelen heeft om de tewerkstelling van een 0,2 VTE pedagogisch coach mogelijk te maken, dan kan er voor de realisatie van de pedagogische ondersteuning samengewerkt worden of aangesloten worden bij een bestaand ondersteuningsnetwerk. Dergelijke samenwerking met andere organisatoren kinderopvang, binnen een Huis van het kind, enz of aansluiting bij een bestaand ondersteuningsnetwerk (aan wie je de subsidie overdraagt) veronderstelt dat er op niveau van de samenwerking of het netwerk minstens 0,5 VTE ondersteuner wordt ingezet voor het geheel van de samenwerkende of aangesloten kinderopvangvoorzieningen en dat er een samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten.
De deadline voor de start van de pedagogische coaches is 1 juli 2022.
De subsidiebedragen structurele middelen lokale besturen 2022 bedragen voor de buitenschoolse kinderopvang 105.51 euro per erkende of geattesteerde plaats. De subsidiebedragen worden gestort onder de vorm van een voorschot van 95% per kwartaal, uitbetaald in de eerste maand van elk kwartaal. Behalve de voorwaarden die eerder in dit kader werden vermeld, volgt hierna nog een overzicht van de zaken die tijdens het traject moeten aangetoond worden:
Zoals vermeld onder 'Juridische gronden' wordt de laatste hand gelegd aan het desbetreffende BVR voor de publieke sector. Uit een telefonisch onderhoud met Hilde Van Rie van VVSG blijkt dat de aanstelling van een pedagogisch coach ook voor de buitenschoolse kinderopvang op korte termijn wettelijk verplicht zal worden, dit met behoud van de bewijs- en implementatietermijnen zoals opgenomen in 'Feiten & context'. Zoals blijkt uit de bijgevoegde e-mail verwijst 'Opgroeien' wat de sector van baby's' en peuters dienaangaande naar artikel 32 van het vergunningsbesluit.
Het is de bedoeling dat de pedagogisch coach samen met de begeleiders de kinderen opvangt en hen ondersteunt in hun pedagogisch handelen. Door begeleiding
op de werkvloer te voorzien, zijn er meer helpende handen aanwezig. De kinderbegeleiders ontwikkelen op deze manier hun competenties terwijl ze aan de slag zijn ( omgang met ouders, opvoedingsvragen e.a.). De inzet van extra pedagogische expertise op de werkvloer komt met andere woorden de kwaliteit van de opvang ten goede.
De structurele subsidie voor pedagogische ondersteuning wordt vanaf 2022 berekend op basis van het aantal erkende en geattesteerde plaatsen buitenschoolse opvang op 01 september 2021. De situatie van 01 september 2021 bepaalt het jaarlijkse subsidiebedrag per organisator vanaf 2022 tot en met 2025. Vanaf 2026 zal de pedagogische subsidie in kantelen in de subsidies aan lokale besturen, op dezelfde manier als de andere subsidies voor buitenschoolse opvang. Daar het moeilijk is om kandidaten te vinden voor een tewerkstelling van één dag per week maar ook om financiële redenen, hebben Kortenaken ( IBO), Geetbets ( IBO) en Tielt-Winge ( groepsopvang en IBO) gekozen voor het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst. Op deze manier komen ze aan 4 diensten die minstens 0.20 VTE coach kunnen inzetten en kan er mogelijks een vacature geplaatst worden voor 0.80 VTE. Het niet getekende uittreksel CBS van de gemeente Tielt-Winge werd toegevoegd. Wanneer ook de gemeente Lubbeek aansluit, kan dit opgetrokken worden tot 1 VTE.
Daar de functie van pedagogisch coach voor de buitenschoolse kinderopvang niet opgenomen is in de personeelsformatie, is de aanstelling sowieso beperkt tot een termijn van twee jaar.
Uit de bijgevoegde beslissing van het CBS van Tielt-Winge blijkt dat het steunpunt kinderopvang van de VVSG op vrijdag 10 februari 2022 een overleg gehad heeft met 'Opgroeien'. In tegenstelling tot hetgeen eerder werd afgesproken en gecommuniceerd, moeten de aan te werven pedagogische coaches uiterlijk op 1 juli 2022 starten. Indien het lokaal bestuur geen gebruik maakt van pedagogische ondersteuning moet de subsidie integraal teruggestort worden. Dit geldt ook voor de éénmalige subsidie.
Op 23 december 2021 ontving de gemeente 6171.36 euro ( éénmalige subsidie) - 0010-00 7405002.
De subsidiebedragen structurele middelen lokale besturen 2022 bedragen voor de buitenschoolse kinderopvang 105.51 euro per erkende of geattesteerde plaats.
De kredieten voor het meefinancieren van een pedagogisch coach zijn niet opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025.
In bijlage vinden jullie de loonsimulatie opgemaakt door de gemeente Tielt-Winge. Het betreft het jaarloon en het maandloon naar rato van 1/5 en op voltijdse basis ( trap 13).
Enig artikel. Akkoord te gaan om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de gemeenten Kortenaken, Geetbets en Tielt-Winge om de kosten voor de aanstelling van een pedagogisch coach voor de buitenschoolse kinderopvang te delen, dit voor een periode van twee jaar.
Het college van burgemeester en schepenen wil wijkvergaderingen organiseren. Hiervoor hebben we advies ingewonnen bij ABB.
Vraagstelling aan ABB:
Vanuit het bestuur willen we in elke deelgemeente een wijkvergadering organiseren.
Het doel van deze wijkvergaderingen is om de burgers rechtstreeks te informeren over de stand van zaken over het Lubbeekse beleid.
Wat is er reeds gerealiseerd, wat staat er nog op de agenda, wat zijn de bekommernissen/ vragen van de burgers, …
Dit steeds zoveel mogelijk toegespitst op de specifieke deelgemeente.
Om de kick off van elke wijkvergadering in 2022 aan te kondigen, willen we per deelgemeente een kort promofilmpje lanceren dat door
een externe firma gemaakt wordt. Dit bestaande uit bewegende lucht (drone-) beelden, in combinatie met bewegende grondbeelden en/of fotomateriaal,
specifiek toegespitst op elke deelgemeente, met een max duurtijd van 1 min. à 1,5 min.
De filmpjes kunnen vervolledigd worden met muziek en het college van burgemeester en schepenen zou bijpassend tekst en uitleg kunnen geven/ inspreken.
De wijkvergaderingen zelf, die plaatsvinden op een zaterdag of zondag, worden voorgezeten door het college van burgemeester en schepenen en zij treden ook op als moderator.
De burgemeester of schepen licht, met een powerpoint, de gerealiseerde werken en de te realiseren werken toe.
Inwoners krijgen nadien de kans om hun vragen te richten tot het pannel dat samengesteld en geleid wordt door onze burgemeester en schepenen. Nadien wordt er een drankje aangeboden.
Tijdens de wijkvergaderingen wordt er door dezelfde externe firma een kort filmpje gemaakt dat na elke vergadering op de gemeentelijke website en sociale media kan geplaatst worden.
Als kers op de taart zouden we, na al de wijkvergaderingen, een overkoepelend filmpje willen waarin een samenvatting wordt gemaakt van al het beeldmateriaal
(promofilmpjes + beelden van de verschillende wijkvergaderingen).
Kosten voor dit alles zullen gedragen worden door het lokaal bestuur.
Hierbij stellen we ons de vraag of de organisatie op deze manier voldoende politiek neutraal is. Zoniet, wat is jullie advies?
Antwoord ABB:
Het gemeentebestuur wil wijkvergaderingen organiseren om burgers rechtstreeks te informeren over de stand van zaken over het Lubbeekse beleid. Concreet wil het bestuur de burgers inlichten over de realisaties, de komende projecten, oor hebben voor de bekommernissen en vragen van de burgers.
Het organiseren van wijkvergaderingen is zeker mogelijk en past in het beleid dat de gemeenteraad kan voeren op het vlak van betrokkenheid en inspraak van de burgers of de doelgroepen op grond van artikel 304 van het decreet over het lokaal bestuur. De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm wordt gegeven aan deze inspraak (§5). Het is dus met andere woorden de gemeenteraad die de verdere modaliteiten bepaalt. Daarbij kunnen er taken worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
Wat betreft de communicatie bepaalt het Bestuursdecreet van 7 december 2018 dat overheidsinstanties (en dus ook het gemeentebestuur) politiek neutraal moeten communiceren (artikel II.13).
De bevoegde ministers hebben zich ook al meermaals uitgesproken over de neutraliteit van gemeentelijke informatiebladen (zie onder meer Schriftelijke vraag nr. 324 van 12 januari 2015 (A. De Ridder), Schriftelijke vraag nr. 505 van 12 juni 2012 (J. Van Hauthem), Schriftelijke vraag nr. 435 van 25 mei 2011 (B. Tommelein), Schriftelijke vraag nr. 81 van 24 januari 2007 (E. Tack), Schriftelijke vraag nr. 9 van 11 oktober 2019 (W. Verheyden).
Uit de bepaling van het Bestuursdecreet en de standpunten van bevoegde ministers blijkt dat de principes duidelijk zijn. Een gemeentelijk informatieblad, en bij uitbreiding alle gemeentelijke communicatie, al dan niet elektronisch, heeft tot doel de bevolking op een neutrale en objectieve wijze te informeren over de organisatie en de werking van de diensten en over de gemeentelijke activiteiten. Het is een officiële communicatie van de overheid en mag niet partijpolitiek gekleurd zijn. Dit sluit niet uit dat de leden van het college van burgemeester en schepenen wijkvergaderingen kunnen voorzitten, toelichting kunnen geven of filmpjes inspreken, voor zover zij daarbij dus de principes van neutraliteit respecteren.
In de meerjarenplanning werden budgetten voorzien onder 6131002 - Erelonen en vergoedingen consultancy - 19.500 euro. Uit de omschrijving van de algemeen rekening, blijkt niet dat dit om wijkvergaderingen gaat.
Gelet op het advies 'De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm wordt gegeven aan deze inspraak (§5). Het is dus met andere woorden de gemeenteraad die de verdere modaliteiten bepaalt. Daarbij kunnen er taken worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.' dient er dus een goedkeuring van de gemeenteraad verkregen te worden.
Er werd aan Poolstok gevraagd om deze vergaderingen volledig te organiseren (m.a.w. maken van de filmpjes, powerpoints en aanstellen moderator).
De moderator zal de de vergadering leiden, m.a.w. geeft de nodige inleiding, babbelt het geheel aan elkaar, zorgt dat er voldoende vragen kunnen gesteld worden en dat iedereen aan bod komt, bewaakt de neutraliteit en maakt op regelmatige basis een samenvatting.
Om de neutraliteit te bewaren, stellen we voor om een neutrale moderator aan te stellen.
De moderator zal de de vergadering leiden, m.a.w. geeft de nodige inleiding, babbelt het geheel aan elkaar, zorgt dat er voldoende vragen kunnen gesteld worden en dat iedereen aan bod komt, bewaakt de neutraliteit en maakt op regelmatige basis een samenvatting.
Beleidsitem 0119-02 Communicatiedienst
Budgettaire entiteit |
Alg. rek. |
Alg. rek. omschrijving |
Boekjaar |
Voor wijziging |
Wijziging |
Na wijziging |
|
6131002 |
Erelonen en vergoedingen consultancy |
2022 |
6.500 |
+13.000 |
19.500 |
Artikel 1. Kennis te nemen van het advies van het agentschap binnenlands bestuur
Art 2. Wijkvergaderingen in het kader van burgerparticipatie te organiseren in lijn met het advies en dit mét audiovisuele ondersteuning voor de communicatie en een onafhankelijke moderator
Art. 3. De gemeenteraad gaat akkoord met de wijkvergaderingen en machtigt het college met de praktische uitvoering.
De dienst economie stelt voor om een zomeractie te organiseren ter ondersteuning van de Lubbeekse ondernemers. Het is de bedoeling om deze actie op te zetten onder het LEADER-project 'Helemaal van hier' en te werken met stempelkaarten.
De deelnemende handelaars zullen in drie groepen verdeeld worden. Iedere persoon die een stempel heeft van iedere groep, laat de stempelkaart achter bij de handelaar waar hij/zij zijn laatste stempel krijgt. Vervolgens worden deze opgehaald door de deskundige economie op woensdag 31 augustus 2022 voor de eerste trekkingsronde (stempelkaarten die werden binnengebracht van 1 augustus t.e.m. 31 augustus) en voor de tweede trekkingsperiode op vrijdag 30 september (stempelkaarten die werden binnengebracht van 1 september t.e.m. 30 september 2022). Er zullen telkens evenveel winnaars getrokken worden, dan er deelnemende handelaars zijn. De trekking gebeurt op onafhankelijke wijze door twee ambtenaren. Iedere winnaar ontvangt een waardebon van 30 euro bij een andere deelnemende handelaar. In totaal zullen er dus twee waardebonnen van 30 euro (één per trekkingsperiode) van iedere deelnemende handelaar uitgereikt worden.
Het wedstrijdreglement kan teruggevonden worden in bijlage.
Verder is het de bedoeling om deze actie te organiseren onder het LEADER-project 'Helemaal van hier'. Zij zullen de nodige materialen financieren. De terugbetaling van de waardebonnen kan niet gefinancierd worden via het LEADER-project.
Decreet Lokaal Bestuur
De uitgaven werden voorzien in het exploitatie- en investeringsbudget, maar dienen wel verplaatst te worden naar een andere boekhoudkundige sleutel.
Actienummer |
2022/2.2.1.09/0500-00/6143008/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN |
Beleidscode (omschrijving en nummer) | 0500-00 Handel en middenstand |
Algemene rekening + omschrijving | 6143008 Sensibiliseringsacties |
Bedrag uitgave inclusief BTW | 3.000 euro: 50 deelnemende ondernemers * 60 euro (twee waardebonnen van 30 euro) |
Aannemer/leverancier/instantie | Deelnemende handelaars |
Geraamde inkomsten of subsidies in het budgetjaar | |
Voorzien krediet | / |
Beschikbaar krediet | -794 euro, voorzien via kredietverschuiving of AMJP 2022/1, onder 2022/1.3.1.01/0500-00/6143001/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN nog 17.620 euro beschikbaar |
Visum
Geen visum vereist
Artikel 1. De gemeenteraad besluit een zomeractie te organiseren lopende van 1 augustus 2022 tot en met 30 september 2022, ter ondersteuning van de Lubbeekse ondernemers.
Art. 2 De gemeenteraad besluit het wedstrijdreglement voor de zomeractie integraal goed te keuren.
De jaarrekening vormt het sluitstuk van de jaarlijkse cyclus, waarbij gerapporteerd wordt over de inhoudelijke realisaties, de financiële gevolgen van het gevoerde beleid op budgettair en algemeen boekhoudkundig vlak en de totale financiële toestand van de gemeente en het OCMW. De verschillende deelrapporten zoals voorgeschreven in de BBC-regelgeving maken samen de jaarrekening uit.
De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. Zodra het bestuur het ontwerp van de jaarrekening aan de raadsleden bezorgt, stelt het hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking. Deze documentatie biedt de raadsleden achtergrondinformatie bij de jaarrekening.
Vanaf het meerjarenplan 2020-2025 maken de gemeente en haar OCMW geïntegreerde beleidsrapporten. In die context heeft het geen zin om nog een gemeentelijke bijdrage aan het OCMW te berekenen en te tonen in de beleidsrapporten. Beide besturen moeten het eens zijn over de te bereiken doelstellingen en de financiële haalbaarheid van hun gezamenlijk beleid. Conform artikel 274 van het decreet over het lokaal bestuur dient de gemeente er echter wel voor te zorgen dat het OCMW steeds zijn financiële verplichtingen kan nakomen. De regelgeving legt geen berekeningswijze, timing of procedure vast om het bedrag van de gemeentelijke tussenkomst vast te stellen. Er werden tussen gemeente en OCMW geen vaste afspraken gemaakt over de wijze waarop het bedrag van de tussenkomst wordt bepaald. Dit houdt in dat het bedrag dat in de beslissing over de jaarrekening is opgenomen het voorstel van het uitvoerend orgaan is. Indien de raden hierover dus geen afzonderlijk besluit nemen, is die beslissing impliciet vervat in de beslissing over de vaststelling van de jaarrekening waarin de tussenkomst in kwestie verwerkt is. Er wordt voorgesteld om het bedrag van de gemeentelijke tussenkomst vast te stellen op het bedrag gelijk aan het verschil tussen het totaal van de opbrengsten en het totaal van de kosten van het boekjaar van het OCMW. Deze boeking is aangewezen om te vermijden dat het OCMW op termijn een negatief netto-actief zou krijgen. Dit is alzo verwerkt in de jaarrekening 2021. Deze berekeningswijze zullen wij ook voor de komende jaren hanteren.
Het totaal van de opbrengsten voor het OCMW bedraagt voor boekjaar 2021 2.690.030 EUR
Het totaal van de kosten voor het OCMW bedraagt voor het boekjaar 2021 3.903.073 EUR
Het verschil tussen het totaal van de opbrengsten en het totaal van de kosten voor het OCMW bedraagt voor het boekjaar 2021 -1.213.043 EUR, zijnde een tekort.
Dit tekort wordt aangezuiverd door de gemeentelijke tussenkomst. Deze tussenkomst van de gemeente in het OCMW is enkel zichtbaar in de mutatiestaat van het netto-actief (schema T5: de toelichting bij de balans).
De gemeente en haar OCMW vormen samen één rapporteringsentiteit en maken een geïntegreerde jaarrekening. Juridisch blijven het echter twee afzonderlijke entiteiten. Daarom stemmen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. Slechts in een aantal onderdelen van de jaarrekening komen de cijfers van de gemeente en het OCMW apart tot uiting: schema J3 (realisatie van de kredieten) en het schema T5 (de toelichting bij de balans - deel nettoactief). In de bewoordingen van artikel 249 §3 van het decreet lokaal over het lokaal bestuur wordt expliciet gesproken over het 'deel van het OCMW' en 'het deel van de gemeente'. Dit is vooral om duidelijk te maken dat de raad voor maatschappelijk welzijn eigenlijk geen uitspraak kan doen (of afzonderlijk kan stemmen) over elementen in de beleidsrapporten die exclusief tot de bevoegdheid van de gemeente behoren zoals bijvoorbeeld belastingen. De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn over het OCMW heeft dus enkel betrekking op de transacties van het OCMW die impliciet in de geïntegreerde jaarrekening zijn opgenomen. Hetzelfde geldt over de beslissing van de gemeenteraad over het deel van de gemeente. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed en stelt zo de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast. Dat is nodig omdat de gemeente er nog steeds voor moet zorgen dat het OCMW zijn financiële verplichtingen kan voldoen. In theorie zou de gemeenteraad het deel van het OCMW niet kunnen goedkeuren als ze van oordeel is dat de financiële belangen van de gemeente worden geschaad.
De jaarrekening 2021 voor gemeente en OCMW wordt afgesloten met volgende resultaten:
- balanstotaal: 84.619.988 EUR
- overschot van het boekjaar: 2.787.012EUR
- beschikbaar budgettair resultaat: 13.852.169 EUR
- autofinancieringsmarge: 4.072.043 EUR
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 171, 176, 249, 250, 251, 252, 260, 261, 262 en 274.
Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, en de latere wijzigingen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Artikel 1. De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2021 gemeente en OCMW voor het deel gemeente vast. De staat van opbrengsten en kosten 2021 voor de gemeente heeft een overschot van 4.000.054 EUR, waarvan 1.213.043 EUR verwerkt wordt als de tussenkomst van de gemeente in het tekort van het OCMW en 2.787.012 EUR verwerkt wordt als het over te dragen overschot van het boekjaar.
Art. 2. De gemeenteraad keurt het deel OCMW van de jaarrekening 2021 gemeente en OCMW zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. De staat van opbrengsten en kosten 2021 voor het OCMW heeft een tekort van 1.213.043 EUR, wat verwerkt wordt als een tussenkomst van de gemeente in het tekort van het boekjaar van het OCMW.
Art. 3. De gemeenteraad stelt de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en OCMW definitief vast.
Art. 4. Het raadsbesluit zal conform de betreffende toezichtregeling aan de toezichthoudende overheid worden toegezonden.
Art. 5. De documenten van de jaarrekening 2021 gemeente en OCMW zullen via het digitaal loket aan de toezichthoudende overheid gerapporteerd worden.
Art. 6. De jaarrekening 2021 wordt binnen de 10 dagen na de vaststelling gepubliceerd op de website met de publicatiedatum.
Op 22 april 2022 ontving de gemeente de informatie van De Watergroep over de nieuwe werking van de standpijpen:
"Bij De Watergroep stellen we de kwaliteit en veiligheid van ons drinkwater altijd voorop, ook bij tijdelijke waterlevering. Het uitlenen van een standpijp houdt veel risico's in, verkeerd gebruik kan bijvoorbeeld leiden tot kwaliteitsproblemen bij het drinkwater in het leidingennet. Daarom lanceerden we een nieuwe werkwijze voor standpijpen, waarbij die steeds geplaatst en opgehaald worden door een medewerker van De Watergroep. Daarnaast hebben we een regeling uitgewerkt die zoveel mogelijk rekening houdt met specifieke wensen en noden van de gemeenten. Als gemeente kan u nog steeds standpijpen krijgen om zelf te plaatsen bij evenementen.
Daarenboven kan u via deze standpijpen de dienstverlening 'tijdelijke waterlevering' ook zelf aanbieden aan lokale verenigingen. Als u dit als gemeente liever niet doet, kunnen de lokale verenigingen altijd een beroep doen op De Watergroep. Let wel: zelf tijdelijke waterlevering aanbieden is enkel mogelijk voor kleine standpijpen (met een capaciteit tot maximaal 4 m³/uur). Grote waterleveringen (via een grote standpijp) moeten steeds via De Watergroep verlopen.
Wil u als gemeente zelf standpijpen ter beschikking hebben en/of tijdelijke waterlevering aanbieden aan verenigingen?
Dan ...
• kiest u zelf aan welke prijs u dat doet
• moeten de medewerkers van het gemeentebestuur die deze standpijpen plaatsen en ophalen een verplichte (gratis) opleiding volgen bij De Watergroep. Deze opleiding duurt 2 uur en vindt plaats in een naburige site van De Watergroep. Elke deelnemer krijgt informatie over de nieuwe werkwijze en leert daarna in de praktijk een echte standpijp installeren, volgens de regels van de kunst.
Biedt uw gemeente deze dienstverlening niet zelf aan?
Dan kunnen uw inwoners voor een waterlevering of werfaftakking altijd rechtstreeks bij De Watergroep terecht (www. dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/extra-services/tijdelijk-water-nodig).
Maak zo snel mogelijk uw keuze via ons online keuzeformulier: https://formulieren.dewatergroep.be/keuzeformulier-standpijpen-gemeenten. Gemeentes die zeIf standpijpen willen hebben en/of tijdelijke waterlevering willen aanbieden aan verenigingen kunnen via dit formulier meteen het gewenst aantal standpijpen en de deelnemers aan de opleiding bevestigen."
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 23 mei 2022 om twee kleine standpijpen ter beschikking te houden in de gemeente en om vijf medewerkers van de ploeg gebouwen de verplichte opleiding bij De Watergroep te laten volgen.
Decreet Lokaal Bestuur
Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van 23 mei 2022 van het college van burgemeester en schepenen om twee kleine standpijpen ter beschikking te houden in de gemeente en de keuze om vijf medewerkers van de ploeg gebouwen de verplichte opleiding bij De Watergroep te laten volgen. Art.2. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de nieuwe tarieven en uitleenvoorwaarden van de gemeente Lubbeek voor huur en gebruik van een kleine standpijp vanaf 2022, als volgt: Tarieven:
Deze standpijp wordt geplaatst en opgehaald door een medewerker van de gemeente Lubbeek. De uitleenperiode is min. 1 dag en max. 1 maand. Enkel een medewerker van de gemeente Lubbeek mag het toestel plaatsen en weer wegnemen. De prijs voor het plaatsen en ophalen van de standpijp is per standpijp. De technische dienst contacteert de aanvrager om ene afspraak vast te leggen. Hierbij dient rekening gehouden te worden met het volgende: Waterleveringen, plaatsing van de standpijp kunnen uitgevoerd worden tijdens de openingsuren van de gemeentelijke werkplaats, Bollenberg 86 te 3210 Lubbeek. Met het aanvragen van een tijdelijke waterlevering verklaart de aanvrager zich akkoord met het Algemeen waterverkoopreglement, het Bijzonder Waterverkoopreglement (https://www.dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/reglementering/algemeen-en-bijzonder-waterverkoopreglement) Uitleenvoorwaarden: De aanvrager is zelf aanwezig wanneer de gemeentelijke dienst het tijdelijk leveringspunt komt plaatsen. Zo niet, moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden. De aanvrager is zelf verantwoordelijk voor signalisatie en eventuele schade. De aanvrager geeft bij de aanvraag een voorkeursdatum mee, de uiteindelijke uitvoering is afhankelijk van de mogelijkheden van de dienst. Valt de voorkeursdatum in een weekend, dan wordt de standpijp geplaatst de werkdag ervoor. Tijdelijke leveringspunten worden geplaatst op werkdagen tussen 9 en 16uur. De aanvrager zorgt ervoor dat er veilig kan gewerkt worden zonder het verkeer te hinderen. De aanvrager doet er alles aan om beschadiging en diefstal te vermijden. De aanvrager gebruikt het leveringspunt enkel op de locatie waarvoor een aanvraag werd ingediend. Verplaatsen is niet toegelaten. De aanvrager is verantwoordelijk voor de drinkwaterkwaliteit vanaf het tappunt en dus voor alle schade door kwaliteitsveranderingen. De waterinstallatie van de aanvrager moet voldoen aan alle wettelijke en technische voorschriften (artikel 7§1 AWVR). De aanvrager voorziet zelf slangen om aan te sluiten op het leveringspunt. De aanvrager houdt er rekening mee dat ENKEL de medewerker van de gemeente LUBBEEK het toestel mag plaatsen en wegnemen. De aanvrager is op de hoogte van de voorwaarde uit het Algemeen en Bijzonder Waterverkoopreglement. Art.3. Het retributiereglement betreffende de nieuwe tarieven en uitleenvoorwaarden van de gemeente Lubbeek vanaf 2022 voor huur van een kleine standpijp treedt in werking de 5de dag na de bekendmaking. |
Art.4. Deze beslissing wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285, 286 en 287 over het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en een afschrift van huidige beslissing wordt, voor administratief gevolg, verzonden aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De mail van 17 november 2021 van Jelle Cambré, Team terreincontrole OVAM, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen over het Handhavingsproject Zwerfvuil:
Na ons telefonisch gesprek van vorige week mail ik u zoals beloofd met meer informatie over ons project. De concrete aanpak wordt telkens met elke gemeente vooraf besproken. Elk grondgebied is anders en niet elke gemeente heeft dezelfde problemen. De nadruk van de OVAM handhavers zwerfvuil ligt op het op heterdaad betrappen van iemand die zwerfvuil veroorzaakt. Bij voorkeur op plaatsen waar er geregeld volk langskomt (centrum, bushaltes, speelpleinen,…). In een meer landelijk uitgestrekt gebied van de gemeente is de kans op betrapping eerder kleiner. Maar mogelijks is het toch de moeite om dit in uw gemeente op specifieke plaatsen uit te proberen. Nadien kan er dan waar nodig bijgestuurd worden.
