Terug
Gepubliceerd op 01/06/2022

Besluit  gemeenteraad

di 31/05/2022 - 20:00

Retributiereglement collectieve opvang Oekraïense oorlogsvluchtelingen in voormalige kloostersite Lubbeek.

Aanwezig: Ellen Lammens, Voorzitter
Theo Francken, Burgemeester
Hugo Simoens, Davy Suffeleers, Geert Bovyn, An Wouters, Schepenen
Raf De Canck, Pieter Verheyden, Tom De Winter - Pieters, Martine Adams, Jo Pierson, Marijke Gidts, Sarah Delanoeije, Liesbeth Smeyers, Rina Robben, Pascale Alaerts, Ivan Vanderzeypen, Gilberte Muls, Walter Vangoidsenhoven, Jeroen Verbinnen, Benny Van Goethem, Leden
Klaas Gutschoven, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Tania Roskams, Schepenen
Lim Vervueren, Leden
FEITEN EN CONTEXT

Op 24 februari 2022 startte het Russisch leger met een speciale militaire operatie / invasie van Oekraïne. Dat bracht een grote vluchtelingenstroom op gang. Zowel de federale als de Vlaamse regering riepen de gemeenten op om bij te dragen aan de opvang van vluchtelingen.

Lokale besturen kunnen via de Vlaamse huisvestingstool huisvestingsplaatsen aanmelden. Lokale besturen staan in voor de matchmaking tussen vraag en aanbod. De Vlaamse overheid bewaakt een goede spreiding, rekening houdend met de lokale draagkracht.

Lokaal bestuur Lubbeek engageerde zich tot het oprichten van een collectieve opvang in het voormalige klooster te Dorpskring 19 in Lubbeek en bracht hiervoor de site in orde en stelt deze vanuit de gemeente ter beschikking voor de opvang van de oorlogsvluchtelingen via de specifieke dienstverlening van het OCMW Lubbeek.

Er werden in totaal 39 opvangplaatsen ingericht verdeeld in 8 kamers en 2 gemeenschappelijke slaapruimten.

Een kamer is een woning waarin een toilet, een bad of douche of een kookgelegenheid ontbreken en waarvan de bewoners voor een of meer van die voorzieningen aangewezen zijn op de gemeenschappelijke ruimten in of aansluitend bij het gebouw waarvan de woning/opvanglocatie deel uitmaakt.

De afspraken tussen de ter beschikkingsteller en de gebruikers worden vastgelegd in het reglement van interne orde.

De overeenkomst met de bewoners is een bezetting ter bede, of een overeenkomst van precair gebruik, om een tijdelijke situatie te overbruggen.

 
JURIDISCHE GRONDEN

Decreet Lokaal Bestuur

Besluit van de Vlaamse Regering van 18 maart 2022 tot regeling van de tijdelijke huisvesting van gezinnen of alleenstaanden die dakloos zijn of dreigen te worden naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne

Decreet van 18 maart 2022 tot regeling van de tijdelijke huisvesting van gezinnen of alleenstaanden die dakloos zijn of dreigen te worden naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne

Besluit van de Vlaamse Regering van 14 maart 2022 tot toekenning van een subsidie aan lokale besturen voor het creëren van bijkomende opvangplaatsen voor de tijdelijk ontheemden uit Oekraïne

Besluit van het CBS van 25/04/2022 tot aanstelling van een coördinator noodopvang.

 
ARGUMENTATIE

- De Vlaamse overheid heeft richtbedragen opgesteld voor collectieve voorzieningen en voor de verhuur van kamers. Ze hebben daarvoor minimale en maximale huurprijzen bepaald. De bedragen die gepubliceerd werden zijn enkel richtinggevend, niet afdwingbaar. Het moet wel steeds een redelijke prijs zijn die wordt afgesloten voor de ter beschikking gestelde accomodatie.

- Wanneer u geen huurprijs vraagt, maar u wel een woning/kamer ter beschikking stelt van tijdelijk ontheemden uit Oekraïne, wordt er geen huurovereenkomst gesloten, maar een opvangovereenkomst. cfr. de noodhuisvesting.

- Het is billijk om een bijdrage te vragen in de woonkosten voor de ontheemden die in de collectieve opvang in de kloostersite verblijven.

