Terug
Gepubliceerd op 29/12/2021

Besluit  gemeenteraad

di 28/12/2021 - 21:00

Op vraag van de lokale politiezone: wijziging GAS-reglement n.a.v. aantreffen citernes met lachgas op fuiven

Aanwezig: Hugo Simoens, Voorzitter
Theo Francken, Burgemeester
Paul Duerinckx, Davy Suffeleers, Geert Bovyn, An Wouters, Schepenen
Pieter Verheyden, Raf De Canck, Tom De Winter - Pieters, Jolien Vissers, Andries Hofkens, Jo Pierson, Liesbeth Smeyers, Sarah Delanoeije, Rina Robben, Lim Vervueren, Pascale Alaerts, Ivan Vanderzeypen, Gilberte Muls, Walter Vangoidsenhoven, Jeroen Verbinnen, Benny Van Goethem, Leden
Klaas Gutschoven, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Tania Roskams, Derde schepen
FEITEN EN CONTEXT

Op 1 maart 2021 ontving de burgemeester een schrijven van de korpschef van de lokale politie met de melding dat er op het grondgebied van de gemeente voor het eerst restanten van citernes voor lachgas aangetroffen werden. Het huidige GAS-reglement vermeldt het oneigenlijk gebruik van lachgas niet. De lokale politie stelt voor om het GAS-reglement uniform te wijzigen voor alle gemeenten van de politiezone, d.i. Lubbeek-Holsbeek-Bierbeek-Boutersem.

Het probleem is dat lachgas en dergelijke producten vandaag vrij verkrijgbaar zijn, maar het oneigenlijke gebruik om een roes op te wekken, is bijzonder gevaarlijk. Lachgas (distikstofmonoxide of N2O) is een vluchtig snuifmiddel waar wel wat jongeren mee experimenteren. Lachgas wordt als snuifmiddel gebruikt door inademing via een ballon of rechtstreeks van een gasfles of (slagroom)patroon. Je krijgt een roeseffect met een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, verwardheid en eventueel hallucinaties. Het effect duurt maar enkele minuten.
Gebruik van lachgas houdt o.m. risicos in van zenuwschade, hart- en longproblemen en vrieswonden aan lippen, mond, keel en longen. Omwille van de desoriëntatie kunnen er ook ongevallen gebeuren.


Bijkomend moeten deze recipiënten ook op een correcte manier worden vernietigd. Dit kan volgens het advies van de politie enkel wanneer deze resten aangeboden worden in de recyclageparken als KGA. In geen geval mogen de gassen ontsnappen. Dat zou een inbreuk zijn op het decreet milieu (Vlarem).

JURIDISCHE GRONDEN

Wet van 11 februari 2021 tot wijziging van de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere produkten, teneinde de verkoop aan minderjarigen van metalen patronen met distikstofmonoxide te verbieden, art. 2

Wet betreffende de gemeentelijke administratie sancties van 24 juni 2013, art. 4-7

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, art. 285-287

ARGUMENTATIE

De lokale politie stelt de toevoeging van een nieuw artikel 'Schadelijke middelen/ stoffen voor het bekomen van een roeseffect met impact op de openbare netheid en de gezondheid' aan het GAS-reglement voor:


Afdeling: Schadelijke middelen


Art. 12.
§1 Het is verboden om schadelijke middelen zoals lachgas te verhandelen en/of te bezitten indien deze handel en/of bezit gericht zijn op het oneigenlijk gebruik van het middel, zijnde het bekomen van een roeseffect.
§2 Eveneens is het verboden om voorwerpen te verkopen en/of te bezitten die de menselijke consumptie van schadelijke middelen zoals lachgas faciliteren, met inbegrip van het voeren van reclame.
§3 Het is verboden om op het publieke domein en in private maar voor het publiek toegankelijke plaatsen schadelijke middelen zoals lachgas te gebruiken met het oog op het opwekken van een roeseffect.
§4 De politie kan bij inbreuken op §1, §2 en §3 van dit artikel de schadelijke middelen in beslag nemen. De kosten die verbonden zijn aan deze inbeslagname en de eventuele vernietiging kunnen verhaald worden op de overtreder.

 

De administratie stelt voor een vijfde lid toe te voegen aan dit artikel, i.h.k.v. de handhaving:

§5 Het niet of het onvolledig naleven van de verplichtingen, vermeld in artikel 12 van het GAS-reglement, wordt bestraft met een administratieve geldboete tot maximum 250 euro.

Publieke stemming
Aanwezig: Hugo Simoens, Theo Francken, Paul Duerinckx, Davy Suffeleers, Geert Bovyn, An Wouters, Pieter Verheyden, Raf De Canck, Tom De Winter - Pieters, Jolien Vissers, Andries Hofkens, Jo Pierson, Liesbeth Smeyers, Sarah Delanoeije, Rina Robben, Lim Vervueren, Pascale Alaerts, Ivan Vanderzeypen, Gilberte Muls, Walter Vangoidsenhoven, Jeroen Verbinnen, Benny Van Goethem, Klaas Gutschoven
Voorstanders: Hugo Simoens, Theo Francken, Paul Duerinckx, Davy Suffeleers, Geert Bovyn, An Wouters, Pieter Verheyden, Raf De Canck, Tom De Winter - Pieters, Jolien Vissers, Andries Hofkens, Jo Pierson, Liesbeth Smeyers, Sarah Delanoeije, Rina Robben, Lim Vervueren, Pascale Alaerts, Ivan Vanderzeypen, Gilberte Muls, Walter Vangoidsenhoven, Jeroen Verbinnen, Benny Van Goethem
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
BESLUIT

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de toevoeging van het artikel 'Schadelijke middelen/ stoffen voor het bekomen van een roeseffect met impact op de openbare netheid en de gezondheid' aan het GAS-reglement goed.

Art. 2. Het gewijzigde reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285, 286 en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Art. 3. Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de lokale politiezone en de provinciale GAS-ambtenaren.