Een handhaving gebeurt altijd in samenspraak met de burgemeester, schepen van leefmilieu of milieuambtenaar, gemeenschapswachters/vaststellers, de korpschef of verantwoordelijke en de sanctionerend ambtenaar bevoegd voor de gemeente (intern of extern). De OVAM handhavers dienen wel vooraf aangesteld te worden in de gemeente tijdens de gemeenteraad voorafgaand aan de eerste interventie. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen akkoord en op de hoogte zijn wanneer een handhaving plaats vindt binnen de gemeente. De patrouilles gebeuren steeds per twee en in burger. Er kan eveneens een duo gevormd worden met een OVAM handhaver en lokale medewerkers zoals gemeenschapswachter of GAS-vaststeller. Van zodra de OVAM handhavers door de gemeenteraad zijn aangesteld kan er na het intakegesprek gestart worden met handhaving, in functie van de beschikbaarheid van de handhavers. Het intakegesprek dient om op basis van het politiereglement of GAS bepaling de juiste handhavingsparameters te bepalen (inschatting probleem, locaties, rapportering opgestelde GAS-verslagen, mogelijke sancties, type zwerfvuil : blikjes, pizzadoos, peuken, hondenpoep- zakje, snoepwikkels,...).
Voor de gemeenten die gebruik maken van de OVAM handhavers zijn er geen kosten aan verbonden.
Er is geen verplichting tot een minimum aantal dagen of vaste momenten. Elke aanvraag wordt beoordeeld in functie van beschikbaarheden van de handhavers. Dit hangt grotendeels af van het aantal ingediende vragen van de lokale besturen. Zowel avond- als weekendwerk is mogelijk.
In bijlage kan u alle info terugvinden met betrekking tot ons project. Heeft u nog bijkomende vragen aarzel dan niet ons te contacteren per email of telefonisch.
Draaiboek Handhavers Zwerfvuil OVAM - auteur Lieven Ferny:
1 Inleiding
Zwerfvuil en sluikstorten zijn al jaren een doorn in het oog van elke Vlaming. Bovendien zijn dit grote ecologische en maatschappelijke problemen die veel geld kosten aan de maatschappij.
Op Vlaams niveau wordt een geïntegreerd beleid gevoerd in samenwerking met alle betrokken stakeholders om de hoeveelheid zwerfvuil te verminderen met 20% ten opzichte van 2015. De resultaten van 2019 tonen aan dat een tandje moet worden bijgestoken om deze doelstelling alsnog te halen. Ook op het instrument handhaving moet meer worden ingezet.
Vijf pijlers die Mooimakers hanteert:
Infrastructuur
De inrichting van de publieke ruimte, de plaatsing en proper houden van recipiënten (zoals vuilnisbakken), de organisatie van veegbeurten en opruimen van zwerfvuil.
Sensibilisering en communicatie
Communicatie die tot een mentaliteitswijziging en gedragsverandering moet leiden en die duidelijk maakt dat afval achterlaten maatschappelijk onaanvaardbaar is. Voorbeelden: affiches, artikels in gemeentelijk infoblad, sensibilisatieborden op opgeruimde locaties, ...
Omgeving
Anders dan bij de pijler ‘infrastructuur’ gaat het hier niet over elementen zoals vuilnisbakken of veegplannen, maar wel over de materiële omgeving die zwerfvuilgedrag kan uitlokken of begunstigen: leegstand, verloedering, anonimiteit en allerhande vormen van schade en verwaarlozing. Elke gemeente heeft zogenaamde ‘icoonplaatsen’. Bijvoorbeeld het centrum, de stationsbuurt, toeristische trekpleisters, ... waar veel volk passeert. Deze icoonplaatsen beïnvloeden, in grote mate, de beeldvorming rond de staat van de openbare ruimte. Daarom krijgen deze plaatsen ook best prioriteit in het beleid rond openbare netheid.
Participatie
Het is een goed idee om buurtbewoners, vrijwilligers, verenigingen of andere burgerorganisaties aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Verder kan je initiatieven ontwikkelen die de betrokkenheid bij de publieke ruimte verhogen en mensen aansporen tot een actieve medewerking aan het realiseren én behouden van de netheid ervan. Deze initiatieven moeten het eigenaarschap van bewoners, handelaars en overheden op een bepaald deel van de openbare ruimte benadrukken of herbevestigen. Zo wordt voor passanten duidelijk dat de openbare ruimte wel degelijk ‘van iemand’ is. Dit kan bijvoorbeeld door buurtacties te organiseren, ambassadeurs te creëren, gepersonaliseerde affiches op te hangen of een soort van sociale controle te laten uitvoeren.
Handhaving
Het sluitstuk van elk beleid. Zeker in verband met zwerfvuil is sociale controle door inwoners of andere betrokkenen zoals bijvoorbeeld gemeenschapswachten zeer belangrijk. Meer formele handhaving kan gebeuren door GAS-ambtenaren en politie en ook door toezicht door andere ambtenaren die betrokken zijn bij het beheer van de openbare ruimte.
Ons aanbod
Mede gefinancierd door de verpakkingssector (Fost Plus) zullen 30 handhavers bij de OVAM zich bezighouden met het controleren op zwerfvuil. De looptijd van het project is van midden 2021 tot midden 2024.
In samenspraak met de lokale besturen wil de OVAM inzetten op handhaving van zwerfvuil via de GAS-reglementering. De handhavers zwerfvuil zullen werken als GAS-vaststellers in samenwerking met de lokale besturen en op basis van de lokale politiereglementen. De lokale besturen kunnen gratis een beroep doen op een deel of geheel van het team handhavers zwerfvuil ter ondersteuning van een handhavingsactie inzake zwerfvuil.
2 Wettelijke basis
2.1 VLAREMA
Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)
(Vlarema 8)
Afdeling 4.6. Verbod op sluikstorten en zwerfvuil
− Art. 4.6.1. Het is verboden om te sluikstorten.
− Art. 4.6.2. Het is verboden om zwerfvuil te creëren.
Definities
Artikel 1.2.1. §2
“77°/2 sluikstorten: het bewust ontwijken van de huishoudelijke afvalophaling of bedrijfsafvalophaling door afvalstoffen achter te laten of te storten op niet reglementaire plaatsen, tijdstippen of in de foute recipiënten”
“91° zwerfvuil: klein vast afval dat terug te vinden is op een niet daarvoor bestemde plaats”
2.2 MILIEUHANDHAVINGSBESLUIT
Besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (Milieuhandhavingsbesluit)
Bevoegdheid OVAM handhavers zwerfvuil
Artikel 26.
De toezichthouders, vermeld in artikel 12, 6°, oefenen het toezicht uit op de toepassing van de milieuvoorschriften, vermeld in of vastgesteld krachtens de volgende regelgeving: (...) i) de toepassing van artikel 12, §1 van het Materialendecreet wat betreft het achterlaten van afval, inzake het verbod op sluikstort en zwerfvuil zoals vermeld in artikel 4.6.1 en 4.6.2 van het
VLAREMA
Overtredingen zwerfvuil via politiereglement
Overtredingen op artikels zwerfvuil en sluikstort worden beschouwd als een milieumisdrijf (PV). Artikel 16.6.3 §2 DABM voorziet in een uitzondering hierop wanneer de gemeenten ervoor kiezen om sluikstorten en zwerfvuil te handhaven via hun politiereglement. Indien de gemeente hiervoor kiest, dan zal dit systeem voorrang krijgen.
DABM (Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid): Artikel 16.6.3. § 2.
In afwijking van de straffen vermeld in § 1 kunnen gemeenten voor kleine vormen van openbare overlast gemeentelijke sancties bepalen overeenkomstig artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet.
2.3 GAS-WETGEVING
2.3.1 GAS-wet
GAS - Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Volgens artikel 21§1 kunnen gewestelijke ambtenaren door de gemeenteraad worden aangewezen om inbreuken vast te stellen.
2.3.2 GAS-vaststeller
De handhavers zwerfvuil van de OVAM volgen de opleiding GAS-vaststeller en worden benoemd als GAS-vaststeller.
3 Voorwaarden
3.1 POLITIEREGLEMENT
In de gemeente moet de GAS-reglementering van kracht zijn, met een bijhorend politiereglement/GAS-reglement. Het politiereglement moet voldoende duidelijke bepalingen
hebben rond zwerfvuil en/of sluikstort, die als basis kunnen dienen voor handhaving zwerfvuil.
Indien nodig moet het politiereglement aangepast worden aan het model-politiereglement dat beschikbaar wordt gesteld via Mooimakers en VVSG (zie bijlage 1).
3.2 AANSTELLING DOOR GEMEENTERAAD
Voorwaarde om te kunnen optreden in een gemeente is de aanstelling op naam als GAS-vaststeller door de gemeenteraad voordat de actie kan opgestart worden.
Zie bijlage 2 voor “Model besluit gemeenteraad voor aanstelling gewestelijke vaststeller GAS”.
VVSG kan hierover meer info verstrekken en de gemeente bijstaan.
3.3 AKKOORD EN MEDEWERKING BETROKKEN PARTIJEN
Alle betrokken partijen moeten akkoord gaan met de aanpak en het moet bij vaststelling van overtredingen leiden tot effectieve beboeting achteraf. Betrokkenen: burgemeester/schepen
leefmilieu/milieuambtenaar/verantwoordelijke gemeenschapswachten/sanctionerend ambtenaar/korpschef/.... Een beroep kunnen doen op politiebijstand indien nodig is eveneens een
vereiste. De afstemming hierover zal gebeuren via een intakegesprek vóór de start van een samenwerking (zie punt 6.4).
3.4 RAPPORTERING DOOR SANCTIONEREND AMBTENAAR
Over de ingediende bestuurlijke verslagen volgt achteraf een rapportering door de sanctionerend ambtenaar: aantal en hoogte van de boetes, aantal beroepen, aantal minderjarigen (een excel-
sjabloon wordt ter beschikking gesteld). Hiervoor zullen vooraf afspraken moeten gemaakt worden.
4 Afbakening handhaving
Zwerfvuil is klein afval dat mensen al dan niet onbewust op een daarvoor niet bestemde plaats achterlaten. Zwerfvuil ontstaat door consumptie buitenshuis. Voorbeelden zijn sigarettenpeuken,
kauwgom, etensresten, blikjes, flesjes, snoepverpakkingen, paraplu’s, zakdoekjes, hondenpoepzakjes.
Sluikstorten is het achterlaten of storten van afvalstoffen op niet-reglementaire plaatsen en tijdstippen en in en bij de foute recipiënten (straatvuilnisbakken en overige recipiënten als
glasbollen, textiel- en andere containers). Het gaat om het bewust ontwijken van de huisvuil- of bedrijfsafvalinzameling.
De hoofdfocus van de controleurs ligt op handhaving zwerfvuil, betrapping op heterdaad. Pakkans verhogen door verhoogd toezicht. De bedoeling is om handhavend op te treden via GAS en niet
sensibiliserend. Bij vaststelling van een overtreding wordt een bestuurlijk verslag opgemaakt, er wordt niet gewerkt met waarschuwingen. Dit in combinatie met integrale aanpak door de gemeente: communicatie, infrastructuur, omgeving, meting...
De handhavers zwerfvuil worden niet ingezet voor controles op sluikstorten of andere afvalovertredingen.
5 Aanpak
5.1 CONTROLES IN HEEL VLAANDEREN
Een team van 30 handhavers wordt ingezet vanuit de OVAM en aangestuurd vanuit het team terreincontrole bij de afdeling algemene diensten. De handhavers zwerfvuil van de OVAM zullen
actief zijn in geheel Vlaanderen, in nauwe samenwerking met de lokale besturen.
De zwerfvuilhandhavers zijn ook in het weekend en ’s avonds inzetbaar. Via patrouilles op het terrein zal getracht worden overtreders op heterdaad te betrappen.
De lokale besturen kunnen een beroep doen op een deel of geheel van het team ter ondersteuning van een handhavingsactie inzake zwerfvuil op hun grondgebied. In overleg met de lokale besturen kan er een aanpak op maat afgesproken worden. Dit in overleg en in samenwerking met de lokale GAS-vaststellers, de GAS-sanctioneringsambtenaar, de milieudienst en de lokale politie. Er zal de voorkeur worden gegeven aan lokale besturen die een integrale aanpak van het zwerfvuilprobleem hebben uitgewerkt of gepland hebben (zie 5 pijlers in deel Inleiding). Er is geen verplichting tot een minimum aantal dagen of vaste momenten. Ook een éénmalig evenement (jaarmarkt, kermis, sportmanifestatie) kan in aanmerking komen.
5.2 MOGELIJKHEDEN
− Volgens bepalingen in politiereglement:
o Hoofdfocus: betrapping op heterdaad van veroorzaken zwerfvuil. Patrouilles bij hot spots, evenementen, ....
o Eventueel gezamenlijke patrouilles met gemeenschapswachten, lokale GAS-vaststellers, politie.
o Controle vanuit auto:
§ Bij bekende hot spots: parkings, grote wegen, buurt van fastfood,...
§ Voetgangers/fietsers/auto’s in het oog houden.
o Hondeneigenaars: actief aanspreken op bijhebben hondenpoepzakje. Indien duidelijk vermeld in politiereglement: bijhebben en op vraag kunnen voorleggen.
o Preventief mensen aanspreken die mogelijks zwerfvuil kunnen gaan veroorzaken:
§ meeneemmaaltijden in wegwerpverpakking consumeren op straat (vb: pizzadozen, fast food, frituren,..)
§ jongeren bij skate- en sportterreinen
§ ....
− Aanvullend tijdens een patrouille:
o Melden van locatie van op te ruimen sluikstorten aan de bevoegde gemeentediensten.
o Melden overvolle vuilnisbakken
o Melden nieuwe hot spots
5.3 HOT SPOTS – FOCUS-AFVALSTOFFEN
Bekende hot spots van zwerfvuil krijgen prioriteit:
− Winkelstraten
− Stopplaatsen openbaar vervoer
− Snoeproutes het traject dat leerlingen afleggen op weg naar school
− Parkings: winkelparkings, snelwegparkings, parkings bij sporthallen, jeugdverenigingen of natuurgebieden,...
− Gewestwegen
− Locaties waar 'out of home' wordt geconsumeerd in buurt van take away-zaken (zoals fast food)
− Skateterreinen
− Waters/oevers/stranden
− Afvalinzamelplaatsen
Prioritair worden volgende focus-afvalstoffen aangepakt:
− Eet- en drankverpakkingen
− Peuken
− Kauwgom
− Papier/karton
− Hondenpoep/zakjes hondenpoep
6 Aanvragen
6.1 ALGEMENE VRAGEN
Algemene vragen over aanpak handhaving zwerfvuil, voorwaarden, vragen over aanvraagformulier,....
Via contactformulier op website OVAM: pagina Team Terreincontrole: https://ovam.be/handhaving-zwerfvuil
6.2 AANVRAAG VIA CONCACTFORMULIER
Website OVAM: pagina Team Terreincontrole: https://ovam.be/handhaving-zwerfvuil
− Een eerste aanvraag tot samenwerking moet tijdig ingediend worden (minstens 1 maand op voorhand): benoeming gemeenteraad in orde brengen, intakegesprek inplannen, ...
− Een vervolgaanvraag in een lopende samenwerking moet minstens 2 weken op voorhand aangevraagd worden.
− Bij de goedkeuring van een project wordt de maximale looptijd bepaald, nadien moet een nieuwe aanvraag worden ingediend. Dit om alle lokale besturen de kans te geven om deel te nemen aan dit project.
De aanvraag moet volgende gegevens bevatten:
− Contactpersoon:
o Naam
o E-mailadres en telefoonnummer
o Functie
− Eerste aanvraag/vervolg bestaand traject met OVAM
− Aanstelling door gemeenteraad reeds in orde of principieel akkoord
− Als bijlage het politiereglement/sjabloon GAS verslag
− Wie is op de hoogte van deze actie: burgemeester/schepen/korpschef/ sanctionerend
ambtenaar/....
− Algemene omschrijving aanvraag
− Soort actie:
o Hot spot: opsomming, geografische afbakening
o Evenement: omschrijving, datum, duurtijd, omvang
o Dag/avond/weekend
o Omschrijving: .....
o Omvangrijke actie, groot aantal handhavers noodzakelijk.
− Wanneer:
o Datum of periode
o Week/weekend
o Dag/avond
− Omschrijving van het huidige zwerfvuilbeleid in de gemeente:
Handhaving is het sluitstuk van een integraal zwerfvuilbeleid. Naast handhaving dienen ook andere domeinen aangepakt worden (zie 5 pijlers in inleiding). Om de handhavers efficiënt en doelgericht in te zetten, vragen we om aan te duiden welke van onderstaande pijlers/activiteiten er reeds aanwezig zijn.
• Interne coördinatie en structurele afstemming
o Eén medewerker is het aanspreekpunt voor zwerfvuil en sluikstorten en staat in verbinding met de verschillende stakeholders.
o Er bestaat een platform waar zwerfvuil- en sluikstortproblematieken besproken worden.
• Beleidsdoelstellingen en monitoring
o Doelstellingen rond het terugdringen van zwerfvuil en sluikstorten zijn opgenomen in de meerjarenplanning of andere plannen met specifieke indicatoren.
o Cijfers rond zwerfvuil en sluikstorten worden structureel bijgehouden.
• Infrastructuur
o Er is een vuilnisbakkenplan: systematische monitoring (vullingsgraad, sluikstort in en rond de vuilnisbak, ...) en aanpassingen van de vuilnisbakken.
o Er zijn plaatsingscriteria voor afvalrecipiënten op basis van analyses uit het vuilnisbakkenplan.
• Omgeving
o De “hotspots” (probleemzones voor zwerfvuil en sluikstorten) zijn gekend en worden aangepakt.
o Er zijn veegplannen voor de stad/gemeente.
o Er worden opruimacties georganiseerd/gecoördineerd vanuit de gemeente/stad.
• Communicatie en sensibilisering
o Er wordt regelmatig sensibiliserend gecommuniceerd rond zwerfvuil zowel op doelplaatsen als algemeen via diverse communicatiekanalen.
• Participatie
o Vrijwilligers die regelmatig opruimacties uitvoeren worden ondersteund vanuit de gemeente/stad.
• Handhaving
o Er zijn GAS-vaststellers actief in de gemeente/stad die specifiek handhaven op zwerfvuil en sluikstorten.
o De gemeente/stad werkt systematisch samen met lokale politie, afvalintercommunale, ... rond handhaving zwerfvuil en sluikstort.
o De gemeente/stad heeft een overzicht van het aantal bestuurlijke verslagen en sancties rond zwerfvuil en sluikstorten.
6.3 DE OVERKOEPELENDE PROJECTEN OP VLAAMS NIVEAU
OVAM zal zelf bepaalde gemeenten benaderen om welbepaalde acties te mogen uitvoeren op hun grondgebied. Op basis van een themakalender: focuspunten inzake doelplaatsen en activiteiten (winkelstraten/kust/evenement/...). Zie tabel in bijlage 3.
6.4 INTAKEGESPREK
Bij de start van een samenwerking zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden (fysiek of digitaal):
− Mogelijke betrokken partijen: burgemeester/schepen leefmilieu/milieuambtenaar/technische dienst/sanctionerend ambtenaar/korpschef/coach Mooimakers
− Verwachtingen?
Opstarten actie heeft pas zin als alle partijen erachter staan en het tot effectieve beboeting leidt.
− Het huidige zwerfvuilbeleid in de gemeente wordt besproken (zie punt 6.2).
− Inhoud politiereglement:
o Omschrijving zwerfvuil/sluikstort, interpretatie
o Hondenpoep?
o Aanpassen aan modelpolitiereglement noodzakelijk?
− Concrete afspraken
− Ondersteuning door gemeente, samenwerking politie, gemeenschappelijke patrouilles
− Van het intakegesprek wordt een verslag opgemaakt
7 Planning
7.1 REGISTRATIE EN BEOORDELING
De inkomende vragen worden geregistreerd en beoordeeld op hun volledigheid. Bij een eerste aanvraag wordt naar aanleiding van een intakegesprek de haalbaarheid bekeken en de inzet van het personeel ingeschat. Naargelang timing en capaciteit wordt voorrang gegeven aan aanvragen waarbij de handhaving kadert in een integrale aanpak van zwerfvuil.
7.2 PLANNING IN KALENDER
Naargelang de beschikbare handhavers zwerfvuil worden de aanvragen ingepland, na overleg met de lokale besturen. Concrete afspraken worden gemaakt.
8 Controles
De controles hebben plaats op de ingeplande datum, in nauwe samenwerking met de lokale besturen. Wijzigingen van de aanpak op de dag zelf worden in nauw overleg besproken: uitbreiding gebied, extra hot spots, langere periode.
9 Naverwerking
9.1 BESTUURLIJK VERSLAG
Over de vastgestelde inbreuken wordt een bestuurlijk verslag opgemaakt en verzonden naar de desbetreffende sanctionerend ambtenaar. De sanctionerend ambtenaar zorgt voor de verdere afhandeling. Een overzicht van de opgestelde bestuurlijke verslagen (nummers) wordt overgemaakt aan het lokaal bestuur.
9.2 TERUGKOPPELING
Na afloop van de actieperiode wordt teruggekoppeld met het lokaal bestuur: verloop van de actie, problemen, verbeterpunten, aantal vaststellingen.
9.3 RAPPORTERING
De OVAM zal op halfjaarlijkse basis rapporteren over de algemeen behaalde resultaten. Onder meer het aantal controledagen, het aantal lokale besturen waar acties hebben plaats gevonden, aantal bestuurlijke verslagen, boetes en alternatieve maatregelen (informatie te bekomen van de sanctionerend ambtenaren)
10 Bijlagen
− Bijlage 1: model-politiereglement
− Bijlage 2: model besluit gemeenteraad voor aanstelling gewestelijke vaststeller GAS
− Bijlage 3: themakalender OVAM – overkoepelende projecten
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Het handhavingsproject van OVAM werd voorgesteld aan de leden van de MAR op 21 april 2022
Voorzitter Jan Seynaeve maakte onderstaand advies van de MAR over op 17 mei 2022 :
De milieuadviesraad ondersteunt het project handhavers m.b.t. zwerfvuil. Ze vraagt of het mogelijk is om ook de sluikstorters (en niet alleen diegenen die zwerfvuil op straat gooien) die op heterdaad betrapt zijn eveneens te kunnen verbaliseren of hier althans gevolg aan te geven.
Een volledig aangepaste 'Politieverordening betreffende de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen', gebaseerd op het nieuwe model van OVAM, de bepalingen in het huidige politiereglement ophaling huishoudelijk afval en de opmerkingen en aanvullingen van de juridische dienst van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Ecowerf, wordt aan de gemeenteraad van 28 juni 2022 ter goedkeuring voorgelegd in een afzonderlijk agendapunt.
Het GASreglement van de gemeente (in bijlage) 'GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES – POLITIEOVERGANGSREGLEMENT-Gecoördineerd' (in bijlage) zal, in functie van de deelname aan dit project en in samenspraak met het secretariaat ook worden aangepast en nog aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
De aanstelling van de GASvaststellers van OVAM zal ook nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Geen financiële gevolgen.
De gemeente kan gratis een beroep doen op een deel of geheel van het team handhavers zwerfvuil ter ondersteuning van een handhavingsactie inzake zwerfvuil.
Artikel 1. Keurt de deelneming aan het handhavingsproject van OVAM goed, met het doel in te zetten op handhaving van zwerfvuil via de GAS-reglementering, waarbij de gemeente gratis een beroep kan doen op een deel of geheel van het team handhavers zwerfvuil ter ondersteuning van een handhavingsactie inzake zwerfvuil.
Art.2. De nieuwe 'politieverordening betreffende de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen' wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 28 juni 2022.