  • Het klooster heeft de nodige nutsvoorzieningen (verwarming, water, elektriciteit, internet). Deze nutsvoorzieningen zijn inbegrepen in de terbeschikkingstelling.
  • De Oekraïense ontheemden komen, (indien uit een sociaal en financieel onderzoek van een maatschappelijk werker blijkt dat ze aan de voorwaarden voldoen) in aanmerking voor een financiële steun equivalent aan het leefloon
  • De kamers zijn volledig uitgerust met bedden (incl. matrassen, beddengoed) en het andere nodige meubilair.
  • De gemeenschappelijke ruimten (o.a. 2 leefkamers, keuken, ...) zijn eveneens uitgerust met het nodige meubilair. In de keuken is het nodige huisgerei aanwezig. Een wasmachine en droogkast is eveneens ter beschikking.
  • De gezinnen krijgen een beperkte extra begeleiding vanuit gemeente en OCMW

- Fedasil kan niet autonoom duurzame opvangplaatsen toewijzen. Ze nemen hiervoor contact op met de gemeentelijk coördinator die de eindbeslissing neemt en de toewijzing doet in de Huisvestingstool.

- De gemeentelijke coördinator van een lokaal bestuur kan de geregistreerde huisvestingsplaatsen in de huisvestingstool consulteren, valideren en toekennen aan tijdelijk ontheemden uit Oekraïne.

 
FINANCIEN

 De ontvangsten worden voorzien in het exploitatie- en investeringsbudget.

Actienummer  GBB
Beleidscode (omschrijving en nummer)  0909-05 Hulp aan tijdelijk ontheemden - oorlogsvluchtelingen
Algemene rekening + omschrijving  7050020 Opbrengsten uit verhuur woningen en flats
Bedrag uitgave inclusief BTW  
Aannemer/leverancier/instantie  
Geraamde inkomsten of subsidies in het budgetjaar  

Visum

Geen visum vereist

 
Publieke stemming
Aanwezig: Ellen Lammens, Theo Francken, Hugo Simoens, Davy Suffeleers, Geert Bovyn, An Wouters, Raf De Canck, Pieter Verheyden, Tom De Winter - Pieters, Martine Adams, Jo Pierson, Marijke Gidts, Sarah Delanoeije, Liesbeth Smeyers, Rina Robben, Pascale Alaerts, Ivan Vanderzeypen, Gilberte Muls, Walter Vangoidsenhoven, Jeroen Verbinnen, Benny Van Goethem, Klaas Gutschoven
Voorstanders: Ellen Lammens, Theo Francken, Hugo Simoens, Davy Suffeleers, Geert Bovyn, An Wouters, Raf De Canck, Pieter Verheyden, Tom De Winter - Pieters, Martine Adams, Jo Pierson, Marijke Gidts, Sarah Delanoeije, Liesbeth Smeyers, Rina Robben, Pascale Alaerts, Ivan Vanderzeypen, Gilberte Muls, Walter Vangoidsenhoven, Jeroen Verbinnen, Benny Van Goethem
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
BESLUIT

Artikel 1. Het retributiereglement collectieve opvang Oekraïense oorlogsvluchtelingen in voormalige kloostersite Lubbeek wordt als volgt goedgekeurd:

" Artikel 1. Er zal een gebruikersvergoeding aangerekend worden voor het verblijf in de collectieve opvang. De gebruikersvergoeding bedraagt voor:

  • Een afzonderlijke (privatieve) kamer voor een gezin: 17 euro/per dag per kamer
  • Een afzonderlijke (privatieve) kamer voor een alleenstaande: 15 euro/ per dag per kamer
  • Een opvangplaats in een collectieve slaapzaal:
    • Een alleenstaande volwassene: 10 euro/ per dag
    • Een volwassene hoofd van het gezin: 10 euro/ per dag
      • Een meerderjarig gezinslid behorend tot hetzelfde gezin: 5 euro/ per dag
      • Een minderjarig gezinslid behorend tot hetzelfde gezin: 2 euro/ per dag
      • Vanaf de 4de persoon van hetzelfde gezin: gratis
    • Er wordt geen vergoeding aangerekend voor kinderen uit eenzelfde gezinssituatie onder de leeftijd van 3 jaar in een collectieve slaapzaal

Art.2. De retributie is verschuldigd door de gebruiker en wordt als volgt vereffend:
Door overschrijving op rekening van de gemeente Lubbeek na ontvangst van de factuur. De facturen worden opgemaakt de eerste werkdag volgend op de voorbije maand op basis van de bezettingslijst.
Indien de factuur door de aanvrager niet tijdig betaald wordt, wordt bij de aanmaning een bijkomende kost aangerekend conform de gemeenteraadsbeslissing van 30 april 2019."

Art. 2. Deze beslissing wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285, 286 en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.