Terug
Gepubliceerd op 06/02/2025

Besluit  besluiten burgemeester

do 06/02/2025 - 13:30

Burgemeesterbesluit: noodkapping, vellen van een dode boom - Eikenstraat t.h.v. nr. 42

FEITEN EN CONTEXT

De gemeente ontving een melding betreffende een dode boom in de Eikenstraat (t.h.v. nr. 42) op privéterrein. De locatie en de grootte van de boom, vormen een verhoogd risico.
De boom kan omwille van zijn fysische toestand omwaaien, takken kunnen afwaaien, waardoor ze een gevaar voor de veiligheid vormen. Omwille van deze toestand is het aangeraden om deze noodkapping via een burgemeesterbesluit te vergunnen.

JURIDISCHE GRONDEN

Artikel 135 §2 nieuwe gemeentewet: de gemeenten hebben tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25/04/2014, titel 4: artikel 4.2.1,: 3°: niemand mag zonder voorafgaande stedenbouwkundige vergunning, bomen die op een hoogte van één meter boven het maaiveld een stamomtrek van één meter hebben, en geen deel uitmaken van de oppervlakten in 2°, vellen.

Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is (bvr 16/07/2021 b.s. 10/09/2021 en latere wijzigingen): artikel 6.1 een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is niet nodig voor: 2° het vellen van alleenstaande hoogstammige bomen of van enkele bomen in lijnverband omwille van acuut gevaar en na voorafgaande schriftelijke instemming van de burgemeester.

Artikel 133ter§ 2. De burgemeester kan een bestuurlijke dwangsom opleggen, wanneer de burgemeester zelf, het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege een maatregel van bestuurlijke politie oplegt of heeft opgelegd. De burgemeester kan de dwangsom hetzij op een enkel bedrag, hetzij op een bedrag bepaald per tijdseenheid of per overtreding vaststellen.

ARGUMENTATIE

Het is duidelijk dat de dode boom kan omwaaien en een gevaar voor voetgangers en voorbijrijdend verkeer vormt.  De nood tot dringende kap van deze boom is aanwezig. Op 6 januari viel uit hetzelfde bos een dode boom op de woning gelegen aan de Eikenstraat 42. Het is in het kade van de openbare veiligheid en gezondheid noodzakelijk en dringend om ook de andere dode boom te laten verwijderen. 


Overeenkomstig de wetgeving omgevingsvergunningen geldt er een vergunningsplicht voor het kappen van hoogstammige bomen op deze locatie, behoudens wanneer er een acuut gevaar dreigt te zijn. In het kader van de openbare veiligheid kan de burgemeester een besluit nemen om deze boom zo snel mogelijk te vellen.

BESLUIT

Artikel 1. Op basis van de ontvangen informatie, en in het kader van de openbare veiligheid, geeft de burgemeester de toelating en de opdracht aan de vier eigenaars van het perceel gelegen aan de Steenveldstraat 3210 Linden en kadastraal gekend als 'perceel 56K' tot het onmiddellijk laten vellen van een dode boom gelegen te 3210 Linden,  tegenover de woning Eikenstraat  nr. 42,  en dit ten laatste binnen een termijn van 14 dagen na ontvangst van dit burgemeesterbesluit.

Art. 2. Bij niet tijdige en volledige uitvoering van de maatregel uit artikel 1, een dwangsom op te leggen aan de eigenaar. Deze bedraagt 150 euro per eigenaar, te verhogen met 150 euro per eigenaar en per week dat deze maatregel niet uitgevoerd wordt.  De dwangsommen kunnen niet oplopen boven 1000 euro per eigenaar. De financieel directeur vordert de opeisbare dwangsombedragen in bij dwangbevel volgens artikel 177, lid 2 en volgende van het decreet lokaal bestuur

Art. 3. Als de eigenaar meent dat het bevel niet kan uitgevoerd worden wegens overmacht, moet hij dat gemotiveerd meedelen aan het gemeentebestuur. Dit bevel wordt opgeheven als de eigenaar voldoet aan de opgelegde noodkap van de dode boom op het perceel tegenover de woning te Eikenstraat 42 3210 Linden.  Van zodra dit het geval is, moet de eigenaar het gemeentebestuur daarvan op de hoogte brengen met een aangetekende brief of door afgifte tegen ontvangstbewijs.

Art. 4. Een afschrift van dit burgemeesterbesluit wordt overhandigd aan de eigenaars van het betrokken perceel waarop de dode boom zich bevindt, met de uitdrukkelijke vraag om de noodkaping onmiddellijk en ten laatste binnen de gestelde termijn te laten uitvoeren. 

Art. 5. Tegen de beslissing van de burgemeester kan beroep ingediend worden tot nietigverklaring of een verzoek tot schorsing van de tenuitvoerlegging, binnen zestig dagen na de kennisgeving van het besluit van de burgemeester. Dit beroep kan ingediend worden bij de Raad van State.
U kunt dat verzoekschrift indienen, ofwel elektronisch via een beveiligde website van de Raad van State: http://eproadmin.raadvst-consetat.be/, ofwel met een ter post aangetekende brief naar de Raad van State, Wetenschapsstraat 33 te 1040 Brussel. U moet dat verzoekschrift indienen binnen zestig dagen na betekening van dit besluit.
Meer informatie vindt u op de website van de Raad van State: http://www.raadvst-consetat.be/, doorklikken naar "procedure", dan naar "bestuursrechtspraak" en dan naar "verzoekschrift tot nietigverklaring"