Art.3. Het nieuwe GASreglement zal na aanpassing, ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
Art.4. De aanstelling op naam van de GAS-vaststellers van OVAM, die in samenwerking met het lokaal bestuur en op basis van de lokale politiereglementen zullen optreden, zal samen met het nieuwe GASregelement ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid op de artikels, 119, 119bis en 135, §2;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid op de artikels 2, 40 en 41;
Gelet op het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (hierna het Materialendecreet genoemd), inzonderheid afdeling 3 van hoofdstuk 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28;
Gelet op het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (hierna het VLAREMA genoemd) en latere wijzigingen;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval en latere wijzigingen;
Gelet op het Samenwerkingsakkoord van 4 november 2008 betreffende de preventie en het beheer van verpakkingsafval (hierna het Interregionaal Samenwerkingsakkoord verpakkingsafval genoemd);
Gelet op het besluit van de Interregionale verpakkingscommissie van 20 december 2018 tot erkenning van de vzw Fost Plus als organisme voor verpakkingsafval;
Gelet op de beheersoverdrachten die de gemeente heeft verleend aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Ecowerf.
Overwegende dat er een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid bestaat voor een aantal afvalstoffen, zoals gedefinieerd in het VLAREMA, artikel 3.1.1;
Overwegende dat er een terugnameplicht bestaat voor verpakkingsafval van huishoudelijke oorsprong; dat minstens papier en karton, hol glas en plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen, drankkartons en restplastics van verpakkingen van huishoudelijke oorsprong selectief moeten worden ingezameld;
Overwegende dat het ter bescherming van het leefmilieu noodzakelijk is het huishoudelijk afval tot een minimum te beperken en het afval maximaal selectief in te zamelen conform artikel 4.3.1 van Vlarema;
Overwegende dat prioriteit dient verleend te worden aan afvalvoorkoming en hergebruik van afvalstoffen;
Overwegende dat in tweede instantie het huishoudelijk afval maximaal selectief dient ingezameld te worden met het oog op optimale verwerking;
Overwegende dat ernaar gestreefd wordt om de inzameling van het huishoudelijk afval in de gemeenten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen;
Overwegende dat de gemeente in overeenstemming met haar gemeentelijke zorgplicht zoals bepaald in artikel 26 van het Materialendecreet, het niet aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via de inzamelkanalen en bijgevolg ontwijkgedrag (zoals sluikstorten, sluikstoken, afvaltoerisme naar buurgemeenten, afvaltoerisme naar de werkgever, …) maximaal wil voorkomen;
Overwegende dat inwoners een herbruikbaar inzamelrecipiënt voor huisvuil of de toegang tot het ondergrondse of bovengrondse brengsysteem voor huisvuil niet mogen weigeren aangezien elke inwoner en elk gezin huisvuil produceert, hoe goed ze ook aan preventie doen of selectief inzamelen;
Gelet op de Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 november 2009 over de aanpassing van het politiereglement over de ophaling van huishoudelijke afvalstoffen en over de inzameling van pmd op het containerpark.
Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 27 januari 2010 over de goedkeuring van het politiereglement betreffende de ophaling van huishoudelijke afvalstoffen.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 oktober 2010 om vanaf 2011 een inzameling van land- en tuinbouwfolie te organiseren op het recyclagepark hiervoor de kosten ten laste te nemen.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 mei 2011 over de goedkeuring van het politiereglement voor de ophaling van huishoudelijke afvalstoffen.
Het besluit van de gemeenteraad van 29 juni 2016 waarbij het aangepast politiereglement "Ophaling huishoudelijk afval" wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 25 mei 2011 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 april 2018 waarbij het aangepast politiereglement "Ophaling huishoudelijk afval" wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 29 juni 2016 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 30 april 2019 waarbij het aangepast politiereglement "Ophaling huishoudelijk afval" wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 25 april 2018 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 22 oktober 2019 waarbij het aangepast politiereglement “Ophaling huishoudelijk afval” wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 30 april 2019 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 29 december 2020 waarbij het aangepast politiereglement "Ophaling huishoudelijk afval" wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 22 oktober 2019 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 mei 2021 waarbij het aangepast politiereglement “Ophaling huishoudelijk afval” wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 29 december 2020 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 29 maart 2022 waarbij de inzameling van textielafval in afvalcontainers wordt toegevoegd aan de lijst met beheersoverdrachten aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Ecowerf.
Afdeling 1 – definities en toepassingsgebied
Artikel 1
De definities opgenomen in het Materialendecreet, het VLAREMA en de bijhorende uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing op deze politieverordening.
Artikel 2
Deze politieverordening is van toepassing op de inzameling en het beheer van alle huishoudelijke afvalstoffen.
Deze politieverordening is tevens van toepassing op de inzameling en het beheer van alle met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen die via een gemeentelijke inzameling worden opgehaald, ingezameld of aangeboden.
Afdeling 2 – algemene bepalingen
Artikel 3
Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 § 1 van het Materialendecreet is het verboden huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen achter te laten, op te slaan, aan te bieden, in te zamelen, te storten, te verbranden, te verwerken, te beheren in strijd met de bepalingen opgenomen in deze politieverordening.
Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 §1 van het Materialendecreet is het verboden voor de aanbieders van met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen om deze bedrijfsafvalstoffen op een andere manier aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling in strijd met de bepalingen opgenomen in deze politieverordening.
Artikel 4
Het is verboden volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling :
― gasflessen bestemd voor meermalig gebruik en/of andere ontplofbare voorwerpen;
― munitie en ontplofbare stoffen;
― krengen van dieren en slachtafval;
― vervallen en niet-gebruikte geneesmiddelen; voor menselijk en diergeneeskundig gebruik (Koninklijk besluit van 21 januari 2009 houdende onderrichtingen voor de apothekers i.v.m. terugnameplicht)
― bedrijfsafvalstoffen, andere dan de met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen;
― afvalstoffen afkomstig uit andere gemeenten behalve uit gemeenten behorend tot het werkingsgebied van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling bestemd voor het selectief inzamelen van afvalstoffen :
― restafval;
― grofvuil.
Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling op het recyclagepark :
― restafval
― groente- en fruitafval
― grond en zand
― gasflessen behalve niet-geperforeerde gasflessen voor éénmalig gebruik
― krengen van dieren en slachtafval
― vervallen en niet-gebruikte geneesmiddelen; voor menselijk en diergeneeskundig gebruik (Koninklijk besluit van 21 januari 2009 houdende onderrichtingen voor de apothekers i.v.m. terugnameplicht)
― niet-hechtgebonden asbesthoudend afval
― asbestcement afkomstig van bedrijven
― munitie
― radioactieve afvalstoffen
― niet-vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen
Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen is het verboden om afvalstoffen te verbranden, zowel in open lucht als in gebouwen.
Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen is het verboden om het even welke afvalstof te sluikstorten. Onder sluikstorten wordt verstaan het achterlaten, opslaan of storten van om het even welke afvalstof op niet-reglementaire plaatsen, op niet-reglementaire tijdstippen of in niet-reglementaire recipiënten en elke handeling strijdig met deze politieverordening en andere toepasselijke wettelijke bepalingen.
Het is verboden modder, zand of afvalstoffen die zich voor of nabij de woning bevinden op de straten, in de greppels of in de rioolputten te vegen. Het is tevens verboden via de rioolputten of op enige ander wijze om het even welke afvalstoffen in de riolering te deponeren.
Het is particulieren toegestaan op eigen privéterrein een stapelplaats aan te leggen voor het composteren van eigen groente, fruit- en tuinafval. Deze composteerruimte van minder dan 10m³, mag niet zichtbaar zijn van op straat en geen hinder veroorzaken voor de buurtbewoners.
Artikel 5
De visuele controle op de aanbieding van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling wordt uitgevoerd door het personeel van de gemeente, door haar intergemeentelijk samenwerkingsverband, door de inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of –makelaars die zijn aangesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband en door de parkwachter op het recyclagepark ingeval van inzameling op het recyclagepark. Degene die de visuele controle uitoefent mag de aangeboden afvalstoffen controleren en de aanbieders wijzen op foutieve aanbiedingen en de nodige richtlijnen verstrekken.
Artikel 6
§1.Het is verboden om huishoudelijke afvalstoffen in te zamelen op het grondgebied van de gemeente, tenzij de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars daarvoor aangewezen zijn door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf1 of de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars hiervoor een toestemming hebben gekregen van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf[1].
Alleen de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars daarvoor aangewezen door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf1 of geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars die hiervoor een toestemming hebben gekregen van de gemeente of haar intergemeentelijk
samenwerkingsverband EcoWerf1, mogen huishoudelijke afvalstoffen inzamelen op het grondgebied van de gemeente.
Aanvullend op de bepalingen in het tweede lid mogen metalen door de afvalproducent aangeboden worden rechtstreeks aan de vergunde inrichtingen van verwerkers, inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars op voorwaarde dat de sorteerverplichting opgenomen in artikel 4.3.1 van het VLAREMA wordt nageleefd en dat de desbetreffende inrichting hoeveelheden rapporteert aan de gemeente. Metalen verpakkingen moeten ingezameld worden conform artikel 21 van dit reglement.
Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht of vrijwillige terugname[2] vallen kunnen ingezameld worden conform artikel 21 van dit reglement.
§2 Elke inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar die op het grondgebied van de gemeente huishoudelijke afvalstoffen op eigen initiatief wenst in te zamelen moet vooraf een toelating vragen bij de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf1. De aanvraag bevat minstens volgende gegevens :
― identificatie van de organisator van de inzameling;
― identificatie van de betrokken inzamelaar(s), afvalstoffenhandelaar(s) of –makelaar(s) en de betrokken vervoerder(s);
― aard van de afvalstoffen;
― inzamelwijze en alle inzamelmodaliteiten, zoals sorteerboodschap, inzamelfrequentie, afvoerfrequentie, …;
― indien van toepassing, de locaties waar inzamelrecipiënten geplaatst worden en de maatregelen die genomen worden om de locaties te beheren overeenkomstig de geldende verplichtingen;
― duurtijd van de inzameling;
― afvoermodaliteiten van de afvalstoffen;
― wijze van registratie van de ingezamelde, afgevoerde en verwerkte afvalstoffen.
De gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband kan schriftelijk toelating geven aan de organisator van de inzameling op voorwaarde dat de organisator jaarlijks voor 1 maart de gegevens met betrekking tot de op het gemeentelijk grondgebied ingezamelde huishoudelijke hoeveelheden tijdens het voorbije kalenderjaar rapporteert aan de gemeente. De gemeente kan deze toelating eventueel beperken in de tijd.
Wanneer vastgesteld wordt dat de organisator de geldende wettelijke bepalingen en/of de voorwaarden gekoppeld aan de gemeentelijke toelating schendt, kan de gemeente haar toelating opheffen.
Afdeling 3 – afval van huisdieren
Artikel 7
De eigenaars en houders van huisdieren zijn verplicht te beletten dat de voetpaden en aanpalende huizen, bermen tussen voetpad en rijweg, begraafplaatsen, openbare parken, bossen, tuinen, speelpleinen en andere voor het publiek toegankelijke zones en de fiets- en rijwegen bevuild worden door hun dieren.
Kleine huisdieren mogen zich enkel op de voorziene locaties ontlasten. Indien uitwerpselen terecht komen op de voornoemde plaatsen, is de eigenaar of houder van het dier verplicht deze uitwerpselen te verwijderen en te deponeren in een straatvuilbak of in een speciaal daarvoor voorzien inzamelrecipiënt of moeten de uitwerpselen voldoende verpakt meegegeven worden met de gemeentelijke inzameling van huisvuil.
De voormelde verplichtingen ontslaan de aangelanden echter niet van hun eigen verplichtingen om de openbare weg rein te houden.
De begeleiders van kleine huisdieren zijn verplicht steeds een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier in bezit te hebben. Het zakje dient op het verzoek van de toezichthouder getoond te worden.
De bepalingen van artikel 7, lid 1 tot en met 4 zijn niet van toepassing op blindengeleide- en assistentiehonden.
Eigenaars en houders van grote huisdieren zijn verplicht om de uitwerpselen van hun dieren die publiek toegankelijke zones bevuilen, te verwijderen.
Afdeling 4 – reclamedrukwerk en gratis regionale pers
Artikel 8
Het is voor bedelers van reclamedrukwerk, autokaartjes en gratis regionale pers verboden om reclamedrukwerk, autokaartjes en gratis regionale pers te bedelen in leegstaande panden of achter te laten op geparkeerde voertuigen, op het recyclagepark of op andere plaatsen, dan de brievenbus, tenzij mits toelating van de gemeente.
De gemeente stelt stickers ter beschikking van de inwoners waarop wordt aangegeven dat reclamedrukwerk en/of gratis regionale pers niet gewenst zijn. Het is verboden reclamedrukwerk te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk, maar wel gratis regionale pers te ontvangen. Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk en geen gratis regionale pers te willen ontvangen.
Indien de gegevens van de bedeler niet gekend zijn, dan zal de verantwoordelijke uitgever als aansprakelijke worden weerhouden. Is er geen verantwoordelijke uitgever vermeld, dan is het bedrijf waarvoor reclame wordt gemaakt of de organisator van de activiteit waarvoor reclame wordt gemaakt, aansprakelijk.
Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te bedelen vóór 07.00 uur en na 22.00u.
Afdeling 5 – gebruik ballonnen
Artikel 9
Het oplaten van (helium-) ballonnen is verboden of moet aangevraagd worden aan de gemeente.
Afdeling 6 – zakasbakjes
Artikel 10
Bij roken van tabaksproducten in de openbare ruimte is het verplicht de peuken en assen die daarbij ontstaan, op te vangen in een zakasbakje (een draagbare asbak voor de opvang van peuken en assen van tabaksproducten) of in een daartoe voorzien recipiënt. Het zakasbakje dient op het verzoek van de toezichthouder getoond te worden.
Afdeling 7 – afval op standplaatsen
Artikel 11
De uitbater van een inrichting (horeca, take away, winkels,…), ook tijdelijke (bv. markten, kermissen, braderijen,…), die tabaksproducten, voedingsmiddelen of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting onmiddellijk kunnen worden verbruikt moet op een behoorlijke wijze, voldoende duidelijk zichtbare en goed bereikbare selectieve inzamelrecipiënten voorzien en in staan voor een correcte verwijdering en verwerking van het afval.
De afvalstoffen dienen selectief te worden ingezameld in hun respectievelijke inzamelrecipiënten. Deze inzamelrecipiënten dienen voorzien te zijn van een duidelijk leesbaar opschrift dat aangeeft welke afvalstoffen erin gedeponeerd mogen worden.
De locatie waar de inzamelrecipiënten geplaatst worden en het aantal inzamelrecipiënten, alsook de aard van de in te zamelen afvalstoffen kunnen door de gemeente bepaald worden.
De uitbater moet de inzamelrecipiënten zelf tijdig ledigen en het inzamelrecipiënt, de standplaats en de onmiddellijke omgeving van de inrichting rein houden. De uitbater ruimt minstens elke openingsdag alle afvalstoffen op die afkomstig zijn van de producten die hij verkocht heeft en dit in een straal van 25 meter vanaf de grens van de inrichting.
Artikel 12
Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden, gebaseerd op de beheersoverdracht, in opdracht van de gemeente door haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf huis-aan-huis al dan niet op afroep ingezameld :
― gft-afval
― grofvuil (op aanvraag)
― restafval
― papier en karton
― pmd-afval
― snoeihout (op aanvraag)
― kringloopgoederen, uitgezonderd textiel (op aanvraag)
― oude metalen (op aanvraag)
― kerstbomen
Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden in opdracht van de gemeente door het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf per wijk of per straat via een brengsysteem ingezameld :
- glas
- textiel
Artikel 13
Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen om een selectie van aansluitpunten die op basis van het domicilie-adres geselecteerd worden, hun afval te laten verwijderen via een sorteerstraat. Een sorteerstraat is een combinatie van (ondergrondse) afvalcontainers ten behoeve van de inzameling van de fracties restafval, gft, pmd, papier en karton en eventueel glas.
De sorteerstraat is alleen toegankelijk met een door de gemeente of het intergemeentelijke samenwerkingsverband EcoWerf ter beschikking gestelde toegangskaart of e-ID. Inwoners die toegewezen zijn aan een bepaalde sorteerstraat, mogen de fracties die worden ingezameld in de sorteerstraat, niet meer aanbieden via de reguliere huis-aan-huis inzameling. Inwoners die niet toegewezen zijn aan een bepaalde sorteerstraat, mogen hun afval niet in deze sorteerstraat deponeren met uitzondering van de fractie glas.
De sorteerstraten zijn 24u per dag beschikbaar. De fractie glas mag niet worden aangeboden tussen 22.00 uur en 07.00 uur.
Het deponeren in sorteerstraten van andere afvalstoffen dan de aangeduide fracties is verboden. Het is verboden om naast de sorteerstraten afvalstoffen achter te laten.
Artikel 14
De dagen en uren waarop de inzameling huis-aan-huis, per wijk of per straat wordt georganiseerd, worden bepaald door het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf en gepubliceerd via de afvalkalender en via de website van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Artikel 15
De afvalstoffen moeten aangeboden worden voor de huis-aan-huis inzameling, de inzameling per wijk of per straat in de voorgeschreven inzamelrecipiënten, met chip van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf, of op een wijze zoals bepaald in deze politieverordening. Afvalstoffen die aangeboden worden op een andere wijze dan bepaald in deze verordening worden niet aanvaard.
De aanbieder sluit het eenmalige inzamelrecipiënt zorgvuldig op de voorziene wijze, (sluiting, trekband, sluitflappen, …) zodat het veilig kan opgenomen worden door het personeel van de inzamelaar.
De aanbieder biedt het herbruikbaar inzamelrecipiënt aan met een gesloten deksel zodat het op een veilige wijze kan geledigd worden. Het is verboden het afval zodanig aan te drukken in het herbruikbare recipiënt waardoor het recipiënt niet automatisch kan geledigd worden door het ledigingsmechanisme van de inzamelwagen. De aanbieder dient de niet-aanvaarde afvalstoffen of niet geheel geledigde inzamelrecipiënten dezelfde dag nog terug te nemen. De niet-terugname overeenkomstig deze politieverordening wordt beschouwd als sluikstorten.
De afvalcontainers worden huis-aan-huis afgeleverd. Deze containers blijven eigendom van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf en worden slechts voor gebruik aan de inwoners ter beschikking gesteld voor de duur van de inzameling van het afval en vergelijkbaar bedrijfsafval.
Het totale gewicht van het aangeboden gevulde inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan:
15 kg voor een container van 40 liter
50 kg voor een container van 120 liter
80 kg voor een container van 240 liter
500 kg voor een container van 1100 liter
De aanbieder mag de afvalstoffen voor de huis-aan-huis inzameling ten vroegste vanaf 20.00 uur de dag voor de ophaling en diensten laatste om 07.00 uur op de dag van de ophaling zijn afvalstoffen buiten te plaatsen. In de zomermaanden juli en augustus start de ophaling uitzonderlijk om 06.00 uur.
De aanbieder plaatst de aangeboden afvalstoffen aan de rand van de openbare weg en voor het betrokken perceel waar de aanbieder gevestigd is zonder het verkeer van voetgangers, fietsers of voertuigen te hinderen. De aanbieder die afgelegen van de openbare weg gevestigd is of die langs wegen, plaatsen of stegen gevestigd is die niet door de wagens van de ophaaldienst bereikbaar zijn, moeten de voorgeschreven inzamelrecipiënten plaatsen langs de dichtst bij zijn perceel grenzende openbare weg of op de door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband bepaalde plaats. De ophaling huis-aan-huis wordt voorzien op de voor de ophaalwagens toegankelijke straten, wegen en pleinen.
Het is verboden inzamelrecipiënten op het openbaar domein te laten staan. De geledigde inzamelrecipiënten dienen door de aanbieder op de dag van de lediging terug te worden verwijderd van de openbare weg.
Er mag geen afval naast de container worden aangeboden. Een uitzondering hierop zijn extra zakken die ten laatste 1 werkdag voor de inzameling bij de intergemeentelijke samenwerking EcoWerf werden aangevraagd. Inwoners die occasioneel te veel huisvuil hebben kunnen maximum 3 maal per jaar van deze uitzondering gebruik maken. Per keer kunnen maximum 6 extra zakken van maximum 60 liter worden aangevraagd. De zakken moeten toegebonden zijn en moeten gemakkelijk in de container passen. Bij 40-liter containers kunnen geen extra zakken worden aangevraagd. Indien niet-tijdig aangevraagde zakken naast de container worden geplaatst, wordt dit aanzien als sluikstorten.
Voor volgende afvalstoffen stelt de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband een herbruikbaar inzamelrecipiënt ter beschikken van de inwoners die gebruik maken van de huis-aan-huis-inzameling :
gft-afval
restafval
papier en karton
Het herbruikbare inzamelrecipiënt wordt afgeleverd tegen ontvangstbewijs en gekoppeld aan het adres waar het wordt afgeleverd.
Het herbruikbare inzamelrecipiënt blijft eigendom van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkings- verband EcoWerf en wordt slechts voor gebruik aan de inwoners ter beschikking gesteld voor de desbetreffende afvalstoffen.
De inwoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van het herbruikbare inzamelrecipiënt. Onder deugdelijk gebruik wordt begrepen dat het inzamelrecipiënt uitsluitend mag aangewend worden voor de opslag van de desbetreffende afvalstof. In geval van schade, diefstal of verlies stelt de inwoner de gemeente hiervan onmiddellijk in kennis met het oog op de herstelling of de vervanging van het inzamelrecipiënt. De kosten voor de herstelling of vervanging kunnen verhaald worden op de inwoner in geval van oneigenlijk gebruik.
Het herbruikbare inzamelrecipiënt blijft verbonden aan het adres waar hij is afgeleverd. In geval van verhuizing is het de inwoner niet toegestaan om het herbruikbare inzamelrecipiënt mee te nemen naar zijn nieuwe adres.
De inwoners die een inzamelrecipiënt aanbieden voor ophaling zijn verantwoordelijk voor het inzamelrecipiënt en het eventuele zwerfvuil dat hiervan afkomstig is. De inwoners staan zelf in voor het opruimen ervan.
De aanbieder dient er voor te zorgen dat het inzamelrecipiënt zorgvuldig gesloten is en geen scheuren of barsten of lekken vertoont. Het afval dient aangeboden te worden in een toestand die geen risico inhoudt voor de veiligheid en/of gezondheid van de ophaler. Scherpe voorwerpen dienen zodanig verpakt te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophaler.
Het is verboden de langs de openbare weg staande inzamelrecipiënten mee te nemen, te openen, geheel of gedeeltelijk te ledigen en/of te doorzoeken, met uitzondering van het bevoegde personeel tijdens de uitoefening van hun functie.
Artikel 16
Volgende aanvullende afvalspecifieke bepalingen zijn van toepassing op de gemeentelijke inzameling huis-aan-huis, per wijk of per straat :
1° Het restafval wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld door het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval verstaan: alle afvalstoffen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding (en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit), die in het voorgeschreven recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen geborgen worden, met uitzondering van papier en karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval, groente-, fruit- en tuinafval (en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval) of groenafval, pmd en andere verplicht in te zamelen selectieve afvalstoffen.
Elke inwoner is verplicht om het herbruikbare inzamelrecipiënt voor huisvuil bestemd voor zijn adres te aanvaarden.
2° Het grofvuil wordt zes maal per jaar op afroep huis-aan-huis ingezameld door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Voor de ophaling op afroep moet minstens 2 werkdagen vooraf een afspraak gemaakt worden met de vermelding van de op te halen afvalstoffen. Praktische afspraken worden gemaakt over de manier van aanbieding. Indien niet-tijdig aangevraagd grofvuil wordt aangeboden, wordt dit aanzien als sluikstorten.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder grofvuil verstaan: afvalstoffen die door hun omvang, de aard en/of het gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen geborgen worden en die huis aan huis ingezameld worden alsook de restfractie die overblijft voor verbranden of storten na aanbieding op het recyclagepark, met uitzondering van papier, karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval, groente-, fruit- en tuinafval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval of groenafval, pmd-afval, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, bouw- en sloopafval, houtafval, metalen gemengd, afvalbanden en andere verplicht selectief in te zamelen afvalstoffen.
Het grofvuil dient aangeboden te worden goed samengebonden in hanteerbare stukken. Het grofvuil mag niet in plastic zakken of andere plastic recipiënten of kartonnen dozen of papieren zakken aangeboden worden. Het gewicht van één afzonderlijk voorwerp of samengebonden bundel mag niet groter zijn dan 30 kg. Het grofvuil mag niet langer zijn dan 2 meter, niet groter zijn dan 1 meter op 2 meter of 1 m³. Alle voorwerpen dienen zodanig aangeboden te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de inzamelaars van de afvalstoffen.
Het grofvuil moet aangeboden worden in vaste vorm zonder vrije vloeistof en moet verkleinbaar zijn met een breekinstallatie. Recipiënten onder druk, evenals poedervormige materialen die stofexplosies kunnen veroorzaken, worden niet aanvaard.
3° Het glas wordt ingezameld in de glascontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente.
Het glas dient afhankelijk van de kleur in de daarvoor voorziene glascontainer gedeponeerd te worden. Het glas dient leeg en voldoende gereinigd te zijn en ontdaan van deksels en doppen. Het is verboden glas te deponeren in de glascontainers tussen 22.00 uur en 07.00 uur.
Het deponeren in glascontainers van andere afvalstoffen dan hol glas is verboden. Het is verboden om naast de glascontainers glas of andere afvalstoffen achter te laten.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder glas verstaan: hol glas, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van vuurvaste voorwerpen, kristal, opaal glas, plexiglas, gewapend glas, serreglas, rookglas, spiegelglas, autoruiten, ander hittebestendig glas, gloeilampen, spaarlampen, tl-lampen, porselein, aardewerk, beeldbuizen van tv’s,...
Hol glas betreft alle lege glazen flessen en bokalen van dranken, fruit en groenten, voedingswaren, confituren, sausen,...
Het is verboden vlakglas in de glascontainers te deponeren. Vlakglas betreft vlak glas uit de bouwsector, zoals venster- en deurglas en glas van gevelelementen. Het is eveneens verboden gelaagd glas (bijv. van voertuigen), loodglas, hittebestendig glas (bijv. pyrex, glas van kacheltjes), glas van zonnepanelen,...in de glascontainers te deponeren.
4° Papier en karton wordt vierwekelijks huis-aan-huis ingezameld op de data vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder papier en karton verstaan: alle dag-, week- en maandbladen, tijdschriften en periodieken, reclamedrukwerk en ander drukwerk, publicaties, telefoon- en faxgidsen, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, gelaagd papier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn,
kaarten met magneetbanden, behangpapier, cement-, meststof- en sproeistofzakken,...
5° Gft-afval wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld op de data vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder groente- en fruitafval verstaan: aardappelschillen, schillen van citrus- of andere vruchten, groente- en fruitresten, doppen van noten, theebladeren, eieren en eierschalen, vaste zuivelproducten, papier van keukenrol, dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding, alsook mest van kleine huisdieren (geen vleeseters). Het tuinafval omvat versnipperd snoeihout, haagscheersel, gazonmaaisel, bladeren, onkruid, resten van groente- en siertuin, verwelkte snijbloemen en kamerplanten, zaagmeel en schaafkrullen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder organisch-biologisch bedrijfsafval verstaan: groenafval, gft-afval of organisch-biologische bedrijfsafvalstoffen van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid als huishoudelijke afvalstoffen, die ontstaan ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als activiteiten van de normale werking van een particuliere huishouding;
Andere afvalstoffen zoals bijvoorbeeld timmerhout, grof ongesnipperd snoeihout, beenderen en dierlijk afval, wegwerpluiers, aarde, zand, saus, olie, vet, gekookte etenswaren, stof uit stofzuiger, as van open haard, houtskool, kunststof, ijzer, metaal, blik, kattenbakvulling, uitwerpselen e.d. worden niet als gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval beschouwd.
Verontreinigd gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval worden niet aanvaard bij de selectieve inzameling.
6° Snoeihout (takken en stammen met een maximum diameter van 10 cm, haagscheersel) wordt tweemaal per jaar huis-aan-huis op afroep opgehaald. Het gewicht van de bundel mag niet groter zijn dan 25 kg.
Het snoeihout dient met natuurtouw samengebonden te worden aangeboden in een bundel van minimum 0.5 meter en maximum 2 meter lengte.
7° Kerstbomen: Natuurlijke kerstbomen zonder pot, kluit of versiering worden éénmaal per jaar huis-aan-huis ingezameld op de datum vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
8° Het pmd-afval wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder pmd-afval verstaan: plastic verpakkingen, plastic flessen en flacons, schaaltjes, vlootjes, kuipjes en bakjes, potjes en tubes, (yoghurt)potjes, bloempotjes, plantentrays, (noppen)folies, draagtassen en zakjes,metalen verpakkingen, drankkartons. Het gewicht van het gevulde inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan 10 kg. Pmd dient aangeboden te worden in de blauwe pmd-zak met logo van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Het maximale volume van de verpakkingen bedraagt 8 liter. Er mogen geen verpakkingen aan de buitenkant van het inzamelrecipiënt vastgemaakt worden.Verontreinigd pmd wordt niet aanvaard. De niet-conforme inhoud kan aangeduid worden met een sticker.
9° Textielafval wordt ingezameld in textielcontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente. Textielafval dient aangeboden te worden in een gesloten zak. Het aangeboden textiel mag niet nat of vuil zijn. Het textiel wordt eveneens ingezameld op het recyclagepark en de door de OVAM erkende kringloopcentra.
Alleen de organisaties die vermeld zijn op de door de OVAM gepubliceerde lijst van geregistreerde inzamelaars, handelaars en makelaars van textielafvalstoffen en die toelating hebben van het college van burgemeester en schepenen of, ingeval van beheersoverdracht, van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf, waarmee ze een overeenkomst afgesloten hebben, zijn gemachtigd textielcontainers te plaatsen op zowel openbaar domein als op privéterrein toegankelijk voor het publiek.
10° Kringloopgoederen worden huis-aan-huis ingezameld op afroep door het door de OVAM erkende kringloopcentrum waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten. Kringloopgoederen komen in aanmerking voor hergebruik voor hun oorspronkelijke doel.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder herbruikbare goederen verstaan: alle door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit ontstane afvalstoffen die via het kringloopcentrum geschikt kunnen gemaakt worden voor hergebruik, zoals meubelen, kleine huisraad, boeken, elektronische informatiedragers, speelgoed, e.d.
Voor de inzameling maakt de aanbieder een afspraak met het kringloopcentrum over de aanlevermodaliteiten.
De contactgegevens van het kringloopcentrum zijn terug te vinden via het gemeentelijk informatieblad, de afvalkalender en via de gemeentelijke diensten. Het staat het kringloopcentrum vrij om aangeboden goederen te weigeren indien deze niet dienstig zijn voor het kringloopcentrum. De door het kringloopcentrum geweigerde goederen mogen meegegeven worden met het huisvuil, het grofvuil of naar het recyclagepark worden gebracht (afhankelijk over welke fractie het gaat.
11° Metalen: Voor de toepassing van deze verordening wordt onder metalen gemengd verstaan: alle door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit ontstane soorten van metalen voorwerpen waarvan de grootte sterk kan verschillen, met uitzondering van kga, metalen verpakkingen die met de pmd-fractie ingezameld worden en afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
De metalen gemengd worden tweemaal per jaar op afroep huis-aan-huis ingezameld. Er moet minstens 2 werkdagen vooraf een afspraak gemaakt worden met het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Indien niet-tijdig aangevraagde metalen worden aangeboden, wordt dit aanzien als sluikstorten. Ze moeten aangeboden worden op de afgesproken inzameldag. Het gewicht van een afzonderlijk voorwerp mag niet groter zijn dan 30 kg. De voorwerpen mogen niet langer zijn dan 2 meter, groter n zijn dan 1 meter op 2 meter of 1 m³. Alle voorwerpen moeten zodanig aangeboden worden dat ze geen gevaar opleveren voor de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars van de afvalstoffen.
Gemengde metalen mogen aangeboden worden in de vergunde inrichtingen van verwerkers, afvalstoffenhandelaars en –makelaars, op voorwaarde van:
Hoofdstuk 3 – gemeentelijke inzameling op het recyclagepark van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen
Artikel 17
Het recyclagepark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage en nuttige toepassing van deze afvalstoffen.
De intergemeentelijke recyclageparken zijn een netwerk van recyclageparken uitgerust met weegbruggen. Dit netwerk wordt in functie van de uitrol van het Masterplan Recyclageparken jaarlijks uitgebreid binnen het werkingsgebied van EcoWerf.
Het recyclagepark is gelegen te Bollenberg 86A, 3210 Lubbeek en is toegankelijk voor de inwoners van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf op de data en openingsuren opgenomen in de afvalkalender en vermeld op de website van de gemeente en haar intergemeentelijk samenwerkingsverband. Buiten de openingsuren is het recyclagepark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst. Op het recyclagepark gelden de bepalingen van het huishoudelijk reglement zoals vastgesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Tijdens de openingsuren is het recyclagepark permanent onder toezicht van de aanwezige parkwachter(s).
Het is de parkwachter toegestaan om de aanbieders van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds te veel personen of voertuigen op het recyclagepark bevinden in functie van een goede verkeersregeling op het recyclagepark.
Kinderen jonger dan 12 jaar dienen vergezeld te zijn door een volwassen begeleider.
Het is verboden dieren te laten rondlopen op het recyclagepark.
Het publiek betreedt het recyclagepark op eigen verantwoordelijkheid. De gemeente of het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf is niet aansprakelijk voor eventuele beschadiging van persoonlijke goederen, diefstal of lichamelijk letsel.
De parkwachter heeft het recht alle maatregelen te nemen voor de controle van de aangeboden afvalstoffen en kan hiertoe de recipiënten laten openen en ledigen. Indien de parkwachter zijn/haar goedkeuring niet geeft aan de verwijdering van de aangeboden afvalstoffen via het recyclagepark, dient de aanbieder deze terug mee te nemen om ze op een andere verantwoorde manier te verwijderen.
Vrachtwagens en tractoren zijn niet toegelaten op het recyclagepark. De gemeente kan toelating verlenen aan tractoren. Bestelwagens met aanhangwagens mogen niet langer dan 9 m zijn en het brutogewicht van 10 ton niet overschrijden.
Artikel 18
Op het recyclagepark mogen de volgende vooraf maximaal gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen aangeboden worden :
― afgedankte elektrische en elektronische apparaten (aeea): apparaten die voor hun werking afhankelijk zijn van elektrische stromen of elektromagnetische velden en apparaten voor het opwekken, overbrengen en meten van die stromen en velden, die bedoeld zijn voor gebruik met een spanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en 1500 volt bij gelijkstroom en die onderworpen zijn aan de aanvaardingsplicht
― snoeihout
― haagscheersel, gras-en bladafval
― boomstronken
― hol glas (wit en gekleurd glas gescheiden)
― vlak glas;
― grofvuil;
― harde plastics;
― asbestcementhoudende afvalstoffen;
― sloophout (type A en B): alle zuiver afvalhout afkomstig van constructiewerken, bouwmaterialen, meubilair en grote speeltuigen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van geïmpregneerde houtsoorten (tuinmeubelen), hout vermengd met ijzer of glas, treinbilzen.
― klein gevaarlijk afval (kga), waaronder ook batterijen, frituuroliën en –vetten;
― metalen (metalen gemengd);
― papier en karton;
― pmd-afval;
― zuiver steenpuin: hieronder wordt verstaan zuivere steenslag, (gewapend) beton, versteende cement, betonnen palen,…ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van vervuilde steenslag (bv. met grond), asfalt, keramiek, gips en kalk, cellenbeton, asbest,…
― ander bouw- en sloopafval: hieronder wordt verstaan materiaal afkomstig van bouw-, infrastructuur-, sloop-, ontmantelings- of renovatiewerken waaronder betonblokken, versteende cement, gips en kalk (ook gipsplaten, bezetsel,…), plaasterplaten (o.a. gyproc), cellenbeton (alle schuimbeton o.a. Ytong), keramiek (zoals wc-potten, lavabo’s, tegels, stenen borden en tassen, porselein,…), asfalt van opritten, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van grote hoeveelheden bouwafval, beton vermengd met ijzer, glas, hout en/of aarde.
― kurk: alle afvalstoffen uit kurk, afkomstig van de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, zoals stopsels, deksels, sluitingen, tegels, wandbedekking,…
― autobanden: afvalbanden van personenwagens, 4x4, aanhangwagens en caravans met een maximale velgdiameter van 22 duim; afvalbanden van bestelwagens en lichte bedrijfsvoertuigen met een maximale velgdiameter van 17 duim; afvalbanden van motoren en scooters met een maximale velgdiameter van 21 duim.
― geëxpandeerd polystyreen (eps): zuiver witte piepschuim ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit met uitzondering van gekleurd piepschuim, verpakkingschips, verpakkingspiepschuim afkomstig van voedingsmiddelen, vervuild piepschuim, styrofoamplaten.
Alle afvalstoffen dienen gesorteerd te worden aangeboden teneinde de verblijfsduur van de aanbieder op het recyclagepark te beperken. De snelheid van de voertuigen op het recyclagepark is beperkt tot 5 km/uur. De motor dient stilgelegd te worden bij het lossen van de afvalstoffen. De aanbieders en de ophalers zijn ertoe gehouden de aanwijzingen van de parkwachter te volgen.
De aanbieder deponeert zelf de afvalstoffen in het inzamelrecipiënt dat voorzien is voor de desbetreffende afvalstof. Zodra de afvalstoffen in de daarvoor voorziene container zijn gedeponeerd, mogen deze afvalstoffen niet meer meegenomen worden tenzij door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Het kga moet afzonderlijk aangeboden worden in een daarvoor geschikt recipiënt. De aanbieder overhandigt zelf het kga aan de parkwachter. Het aangeboden kga wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking, inclusief buitenverpakking, aangeboden om de identificatie te vereenvoudigen. Indien nodig brengt de aanbieder zelf de aanduidingen aan over de aard, samenstelling en eventuele gevaren van het kga op de verpakking. De aanbieder dient alle nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om het lekken en andere ongewenste effecten van het kga te voorkomen. Injectienaalden, bloedlancetten en pennaalden moeten aangeboden worden in een naaldcontainer.
Tijdens het vervoer en het aanbieden van asbestcementhoudende afvalstoffen op het recyclagepark moeten alle maatregelen getroffen worden om het verspreiden van asbestvezels in de omgeving te vermijden. Gooien en breken van asbestcementhoudende afvalstoffen is verboden.
De aanbieder brengt asbestcementhoudende afvalstoffen (hechtgebonden asbest) volledig verpakt naar het recyclagepark. Verpakken op het recyclagepark zelf is niet toegelaten. Onverpakte asbestcementhoudende afvalstoffen worden niet aanvaard.
Het verpakkingsmateriaal moet uit doorzichtige folies en zakken bestaan die voldoen aan de vereisten om asbesthoudende afvalstoffen te verpakken. Het verpakte asbestcement wordt inclusief de verpakking in de container voor asbestcement gelegd. Het is verboden om de verpakking te openen en/of leeg te maken. De parkwachter is bevoegd om op de correcte aanlevering van de asbestcementhouden afvalstoffen toezicht te houden en controle uit te voeren.
Het is nodig om op voorhand een afspraak te maken voor het aanbieden van asbestcementhoudende afvalstoffen.
Artikel 19
De aanbieders moeten de omgeving van de containers en de overige ruimte van het recyclagepark steeds rein houden. Zij kunnen door de parkwachter verzocht worden het door hen bevuilde terrein te reinigen.
Artikel 20
Het is verboden om afvalstoffen te deponeren of achter te laten aan de toegangspoorten of de omheining van het recyclagepark. Het is verboden om afvalstoffen over de omheining van het recyclagepark te gooien.
Het is verboden op het recyclagepark te roken of om op enige andere wijze vuur te maken. Het is verboden om enige beschadiging aan te brengen aan de omheining, containers, gebouwen, beplantingen of uitrusting van het recyclagepark.
Artikel 21
Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht vallen kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen.
Afvalstoffen die vallen onder de terugnameplicht verpakkingsafval kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen en georganiseerd wordt door de respectievelijke verpakkingsverantwoordelijke of beheerorganisme overeenkomstig de afgeleverde erkenning.
Afvalstoffen die vallen onder een andere vorm van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen conform artikel 3.3.6 van VLAREMA.
Afvalstoffen die door de producent, tussenhandelaar of eindverkoper op vrijwillige basis teruggenomen worden kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen.
Hoofdstuk 5 – inzameling van afvalstoffen buiten de gemeentelijke inzameling
Artikel 22
Inwoners die zich van grote hoeveelheden afvalstoffen willen ontdoen kunnen hiervoor een afzetcontainer huren bij een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar.
De inwoner die zich wil ontdoen van afvalstoffen via een afzetcontainer, op het openbaar domein, dient hiervoor steeds toelating te vragen aan de gemeente. Het is de inwoner zelf die deze toelating moet aanvragen. Bij zijn aanvraag vermeldt de inwoner uitdrukkelijk de locatie waar en de periode dat de afzetcontainer geplaatst worden. De toelating kan gepaard gaan met een tijdelijk parkeerverbod.
De afzetcontainer op de openbare weg moet voorzien zijn van rode en witte strepen aan de voor- en achterkant en dit over minstens 1 vierkante meter per kant. Een verkeersbord met symbool D1 moet voorzien worden boven de afzetcontainer en een oranjegeel knipperlicht dient aangebracht te worden boven dit verkeersbord.
De toelating moet toegekend zijn, alvorens de afzetcontainer door de geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar mag geleverd worden. De termijnen van deze toelating moeten gerespecteerd worden. Indien de afzetcontainer niet is verwijderd tegen de dag zoals bepaald in de toelatingsbeslissing dan zal de gemeente de inwoner die de aanvraag heeft ingediend hiervoor verantwoordelijk stellen.
Wanneer afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of op een plaats in strijd met deze verordening kan de burgemeester jegens de overtreder de onmiddellijke opruiming van de in artikel 5, § 1 bedoelde afvalstoffen bevelen. Dit bevel wordt per aangetekend schrijven aan de overtreder bezorgd. De overtreder beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel van de burgemeester. Indien de overtreder weigert de afvalstoffen binnen de door de burgemeester vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen.
Indien geen overtreder kan aangeduid worden, kan de burgemeester jegens de eigenaar van het perceel waarop afvalstoffen werden achtergelaten in strijd met deze verordening de onmiddellijke verwijdering van de in artikel 5, § 1 bedoelde afvalstoffen bevelen. Dit bevel wordt per aangetekend schrijven aan de eigenaar bezorgd. De eigenaar beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel van de burgemeester. Indien de eigenaar weigert de afvalstoffen binnen de door de burgemeester vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de eigenaar, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen.
Indien alsnog een overtreding wordt vastgelegd, kan de in artikel 7, § 3 bedoelde eigenaar de kosten van de verwijdering van de in artikel 5, § 1. bedoelde afvalstoffen verhalen op de overtreder.
Ongeacht artikel 7, § 2 en 3 is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen, wanneer de afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of een plaats in strijd met deze politieverordening of met andere wettelijke bepalingen.
Naar aanleiding van een ambtshalve verwijdering, overeenkomstig artikel 7, § 2, § 3 en § 5, kan de burgemeester gemeentelijke ambtenaren de opdracht geven het afval grondig te onderzoeken teneinde de identiteit van de overtreder te achterhalen.
In geval van overtreding van dit reglement kan de politie de overtreder aanmanen om de niet-reglementaire toestand ongedaan te maken. De politie is bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in dit politiereglement. De inbreuken op deze verordening worden gestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete zoals bedoeld in artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien.
Overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 kunnen volgende administratieve sancties worden opgelegd:
1° een administratieve geldboete die maximaal 175 euro of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is;
2° de administratieve schorsing van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;
3° de administratieve intrekking van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;
4° de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting.
Alternatieve maatregelen voor de administratieve geldboete bedoeld in § 2 zijn :
1° de gemeenschapsdienst, gedefinieerd als zijnde een prestatie van algemeen belang uitgevoerd door de overtreder ten gunste van de collectiviteit;
2° de lokale bemiddeling, gedefinieerd als zijnde een maatregel die het voor de overtreder mogelijk maakt om, door tussenkomst van een bemiddelaar, de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren.
De administratieve sanctie is proportioneel in functie van de zwaarte van de feiten die haar verantwoorden en in functie van de eventuele herhaling. Herhaling bestaat wanneer de overtreder reeds werd gesanctioneerd voor eenzelfde inbreuk binnen de vierentwintig maanden voorafgaand aan de nieuwe vaststelling van de inbreuk.
De vaststelling van meerdere samenlopende inbreuken op dezelfde reglementen of verordeningen, geeft aanleiding tot één enkele administratieve sanctie, in verhouding tot de ernst van het geheel van de feiten.
Artikel 23
Volgende afvalgerelateerde kleine vormen van overlast worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie overeenkomstig artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover de wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien:
― het achterlaten van maximaal 2 zakken van 60 liter of gelijkaardig volume niet-gevaarlijk huishoudelijk afval;
― het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen in strijd met het politiereglement;
― het achterlaten van zwerfvuil (o.a. sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, wikkels en andere lege verpakkingen);
― het aanbieden van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling op een wijze die niet overeenstemt met de bepalingen van deze politieverordening;
― het niet naleven van het verbod om reclamedrukwerk, autokaartjes en regionale pers te bedelen in leegstaande panden of brievenbussen met een ja/neen- of neen/neen-sticker of op het openbaar domein;
― het niet plaatsen van de nodige inzamelrecipiënten door verkooppunten voor tabaksproducten, drank en voeding bestemd voor onmiddellijke consumptie;
― het niet opruimen, minstens elke openingsdag, van alle afvalstoffen die afkomstig zijn van de producten die de uitbater verkocht heeft en dit in een straal van 25 meter vanaf de grens van de inrichting;
― het niet opruimen van hondenpoep of uitwerpselen van dieren;
― het niet bijhebben, door de begeleiders van kleine huisdieren, van een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier;
Alle andere overtredingen op de bepalingen van deze politieverordening worden bestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen op dit vlak geen andere straffen voorzien.
Artikel 24
Deze verordening zal bekend gemaakt worden overeenkomstig de artikels 286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 25
Een afschrift van deze verordening wordt conform artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet, dadelijk toegezonden aan de Deputatie, aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank. Ter kennisgeving zal eveneens een afschrift worden toegezonden aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband en de OVAM.
Artikel 26
Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2022.
De gemeenteraadsbeslissing van 12 mei 2021 “Politiereglement Ophaling huishoudelijk afval - Opheffing beslissing gemeenteraad 29 december 2020 en goedkeuring nieuw reglement” wordt opgeheven.
[1] Voor de afvalstoffen waarvoor de gemeente aan haar intercommunale beheersoverdracht heeft gegeven om in te staan voor de organisatie van de afvalinzameling, dan komt het de intercommunale toe om dergelijke toestemming al dan niet te verlenen. In dergelijk geval heeft de gemeente zichzelf het recht ontzegd dat nog langer te doen.
[2] Onder vrijwillige terugname begrijpen we de inzameling door de eindverkoper, tussenhandelaar, producent of invoerder van de materialen of producten die naar de aard en hoeveelheid gelijkaardig zijn aan de goederen die door deze op de markt worden gezet.
De Vlaamse overheid wenst de lokale besturen te ondersteunen in de handhaving op zwerfvuil via de GAS-reglementering. Op 14 juli 2021 werd het project handhaving zwerfvuil aangekondigd via mail en een gezamenlijke brief van mevrouw Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, VVSG en de OVAM.
Ondertussen is het project opgestart en kan u als lokaal bestuur gratis een beroep doen op de handhavers zwerfvuil van de OVAM. De eerste lichting van handhavers is gestart bij de OVAM. De opleiding tot GAS-vaststeller is ondertussen afgerond en de eerste handhavingsacties in samenwerking met lokale besturen zijn opgestart.
Voorwaarden tot deelname aan het project:
POLITIEREGLEMENT
In de gemeente moet de GAS-reglementering van kracht zijn, met een bijhorend politiereglement/GAS-reglement. Het politiereglement moet voldoende duidelijke bepalingen hebben rond zwerfvuil en/of sluikstort, die als basis kunnen dienen voor handhaving zwerfvuil.
Indien nodig moet het politiereglement aangepast worden aan het model-politiereglement dat beschikbaar wordt gesteld via Mooimakers en VVSG (zie bijlage 1).
AANSTELLING DOOR GEMEENTERAAD
Voorwaarde om te kunnen optreden in een gemeente is de aanstelling op naam als GAS-vaststeller door de gemeenteraad voordat de actie kan opgestart worden.
AKKOORD EN MEDEWERKING BETROKKEN PARTIJEN
Alle betrokken partijen moeten akkoord gaan met de aanpak en het moet bij vaststelling van overtredingen leiden tot effectieve beboeting achteraf. Betrokkenen: burgemeester/schepen
leefmilieu/milieuambtenaar/verantwoordelijke gemeenschapswachten/sanctionerend ambtenaar/korpschef/.... Een beroep kunnen doen op politiebijstand indien nodig is eveneens een
vereiste. De afstemming hierover zal gebeuren via een intakegesprek vóór de start van een samenwerking (zie punt 6.4).
RAPPORTERING DOOR SANCTIONEREND AMBTENAAR
Over de ingediende bestuurlijke verslagen volgt achteraf een rapportering door de sanctionerend ambtenaar: aantal en hoogte van de boetes, aantal beroepen, aantal minderjarigen (een excel-
sjabloon wordt ter beschikking gesteld). Hiervoor zullen vooraf afspraken moeten gemaakt worden.
Afbakening handhaving:
Zwerfvuil is klein afval dat mensen al dan niet onbewust op een daarvoor niet bestemde plaats achterlaten. Zwerfvuil ontstaat door consumptie buitenshuis. Voorbeelden zijn sigarettenpeuken,
kauwgom, etensresten, blikjes, flesjes, snoepverpakkingen, paraplu’s, zakdoekjes, hondenpoepzakjes.
Sluikstorten is het achterlaten of storten van afvalstoffen op niet-reglementaire plaatsen en tijdstippen en in en bij de foute recipiënten (straatvuilnisbakken en overige recipiënten als
glasbollen, textiel- en andere containers). Het gaat om het bewust ontwijken van de huisvuil- of bedrijfsafvalinzameling.
De hoofdfocus van de controleurs ligt op handhaving zwerfvuil, betrapping op heterdaad. Pakkans verhogen door verhoogd toezicht. De bedoeling is om handhavend op te treden via GAS en niet
sensibiliserend. Bij vaststelling van een overtreding wordt een bestuurlijk verslag opgemaakt, er wordt niet gewerkt met waarschuwingen. Dit in combinatie met integrale aanpak door de gemeente: communicatie, infrastructuur, omgeving, meting...
De handhavers zwerfvuil worden niet ingezet voor controles op sluikstorten of andere afvalovertredingen.
Aanpak
Een team van 30 handhavers wordt ingezet vanuit de OVAM en aangestuurd vanuit het team terreincontrole bij de afdeling algemene diensten. De handhavers zwerfvuil van de OVAM zullen actief zijn in geheel Vlaanderen, in nauwe samenwerking met de lokale besturen.
De zwerfvuilhandhavers zijn ook in het weekend en ’s avonds inzetbaar. Via patrouilles op het terrein zal getracht worden overtreders op heterdaad te betrappen.
De lokale besturen kunnen een beroep doen op een deel of geheel van het team ter ondersteuning van een handhavingsactie inzake zwerfvuil op hun grondgebied. In overleg met de lokale besturen kan er een aanpak op maat afgesproken worden. Dit in overleg en in samenwerking met de lokale GAS-vaststellers, de GAS-sanctioneringsambtenaar, de milieudienst en de lokale politie. Er zal de voorkeur worden gegeven aan lokale besturen die een integrale aanpak van het zwerfvuilprobleem hebben uitgewerkt of gepland hebben (zie 5 pijlers in deel Inleiding). Er is geen verplichting tot een minimum aantal dagen of vaste momenten. Ook een éénmalig evenement (jaarmarkt, kermis, sportmanifestatie) kan in aanmerking komen.
Het advies/opmerkingen van 20 april 2022 van Walter Vranckx, Hoofdcommissaris Korpschef Lokale Politie Lubbeek, Gellenberg 18, 3210 Lubbeek, na kennisname van het voorstel voor het nieuwe politiereglement 'huishoudelijk afval':
Moet er in het hoofdstuk 6 niet worden vermeld dat ook de mensen van Ovam bevoegd zijn om inbreuken vast te stellen. Dat is thans niet voorzien, althans, toch niet wat ik kon opmerken. Zoals ik het nu lees is enkel politie bevoegd. Voorts heb ik er geen probleem mee dat zij dergelijke controles uitvoeren en ook verbaliseren.
Nota van de dienst GIM: De bevoegdheid van de gewestelijke GAS-vaststeller om inbreuken vast te stellen zal worden opgenomen in het GASreglement.
Het advies/de opmerkingen van 10 mei 2022 en 25 mei 2022 van bedrijfsjuriste Edith Binje voor Ecowerf, na kennisname van het voorstel voor het nieuwe politiereglement 'huishoudelijk afval' (in bijlage):
Als bijlage kan je het document ontwerppolitieverordening huishoudelijke afvalstoffen en vgl bedrijfsafvalstoffen vinden. Ik hoop dat je verder kunt met de suggesties/bemerkingen. Ook goed zien dat de documenten waarnaar verwezen wordt in overeenstemming zijn, mogelijks dienen daar dan ook aanpassingen te worden doorgevoerd.
Het GASreglement van de gemeente 'GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES – POLITIEOVERGANGSREGLEMENT-Gecoördineerd' (in bijlage) zal nog in samenspraak met het secretariaat worden aangepast en aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd samen met de aanstelling van de GASvaststellers van OVAM.
Geen financiële gevolgen.
Artikel 1.Trekt het politiereglement 'Ophaling huishoudelijk afval', goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 mei 2021, in.
Art.2. Verleent goedkeuring aan de nieuwe 'Politieverordening betreffende de inzameling en het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen' als volgt:
Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid op de artikels, 119, 119bis en 135, §2;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid op de artikels 2, 40 en 41;
Gelet op het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (hierna het Materialendecreet genoemd), inzonderheid afdeling 3 van hoofdstuk 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28;
Gelet op het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (hierna het VLAREMA genoemd) en latere wijzigingen;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval en latere wijzigingen;
Gelet op het Samenwerkingsakkoord van 4 november 2008 betreffende de preventie en het beheer van verpakkingsafval (hierna het Interregionaal Samenwerkingsakkoord verpakkingsafval genoemd);
Gelet op het besluit van de Interregionale verpakkingscommissie van 20 december 2018 tot erkenning van de vzw Fost Plus als organisme voor verpakkingsafval;
Gelet op de beheersoverdrachten die de gemeente heeft verleend aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Ecowerf.
Overwegende dat er een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid bestaat voor een aantal afvalstoffen, zoals gedefinieerd in het VLAREMA, artikel 3.1.1;
Overwegende dat er een terugnameplicht bestaat voor verpakkingsafval van huishoudelijke oorsprong; dat minstens papier en karton, hol glas en plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen, drankkartons en restplastics van verpakkingen van huishoudelijke oorsprong selectief moeten worden ingezameld;
Overwegende dat het ter bescherming van het leefmilieu noodzakelijk is het huishoudelijk afval tot een minimum te beperken en het afval maximaal selectief in te zamelen conform artikel 4.3.1 van Vlarema;
Overwegende dat prioriteit dient verleend te worden aan afvalvoorkoming en hergebruik van afvalstoffen;
Overwegende dat in tweede instantie het huishoudelijk afval maximaal selectief dient ingezameld te worden met het oog op optimale verwerking;
Overwegende dat ernaar gestreefd wordt om de inzameling van het huishoudelijk afval in de gemeenten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen;
Overwegende dat de gemeente in overeenstemming met haar gemeentelijke zorgplicht zoals bepaald in artikel 26 van het Materialendecreet, het niet aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen via de inzamelkanalen en bijgevolg ontwijkgedrag (zoals sluikstorten, sluikstoken, afvaltoerisme naar buurgemeenten, afvaltoerisme naar de werkgever, …) maximaal wil voorkomen;
Overwegende dat inwoners een herbruikbaar inzamelrecipiënt voor huisvuil of de toegang tot het ondergrondse of bovengrondse brengsysteem voor huisvuil niet mogen weigeren aangezien elke inwoner en elk gezin huisvuil produceert, hoe goed ze ook aan preventie doen of selectief inzamelen;
Gelet op de Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 november 2009 over de aanpassing van het politiereglement over de ophaling van huishoudelijke afvalstoffen en over de inzameling van pmd op het containerpark.
Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 27 januari 2010 over de goedkeuring van het politiereglement betreffende de ophaling van huishoudelijke afvalstoffen.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 oktober 2010 om vanaf 2011 een inzameling van land- en tuinbouwfolie te organiseren op het recyclagepark hiervoor de kosten ten laste te nemen.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 mei 2011 over de goedkeuring van het politiereglement voor de ophaling van huishoudelijke afvalstoffen.
Het besluit van de gemeenteraad van 29 juni 2016 waarbij het aangepast politiereglement "Ophaling huishoudelijk afval" wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 25 mei 2011 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 april 2018 waarbij het aangepast politiereglement "Ophaling huishoudelijk afval" wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 29 juni 2016 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 30 april 2019 waarbij het aangepast politiereglement "Ophaling huishoudelijk afval" wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 25 april 2018 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 22 oktober 2019 waarbij het aangepast politiereglement “Ophaling huishoudelijk afval” wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 30 april 2019 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 29 december 2020 waarbij het aangepast politiereglement "Ophaling huishoudelijk afval" wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 22 oktober 2019 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 mei 2021 waarbij het aangepast politiereglement “Ophaling huishoudelijk afval” wordt goedgekeurd en waarbij de beslissing van de gemeenteraad van 29 december 2020 wordt opgeheven.
Het besluit van de gemeenteraad van 29 maart 2022 waarbij de inzameling van textielafval in afvalcontainers wordt toegevoegd aan de lijst met beheersoverdrachten aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Ecowerf.
Afdeling 1 – definities en toepassingsgebied
Artikel 1
De definities opgenomen in het Materialendecreet, het VLAREMA en de bijhorende uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing op deze politieverordening.
Artikel 2
Deze politieverordening is van toepassing op de inzameling en het beheer van alle huishoudelijke afvalstoffen.
Deze politieverordening is tevens van toepassing op de inzameling en het beheer van alle met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen die via een gemeentelijke inzameling worden opgehaald, ingezameld of aangeboden.
Afdeling 2 – algemene bepalingen
Artikel 3
Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 § 1 van het Materialendecreet is het verboden huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen achter te laten, op te slaan, aan te bieden, in te zamelen, te storten, te verbranden, te verwerken, te beheren in strijd met de bepalingen opgenomen in deze politieverordening.
Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 §1 van het Materialendecreet is het verboden voor de aanbieders van met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen om deze bedrijfsafvalstoffen op een andere manier aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling in strijd met de bepalingen opgenomen in deze politieverordening.
Artikel 4
Het is verboden volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling :
― gasflessen bestemd voor meermalig gebruik en/of andere ontplofbare voorwerpen;
― munitie en ontplofbare stoffen;
― krengen van dieren en slachtafval;
― vervallen en niet-gebruikte geneesmiddelen; voor menselijk en diergeneeskundig gebruik (Koninklijk besluit van 21 januari 2009 houdende onderrichtingen voor de apothekers i.v.m. terugnameplicht)
― bedrijfsafvalstoffen, andere dan de met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen;
― afvalstoffen afkomstig uit andere gemeenten behalve uit gemeenten behorend tot het werkingsgebied van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling bestemd voor het selectief inzamelen van afvalstoffen :
― restafval;
― grofvuil.
Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling op het recyclagepark :
― restafval
― groente- en fruitafval
― grond en zand
― gasflessen behalve niet-geperforeerde gasflessen voor éénmalig gebruik
― krengen van dieren en slachtafval
― vervallen en niet-gebruikte geneesmiddelen; voor menselijk en diergeneeskundig gebruik (Koninklijk besluit van 21 januari 2009 houdende onderrichtingen voor de apothekers i.v.m. terugnameplicht)
― niet-hechtgebonden asbesthoudend afval
― asbestcement afkomstig van bedrijven
― munitie
― radioactieve afvalstoffen
― niet-vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen
Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen is het verboden om afvalstoffen te verbranden, zowel in open lucht als in gebouwen.
Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen is het verboden om het even welke afvalstof te sluikstorten. Onder sluikstorten wordt verstaan het achterlaten, opslaan of storten van om het even welke afvalstof op niet-reglementaire plaatsen, op niet-reglementaire tijdstippen of in niet-reglementaire recipiënten en elke handeling strijdig met deze politieverordening en andere toepasselijke wettelijke bepalingen.
Het is verboden modder, zand of afvalstoffen die zich voor of nabij de woning bevinden op de straten, in de greppels of in de rioolputten te vegen. Het is tevens verboden via de rioolputten of op enige ander wijze om het even welke afvalstoffen in de riolering te deponeren.
Het is particulieren toegestaan op eigen privéterrein een stapelplaats aan te leggen voor het composteren van eigen groente, fruit- en tuinafval. Deze composteerruimte van minder dan 10m³, mag niet zichtbaar zijn van op straat en geen hinder veroorzaken voor de buurtbewoners.
Artikel 5
De visuele controle op de aanbieding van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling wordt uitgevoerd door het personeel van de gemeente, door haar intergemeentelijk samenwerkingsverband, door de inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of –makelaars die zijn aangesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband en door de parkwachter op het recyclagepark ingeval van inzameling op het recyclagepark. Degene die de visuele controle uitoefent mag de aangeboden afvalstoffen controleren en de aanbieders wijzen op foutieve aanbiedingen en de nodige richtlijnen verstrekken.
Artikel 6
§1.Het is verboden om huishoudelijke afvalstoffen in te zamelen op het grondgebied van de gemeente, tenzij de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars daarvoor aangewezen zijn door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf1 of de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars hiervoor een toestemming hebben gekregen van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf[1].
Alleen de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars daarvoor aangewezen door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf1 of geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars die hiervoor een toestemming hebben gekregen van de gemeente of haar intergemeentelijk
samenwerkingsverband EcoWerf1, mogen huishoudelijke afvalstoffen inzamelen op het grondgebied van de gemeente.
Aanvullend op de bepalingen in het tweede lid mogen metalen door de afvalproducent aangeboden worden rechtstreeks aan de vergunde inrichtingen van verwerkers, inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars op voorwaarde dat de sorteerverplichting opgenomen in artikel 4.3.1 van het VLAREMA wordt nageleefd en dat de desbetreffende inrichting hoeveelheden rapporteert aan de gemeente. Metalen verpakkingen moeten ingezameld worden conform artikel 21 van dit reglement.
Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht of vrijwillige terugname[2] vallen kunnen ingezameld worden conform artikel 21 van dit reglement.
§2 Elke inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar die op het grondgebied van de gemeente huishoudelijke afvalstoffen op eigen initiatief wenst in te zamelen moet vooraf een toelating vragen bij de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf1. De aanvraag bevat minstens volgende gegevens :
― identificatie van de organisator van de inzameling;
― identificatie van de betrokken inzamelaar(s), afvalstoffenhandelaar(s) of –makelaar(s) en de betrokken vervoerder(s);
― aard van de afvalstoffen;
― inzamelwijze en alle inzamelmodaliteiten, zoals sorteerboodschap, inzamelfrequentie, afvoerfrequentie, …;
― indien van toepassing, de locaties waar inzamelrecipiënten geplaatst worden en de maatregelen die genomen worden om de locaties te beheren overeenkomstig de geldende verplichtingen;
― duurtijd van de inzameling;
― afvoermodaliteiten van de afvalstoffen;
― wijze van registratie van de ingezamelde, afgevoerde en verwerkte afvalstoffen.
De gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband kan schriftelijk toelating geven aan de organisator van de inzameling op voorwaarde dat de organisator jaarlijks voor 1 maart de gegevens met betrekking tot de op het gemeentelijk grondgebied ingezamelde huishoudelijke hoeveelheden tijdens het voorbije kalenderjaar rapporteert aan de gemeente. De gemeente kan deze toelating eventueel beperken in de tijd.
Wanneer vastgesteld wordt dat de organisator de geldende wettelijke bepalingen en/of de voorwaarden gekoppeld aan de gemeentelijke toelating schendt, kan de gemeente haar toelating opheffen.
Afdeling 3 – afval van huisdieren
Artikel 7
De eigenaars en houders van huisdieren zijn verplicht te beletten dat de voetpaden en aanpalende huizen, bermen tussen voetpad en rijweg, begraafplaatsen, openbare parken, bossen, tuinen, speelpleinen en andere voor het publiek toegankelijke zones en de fiets- en rijwegen bevuild worden door hun dieren.
Kleine huisdieren mogen zich enkel op de voorziene locaties ontlasten. Indien uitwerpselen terecht komen op de voornoemde plaatsen, is de eigenaar of houder van het dier verplicht deze uitwerpselen te verwijderen en te deponeren in een straatvuilbak of in een speciaal daarvoor voorzien inzamelrecipiënt of moeten de uitwerpselen voldoende verpakt meegegeven worden met de gemeentelijke inzameling van huisvuil.
De voormelde verplichtingen ontslaan de aangelanden echter niet van hun eigen verplichtingen om de openbare weg rein te houden.
De begeleiders van kleine huisdieren zijn verplicht steeds een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier in bezit te hebben. Het zakje dient op het verzoek van de toezichthouder getoond te worden.
De bepalingen van artikel 7, lid 1 tot en met 4 zijn niet van toepassing op blindengeleide- en assistentiehonden.
Eigenaars en houders van grote huisdieren zijn verplicht om de uitwerpselen van hun dieren die publiek toegankelijke zones bevuilen, te verwijderen.
Afdeling 4 – reclamedrukwerk en gratis regionale pers
Artikel 8
Het is voor bedelers van reclamedrukwerk, autokaartjes en gratis regionale pers verboden om reclamedrukwerk, autokaartjes en gratis regionale pers te bedelen in leegstaande panden of achter te laten op geparkeerde voertuigen, op het recyclagepark of op andere plaatsen, dan de brievenbus, tenzij mits toelating van de gemeente.
De gemeente stelt stickers ter beschikking van de inwoners waarop wordt aangegeven dat reclamedrukwerk en/of gratis regionale pers niet gewenst zijn. Het is verboden reclamedrukwerk te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk, maar wel gratis regionale pers te ontvangen. Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk en geen gratis regionale pers te willen ontvangen.
Indien de gegevens van de bedeler niet gekend zijn, dan zal de verantwoordelijke uitgever als aansprakelijke worden weerhouden. Is er geen verantwoordelijke uitgever vermeld, dan is het bedrijf waarvoor reclame wordt gemaakt of de organisator van de activiteit waarvoor reclame wordt gemaakt, aansprakelijk.
Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te bedelen vóór 07.00 uur en na 22.00u.
Afdeling 5 – gebruik ballonnen
Artikel 9
Het oplaten van (helium-) ballonnen is verboden of moet aangevraagd worden aan de gemeente.
Afdeling 6 – zakasbakjes
Artikel 10
Bij roken van tabaksproducten in de openbare ruimte is het verplicht de peuken en assen die daarbij ontstaan, op te vangen in een zakasbakje (een draagbare asbak voor de opvang van peuken en assen van tabaksproducten) of in een daartoe voorzien recipiënt. Het zakasbakje dient op het verzoek van de toezichthouder getoond te worden.
Afdeling 7 – afval op standplaatsen
Artikel 11
De uitbater van een inrichting (horeca, take away, winkels,…), ook tijdelijke (bv. markten, kermissen, braderijen,…), die tabaksproducten, voedingsmiddelen of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting onmiddellijk kunnen worden verbruikt moet op een behoorlijke wijze, voldoende duidelijk zichtbare en goed bereikbare selectieve inzamelrecipiënten voorzien en in staan voor een correcte verwijdering en verwerking van het afval.
De afvalstoffen dienen selectief te worden ingezameld in hun respectievelijke inzamelrecipiënten. Deze inzamelrecipiënten dienen voorzien te zijn van een duidelijk leesbaar opschrift dat aangeeft welke afvalstoffen erin gedeponeerd mogen worden.
De locatie waar de inzamelrecipiënten geplaatst worden en het aantal inzamelrecipiënten, alsook de aard van de in te zamelen afvalstoffen kunnen door de gemeente bepaald worden.
De uitbater moet de inzamelrecipiënten zelf tijdig ledigen en het inzamelrecipiënt, de standplaats en de onmiddellijke omgeving van de inrichting rein houden. De uitbater ruimt minstens elke openingsdag alle afvalstoffen op die afkomstig zijn van de producten die hij verkocht heeft en dit in een straal van 25 meter vanaf de grens van de inrichting.
Artikel 12
Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden, gebaseerd op de beheersoverdracht, in opdracht van de gemeente door haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf huis-aan-huis al dan niet op afroep ingezameld :
― gft-afval
― grofvuil (op aanvraag)
― restafval
― papier en karton
― pmd-afval
― snoeihout (op aanvraag)
― kringloopgoederen, uitgezonderd textiel (op aanvraag)
― oude metalen (op aanvraag)
― kerstbomen
Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden in opdracht van de gemeente door het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf per wijk of per straat via een brengsysteem ingezameld :
- glas
- textiel
Artikel 13
Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen om een selectie van aansluitpunten die op basis van het domicilie-adres geselecteerd worden, hun afval te laten verwijderen via een sorteerstraat. Een sorteerstraat is een combinatie van (ondergrondse) afvalcontainers ten behoeve van de inzameling van de fracties restafval, gft, pmd, papier en karton en eventueel glas.
De sorteerstraat is alleen toegankelijk met een door de gemeente of het intergemeentelijke samenwerkingsverband EcoWerf ter beschikking gestelde toegangskaart of e-ID. Inwoners die toegewezen zijn aan een bepaalde sorteerstraat, mogen de fracties die worden ingezameld in de sorteerstraat, niet meer aanbieden via de reguliere huis-aan-huis inzameling. Inwoners die niet toegewezen zijn aan een bepaalde sorteerstraat, mogen hun afval niet in deze sorteerstraat deponeren met uitzondering van de fractie glas.
De sorteerstraten zijn 24u per dag beschikbaar. De fractie glas mag niet worden aangeboden tussen 22.00 uur en 07.00 uur.
Het deponeren in sorteerstraten van andere afvalstoffen dan de aangeduide fracties is verboden. Het is verboden om naast de sorteerstraten afvalstoffen achter te laten.
Artikel 14
De dagen en uren waarop de inzameling huis-aan-huis, per wijk of per straat wordt georganiseerd, worden bepaald door het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf en gepubliceerd via de afvalkalender en via de website van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Artikel 15
De afvalstoffen moeten aangeboden worden voor de huis-aan-huis inzameling, de inzameling per wijk of per straat in de voorgeschreven inzamelrecipiënten, met chip van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf, of op een wijze zoals bepaald in deze politieverordening. Afvalstoffen die aangeboden worden op een andere wijze dan bepaald in deze verordening worden niet aanvaard.
De aanbieder sluit het eenmalige inzamelrecipiënt zorgvuldig op de voorziene wijze, (sluiting, trekband, sluitflappen, …) zodat het veilig kan opgenomen worden door het personeel van de inzamelaar.
De aanbieder biedt het herbruikbaar inzamelrecipiënt aan met een gesloten deksel zodat het op een veilige wijze kan geledigd worden. Het is verboden het afval zodanig aan te drukken in het herbruikbare recipiënt waardoor het recipiënt niet automatisch kan geledigd worden door het ledigingsmechanisme van de inzamelwagen. De aanbieder dient de niet-aanvaarde afvalstoffen of niet geheel geledigde inzamelrecipiënten dezelfde dag nog terug te nemen. De niet-terugname overeenkomstig deze politieverordening wordt beschouwd als sluikstorten.
De afvalcontainers worden huis-aan-huis afgeleverd. Deze containers blijven eigendom van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf en worden slechts voor gebruik aan de inwoners ter beschikking gesteld voor de duur van de inzameling van het afval en vergelijkbaar bedrijfsafval.
Het totale gewicht van het aangeboden gevulde inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan:
15 kg voor een container van 40 liter
50 kg voor een container van 120 liter
80 kg voor een container van 240 liter
500 kg voor een container van 1100 liter
De aanbieder mag de afvalstoffen voor de huis-aan-huis inzameling ten vroegste vanaf 20.00 uur de dag voor de ophaling en diensten laatste om 07.00 uur op de dag van de ophaling zijn afvalstoffen buiten te plaatsen. In de zomermaanden juli en augustus start de ophaling uitzonderlijk om 06.00 uur.
De aanbieder plaatst de aangeboden afvalstoffen aan de rand van de openbare weg en voor het betrokken perceel waar de aanbieder gevestigd is zonder het verkeer van voetgangers, fietsers of voertuigen te hinderen. De aanbieder die afgelegen van de openbare weg gevestigd is of die langs wegen, plaatsen of stegen gevestigd is die niet door de wagens van de ophaaldienst bereikbaar zijn, moeten de voorgeschreven inzamelrecipiënten plaatsen langs de dichtst bij zijn perceel grenzende openbare weg of op de door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband bepaalde plaats. De ophaling huis-aan-huis wordt voorzien op de voor de ophaalwagens toegankelijke straten, wegen en pleinen.
Het is verboden inzamelrecipiënten op het openbaar domein te laten staan. De geledigde inzamelrecipiënten dienen door de aanbieder op de dag van de lediging terug te worden verwijderd van de openbare weg.
Er mag geen afval naast de container worden aangeboden. Een uitzondering hierop zijn extra zakken die ten laatste 1 werkdag voor de inzameling bij de intergemeentelijke samenwerking EcoWerf werden aangevraagd. Inwoners die occasioneel te veel huisvuil hebben kunnen maximum 3 maal per jaar van deze uitzondering gebruik maken. Per keer kunnen maximum 6 extra zakken van maximum 60 liter worden aangevraagd. De zakken moeten toegebonden zijn en moeten gemakkelijk in de container passen. Bij 40-liter containers kunnen geen extra zakken worden aangevraagd. Indien niet-tijdig aangevraagde zakken naast de container worden geplaatst, wordt dit aanzien als sluikstorten.
Voor volgende afvalstoffen stelt de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband een herbruikbaar inzamelrecipiënt ter beschikken van de inwoners die gebruik maken van de huis-aan-huis-inzameling :
gft-afval
restafval
papier en karton
Het herbruikbare inzamelrecipiënt wordt afgeleverd tegen ontvangstbewijs en gekoppeld aan het adres waar het wordt afgeleverd.
Het herbruikbare inzamelrecipiënt blijft eigendom van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkings- verband EcoWerf en wordt slechts voor gebruik aan de inwoners ter beschikking gesteld voor de desbetreffende afvalstoffen.
De inwoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van het herbruikbare inzamelrecipiënt. Onder deugdelijk gebruik wordt begrepen dat het inzamelrecipiënt uitsluitend mag aangewend worden voor de opslag van de desbetreffende afvalstof. In geval van schade, diefstal of verlies stelt de inwoner de gemeente hiervan onmiddellijk in kennis met het oog op de herstelling of de vervanging van het inzamelrecipiënt. De kosten voor de herstelling of vervanging kunnen verhaald worden op de inwoner in geval van oneigenlijk gebruik.
Het herbruikbare inzamelrecipiënt blijft verbonden aan het adres waar hij is afgeleverd. In geval van verhuizing is het de inwoner niet toegestaan om het herbruikbare inzamelrecipiënt mee te nemen naar zijn nieuwe adres.
De inwoners die een inzamelrecipiënt aanbieden voor ophaling zijn verantwoordelijk voor het inzamelrecipiënt en het eventuele zwerfvuil dat hiervan afkomstig is. De inwoners staan zelf in voor het opruimen ervan.
De aanbieder dient er voor te zorgen dat het inzamelrecipiënt zorgvuldig gesloten is en geen scheuren of barsten of lekken vertoont. Het afval dient aangeboden te worden in een toestand die geen risico inhoudt voor de veiligheid en/of gezondheid van de ophaler. Scherpe voorwerpen dienen zodanig verpakt te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophaler.
Het is verboden de langs de openbare weg staande inzamelrecipiënten mee te nemen, te openen, geheel of gedeeltelijk te ledigen en/of te doorzoeken, met uitzondering van het bevoegde personeel tijdens de uitoefening van hun functie.
Artikel 16
Volgende aanvullende afvalspecifieke bepalingen zijn van toepassing op de gemeentelijke inzameling huis-aan-huis, per wijk of per straat :
1° Het restafval wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld door het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval verstaan: alle afvalstoffen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding (en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit), die in het voorgeschreven recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen geborgen worden, met uitzondering van papier en karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval, groente-, fruit- en tuinafval (en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval) of groenafval, pmd en andere verplicht in te zamelen selectieve afvalstoffen.
Elke inwoner is verplicht om het herbruikbare inzamelrecipiënt voor huisvuil bestemd voor zijn adres te aanvaarden.
2° Het grofvuil wordt zes maal per jaar op afroep huis-aan-huis ingezameld door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Voor de ophaling op afroep moet minstens 2 werkdagen vooraf een afspraak gemaakt worden met de vermelding van de op te halen afvalstoffen. Praktische afspraken worden gemaakt over de manier van aanbieding. Indien niet-tijdig aangevraagd grofvuil wordt aangeboden, wordt dit aanzien als sluikstorten.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder grofvuil verstaan: afvalstoffen die door hun omvang, de aard en/of het gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen geborgen worden en die huis aan huis ingezameld worden alsook de restfractie die overblijft voor verbranden of storten na aanbieding op het recyclagepark, met uitzondering van papier, karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval, groente-, fruit- en tuinafval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval of groenafval, pmd-afval, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, bouw- en sloopafval, houtafval, metalen gemengd, afvalbanden en andere verplicht selectief in te zamelen afvalstoffen.
Het grofvuil dient aangeboden te worden goed samengebonden in hanteerbare stukken. Het grofvuil mag niet in plastic zakken of andere plastic recipiënten of kartonnen dozen of papieren zakken aangeboden worden. Het gewicht van één afzonderlijk voorwerp of samengebonden bundel mag niet groter zijn dan 30 kg. Het grofvuil mag niet langer zijn dan 2 meter, niet groter zijn dan 1 meter op 2 meter of 1 m³. Alle voorwerpen dienen zodanig aangeboden te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de inzamelaars van de afvalstoffen.
Het grofvuil moet aangeboden worden in vaste vorm zonder vrije vloeistof en moet verkleinbaar zijn met een breekinstallatie. Recipiënten onder druk, evenals poedervormige materialen die stofexplosies kunnen veroorzaken, worden niet aanvaard.
3° Het glas wordt ingezameld in de glascontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente.
Het glas dient afhankelijk van de kleur in de daarvoor voorziene glascontainer gedeponeerd te worden. Het glas dient leeg en voldoende gereinigd te zijn en ontdaan van deksels en doppen. Het is verboden glas te deponeren in de glascontainers tussen 22.00 uur en 07.00 uur.
Het deponeren in glascontainers van andere afvalstoffen dan hol glas is verboden. Het is verboden om naast de glascontainers glas of andere afvalstoffen achter te laten.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder glas verstaan: hol glas, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van vuurvaste voorwerpen, kristal, opaal glas, plexiglas, gewapend glas, serreglas, rookglas, spiegelglas, autoruiten, ander hittebestendig glas, gloeilampen, spaarlampen, tl-lampen, porselein, aardewerk, beeldbuizen van tv’s,...
Hol glas betreft alle lege glazen flessen en bokalen van dranken, fruit en groenten, voedingswaren, confituren, sausen,...
Het is verboden vlakglas in de glascontainers te deponeren. Vlakglas betreft vlak glas uit de bouwsector, zoals venster- en deurglas en glas van gevelelementen. Het is eveneens verboden gelaagd glas (bijv. van voertuigen), loodglas, hittebestendig glas (bijv. pyrex, glas van kacheltjes), glas van zonnepanelen,...in de glascontainers te deponeren.
4° Papier en karton wordt vierwekelijks huis-aan-huis ingezameld op de data vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder papier en karton verstaan: alle dag-, week- en maandbladen, tijdschriften en periodieken, reclamedrukwerk en ander drukwerk, publicaties, telefoon- en faxgidsen, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, gelaagd papier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn,
kaarten met magneetbanden, behangpapier, cement-, meststof- en sproeistofzakken,...
5° Gft-afval wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld op de data vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder groente- en fruitafval verstaan: aardappelschillen, schillen van citrus- of andere vruchten, groente- en fruitresten, doppen van noten, theebladeren, eieren en eierschalen, vaste zuivelproducten, papier van keukenrol, dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding, alsook mest van kleine huisdieren (geen vleeseters). Het tuinafval omvat versnipperd snoeihout, haagscheersel, gazonmaaisel, bladeren, onkruid, resten van groente- en siertuin, verwelkte snijbloemen en kamerplanten, zaagmeel en schaafkrullen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder organisch-biologisch bedrijfsafval verstaan: groenafval, gft-afval of organisch-biologische bedrijfsafvalstoffen van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid als huishoudelijke afvalstoffen, die ontstaan ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als activiteiten van de normale werking van een particuliere huishouding;
Andere afvalstoffen zoals bijvoorbeeld timmerhout, grof ongesnipperd snoeihout, beenderen en dierlijk afval, wegwerpluiers, aarde, zand, saus, olie, vet, gekookte etenswaren, stof uit stofzuiger, as van open haard, houtskool, kunststof, ijzer, metaal, blik, kattenbakvulling, uitwerpselen e.d. worden niet als gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval beschouwd.
Verontreinigd gft-afval en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval worden niet aanvaard bij de selectieve inzameling.
6° Snoeihout (takken en stammen met een maximum diameter van 10 cm, haagscheersel) wordt tweemaal per jaar huis-aan-huis op afroep opgehaald. Het gewicht van de bundel mag niet groter zijn dan 25 kg.
Het snoeihout dient met natuurtouw samengebonden te worden aangeboden in een bundel van minimum 0.5 meter en maximum 2 meter lengte.
7° Kerstbomen: Natuurlijke kerstbomen zonder pot, kluit of versiering worden éénmaal per jaar huis-aan-huis ingezameld op de datum vermeld op de afvalkalender van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
8° Het pmd-afval wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder pmd-afval verstaan: plastic verpakkingen, plastic flessen en flacons, schaaltjes, vlootjes, kuipjes en bakjes, potjes en tubes, (yoghurt)potjes, bloempotjes, plantentrays, (noppen)folies, draagtassen en zakjes,metalen verpakkingen, drankkartons. Het gewicht van het gevulde inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan 10 kg. Pmd dient aangeboden te worden in de blauwe pmd-zak met logo van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Het maximale volume van de verpakkingen bedraagt 8 liter. Er mogen geen verpakkingen aan de buitenkant van het inzamelrecipiënt vastgemaakt worden.Verontreinigd pmd wordt niet aanvaard. De niet-conforme inhoud kan aangeduid worden met een sticker.
9° Textielafval wordt ingezameld in textielcontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente. Textielafval dient aangeboden te worden in een gesloten zak. Het aangeboden textiel mag niet nat of vuil zijn. Het textiel wordt eveneens ingezameld op het recyclagepark en de door de OVAM erkende kringloopcentra.
Alleen de organisaties die vermeld zijn op de door de OVAM gepubliceerde lijst van geregistreerde inzamelaars, handelaars en makelaars van textielafvalstoffen en die toelating hebben van het college van burgemeester en schepenen of, ingeval van beheersoverdracht, van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf, waarmee ze een overeenkomst afgesloten hebben, zijn gemachtigd textielcontainers te plaatsen op zowel openbaar domein als op privéterrein toegankelijk voor het publiek.
10° Kringloopgoederen worden huis-aan-huis ingezameld op afroep door het door de OVAM erkende kringloopcentrum waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten. Kringloopgoederen komen in aanmerking voor hergebruik voor hun oorspronkelijke doel.
Voor de toepassing van deze verordening wordt onder herbruikbare goederen verstaan: alle door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit ontstane afvalstoffen die via het kringloopcentrum geschikt kunnen gemaakt worden voor hergebruik, zoals meubelen, kleine huisraad, boeken, elektronische informatiedragers, speelgoed, e.d.
Voor de inzameling maakt de aanbieder een afspraak met het kringloopcentrum over de aanlevermodaliteiten.
De contactgegevens van het kringloopcentrum zijn terug te vinden via het gemeentelijk informatieblad, de afvalkalender en via de gemeentelijke diensten. Het staat het kringloopcentrum vrij om aangeboden goederen te weigeren indien deze niet dienstig zijn voor het kringloopcentrum. De door het kringloopcentrum geweigerde goederen mogen meegegeven worden met het huisvuil, het grofvuil of naar het recyclagepark worden gebracht (afhankelijk over welke fractie het gaat.
11° Metalen: Voor de toepassing van deze verordening wordt onder metalen gemengd verstaan: alle door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit ontstane soorten van metalen voorwerpen waarvan de grootte sterk kan verschillen, met uitzondering van kga, metalen verpakkingen die met de pmd-fractie ingezameld worden en afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
De metalen gemengd worden tweemaal per jaar op afroep huis-aan-huis ingezameld. Er moet minstens 2 werkdagen vooraf een afspraak gemaakt worden met het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf. Indien niet-tijdig aangevraagde metalen worden aangeboden, wordt dit aanzien als sluikstorten. Ze moeten aangeboden worden op de afgesproken inzameldag. Het gewicht van een afzonderlijk voorwerp mag niet groter zijn dan 30 kg. De voorwerpen mogen niet langer zijn dan 2 meter, groter n zijn dan 1 meter op 2 meter of 1 m³. Alle voorwerpen moeten zodanig aangeboden worden dat ze geen gevaar opleveren voor de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars van de afvalstoffen.
Gemengde metalen mogen aangeboden worden in de vergunde inrichtingen van verwerkers, afvalstoffenhandelaars en –makelaars, op voorwaarde van:
Hoofdstuk 3 – gemeentelijke inzameling op het recyclagepark van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen
Artikel 17
Het recyclagepark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage en nuttige toepassing van deze afvalstoffen.
De intergemeentelijke recyclageparken zijn een netwerk van recyclageparken uitgerust met weegbruggen. Dit netwerk wordt in functie van de uitrol van het Masterplan Recyclageparken jaarlijks uitgebreid binnen het werkingsgebied van EcoWerf.
Het recyclagepark is gelegen te Bollenberg 86A, 3210 Lubbeek en is toegankelijk voor de inwoners van het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf op de data en openingsuren opgenomen in de afvalkalender en vermeld op de website van de gemeente en haar intergemeentelijk samenwerkingsverband. Buiten de openingsuren is het recyclagepark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst. Op het recyclagepark gelden de bepalingen van het huishoudelijk reglement zoals vastgesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Tijdens de openingsuren is het recyclagepark permanent onder toezicht van de aanwezige parkwachter(s).
Het is de parkwachter toegestaan om de aanbieders van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds te veel personen of voertuigen op het recyclagepark bevinden in functie van een goede verkeersregeling op het recyclagepark.
Kinderen jonger dan 12 jaar dienen vergezeld te zijn door een volwassen begeleider.
Het is verboden dieren te laten rondlopen op het recyclagepark.
Het publiek betreedt het recyclagepark op eigen verantwoordelijkheid. De gemeente of het intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf is niet aansprakelijk voor eventuele beschadiging van persoonlijke goederen, diefstal of lichamelijk letsel.
De parkwachter heeft het recht alle maatregelen te nemen voor de controle van de aangeboden afvalstoffen en kan hiertoe de recipiënten laten openen en ledigen. Indien de parkwachter zijn/haar goedkeuring niet geeft aan de verwijdering van de aangeboden afvalstoffen via het recyclagepark, dient de aanbieder deze terug mee te nemen om ze op een andere verantwoorde manier te verwijderen.
Vrachtwagens en tractoren zijn niet toegelaten op het recyclagepark. De gemeente kan toelating verlenen aan tractoren. Bestelwagens met aanhangwagens mogen niet langer dan 9 m zijn en het brutogewicht van 10 ton niet overschrijden.
Artikel 18
Op het recyclagepark mogen de volgende vooraf maximaal gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen aangeboden worden :
― afgedankte elektrische en elektronische apparaten (aeea): apparaten die voor hun werking afhankelijk zijn van elektrische stromen of elektromagnetische velden en apparaten voor het opwekken, overbrengen en meten van die stromen en velden, die bedoeld zijn voor gebruik met een spanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en 1500 volt bij gelijkstroom en die onderworpen zijn aan de aanvaardingsplicht
― snoeihout
― haagscheersel, gras-en bladafval
― boomstronken
― hol glas (wit en gekleurd glas gescheiden)
― vlak glas;
― grofvuil;
― harde plastics;
― asbestcementhoudende afvalstoffen;
― sloophout (type A en B): alle zuiver afvalhout afkomstig van constructiewerken, bouwmaterialen, meubilair en grote speeltuigen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van geïmpregneerde houtsoorten (tuinmeubelen), hout vermengd met ijzer of glas, treinbilzen.
― klein gevaarlijk afval (kga), waaronder ook batterijen, frituuroliën en –vetten;
― metalen (metalen gemengd);
― papier en karton;
― pmd-afval;
― zuiver steenpuin: hieronder wordt verstaan zuivere steenslag, (gewapend) beton, versteende cement, betonnen palen,…ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van vervuilde steenslag (bv. met grond), asfalt, keramiek, gips en kalk, cellenbeton, asbest,…
― ander bouw- en sloopafval: hieronder wordt verstaan materiaal afkomstig van bouw-, infrastructuur-, sloop-, ontmantelings- of renovatiewerken waaronder betonblokken, versteende cement, gips en kalk (ook gipsplaten, bezetsel,…), plaasterplaten (o.a. gyproc), cellenbeton (alle schuimbeton o.a. Ytong), keramiek (zoals wc-potten, lavabo’s, tegels, stenen borden en tassen, porselein,…), asfalt van opritten, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van grote hoeveelheden bouwafval, beton vermengd met ijzer, glas, hout en/of aarde.
― kurk: alle afvalstoffen uit kurk, afkomstig van de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, zoals stopsels, deksels, sluitingen, tegels, wandbedekking,…
― autobanden: afvalbanden van personenwagens, 4x4, aanhangwagens en caravans met een maximale velgdiameter van 22 duim; afvalbanden van bestelwagens en lichte bedrijfsvoertuigen met een maximale velgdiameter van 17 duim; afvalbanden van motoren en scooters met een maximale velgdiameter van 21 duim.
― geëxpandeerd polystyreen (eps): zuiver witte piepschuim ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een vergelijkbare bedrijfsactiviteit met uitzondering van gekleurd piepschuim, verpakkingschips, verpakkingspiepschuim afkomstig van voedingsmiddelen, vervuild piepschuim, styrofoamplaten.
Alle afvalstoffen dienen gesorteerd te worden aangeboden teneinde de verblijfsduur van de aanbieder op het recyclagepark te beperken. De snelheid van de voertuigen op het recyclagepark is beperkt tot 5 km/uur. De motor dient stilgelegd te worden bij het lossen van de afvalstoffen. De aanbieders en de ophalers zijn ertoe gehouden de aanwijzingen van de parkwachter te volgen.
De aanbieder deponeert zelf de afvalstoffen in het inzamelrecipiënt dat voorzien is voor de desbetreffende afvalstof. Zodra de afvalstoffen in de daarvoor voorziene container zijn gedeponeerd, mogen deze afvalstoffen niet meer meegenomen worden tenzij door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband EcoWerf.
Het kga moet afzonderlijk aangeboden worden in een daarvoor geschikt recipiënt. De aanbieder overhandigt zelf het kga aan de parkwachter. Het aangeboden kga wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking, inclusief buitenverpakking, aangeboden om de identificatie te vereenvoudigen. Indien nodig brengt de aanbieder zelf de aanduidingen aan over de aard, samenstelling en eventuele gevaren van het kga op de verpakking. De aanbieder dient alle nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om het lekken en andere ongewenste effecten van het kga te voorkomen. Injectienaalden, bloedlancetten en pennaalden moeten aangeboden worden in een naaldcontainer.
Tijdens het vervoer en het aanbieden van asbestcementhoudende afvalstoffen op het recyclagepark moeten alle maatregelen getroffen worden om het verspreiden van asbestvezels in de omgeving te vermijden. Gooien en breken van asbestcementhoudende afvalstoffen is verboden.
De aanbieder brengt asbestcementhoudende afvalstoffen (hechtgebonden asbest) volledig verpakt naar het recyclagepark. Verpakken op het recyclagepark zelf is niet toegelaten. Onverpakte asbestcementhoudende afvalstoffen worden niet aanvaard.
Het verpakkingsmateriaal moet uit doorzichtige folies en zakken bestaan die voldoen aan de vereisten om asbesthoudende afvalstoffen te verpakken. Het verpakte asbestcement wordt inclusief de verpakking in de container voor asbestcement gelegd. Het is verboden om de verpakking te openen en/of leeg te maken. De parkwachter is bevoegd om op de correcte aanlevering van de asbestcementhouden afvalstoffen toezicht te houden en controle uit te voeren.
Het is nodig om op voorhand een afspraak te maken voor het aanbieden van asbestcementhoudende afvalstoffen.
Artikel 19
De aanbieders moeten de omgeving van de containers en de overige ruimte van het recyclagepark steeds rein houden. Zij kunnen door de parkwachter verzocht worden het door hen bevuilde terrein te reinigen.
Artikel 20
Het is verboden om afvalstoffen te deponeren of achter te laten aan de toegangspoorten of de omheining van het recyclagepark. Het is verboden om afvalstoffen over de omheining van het recyclagepark te gooien.
Het is verboden op het recyclagepark te roken of om op enige andere wijze vuur te maken. Het is verboden om enige beschadiging aan te brengen aan de omheining, containers, gebouwen, beplantingen of uitrusting van het recyclagepark.
Artikel 21
Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht vallen kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen.
Afvalstoffen die vallen onder de terugnameplicht verpakkingsafval kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen en georganiseerd wordt door de respectievelijke verpakkingsverantwoordelijke of beheerorganisme overeenkomstig de afgeleverde erkenning.
Afvalstoffen die vallen onder een andere vorm van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen conform artikel 3.3.6 van VLAREMA.
Afvalstoffen die door de producent, tussenhandelaar of eindverkoper op vrijwillige basis teruggenomen worden kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen.
Hoofdstuk 5 – inzameling van afvalstoffen buiten de gemeentelijke inzameling
Artikel 22
Inwoners die zich van grote hoeveelheden afvalstoffen willen ontdoen kunnen hiervoor een afzetcontainer huren bij een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar.
De inwoner die zich wil ontdoen van afvalstoffen via een afzetcontainer, op het openbaar domein, dient hiervoor steeds toelating te vragen aan de gemeente. Het is de inwoner zelf die deze toelating moet aanvragen. Bij zijn aanvraag vermeldt de inwoner uitdrukkelijk de locatie waar en de periode dat de afzetcontainer geplaatst worden. De toelating kan gepaard gaan met een tijdelijk parkeerverbod.
De afzetcontainer op de openbare weg moet voorzien zijn van rode en witte strepen aan de voor- en achterkant en dit over minstens 1 vierkante meter per kant. Een verkeersbord met symbool D1 moet voorzien worden boven de afzetcontainer en een oranjegeel knipperlicht dient aangebracht te worden boven dit verkeersbord.
De toelating moet toegekend zijn, alvorens de afzetcontainer door de geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar mag geleverd worden. De termijnen van deze toelating moeten gerespecteerd worden. Indien de afzetcontainer niet is verwijderd tegen de dag zoals bepaald in de toelatingsbeslissing dan zal de gemeente de inwoner die de aanvraag heeft ingediend hiervoor verantwoordelijk stellen.
Wanneer afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of op een plaats in strijd met deze verordening kan de burgemeester jegens de overtreder de onmiddellijke opruiming van de in artikel 5, § 1 bedoelde afvalstoffen bevelen. Dit bevel wordt per aangetekend schrijven aan de overtreder bezorgd. De overtreder beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel van de burgemeester. Indien de overtreder weigert de afvalstoffen binnen de door de burgemeester vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen.
Indien geen overtreder kan aangeduid worden, kan de burgemeester jegens de eigenaar van het perceel waarop afvalstoffen werden achtergelaten in strijd met deze verordening de onmiddellijke verwijdering van de in artikel 5, § 1 bedoelde afvalstoffen bevelen. Dit bevel wordt per aangetekend schrijven aan de eigenaar bezorgd. De eigenaar beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel van de burgemeester. Indien de eigenaar weigert de afvalstoffen binnen de door de burgemeester vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de eigenaar, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen.
Indien alsnog een overtreding wordt vastgelegd, kan de in artikel 7, § 3 bedoelde eigenaar de kosten van de verwijdering van de in artikel 5, § 1. bedoelde afvalstoffen verhalen op de overtreder.
Ongeacht artikel 7, § 2 en 3 is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen, wanneer de afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of een plaats in strijd met deze politieverordening of met andere wettelijke bepalingen.
Naar aanleiding van een ambtshalve verwijdering, overeenkomstig artikel 7, § 2, § 3 en § 5, kan de burgemeester gemeentelijke ambtenaren de opdracht geven het afval grondig te onderzoeken teneinde de identiteit van de overtreder te achterhalen.
In geval van overtreding van dit reglement kan de politie de overtreder aanmanen om de niet-reglementaire toestand ongedaan te maken. De politie is bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in dit politiereglement. De inbreuken op deze verordening worden gestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete zoals bedoeld in artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien.
Overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 kunnen volgende administratieve sancties worden opgelegd:
1° een administratieve geldboete die maximaal 175 euro of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is;
2° de administratieve schorsing van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;
3° de administratieve intrekking van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;
4° de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting.
Alternatieve maatregelen voor de administratieve geldboete bedoeld in § 2 zijn :
1° de gemeenschapsdienst, gedefinieerd als zijnde een prestatie van algemeen belang uitgevoerd door de overtreder ten gunste van de collectiviteit;
2° de lokale bemiddeling, gedefinieerd als zijnde een maatregel die het voor de overtreder mogelijk maakt om, door tussenkomst van een bemiddelaar, de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren.
De administratieve sanctie is proportioneel in functie van de zwaarte van de feiten die haar verantwoorden en in functie van de eventuele herhaling. Herhaling bestaat wanneer de overtreder reeds werd gesanctioneerd voor eenzelfde inbreuk binnen de vierentwintig maanden voorafgaand aan de nieuwe vaststelling van de inbreuk.
De vaststelling van meerdere samenlopende inbreuken op dezelfde reglementen of verordeningen, geeft aanleiding tot één enkele administratieve sanctie, in verhouding tot de ernst van het geheel van de feiten.
Artikel 23
Volgende afvalgerelateerde kleine vormen van overlast worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie overeenkomstig artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover de wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien:
― het achterlaten van maximaal 2 zakken van 60 liter of gelijkaardig volume niet-gevaarlijk huishoudelijk afval;
― het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen in strijd met het politiereglement;
― het achterlaten van zwerfvuil (o.a. sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, wikkels en andere lege verpakkingen);
― het aanbieden van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling op een wijze die niet overeenstemt met de bepalingen van deze politieverordening;
― het niet naleven van het verbod om reclamedrukwerk, autokaartjes en regionale pers te bedelen in leegstaande panden of brievenbussen met een ja/neen- of neen/neen-sticker of op het openbaar domein;
― het niet plaatsen van de nodige inzamelrecipiënten door verkooppunten voor tabaksproducten, drank en voeding bestemd voor onmiddellijke consumptie;
― het niet opruimen, minstens elke openingsdag, van alle afvalstoffen die afkomstig zijn van de producten die de uitbater verkocht heeft en dit in een straal van 25 meter vanaf de grens van de inrichting;
― het niet opruimen van hondenpoep of uitwerpselen van dieren;
― het niet bijhebben, door de begeleiders van kleine huisdieren, van een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier;
Alle andere overtredingen op de bepalingen van deze politieverordening worden bestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen op dit vlak geen andere straffen voorzien.
Artikel 24
Deze verordening zal bekend gemaakt worden overeenkomstig de artikels 286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Artikel 25
Een afschrift van deze verordening wordt conform artikel 119 van de Nieuwe Gemeentewet, dadelijk toegezonden aan de Deputatie, aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank. Ter kennisgeving zal eveneens een afschrift worden toegezonden aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband en de OVAM.
Artikel 26
Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2022.
De gemeenteraadsbeslissing van 12 mei 2021 “Politiereglement Ophaling huishoudelijk afval - Opheffing beslissing gemeenteraad 29 december 2020 en goedkeuring nieuw reglement” wordt opgeheven.
[1] Voor de afvalstoffen waarvoor de gemeente aan haar intercommunale beheersoverdracht heeft gegeven om in te staan voor de organisatie van de afvalinzameling, dan komt het de intercommunale toe om dergelijke toestemming al dan niet te verlenen. In dergelijk geval heeft de gemeente zichzelf het recht ontzegd dat nog langer te doen.
[2] Onder vrijwillige terugname begrijpen we de inzameling door de eindverkoper, tussenhandelaar, producent of invoerder van de materialen of producten die naar de aard en hoeveelheid gelijkaardig zijn aan de goederen die door deze op de markt worden gezet.
De ontwerpopdracht voor de opdracht “School Kasteel de Maurissens” werd gegund aan Interleuven CVBA (Leuven).
In het kader van deze opdracht werd een bestek met nr. 320.105-1 opgesteld door de ontwerper.
Op 13 juni 2022 heeft de ontwerper het volledige aanbestedingsdossier voor de bouw van de school in Pellenberg - optie Kasteel de Maurissens overgemaakt.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 6.289.203,46 euro (excl.btw) of 6.666.555,67 euro (incl. 6% btw).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Gunningscriterium: prijs (economisch meest voordelige offerte op basis van de prijs)
Uit de mail van 14 juni 2022 vanwege de ontwerper blijkt dat de publicatie door de ontwerper zal gedaan worden. De publicatie zal na het bouwverlof gebeuren zodat de aannemers omwille van de grootte van het project voldoende tijd krijgen om een offerte op te maken. De aanbesteding zal dan in de tweede helft van september plaatsvinden.
Decreet Lokaal Bestuur
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 144.000,00 euro niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Koninklijk besluit van 14 februari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten Art. 38/1. Een wijziging mag zonder nieuwe plaatsingsprocedure worden doorgevoerd, voor door de oorspronkelijke opdrachtnemer te verrichten aanvullende werken, leveringen of diensten die noodzakelijk zijn geworden en die niet in de oorspronkelijke opdracht waren opgenomen, indien de verandering van opdrachtnemer:
1° niet mogelijk is om economische of technische redenen, zoals wanneer de aanvullende goederen of diensten uitwisselbaar of interoperabel moeten zijn met bestaande uitrusting, diensten of installaties die in het kader van de oorspronkelijke opdracht zijn verworven; en
2° tot aanzienlijk ongemak of een aanzienlijke kostenstijging zou leiden voor de aanbesteder.
De prijsverhoging die het gevolg is van de wijziging mag evenwel niet hoger zijn dan vijftig procent van de waarde van de oorspronkelijke opdracht. Indien er verscheidene opeenvolgende wijzigingen worden doorgevoerd, geldt deze beperking voor de waarde van elke wijziging. Dergelijke opeenvolgende wijzigingen mogen niet worden gebruikt om de wetgeving inzake overheidsopdrachten te omzeilen. Het onderhavige lid is niet van toepassing op de opdrachten die worden geplaatst door aanbestedende entiteiten die activiteiten uitoefenen in de sectoren water, energie, vervoer en postdiensten als bedoeld in titel III van de wet.
Voor de berekening van het in het tweede lid bedoelde bedrag wordt, voor zover de opdracht een indexeringsclausule bevat, de geactualiseerde waarde als referentiewaarde gehanteerd.
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 mei 2016 :
Het besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2016 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 april 2017 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 25 februari 2019:
Het besluit van de commissie beleidsdomeinen van 12 maart 2019 :
Het besluit van de gemeenteraad van 26 maart 2019 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 1 april 2019 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 16 september 2019 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 oktober 2019 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 7 oktober 2019 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 december 2020 :
Het besluit van de gemeenteraad van 30 december 2019 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 april 2020 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 april 2020 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 10 augustus 2020 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 14 december 2020 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 8 februari 2020 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 22 maart 2021 :
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 mei 2021:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 mei 2021 (onder voorbehoud van goedkeuring):
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 mei 2021:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 23 augustus 2021:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 25 oktober 2021:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 november 2021:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 6 december 2021:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 20 december 2021:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 december 2021:
Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 januari 2022:
Het besluit van de gemeenteraad van 25 januari 2022:
Het besluit van het college burgemeester en schepenen 28 februari 2022:
Het besluit van het college burgemeester en schepenen van 21 maart 2022:
Het besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2022:
Raadslid Raf De Canck dient een amendement in:
Het voorgestelde artikel 1 van het besluit te vervangen door een nieuw artikel 1:
Artikel 1. Keurt het bestek met nr.320.105-1 en de raming voor de opdracht “School Kasteel de Maurissens”, opgesteld door de ontwerper, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming van dit bestek (perceel 1 en 2) bedraagt 6.289.203,46 euro (excl.btw) of 6.666.555,67 euro (incl.6% btw) oftewel 67% van de voorlopige actuele raming van de volledige opdracht. De andere deelopdrachten namelijk percelen 3 (HVAX + sanitair), 4 (erfgoed) en 5 (speelplaats) voorlopig geraamd op respectievelijk 1.500.000; 1.200.000 en 350.000 (excl.btw) worden in een latere fase uitgeschreven.
De uitgaven werden voorzien in de meerjarenplanning 2020 - 2025.
code |
2022/2.1.1.01/0800-03/2210207/GEMEENTE/CBS/IP-003 |
Omschrijving |
gebouwen |
Actie |
2.1.1.01 |
Beleidsitem |
0800-03 |
Algemene rekening |
2210207 |
Investeringsenveloppe |
IP-003 |
|
|
Voorzien uitgavekrediet |
2.238.207,54 euro |
Beschikbaar krediet |
1.899.734,94 euro |
Voorziene raming/kostprijs/… |
|
|
|
Geraamde inkomsten of subsidies in het budgetjaar |
|
|
|
Aannemer/Leverancier/Instantie |
Interleuven |
|
|
In het budgetjaar 2023 werd € 4.450.000,00 voorzien.
In het budgetjaar 2024 werd € 1.968.167,00 voorzien.
Artikel 1. Keurt het bestek met nr.320.105-1 en de raming voor de opdracht “School Kasteel de Maurissens”, opgesteld door de ontwerper, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming van dit bestek (perceel 1 en 2) bedraagt 6.289.203,46 euro (excl.btw) of 6.666.555,67 euro (incl.6% btw) oftewel 67% van de voorlopige actuele raming van de volledige opdracht. De andere deelopdrachten namelijk percelen 3 (HVAX + sanitair), 4 (erfgoed) en 5 (speelplaats) voorlopig geraamd op respectievelijk 1.500.000; 1.200.000 en 350.000 (excl.btw) worden in een latere fase uitgeschreven.
Art. 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art. 3. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau en zal gebeuren door de ontwerper.
Art. 4. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de meerjarenplanning onder budgetjaren 2022, 2023 en 2024 onder code 2.1.1.01/0800-03/2210207/GEMEENTE/CBS/IP-003.
Lokale besturen zijn wettelijk verplicht om een DPO (of functionaris gegevensbescherming) aan te wijzen en een gedetailleerd informatieveiligheidsplan te maken inclusief stappenplan met maatregelen om de veiligheid te verhogen.
Op de raadszitting van 25 februari 2020 werd Wendi Goethuys van VERA aangewezen als DPO voor zowel de gemeentelijke als de OCMW-diensten, doch gezien zij binnen VERA een andere functie heeft opgenomen dient er een nieuwe DPO aangewezen te worden.
- Decreet Lokaal Bestuur
- Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (art. 37 – 39)
- Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens afdeling 5 art. 63-65
- Decreet van de Vlaamse Regering van 18 juli 2008 betreffende het elektronisch bestuurlijk gegevensverkeer, zoals gewijzigd bij het AVG-decreet van 8 juni 2018
- de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid
- het koninklijk besluit van 12 augustus 1993 houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid
Op 22 oktober 2019 besliste de gemeenteraad om toe te treden tot IT-Punt waarvan de dienstverlening van een DPO-functionaris gegevensbescherming een onderdeel is.
Aanbeveling 04/2017 van 24 mei 2017 van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (CBPL) betreffende de aanwijzing van een functionaris voor gegevensbescherming in toepassing van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en in het bijzonder de toelaatbaarheid van de cumulatie van deze functie met andere functies (CO-AR-2017-008), vermeldt dat ze de betrokken verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers adviseren hun keuze alsook de functie van functionaris voor gegevensbescherming te documenteren.
Naomi Van Dingenen wordt ter vervanging van Wendi Goethuys nominatief aangewezen. Zodoende zal zij een onafhankelijke rol kunnen innemen inclusief een neutrale houding t.a.v. het bestuur & de interne organisatie (zoals wettelijk bepaald).
Eén van de primaire factoren waaraan informatieveiligheid en GDPR nood hebben is continuïteit. De keuze voor IT-Punt heeft het voordeel dat zij beschikken over een team van DPO’s, allemaal werkende bij lokale besturen die met deze materie bezig zijn en bij afwezigheid van de aangestelde DPO dringende gevallen tijdelijk counteren.
Geen financiële gevolgen
Enig artikel. Goedkeuring van de nominale aanwijzing van Naomi Van Dingenen als functionaris voor gegevensbescherming (DPO) voor de gemeentelijke- en ocmw-diensten van het lokaal bestuur Lubbeek.
In totaal werden er in 2021 dertien aanvragen voor een projectsubsidie voor het jaar 2022 ingediend (zie verder). De indieners van de ontvankelijk verklaarde projecten komen volgens het subsidiereglement in aanmerking voor een projectsubsidie.
De dertien subsidieaanvragen werden unaniem goedgekeurd in de de algemene ledenvergadering van de GRIS van 31 maart 2022 (zie bijlage).
Gemeentelijk subsidiereglement internationale samenwerking van 29 oktober 2014 waarin de voorwaarden en criteria staan opgenomen voor het verlenen van projectsubsidies aan initiatieven in het buitenland, ondersteund door Lubbeekse organisaties en personen en voor zover die te maken hebben met solidaire relaties tussen de burgers van Lubbeek en de wereldwijde samenleving
In het kader van goed bestuur is het essentieel dat we ervoor zorgen dat we een redelijke zekerheid hebben dat onze uitgaande gelden besteed worden waarvoor ze bedoeld zijn. Om die reden werd doorgegeven aan de GRIS dat het financieel plan zowel een overzicht van toekomstige uitgaven moet bevatten, alsook een bewijs van uitgaven (minimaal voor het subsidiebedrag).
Wegens een misverstand ontving de dienst internationale samenwerking de aanvraag voor het project 'Handicap International' (aanvrager Klaprozen voor Vrede) na de uiterste indiendatum. Aangezien het een misverstand betrof, besloten de schepen en ambtenaar van internationale samenwerking deze aanvraag geldig te verklaren en mee op te nemen in de lijst met de aanvragers. Ook de GRIS gaf een positief advies.
De uitgaven worden voorzien in het exploitatie- en investeringsbudget.
Actienummer | GBB |
Beleidscode (omschrijving en nummer) | 0160 - Hulp aan het buitenland |
Algemene rekening + omschrijving | 6493000 - Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen |
Bedrag uitgave inclusief BTW | €14.800 (€17.100 beschikbaar) |
Aannemer/leverancier/instantie | 13 projecten |
Geraamde inkomsten of subsidies in het budgetjaar | Nvt. |
Visum
Geen visum vereist
Enig artikel. De gemeenteraad besluit de dertien aanvragen voor een projectsubsidie internationale samenwerking goed te keuren en iedere aanvrager een subsidie van 1.138,46 euro toe te kennen (zie onderstaande tabel), zodra ieder project financiële bewijsstukken uit 2021 m.b.t. de uitvoering van het project, minimaal ter hoogte van het te ontvangen subsidiebedrag, heeft bezorgd aan de dienst internationale samenwerking.
Aanvrager | Contactpersoon | Land | Uitvoerder | Omschrijving project |
11.11.11- Lubbeek | Dries De Ruytter | Ecuador | Acción Ecológica | Opbouwwerk van een brede beweging die actief campagne voert tegen de negatieve impact van mijnbouw op de toekomst van lokale gemeenschappen en natuur. |
Fifala | Magda Heireman | Mali | SCOM Koutienso Kauyaso Mali | Hongerbestrijding door aankoop van melkpoeder voor weeskinderen en door sponsoring van middagmalen in de kleuterschool |
Halaai Xale Gambia | Astrid Costermans | Gambia | Halaai Xale Gambia | Kartong Children's Garden Halaai Xale’ - een plaats voor kinderen waar ze kunnen spelen en leren in een veilige omgeving |
Kisangani | Rina Robben | Congo | Kisangani | Bouw kippenstal bij een lagere school in Mbye |
Klaprozen voor vrede | Marianne Giffiers en Michella Peters | Congo | Handicap International | Revalidatieprojecten in de Democratische Republiek Congo (DRC) |
Okra trefpunt 55+ Binkom | Luc Vandegaer | Nepal | Belgium Brick Children School Foundation (BBCSF), onder de koepel van BIKAS | Onderwijs, infrastructuur |
Mwana Ukundwa | Hilde en Dirk Maes-Proot | Rwanda | Mwana Ukundwa | Empowerment van kwetsbare kinderen in Birambo/Karongi ism. AMU |
Promotor Palestinian Circus School | Hélène Huybens | Palestina, Westbank, Rammallah | Palestinian Circus School | Circus als weerbaarheidsversterking voor jong volwassen meisjes. |
Suyana | Jozef Corveleyn | Peru | Elizabeth Rosas, directrice ONG Padma | Puriy - sociaal-econ. project voor moeders in extreme armoede en slachtoffer van intrafamiliaal geweld |
Umubano-Bisa vzw | Bieke Verlinden | Rwanda | Impore | Ondersteunng onderwijs in Simbi |
WSM (We Social Movement - vroeger Wereldsolidariteit) Lubbeek | Guy Sprengers | Guatemala | WSM Stuurgroep Leuven, MTC – MOVIMIENTO DE TRABAJADORES CAMPESINOS (partnerorganisatie) | GUATEMALA, waardig werk en sociale bescherming in Guatemala |
National Domestic Workers Movement | Julie Hendrickx | India | National Domestic Workers Movement | Duurzame verbetering van het levensonderhoud van huispersoneel getroffen door covid-19. Vele huishoudsters zijn op staande voet ontslagen door de uitbraak van corona. Zij woonden veelal in bij de werkgever en zijn daardoor niet enkel werkloos maar ook dakloos. De beweging werkt aan het bouwen van hutten of andere vormen van onderdak, trainingen rond sensibilisering mbt veilig werken, oprichten van coöperatieven zodat de huishoudsters ook zelf over een inkomen kunnen beschikken en werkt aan campagnes voor bewustmaking bij overheden. |
Keten van Hoop België | Jos Swinnen | DR Congo | Keten van Hoop België | Verbetering infrastructuur dienst pediatrie 'Wote Pamoja' centrum Lumumbashi |
De gemeenteraadsbeslissing van 30 juni 2020 : "Aanvullend Reglement betreffende Wolvendreef: parkeerplaats andersvaliden" zoals gevoegd in bijlage
De gemeenteraadsbeslissing van 05 februari 1997 : "Gemeentelijk reglement houdende het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer : aanpassing"
Artikel 12 van de wet politie op het wegverkeer van 16 maart 1968.
Alle verbodsbepalingen zullen door middel van gepaste opschriften en verkeersborden ter kennis gebracht worden van de weggebruikers.
Artikel 186 van het gemeentedecreet.
Reglementen en verordeningen van de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen en van de burgemeester worden niet meer bekend gemaakt via aanplakbrief, maar door publicatie op de gemeentelijke website, met vermelding van datum waarop ze werden aangenomen en de datum waarop ze op de website bekendgemaakt worden.
Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Dit decreet bepaalt de modaliteiten van de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens, de gegevensbank van de aanvullende reglementen en de berekening van de termijnen.
Koninklijk besluit van 1 december 1975.
Dit besluit handelt over het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009.
Dit uitvoeringsbesluit bepaalt de modaliteiten van de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976.
Dit besluit bepaalt de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Deze omzendbrief omschrijft de totstandkoming van een aanvullend reglement op initiatief van een gemeente.
Algemeen politiereglement van de gemeente Lubbeek.
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988;
Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
De redenen voor het invoeren van deze parkeerplaatsen voor andersvaliden bestaan niet langer. Daardoor is het opportuun om deze maatregelen op te heffen.
Wanneer er nieuwe aanvragen binnenkomen voor deze of andere locaties zullen die opnieuw beoordeeld worden.
Geen financiële gevolgen
Artikel 1.
Volgende aanvullende reglement wordt opgeheven:
- GR 30 06 2020 "Aanvullend Reglement betreffende Wolvendreef: parkeerplaats andersvaliden"
Art. 2. Volgend reglement wordt gewijzigd :
- GR 05 02 1997 "Gemeentelijk reglement houdende het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer : aanpassing"
Schrapping van
HOOFDSTUK 5 : Stilstaan en parkeren
art. 7 B. LINDEN
1. 0p de verhoogde berm in de Wolvendreef t. h. v. woning nr. 79 wordt een parkeervak voorbehouden voor voertuigen gebruikt door andersvaliden.
* Deze maatregelen wordt ter kennis gebracht door middel van het bord type VIIb.
Art. 3.
Dit aanvullend reglement treedt in werking vanaf 01 09 2022.
Art. 4.
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig art. 286 en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Art. 5.
Dit aanvullend reglement wordt overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en verkeersveiligheid.
De Provincie Vlaams-Brabant bezorgde op 19/04/2022 een verzoek aan de gemeente Lubbeek, om advies uit te brengen omtrent de aanvraag tot principieel akkoord 'Bollenberg'.
Het college vroeg in zitting van 25/4/2022 een advies aan de GECOROraad over een aanvraag tot principieel akkoord voor het aansnijden van het woonuitbreidingsgebied 'Bollenberg’.
De GECORO raad gaf in zitting van 12/5/2022 het advies zoals gevoegd in bijlage
Na beraadslaging besluit de vergadering een negatief advíes uit te brengen met hiernavolgende
elementen:
- Er is voor de GECORO te weinig info ter beschikking om een afweging te kunnen maken.
- Het ontbreken van cijfermateriaal in verband met de huidige woonbehoefte
- Geen gekende visie over het geheel en in het specifieke woonuitbreÍdingsgebied in zijn
geheel of gedeeltelijk.
Artikel 5.6.6 §2 van de Vlaamse Codex ruimtelijke ordening.
De firma IPON NV wenst gedeeltelijk het woonuitbreidingsgebied Bollenberg te ontwikkelen, meer bepaald de percelen 69N4, 69V3, 69K3 en 78L. Deze percelen sluiten aan op de zones art.4 (zone voor meergezinswoningen langsheen de Bollenberg), art. 5 (zone voor eengezinswoningen), art. 6 (zone voor project zorgwonen) en art. 9 (zone voor bijgebouwen in functie van bedrijvigheid) van het RUP dorpskern Lubbeek. Aan de zuidzijde wordt het gebied begrenst door een zone voor waterloop, oeverontwikkeling en recreatief medegebruik (art. 16).
Het ingediende project beoogt zogenaamd een beperkte en vernieuwende ontwikkeling waarbij de entiteiten maximaal worden gebundeld ten voordele van het leefcomfort, de betaalbaarheid van het wonen en het zicht op de natuurlijke elementen langsheen de zuidelijke zijde. Zoveel mogelijk wordt autoverkeer in de site geweerd. De opbouw van het dossier ter staving van deze ontwikkelingsdoelen is echter te mager om een serieuze beoordeling te maken. We zien voornamelijk kleurige schetsen en sfeerbeelden zonder cijfermatige onderbouwing.
Middels een goedgekeurd principieel akkoord van de deputatie kan dit woonuitbreidingsgebied worden aangesneden. De beoordeling van de aanvraag wordt getoetst door de deputatie aan de hand van hun op 27 maart 2015 goedgekeurd “beleidskader op korte termijn voor de aansnijding van woonuitbreidingsgebieden”. De beoordeling gebeurt steeds in twee stappen: de kwantitatieve en de kwalitatieve beoordeling.
Met betrekking tot de kwantitatieve beoordeling wordt nagekeken of het project nodig is om aan de regionale (marktconforme of doelgroepgerichte) woningbehoefte te voldoen. Binnen de woonmarkten van het arrondissement Leuven is op korte termijn het niet nodig om woonuitbreidingsgebieden aan te snijden buiten de stedelijke gebieden en worden de principiële akkoorden dus beperkt tot de stedelijke afbakeningen. Het woonuitbreidingsgebied Bollenberg aan de dorpskern van Lubbeek ligt niet binnen de stedelijke afbakening. In die zin dient het project reeds negatief te worden beoordeeld ten aanzien van de kwantitatieve criteria.
Enkel ontwikkelingen van sociale woonprojecten in het kader van het Bindend Sociaal Objectief zijn steeds mogelijk. Hiervoor wordt gesteund op het kwalitatief kader om de inhoudelijke toetsing uit te voeren. Dit project is niet uitsluitend gericht op de verwezenlijking van het Bindend Sociaal Objectief en voldoet niet aan deze uitzondering. Ook ontwikkelingen van gemengde projecten (minimaal 50% sociale woningen) kunnen overwogen worden indien voldaan wordt aan elk van de deze drie voorwaarden:
- De ontwikkeling is nodig om het Bindend Sociaal Objectief te behalen.
- Het aantal private woningen overschrijdt de gewenste ontwikkeling voor de kern niet.
- De kwalitatieve beoordeling is gunstig.
Voor de gemeente Lubbeek is het Bindend Sociaal Objectief te realiseren tussen 2009 en 2025 bepaald op 132. Lubbeek heeft sinds het opleggen van het Bindend Sociaal Objectief reeds 15 sociale huurwoningen gerealiseerd. Lubbeek plant ook 88 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. (Deze zijn vergund maar de bouwwerken zijn nog niet aangevangen). In realiteit beschikt Lubbeek over 15 sociale huurwoningen en 88 bijkomende op papier voor een totaal van 103 woningen. Voor het Bindend Sociaal Objectief te bereiken, en onder de voorwaarde dat de realisatie van deze 88 sociale huurwoningen tijdig worden gerealiseerd, blijft er nog een saldo van 29 sociale huurwoningen over.
Het is duidelijk dat er een grote nood aan sociale woningen dient ingevuld te worden. De vraag stelt zich of het project van IPON NV hiertoe bijdraagt?
In het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan wordt het woonuitbreidingsgebied Hazenputstraat/Uilenkot te Lubbeek aangeduid om te ontwikkelen in functie van een doelgroepenbeleid. Er dient een gemend programma van sociale huur- en koopwoningen te worden uitgewerkt. Dit woonuitbreidingsgebied werd met de goedkeuring van het RUP Dorpskern Lubbeek geactiveerd voor de bouw van 88 sociale huurwoningen (reeds vergund). Het woonuitbreidingsgebied Herendaal – Bollenberg dient als reservegebied om de woonbehoefte op lange termijn op te vangen. De uitgangspunten vanuit het gemeentelijk structuurplan blijven geldig en zijn niet, zoals de projectontwikkelaar aangeeft, niet langer relevant.
Het voorgestelde project van IPON NV voorziet 25 woningen per ha en hanteert een parkeernorm van 1,5 parkeerplaatsen per woning. De aanvraagnota geeft geen overzicht over het exact aantal woningen en hun specifiek ontwerp in functie van een gedifferentieerd doelgroepenbeleid. De omschrijving van de woningtypologie blijft zeer vaag. Er is geen overzicht van koop- en huurwoningen.
Met betrekking tot het aspect betaalbaarheid blijft het project nog vager. Dit is nochtans essentieel aangezien de hoge nood om te voldoen aan het Bindend Sociaal Objectief (50%). Terwijl de nota duidelijk aangeeft dat voor slechts 20% van de woningen gewerkt zal worden met een sociale woonactor. Een schriftelijk engagement met zulk een sociale woonactor is niet terug te vinden in het dossier. Er kan verondersteld worden dat de woningen die gebouwd worden door een sociale woonactor als sociale huurwoning zullen worden verhuurd maar dit is niet bevestigd. Om de overige woningen betaalbaar te maken wordt gewerkt met een nieuwe methode, zijnde de ‘geconventioneerde woning’. Geconventioneerde woningen zijn op grond van ruimtelijke en/of financiële parameters betaalbaar gehouden wooneenheden die (minstens gedurende een belangrijke termijn) gereserveerd worden voor specifieke groepen woonbehoeftigen. Hier gaat het duidelijk over pure koopwoningen. Hiervoor wordt een convenant vastgesteld dat als last dient te worden opgelegd bij de omgevingsvergunning.
Uiteraard zit de angel van deze ‘methode’ in het vaststellen van goede parameters. Deze methode is misschien reeds in praktijk in het buitenland zoals de projectontwikkelaar aangeeft maar behoort niet tot de praktijken die in Vlaanderen gelden. De projectontwikkelaar geeft duidelijk aan dat de marktprijzen voor woningen in Lubbeek al hoger liggen dan het Vlaams gemiddelde, waardoor het van in het beging al duidelijk wordt dat ook de grondcomponent bij de verkoop zich zal spiegelen aan de huidige marktprijzen. In het voorstel van conventioneringsovereenkomst richt het project van IPON zich naar eigen zeggen op grondgebonden woningen door betaalbare woningen voor doelgroepen. De overeenkomst geldt voor een periode van 15 jaar. Er wordt gewerkt met een open oproep waarbij kandidaten volgens criteria (zoals leeftijd, het reeds bezitten van een eigendom, inkomenseisen voor koopwoningen en inwoner/verbondenheid met de gemeente Lubbeek) zich kunnen kandidaat stellen voor de aankoop van een woning. Zoals voorheen aangehaald is het niet duidelijk of er huurwoningen zijn binnen het project, en hoeveel. De prijszetting van de woningen wordt volledig autonoom door IPON NV bepaalt. Deze prijzen zijn weliswaar gefixeerd voor een bepaalde periode maar worden niet geplafonneerd met een maximum. De gemeente kan enkel in kennis worden gesteld van deze gefixeerde prijzen. Bovendien kunnen de woningen, nadat er te weinig kandidaten zouden inschrijven na de eerste en tweede oproep, gewoon vrij (zonder prijsfixatie) worden verkocht. Deze werkwijze legt geen enkel verband tussen de financiële mogelijkheden van de doelgroepen en de te betalen prijs voor deze woningen. Dit systeem kan niet beschouwd worden als tegemoetkomend aan het invullen van een sociaal objectief of zelfs breder sociaal huisvestingsbeleid.
Gelet op het nog ruim aanwezig aanbod van percelen in woongebied binnen de gemeente, en zelfs rekening houdend met de gewenste ontwikkelingen voor meergezinswoningen is het absoluut niet noodzakelijk om huizen aan marktprijzen binnen woonuitbreidingsgebieden te bouwen. Om de eigenaars van deze woningbouwgronden te stimuleren deze gronden op de markt aan te bieden, wordt er specifiek een retributie geheven. Met het trachten aan te snijden van woonuitbreidingsgebied gaat de projectontwikkelaar hiermee een oneerlijke concurrentie aan met de woningmarkt en de projectontwikkelaars die hun projecten wel waarmaken binnen het normale woongebied. Verwijzend naar de website provincies.incijfers.be kan er gewezen worden op de evolutie prijs-inkomensratio voor woonhuizen. Deze indicator wordt internationaal gebruikt om de betaalbaarheid op de woningmarkt in kaart te brengen. Voor Lubbeek neemt de kloof tussen de aankoopprijs van een woning en het inkomen enorm toe, en dit steevast meer dan in het Vlaams Gewest en de provincie Vlaams-Brabant. Dus echt betaalbaar wonen, door het voorzien van sociale huurwoningen voor verschillende doelgroepen, is het enige dat tegemoet komt aan de sociale woningnood.
Het woonuitbreidingsgebied aan de Bollenberg heeft bijzondere landschappelijke kenmerken en wordt doorsneden door Herendaalbeek. Het stuk van de aanvraag is tevens bebost. Niettegenstaande de zeer gunstige ligging aan het hoofddorp van Lubbeek met zijn verschillende voorzieningen, dient er zeer omzichtig te worden omgesprongen met de omliggende open en groene ruimten. Een project in dit gebied dient met een brede visie de wijze van aansnijding te onderbouwen en kan feitelijk alleen in het kader van een algemeen belang. Er mag verwacht worden dat zulk een project tegemoetkomt aan de specifieke woonnoden van de Lubbeekse gemeenschap. Een gefaseerde ontwikkeling geeft tevens duidelijk aan hoe de volgende fasen van dit project zich zullen verhouden met de omgevende bebouwing en open ruimte. Enkel een rudimentaire aanduiding van een trage wegverbinding over de Herendaalbeek naar de Hazeputstraat volstaat niet.
Als besluit kan gesteld worden dat aan geen enkele van de drie voorwaarden voor het ontwikkelen van gemengde projecten wordt voldaan. Zowel op de kwantitatieve als kwalitatieve kenmerken dient dit project ongunstig te worden geadviseerd.
Er zijn geen financiële gevolgen.
Enig Artikel. Door intrekking van de vergunningsaanvraag is het agendapunt zonder voorwerp en wordt het van de dagorde geschrapt.
Sterrenkinderen
Onderzoek en kadering
Een zwangerschapsverlies treedt het vaakst op tijdens het eerste trimester aan de zwangerschap. Op basis van klinische vaststellingen zou het om 15% gaan, maar modellen tonen aan dat die cijfers in werkelijkheid dubbel zo hoog zijn. Een pril zwangerschapsverlies blijkt bovendien een van de meest traumatische gebeurtenissen in een mensenleven te zijn. 1 op de 6 vrouwen die dit meemaken, kampen met posttraumatische stress. Vrouwen die herstellen van een zwangerschapsverlies blijken psychische klachten te vertonen. Via nachtmerries en flashbacks (her)beleven ze tal van gevoelens en opdringerige gedachten die verband houden met het zwangerschapsverlies. Posttraumatische stress beïnvloedt alle aspecten van het dagelijks leven. Zowel de werk- als thuissituatie komen onder druk te staan. De KU Leuven en het Imperial Collega Londen deden de tot nu toe grootste studie naar de psychologische impact van een zwangerschapsverlies. Het onderzoek toont aan dat er dringend nood is aan een betere zorg voor ouders met een sterrenkindje en hun families.
7 op de 1 000 kinderen sterft voor, tijdens of vlak na de bevalling. Zorgnetwerk Sterrenkinderen wil meer fysieke en psychologische ondersteuning bieden aan de ouders en hun naasten. Missie
Via het zorgnetwerk Sterrenkinderen willen we werk maken van een geïntegreerde, gebruiksvriendelijke, laagdrempelige en kwalitatieve dienstverlening voor ouders die een zwangerschapsverlies hebben meegemaakt of een kindje tijdens of rond de geboorte hebben verloren. We willen op deze manier bijdragen aan een hogere levenskwaliteit en de kans op depressies verkleinen.
Zwangerschapsverlies
In 2015 lanceerde Shanti Van Genechten het woord zwangerschapsverlies in Vlaanderen. Voor de meeste vrouwen past het woord ‘miskraam’ niet bij de gevoelens die zij op dat moment hebben. Omdat het voor de ouders die een kindje verloren hebben, zo belangrijk is om een meer gepaste, respectvollere term te gebruiken, pleitte het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen dat het woord ‘miskraam’ vervangen werd.
Doelstellingen
Een sterrenstad of sterrengemeente is een stad of gemeente die vindt dat ouders van sterrenkinderen ook ouders zijn. De intentieverklaring die steden en gemeenten ondertekenen geeft aan dat zij zich mee willen inzetten om een professioneel, laagdrempelig en kwaliteitsvol aanspreekpunt te creëren voor ouders van sterrenkinderen woonachtig in hun gemeente of stad. Op deze manier kunnen we samen de levenskwaliteit van deze ouders en hun sterrenkinderen bewaken en hen via een informatiebrochure de weg wijzen naar het hulpverleningsplatform waar ze anoniem of niet anoniem terechtkunnen voor een professioneel gesprek.
• We willen een professioneel, laagdrempelige en kwaliteitsvolle dienstverlening in Vlaanderen optimaliseren en ervoor zorgen dat ouders van sterrenkinderen dankzij hun gemeente en stad een warme plaats krijgen waar ze terechtkunnen voor een gratis hulpgesprek, dit kan ook in alle discretie, indien men wenst anoniem.
• We willen samen met steden en gemeenten zorgen voor een snellere en betere goede eerste psychosociale opvang.
• We willen ten allen tijde inzetten op preventie om zo te vermijden dat ouders een depressie moeten doormaken.
• Indien nodig worden de ouders doorgestuurd naar meer gespecialiseerde hulpverlening.
Decreet lokaal bestuur
De VZW Sterrenkinderen vraagt de gemeente om een samenwerking aan te gaan in het kader van het pilootproject steden en gemeenten 2022:
Intentie
In november 2021 hebben bovengenoemde partijen ingestemd met een samenwerking op het onderwerp perinatale sterfte, onder de projectnaam Sterrenkinderen.
De intentie van deze samenwerking is gericht op het bieden van een betere laagdrempelige en kwaliteitsvolle psychosociale opvang voor ouders van sterrenkinderen, het uitwisselen van kennis, expertise en uitbouwen van een netwerk en komt verder uit passie, noodzaak en bereidheid om het draagvlak rond dit onderwerp te vergroten. De organisatie sterrenkinderen zorgt voor een brochure en de gemeente of stad zal hierbij de informatievoorziening verzorgen voor ouders van sterrenkinderen. De organisatie Sterrenkinderen zal daar waar mogelijk de gemeente of stad ondersteunen met zijn opgebouwde expertise en zal ook de initiatieven die de stad of gemeente onderneemt mee kenbaar maken.
Looptijd
Deze samenwerking tussen bovengenoemde partijen wordt aangegaan voor één jaar en wordt na het pilootproject van één jaar samen geëvalueerd.
Doelstelling
1. Het uitwisselen van kennis tussen gemeentes en steden dat gefaciliteerd zal worden
2. Het waarborgen dan wel verbeteren van kennis en expertise rondom het thema perinatale sterfte.
3. Het bieden van een kwaliteitsvol hulpgesprek via het online hulpverleningsplatform door opgeleide hulpverleners.
4. Het toeleiden naar meer gespecialiseerde zorg indien nodig.
5. Het sensibiliseren via een nationale communicatie: iedere gemeente of stad die zich engageert zal schitteren als sterrenstad of sterrengemeente.
6. Het stroomlijnen van activiteiten van gemeentes en steden rond het thema perinataal verlies via sociale media van sterrenkinderen
Verantwoordelijkheden
Beide partijen gaan een verantwoordelijkheid aan in deze samenwerking.
De gemeente of stad geeft een financiële bijdrage van 1000 euro voor de samenwerking van januari 2022 tot december 2022. De organisatie sterrenkinderen gebruikt deze financiering voor: - De Chattool die jaarlijks moet hernieuwd worden (3.600 euro) – Vergelijkbaar met 1712 - Het onderhoud van het online hulpverleningsplatform - De wekelijkse permanentie door een opgeleide hulpverlener - Het communicatiemateriaal
• Sterrenkinderen ondersteunt de gemeente of stad met zijn expertise daar waar vragen zijn.
• De communicatie rond dit pilootproject wordt samen naar buiten gebracht naar aanloop van wereldlichtjesdag.
• Er wordt een intentieverklaring tot samenwerking getekend.
• De organisatie Sterrenkinderen laat de gemeentes en steden schitteren via alle communicatiekanalen naar buiten toe.
Een financiële bijdrage aan VZW Sterrenkinderen is niet (nominatief) voorzien in het meerjarenplan, noch is er in de gemeente een subsidiereglement waarin een dergelijke bijdrage zou kaderen. Het is aldus de raad die bevoegd is om de samenwerking en financiële bijdrage met de VZW Sterrenkinderen goed te keuren.
De bijdrage van 1000 euro is niet gepland en dient bijkomend voorzien via budgetverschuiving of aanpassing meerjarenplan.
Artikel 1. In te gaan op de vraag van VZW Sterrenkinderen voor het ondertekenen van de intentieverklaring samenwerking pilootproject gemeentes en steden 2022.
Art 2. Goedkeuring te verlenen aan een financiële bijdrage van 1000 euro aan VZW sterrenkinderen.
Art 3. Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van dit besluit.
De COVID-pandemie zorgde ervoor dat ELZ Leuven Zuid pionierde met het aanduiden van een liaison-arts per lokaal bestuur.
De nieuwe samenwerkingsovereenkomst in bijlage is gebaseerd op de samenwerkingsovereenkomst (2020) die werd afgesloten specifiek voor de COVID-19 pandemie, en die werd ondertekend door al onze lokale besturen.
We vragen aan de lokale besturen en liaison-artsen om de overeenkomst in bijlage vóór maandag 4 juli ondertekend terug te bezorgen, zodat de goede werking die er al was, naadloos kan worden verdergezet.
Decreet lokaal bestuur
In de nasleep van de pandemie wensen de ELZ en de besturen deze medische expertise te verduurzamen, en dit los van COVID-19.
Voor Lubbeek wordt dr. Tim Kinyentama aangewezen als liaisonarts.
Lokale besturen vergoeden de liaison-arts aan €80.34/uur (RIZIV-tarief en volgens de indexeringen van de tarieven binnen het RIZIV), met een maximumbedrag van €5000 (eveneens indexeerbaar) op jaarbasis. Het maximumbedrag kan overschreden worden indien zowel de liaison-arts en het lokaal bestuur zich hiertoe akkoord verklaren.
De kredieten voor deze overeenkomst zijn niet begroot en dienen te worden voorzien via aanpassing meerjarenplan.
Artikel 1. Keurt de samenwerkingsovereenkomst ELZ Leuven Zuid – Lokale besturen ELZ Leuven Zuid – Liaison-arts goed
Art 2. Duidt dr. Tim Kinyentama aan als liaisonarts voor de gemeente Lubbeek
Art 3. Machtigt burgemeester Theo Francken om de samenwerkingsovereenkomst te tekenen.
De gemeenteraad werd op 31/08/2021 in kennis gesteld van de erkenning en subsidiering van de STEM-academie Lubbeek-lab.
We hebben dit schooljaar geen problemen gekend in de organisatie, maar we voelen wel de noodzaak om een huishoudelijk reglement op te stellen, dit om orde op zaken te stellen en zodoende mogelijke discussies te vermijden.
Dit ontwerp werd grotendeels naar analogie met de andere huishoudelijke reglementen van de vrijetijdsdiensten (jeugd, sport en BKO) opgemaakt, maar heeft wel enkele verschillen ivm annulering en dit om de hierna genoemde reden:
Lubbeek-lab betaalt UCCL voor het geven van workshops/kampen. Wij zitten meestal maar met een deelname van 12 kinderen per workshop/kamp.
Indien ouders hun kinderen massaal inschrijven en last-minute de deelname aan de workshop/kamp annuleren, blijven wij toch met de kosten zitten om UCCL te betalen, terwijl onze inkomsten dalen. Bij de grabbelpas en sportweken, ligt dit niet zo gevoelig. Je hebt nog voldoende deelnemers, zodat dit geen invloed heeft op de kosten die je misloopt.
Daarom zal er tot 2 weken voor de aanvang van de workshop/kamp in 1ste instantie voorgesteld worden om de inschrijving te verplaatsen naar een latere workshop of kamp. Zo moeten wij het inschrijvingsgeld niet terugbetalen en verliezen we ook de aangerekende kosten van Ticketgang niet. Indien ouders dit niet willen, wordt de helft van het betaalde bedrag teruggestort: dit om te vermijden dat ouders zich voor verschillende zaken in de vakantie inschrijven en dan last-minute een keuze maken, annuleren en zo de plaatsen innemen van kinderen die wel graag zouden deelnemen en niet meer kunnen omdat de plaatsen volzet waren. Deze annuleringen kunnen zonder medisch attest.
Vanaf 2 weken voor de aanvang van de werking kunnen annuleringen enkel met een medisch attest. Weer zal er in 1ste instantie voorgesteld worden om de inschrijving te verplaatsen naar een latere workshop of kamp. Indien ouders dit niet wensen, kan er geannuleerd worden en wordt er een administratieve kost van 25 euro afgehouden.
De afwezigheid moet wel voor de duur van de ganse workshops/kamp zijn. Eén of meerdere dagen afwezigheid geeft geen recht tot terugbetaling.
Indien er géén medisch attest wordt ingediend uiterlijk 1 week na de beëindiging van de workshops/kampen, zal er geen terugbetaling gebeuren.
Lubbeek-lab behoudt zich het recht om zelf workshops en kampen te annuleren of te verplaatsen bij onvoldoende inschrijvingen (minder dan 50% bezetting). Een annulatie door de organisator wordt steeds volledig terugbetaald of de deelnemers krijgen de kans om zich voor een latere workshop/kamp in te schrijven.
Decreet Lokaal Bestuur
GR 31/08/2021 : kennisname van de erkenning en subsidiering van de STEM-academie Lubbeek-lab
Tijdens de zitting stelt Sarah Delanoeye een vraag over het annulerings- en het fotobeleid. Het reglement wordt in die zin aangepast:
Wijzigingen/annuleringen
Het annuleringsbeleid werd aangepast naar:
- Bij annulatie uiterlijk 1 maand voor aanvang van de workshop/kamp wordt 75% van het betaalde bedrag terugbetaald.
- Bij annulatie uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de workshop/kamp wordt 50% van het betaalde bedrag terugbetaald.
Fotobeleid
Ter verduidelijking werd het onderscheid tussen gerichte (expliciet akkoord) en niet-gerichte (impliciet akkoord) foto's opgenomen in het reglement.
Geen financiële gevolgen
Enig artikel. Het huishoudelijk reglement wordt goedgekeurd
Bij besluit van de gemeenteraad van 20 februari 2020 werd de interlokale vereniging (ILV) ‘Academie Regio Tienen’ opgericht, met ingang van 1 maart 2020.
De deelnemende gemeenten zijn Kortenaken, Boutersem, Hoegaarden, Lubbeek, Glabbeek en Tielt-Winge.
De stad Tienen werd in de statutaire oprichtingsovereenkomst aangeduid als de beherende gemeente
Artikel 15 van de overeenkomst bepaalt dat jaarlijks door het beheerscomité een jaarrekening en een bijbehorend jaarverslag wordt opgesteld. Beide moeten ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.
Aan de gemeenteraad wordt de jaarrekening en het jaarverslag van het jaar 2021 voorgelegd (zie bijlagen).
Artikel 1. De jaarrekening 2021 en het bijhorende jaarverslag van de Interlokale Vereniging ‘Academie Regio Tienen’ wordt goedgekeurd.
Art. 2. Dit besluit zal gestuurd worden naar de beherende gemeente Tienen.
Hierbij verwijzen wij naar onze oproepingsbrief van 4 april 2022 met betrekking tot de Algemene
Vergadering, tevens jaarvergadering van PBE die zal plaatshebben op donderdag 30 juni 2022 om
18.00 uur in het Fluvius-gebouw, Diestsesteenweg 126, te 3210 Lubbeek.
We herinneren u aan de reeds bezorgde agenda:
Decreet Lokaal Bestuur
Nieuwe gemeentewet
Ondanks de correcte vaststelling door de Raad van Bestuur dd. 21 maart 2022 werd het punt "Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV" door een materiële vergissing niet op de agenda geplaatst in onze oproepingsbrief van 4 april 2022 voor de Algemene Vergadering. Voor de volledigheid bezorgen we in bijlage de nota met betrekking tot de vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV en het bijzonder verslag van de Raad van Bestuur met betrekking tot de netto-actieftest.
Deze test voldoet aan de voorwaarden en maakt onderdeel uit van de goedkeuring van de jaarrekening, de winstverdeling en de uitkering van het dividend en zal onder dit agendapunt op de Algemene Vergadering van 30 juni e.k. aan bod komen.
We verzoeken u om er akte van te nemen dat dit punt aansluit bij de goedkeuring van de jaarrekening, de winstverdeling en de uitkering ervan (agendapunt 2). Gelieve in bijlage volgende documenten terug te willen vinden:
• Nota vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV (agendapunt 2)
• Bijzonder Verslag RvB m.b.t. de netto-actieftest (agendapunt 2)
• Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten (agendapunt 4) De documentatie is eveneens als pdf-document te allen tijde beschikbaar op Extranet (via de website 'www.fluvius.be/over-fluvius/de netbeheerders/vergaderdocumentatie (via de gebruikersnaam en het paswoord van uw gemeentesecretariaat) I DNB PBE / Algemene Vergadering'). Namens de raad van bestuur, Geert Cluckers Voorzitter
Bijlagen:
- Nota vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV (agendapunt 2)
- Bijzonder Verslag RvB m.b.t. de netto-actieftest (agendapunt 2)
- Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten (agendapunt 4)
- Kopie van brief- in gele kleur- bestemd voor uw vertegenwoordiger
Artikel 1. Keurt de agenda van de algemene vergadering op 30 juni 2022 goed.
Art. 2. Mandateert Ellen Lammens met als plaatsvervanger Hugo Simoens om de agendapunten goed te keuren.
Art. 3. Bezorgt een afschrift van deze beslissing aan PBE.
Op 25 mei 2022 ontving de gemeente Lubbeek een schrijven met de uitnodiging voor de algemene vergadering van Gemeentelijke Holding NV op 29 juni 2022.
Raf De Canck werd afgevaardigd in de gemeenteraad van 30 januari 2019. Gemeentelijke Holding NV vraagt aan de burgemeester en de algemeen directeur het volmachtformulier in de bijlage te ondertekenen, om zo Raf De Canck te machtigen de agendapunten van de algemene vergadering goed te keuren.
De nieuwe gemeentewet;
Decreet Lokaal Bestuur;
Raf De Canck werd tijdens de gemeenteraad d.d. 30 januari 2019 aangeduid als kandidaat effectief vertegenwoordiger en Paul Duerinckx als plaatsvervanger in de algemene vergadering tot het einde van de legislatuur.
Agenda:
Artikel 1. De heer Raf De Canck met als plaatsvervanger Hugo Simoens wordt gemandateerd de agendapunten van de algemene vergadering van Gemeentelijke Holding NV d.d. 29 juni 2022 goed te keuren.
Art. 2. Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan Gemeentelijke Holding NV.
Wij hebben de eer u uit te nodigen op de Algemene Vergadering van OFP Prolocus.
De Algemene Vergadering zal doorgaan op woensdag 29 juni 2022 om 14.00u op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen – Kleine Kauwenberg 14, 2000 Antwerpen (Gebouw K - Aula Rector Dhanis).
Meer info omtrent de bereikbaarheid van deze locatie vindt u hier terug: https://www.uantwerpen.be/nl/overuantwerpen/campussen/stadscampus/
Agenda
A. Plenaire Algemene Vergadering.
B. Deelvergadering Afzonderlijk Vermogen Groep Provant
Nihil.
C. Deelvergadering Afzonderlijk Vermogen Groep VVSG
Artikel 1. Keurt de agenda van de algemene vergadering van OFP Prolocus op 29 juni 2022 goed.
Art. 2. Mandateert raadslid Tania Roskams met als plaatsvervanger Klaas Gutschoven om de agendapunten goed te keuren.
Art. 3. Bezorgt een afschrift van deze beslissing aan OFP Prolocus.
Liesbeth Smeyers (fractie Groen) heeft vragen over:
- Bushalte Ledigheid: er is een bewonersgroep op het CBS geweest 2 weken geleden. We zijn benieuwd wat de verdere stappen zijn die jullie zullen zetten hieromtrent?
Schepen Roskams antwoordt: de vraag om haltes te schrappen is initieel gesteld vanuit de lijn. De gemeente heeft altijd gepleit om zoveel mogelijk haltes te behouden. Indien er in deze fase nog een halte zou moeten behouden worden bestaat de vrees dat er een andere halte zal moeten verdwijnen. De gemeente heeft alleszins een officiële vraag gesteld aan de Lijn. We wachten het antwoord af.
- Nieuwe combi-jobs BKO: Er werd een vacature uitgeschreven voor combi-jobs bij de BKO. Op zich is dit zeker een goed idee, maar we stellen ons vragen bij 2 zaken:
- Zomerschool : inschrijving en busvervoer - (dus ten dele aansluitend bij de vraag van Gilberte over het busvervoer naar en van school )
Jo Pierson (fractie CD&V) heeft vragen over:
- Kerkplein Pellenberg: doordat de school naar een andere plaats verhuist, vraagt CD&V-fractie om 2 (herstellings-)werken door te voeren aan Kerkplein te Pellenberg.
- Zelfmoordcijfers: wij hebben de zelfmoordcijfers opgevraagd bij de politieraad van 27/6/2022.
We vinden het alarmerend hoeveel mensen uit het leven stappen. Heeft de gemeente hier zelf nog cijfermateriaal rond? Is dit cijfer verhoogd de laatste jaren? Zijn er tekenen dat we ons beleid hierop moeten afstellen. Wat kunnen wij als gemeente doen?
Schepen Simoens antwoordt: in het kader van de ELZ zal er een eerstlijns psychologische functie komen voor Vlaams-Brabant. De gemeente zet via verschillende initiatieven in op geestelijke gezondheid.
Gilberte Muls (fractie Lubbeek leeft) heeft vragen over:
Begraafplaatsen: er was recent de vraag van een inwoner die 70 jaar in de gemeente gewoond heeft die de retributie voor de begraafplaats moet betalen als niet inwoner. Kan hier op het vlak van het reglement een keer naar gekeken worden. Ook zijn er klachten dat de lijkwagen soms weggestuurd wordt om later terug te komen.
Schepen Bovyn neemt kennis van de vragen en zal hier op een later moment op terug komen.
- Busvervoer scholen: af en toe is er geen busvervoer wegens personeelsgebrek. Kunnen er bijkomende oproepen gelanceerd worden.
Schepen Wouters antwoordt: De gemeente heeft op dit moment een ruim aantal buschauffeurs in dienst. Door een samenloop van omstandigheden zijn er een aantal langdurig zieken. Er zijn al verschillende oproepen gelanceerd voor buschauffeurs in dienstverband en vrijwilligers. Er is ook een bestek uitgeschreven voor externe dienstverleners. Dit laatste is alleszins een tijdelijke oplossing. Het bestuur en de diensten heeft alle registers open getrokken en zoekt permanent naar oplossingen.
- Stikstofdossier: welke impact zal dit met zich meebrengen voor de Lubbeekse landbouwers.
Schepen Roskams antwoordt: er is een afspraak gemaakt met enkele landbouwers op één van de volgende colleges. Men zal in eerste instantie luisteren naar de betrokkenen.
- Uitnodiging van alle GR leden voor pensioenvieringen, evenement handelaars…
De burgemeester antwoordt: Deze reflex wordt vandaag al gemaakt. De raadsleden worden regelmatig uitgenodigd op evenementen allerhande. De opkomst is niet altijd even hoog. Bij jubilarissen of pensioneringen geniet dit niet de voorkeur gezien de frequentie van deze vieringen.
- Signalisatie Herendaal - Uilenkot?
De burgemeester antwoordt: er was sprake van een misverstand tussen Fluvius en de onderaannemer. Na interventie werden de reeds gestarte werken zo snel mogelijk afgerond en zal het resterende werk uitgevoerd worden na 1 juli (in navolging van de afgeleverde vergunning).
Pascale Alaerts (fractie Open VLD) heeft vragen over:
- Aanstellen “ Arch “ voor ondersteuning bij opmaak buurtanalyse: Om aan de erkenningsvoorwaarden te voldoen, moet het lokaal dienstencentrum een buurtanalyse opmaken. Deze moet uiterlijk op 31/12/2022 klaar zijn.
“ Het dienstencentrum heeft hiervoor nog geen acties ondernomen. “
Redenen: tijdsdruk en onvoldoende kennis
Kostenplaatje: 18.0000,00 €
Schepen Simoens antwoordt: er wordt toegelicht hoe de rol van het dienstencentrum in het zorglandschap gewijzigd is door het Vlaams Zorgdecreet van 2019. Reeds in 2018 werden er eerste stappen gezet om de inkanteling van het OCMW de site aan de staatsbaan te herbestemmen. Er dient nu een kwalitatieve en kwantitatieve analyse gemaakt worden, inclusief een participatietraject. Dit soort expertise kan redelijkerwijze niet verwacht worden van de dienstcentrumleidster en de administratieve medewerkers in het dienstencentrum. De opvolging van het project wordt voorzien door de centrumleidster, de hoofd maatschappelijk assistent en de bevoegde schepen. Het uitbesteden aan een deskundig bureau is goedkoper dan deze analyse helemaal in huis te doen.
De voorzitter sluit de zitting op 28/06/2022 om 23:19.
Namens gemeenteraad,
Klaas Gutschoven
Algemeen directeur
Ellen Lammens
Voorzitter